Dodaj do ulubionych

plaże w Pietra Ligure

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:53
Czy ktoś z Forumowiczów był na wakacjach w Pietra Ligure i mógłby podzielić
się swoimi wrażeniami ? Z powodu kilkulatniej córki interesuje mnie m.in.
plaża - piasek czy żwir oraz ile odcinków bezpłatnych ? Pięć lat temu byłem w
San Remo - jakieś porównania ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiku_san Re: plaże w Pietra Ligure IP: *.bu.uni.wroc.pl 28.12.04, 08:07
      Witaj. Byłam w rym roku koło Pietra Ligure w Borgio Verezzi. Z plażami jest tak
      sobie: głównie żwirowo-kamieniste, lepsze odcinki zagarnięte przez plaże
      płatne. Ale są i odcinki bezpłatne. W San Remo są na pewno plaże ładniejsze.
      Pietra Ligure to dość urokliwa miejscowość, z ładną promenadą i starówką,
      bardziej kameralna niż San Remo.
      • Gość: Familyman Re: plaże w Pietra Ligure IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:56
        Przepraszam, że tak dopytuję, ale czy masz może sugestie (własne
        doświadczenia), w którym kierunku jechać z Pietra (na San Remo czy Genuę), żeby
        znaleźć jakieś ładne odcinki plaż ? W San Remo korzystałem 2 tygodnie z płatnej
        (słono) plaży i ... bez specjalnych rewelacji ...
        • Gość: Kiku_san Re: plaże w Pietra Ligure IP: *.bu.uni.wroc.pl 28.12.04, 14:38
          Obawiam się, że nie za bardzo Ci mogę pomóc. Tak jak napisałam, plaże w Ligurii
          są na ogół marne a jak nie są marne to kosztują i masz rację, słono. Ponoć
          ładne plaże są w Alassio. W Borgio, gdzie byłam, było parę odcinków wolnych
          plaż - niestety dość wąskie i brudne a obok zaraz ruchliwa ulica i tory
          kolejowe... Liguria ma wiele ciekawych rzeczy do zwiedzenia, ale plaże akurat
          do nich nie należą. Szczerze mówiąc, odniosłam wrażenie, że im dalej od morza,
          tym ciekawiej. Jak chcesz poplażować, to lepiej jedź nad Adraityk ;-)
        • Gość: bah7 Re: plaże w Pietra Ligure... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 28.12.04, 21:45
          > w którym kierunku jechać z Pietra (na San Remo czy Genuę), żeby
          > znaleźć jakieś ładne odcinki plaż ?

Chociaż plaże na Riviera di Ponente w Ligurii są tylko namiastką np.
          sardyńskich plaż, to w ich poszukiwaniu wybrałbym się z Pietra Ligure
          malowniczą nadmorską drogą Nr 1 zdecydowanie na wschód.

Najpierw odwiedziłbym plażę w Finale Ligure:

www.puntaest.com/peit80b.htm

gdzie jest zameczek:

community.webshots.com/photo/38378299/38381194aGwWfM

w okolicy fajne widoczki:

community.webshots.com/photo/214133/938334

Potem dalej, przez Varigotti:

community.webshots.com/photo/72048373/72048621smKMiw

i tunelami przy Capo di Noli:

www.initaly.com/regions/liguria/ponente.htm

do Noli:

www.enrosadira.it/liguria/noli.htm

bah7
          • Gość: Familyman Re: plaże w Pietra Ligure... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:03
            Bahu drogi - dzięki !

Ale czy obok fajnych zdjęć (włoska Riwiera jest faktycznie atrakcyjna widokowo)
            gawrantujesz "piaseczek dla dziecka" ?

Pozdrawiam
            • marghe78 Re: plaże w Pietra Ligure... 29.12.04, 18:54
              Byłam w tym roku w Pietra Ligure. Faktycznie plaże takie sobie. Byliśmy akurat
              w hotelu i należało nam się miejsce na plaży prywatnej z racji bycia gościem
              właśnie w tym hotelu. Plaża generalnie cała piaszczysta, tylko 3 metry przed
              brzegiem moża zaczynają się kamienie (ciężko po nich przejść, ale jest
              specjalny dywanik). Obok był kawałek plaży wolnej (darmowej) i tam zdecydowanie
              piasku było mniej. Polecam jednak Residence sant'Anna www.residencesantanna.it
              gdzie poza sezonem pobyt jest naprawdę tani i jest miejsce na plaży gratis.
              Pozdrawiam
              Gosia
              • marghe78 Re: plaże w Pietra Ligure... 29.12.04, 18:54
                przepraszam bardzo "przed brzegiem morza..."
            • Gość: bah7 Re: plaże we Włoszech... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 29.12.04, 19:33
              > czy obok fajnych zdjęć gawrantujesz "piaseczek dla dziecka" ?

Tak, ale jeśli we Włoszech, to przede wszystkim na Sardynii... :D

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=12639098&a=12703494

Pozdrawiam

bah7
              • chiavone Re: plaże we Włoszech... 31.12.04, 06:27
                jak ktoś napisał, piaseczek z wodą do kąpania dla dzieci znajdziesz nad
                Adriatykiem i nie szukaj go na włoskiej Riwierze
                plaże płatne są ładnie zrobione tzn. usypane na sezon świeżutkim piaskiem,
                plaże otwarte jak Bóg da, bywa z tym różnie, Włosi do złudzenia przypominają
                nas Polaków odnośnie czystości

ps: porównywanie San Remo z Pietra Ligure to chyba żart
              • chiavone Re: plaże we Włoszech... 31.12.04, 06:37
                tu masz widok na starą część Pietra Ligure i te plaże są płatne
                w kierunku wschodnim czyli na prawo tzn. w nowej części Pietra Ligure są plaże
                gratis

www.pietraligure.net/lacitta/virtuale.php
                • Gość: Familyman Re: plaże we Włoszech... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 12:17
                  No to już ostatnie pytanie - gdzieś znalazłem informację (jakiś niemiecki
                  portal turystyczny), że ładne, piaszczyste plaże są w okolicach Alassio. Czy
                  może to ktoś potwierdzić ?
                  • Gość: bah7 Re: plaże we Włoszech... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 01.01.05, 14:30
                    > ładne plaże są w okolicach Alassio...

Ładne???
                    To kwestia gustu, oczywiście...

www.buckmann.ch/gt/Fotos/alassio/p21.htm

Ale czemu konieczne chcesz znaleźć dobrą plażę akurat na Riviera di Ponente?...

Jeśli nie odpowiada Ci Sardynia, to może:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2864491&a=7009713

Pozdrawiam

bah7

• Gość: bah7 Re: plaże w Ligurii... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 02.01.05, 23:43
                      A jeśli to jednak ma być Liguria, to może przyda Ci się ta włoska klasyfikacja
                      miejscowości nadmorskich:

www.giroscopio.com/english/vele/liguria.htm

Pozdrawiam

bah7
                      • chiavone Re: plaże w Ligurii... 03.01.05, 11:13
                        Gość portalu: bah7 napisał(a):

> A jeśli to jednak ma być Liguria, to może przyda Ci się ta włoska
                        klasyfikacja
                        > miejscowości nadmorskich

brawo bah7, nie wiedzialem, ze jestes tez dowcipny

"czlowiek uczy sie cale zycie i glupi umiera"
                        • Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:04
                          Reakcję na moje wcześniejsze prośby o porównanie San Remo z Pietra Ligure
                          zrozumiałem jako dezaprobatę dla Pietra Ligure. Dlaczego więc w klasyfikacji
                          Legambiente Blue Guide San Remo usykało 66,2 pkt (na 100 możliwych), zaś Pietra
                          Ligure 74,4 pkt (najlepiej oceniana na tym odcinku wybrzeża Celle Ligure 84
                          pkt). Do baha7 - Liguria tym razem ponieważ: (1) preferuję dojazd bezpośredni
                          (bez promu), (2) ostatnie trzy lata zaliczałem Hiszpanię i czas na odmianę, (3)
                          Toskania za droga, (4) piękne jezioro Garda jest jeziorem niestety, a niE
                          morzem, (5) wspomnienia z San Remo GENERALNIE mamy całkiem miłe.
                          • Gość: bah7 Re: To może plaże w Apulii?... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 04.01.05, 20:18
                            Witaj Familyman !

Najwyżej są tam malownicze miasteczka 5Terre...

bigtrip.org/bigtrip/gallery.cfm?dir=2003-04-14_Cinque_Terre

Ale po piaseczek na pięknych plażach to może raczej wybierz się na Gargano?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=5996725

Czy ten namiar spełnia Twoje kryteria?...

Bo jeśli nie, to chyba musielibyśmy się przenieść np. na mój wątek, aby pogadać
                            np. o francuskich plażach... ;-)

Pozdrawiam

bah7

• chiavone Re: plaże w Ligurii... 05.01.05, 11:50
                            Reakcję na moje wcześniejsze prośby o porównanie San Remo z Pietra Ligure
                            > zrozumiałem jako dezaprobatę dla Pietra Ligure.

w zadnym przypadku nie jest to dezaprobata dla Pietra Ligure ale to tak jak w
                            boksie, inna kategoria wagowa
                            co zas dotyczy roznego rodzaju rankingow to czytajac je bylbym ostrozny, bo
                            czesto wyniki takiej tabeli sa zalezne od tego kto je zamawia
                            Pietra Ligure jest to mile wczasowe miasteczko, plaze takie jak na calej
                            Riwierze z dostepem do wody niezbyt nadajacym sie dla malych dzieci czyli, ze
                            rodzice musza byc szczegolnie baczni, dobrze osloniete od polnocnych-wschodnich
                            wiatrow, przyjemny, palmowy deptak z szerokim molem, niewielkie stare miasto z
                            interesujacym kosciolem, wiekszosc apartamentowcow znajduje sie w nowej,
                            wschodniej czesci miasteczka, ktora od plazy dzieli ulica (niestety, w duzej
                            czesci bez chodnika) i tory kolejowe
                            w kazda sobote przyjezdny bazar na glownej ulicy w nowej czesci miasta,
                            ciagnacej sie do pobliskiego Borgio Verezzi ca. 1,2 km liczac od rzeczki w
                            Pietra Ligure (nazwalbym to bardziej elegancka dzielnica Pietra Ligure ale ma
                            swoje, miejskie prawa i kilka eleganckich sklepow), grota dla ciekawskich oraz
                            stary kosciolek, ladnie polozony na wzgorzu z uliczkami na szeroksc lokci, z
                            ktorego roztacza sie lazurowy widok na morze i Pietra Ligure, ladna i w miare
                            szeroka plaza z mala knajkpa i wieczornym, srodziemnomorskich szumem fal
                            przyjemnych wakacji

• Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 09:14
                              Chiavone: serdeczne dzięki. Takiego opisu chyba oczekiwałem ... Coś jest
                              takiego w człowieku, że jeśli utwierdzi się w swoim wyborze (Pietra Ligure jest
                              już zafiksowane) to czuje się lepiej, niż kiedy czyta 'po co Ty tam
                              jedziesz ?'. Dziecko mam nienajmniejsze (10 lat) i świetnie pływa, więc
                              problemów chyba nie będzie.

Bah7 - też dzięki za pomoc. O Cinqueterre czytałem, ale zdaje się że za trzy
                              tygodnie wakacji, jakie planujemy w tym roku zapłaciłbym w porównaniu z Riwierą
                              o jakieś 20-30 % więcej, co czyniłoby całą wyprawę zabójczo drogą.
                              • chiavone Re: plaże w Ligurii... 06.01.05, 10:15
                                mam nadzieje, ze bedziecie zadowoleni
                                • chiavone Re: plaże w Ligurii... 06.01.05, 11:36
                                  jesli nie jest to za wscibskie, kiedy jedziecie ?
                                  • Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:30
                                    Lipiec 9-ego początek pobytu...
                                    • chiavone Re: plaże w Ligurii... 07.01.05, 08:41
                                      Lipiec 9-ego początek pobytu...

oj, bedzie troche tloczno ale wesolo i proponuje, nie szukajcie innych
                                      szerszych plaz bo sa wszedzie jednakowo zapchane a jazda szosami nadmorskimi
                                      moze byc horrorem, wczesniej sniadanko i nad wode, bedzie szansa na lepsze
                                      miejsce na piasku, lipiec to okres urlopu polnocnej Europy od Hamburga po
                                      Nordpol
                                      3 tygodnie to sporo czasu, mozecie w tym czasie zaliczyc cala Riviere na
                                      odcinku od Finale Ligure do Alassio okolo 60 km, najlepiej w poniedzialki,
                                      chyba najspokojniej, na tym odcinku najladniejsze moim zdaniem jest Alassio,
                                      ciekawie polozone nad zatoczka i otoczone dosc wysokimi wzniesieniami w
                                      krztakcie podkowy co powoduje mikroklimat, duzo palm i wiele ladnych budynkow z
                                      Bella Epoque, przypominajacych swietnosc kurortu dla bogatych i koronowanych,
                                      ladna starowka z "milionem knajpek" i takze eleganckimi sklepami, dzis to raj
                                      dla mlodzierzy z wieloma dyskotekami ..., promenada, plaza ale to juz typowe
                                      dla wszystkich miejscowosci
                                      plaze niestety wszystkie platne

• Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.ae.poznan.pl 07.01.05, 08:53
                                        Tak, dobrze pamiętma zapchane uliczki San Remo. Mieszkaliśmy w hotelu EUROPA na
                                        wprost kasyna - atrakcyjne miejsce, ale gwarno, no i z poruszaniem się
                                        samochodem karkołomna sprawa...

Dzięki za polecenia Alassio - czytałem o tym miasteczku same pozytywy.

Mam wrażenie, że dobrze znasz Ligurię, zatem pozwalam sobie na pytanie o Genuę -
                                        czy warto tam zajrzeć ?
                                        • chiavone Re: plaże w Ligurii... 07.01.05, 10:46
                                          > Mam wrażenie, że dobrze znasz Ligurię ...............

czesciowo znam a czy dobrze, chyba nie, raczej jako turysta wypoczynkow-plazowy
                                          a nie fakultatywny, to modne slowo w Polsce

zatem pozwalam sobie na pytanie o Genuę
                                          > -
                                          > czy warto tam zajrzeć ?

oczywiscie, ze warto a nawet trzeba jesli ci czas i nerwy pozwola na dojazd
                                          samochodem chocby ze wzgledu na corke, dla niej wspaniale akvarium prawie w
                                          centrum miasta - port, tuz obok starowka, chyba najwieksza w poludniowej
                                          Europie choc pewnie nie najpiekniejsza ale ze wzgledu na "ogrom" bardzo
                                          interesujaca, wspaniale koscioly itd.
                                          dobra rada - Genua jest niesamowicie trudna do jazdy samochodem, masa ulic
                                          jednokieriunkowych no i wzgorza, tunele, proponuje wiec raczej pociag z Pietra
                                          Ligure, jezdzi co godzina
                                          jesli wam czas pozwoli i ochoty staje, wybierzcie sie samochodem (okolo 100 km
                                          autostrada z Pietra Ligure do Portofino, zjazd na Rapallo ) do Portofino, ta
                                          nazwa pewnie jest wam znana, jest to miasteczko genuanskiej sziki-miki ale
                                          lepiej zostawic samochod w St. Margareta i przejsc sie pieszo, piekna,
                                          spacerowa sciezka nad zatoka, czesciowo wykuta w skalach, po takim spacerku cos
                                          chlodnego w jednej z licznych knajpek na uroczym ryneczku nad mini porcikiem
                                          "bylem i mnie widziano a jesli nie to przynajmniej ja widzialem"
                                          • Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:42
                                            Raz jeszcze serdeczne dzięki za sugestie. Z pewnością wybierzemy się w kierunku
                                            Cinqueterre i Genui. Do tej ostatniej zdecydowanie chętniej pociągiem, bo choć
                                            do Włochów odczuwam sporo sympatii, to jazda w ich pobliżu własnym samochodem
                                            grozi co najmniej 'przerysowaniem' lakieru :)
                                            • Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:47
                                              Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy - od czasu do czasu mam okazję
                                              podyskutować na tym forum i przyznam, że nie zawsze poziom
                                              wypowiedzi 'turystów' mi odpowiada. Wolałbym, aby wszyscy forumowicze zachowali
                                              pewien dystans i luz, nie bawili się w doradców w sprawach, o których ich nie
                                              proszono i odpowiadali konkretnie, tak jak TY, Chiavone. Chapeaux bas
                                            • chiavone Re: plaże w Ligurii... 07.01.05, 11:51
                                              bo choć
                                              > do Włochów odczuwam sporo sympatii, to jazda w ich pobliżu własnym samochodem
                                              > grozi co najmniej 'przerysowaniem' lakieru :)

az tak zle to nie jest, Wlosi jezdza co prawda z duza fantazja ale rozsadnie,
                                              przejechalem kilkanascie tys. kilometrow po Italii i wiem co mowie, w Polsce
                                              ukradli mi samochod, w Polsce zaliczylem row, w Polsce zniszczono mi zmywacze
                                              do przednich swiatel itd.itp, we Wloszech nie mialem nawet zadrasniecia
                                              ale to jest moje odczucie, ty masz prawo miec inne
                                              przyjemnego konca tygodnia

• Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:03
                                                Tobie też miłego weekendu.

Przez te 5 tygodni wakacji, jakie łącznie spędziłem we Włoszech też (na całe
                                                szczęście) nie miałem przykrych zdarzeń samochodowych, ale to dlatego, że
                                                baaardzo uważałem. Tylko trzy przykłady (1) TIRy na autostardach (np. w
                                                okolicach Wenecji albo pod Genuą) po prostu szaleją, (2) przejazd wąskimi
                                                uliczkami niektórych miast (np. San Remo) to nieustanny slalom między
                                                samochodami (a pomiędzy nimi urządzają slalom Włosi na Piagettach i innych
                                                Vespach); przykład: widok z balkonu hotelowego na ulicę pod nami - tłok,
                                                autobus nie ma jak przejechać na lewy pas, ewidentnie się wpycha i dosłownie na
                                                milimetry (kierowca osobowego Fiata musiał przygiąć lusterka !) mieści się
                                                między dwoma samochodami; (3) mnóstwo na ulicach samochodów odrapanych,
                                                wgniecionych i w inny sposób 'uszkodzonych', których nikt nie naprawia, bo
                                                pewnie nie ma sensu ...
                                                • chiavone Re: plaże w Ligurii... 10.01.05, 08:01
                                                  Gość portalu: Familyman napisał(a):

> Tobie też miłego weekendu.
                                                  >
                                                  > Przez te 5 tygodni wakacji, jakie łącznie spędziłem we Włoszech też (na całe
                                                  > szczęście) nie miałem przykrych zdarzeń samochodowych, ale to dlatego, że
                                                  > baaardzo uważałem. Tylko trzy przykłady (1) TIRy na autostardach (np. w
                                                  > okolicach Wenecji albo pod Genuą) po prostu szaleją, (2) przejazd wąskimi
                                                  > uliczkami niektórych miast .................

z pewnoscia masz racje i nie mam zamiaru ich tlumaczyc
                              • Gość: bah7 Re: plaże w Ligurii... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.01.05, 20:02
                                > zdaje się że za trzy tygodnie wakacji, jakie planujemy w tym roku zapłaciłbym
                                > w porównaniu z Riwierą o jakieś 20-30 % więcej, co czyniłoby całą wyprawę
                                > zabójczo drogą...

Czyli nie tamte 5 zasad było dla Ciebie najważniejsze, tylko jednak tania
                                oferta?

No cóż, ja jednak bym wybrał niezapomniane 2 tygodnie na przepięknych plażach
                                Sardynii albo 2,5 tygodnia na Gargano, ale oczywiście to kwestia gustu...

Pozdrawiam

bah7
                                • chiavone Re: plaże w Ligurii... do bah7 07.01.05, 08:06
                                  > No cóż, ja jednak bym wybrał niezapomniane 2 tygodnie na przepięknych plażach
                                  > Sardynii albo 2,5 tygodnia na Gargano, ale oczywiście to kwestia gustu...
                                  >

moze nie powinienem sie wtracac ale jednak, bo musze, bo jednak nie jestes
                                  dowcipny

bah7, Familyman nie pytal co ty lubisz czy co bys wybral ale o Pietra Ligure,
                                  lazaca na wloskiej Rowierze i nie naigrywaj sie z checi oszczedzania, bo sam
                                  zajadasz zupki w proszku ze wzgledu na oszczednosc albo ze wzgledu na brak
                                  pieniedzy
                                  sory bah7, lubie ciebie i twoje opisy ale tu poniosly cie chyba nerwy

• Gość: bah7 Re: plaże w Ligurii... do Chiavone... IP: 213.192.80.* 07.01.05, 13:27
                                    1. Niestety, wszystkie moje posty na tym wątku były śmiertelnie poważne (!) i
                                    starałem się, aby ciekawe.
                                    2. Z nikogo się nigdy nie naigrywam, tylko w pewnej chwili zaczęło mi się
                                    błędnie wydawać, że chodzi _przede wszystkim_ o naprawdę piękne plaże we
                                    Włoszech.
                                    Przecież każdy na Forum i tak zrobi co zechce, ja tylko nieśmiało
                                    podpowiedziałem, że ewentualnie można w ramach już ustalonego budżetu (!)
                                    rozważyć trochę krótszy pobyt na plażach z dużo wyższej (w/g mnie) półki, co ja
                                    sam bym uczynił.
                                    3. Nie poniosły mnie nerwy, tylko żal - po co ja starałem się radzić komuś, kto
                                    już zadecydował, że i tak pojedzie do Ligurii zach.?

Idę zrobić sobie rosołek z proszku...

bah7
                                • Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.ae.poznan.pl 07.01.05, 08:22
                                  Bo widzisz bahu, ja mieszkam w Poznaniu, a mu to straszni skąpcy jesteśmy.

Planuję wydać 10-11.000 zł, ale już 13-15.000 niechętnie.

Taki sknera ze mnie :)
                          • jot.be Re: plaże w Ligurii... 07.01.05, 12:14

> Toskania za droga, (4)

Krótkie pytanko....opierasz tą teorię na jakichś konkretach?
                            W moim subiektywnym odczuciu nadmorskie miejscowości w Ligurii
                            są duuużo droższe niż te w Toskanii....

Pozdr
                            • Gość: Familyman Re: plaże w Ligurii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 14:56
                              Opieram moje obserwacje o Toskanii na podstawie cen (a) hoteli, (b)apartamentów
                              z katalogów Neckermanna oraz TUI. Wszystkie porównywalne obiekty (standard) są
                              w przypadku Toskanii droższe. Być może nie jest droższy sam pobyt (restauracje,
                              wejście na plażę itd.), ale udział kosztów noclegów w całkowitym koszcie pobytu
                              jest na tyle znaczący, że jak przypuszczam Toskania w sumie (przy porównywalnym
                              stanadrdzie) jest pewnie droższa. W San Remo stać mnie było na dwa tygodnie w
                              hotelu 4-gwiazdkowym, w Viareggio podejrzewam, że nie 'dałbym rady' :)
                              • jot.be Re: plaże w Ligurii... 07.01.05, 15:14

> Opieram moje obserwacje o Toskanii na podstawie cen (a) hoteli, (b)apartamentów
                                >
                                > z katalogów Neckermanna oraz TUI. Wszystkie porównywalne obiekty (standard) są
                                > w przypadku Toskanii droższe.

Być może u nich tak jest.
                                Apartamenty brane od Włochów z "pierwszej ręki" tj z lokalnych agencji
                                są w Toskanii tańsze, a w południowej Toskanii (np. Maremma) dużo tańsze.
                                Podobnie jak restauracje zresztą.
                                Hotele natomiast rządzą się we Włoszech swoimi tj.nieprzewidywalnymi prawami.
                                Coż, wszystko jest tak jak piszesz, kwestią optymalizacji oczekiwań i kosztów :-)
                                Pozdrawiam

P.S. Viarregio to też prawie Liguria jeszcze...i geograficznie i cenowo ;o)

• chiavone Re: plaże w Ligurii... 10.01.05, 08:32
                                  > Apartamenty brane od Włochów z "pierwszej ręki" tj z lokalnych agencji
                                  > są w Toskanii tańsze, a w południowej Toskanii (np. Maremma) dużo tańsze.

akurat co do tego to mam pewne watpliwosci, tak bylo ale to juz chyba historia,
                                  Wlosi sa bardzo kreatywni i wykoncypowali, ze przy tak wielu chetnych
                                  bezposredniego wynajmu, mozna niezle zarobic i biora czesto wiecej jesli juz
                                  nie tyle samo za ten sam apartament niz biura podrozy z drugiej strony Alp ale
                                  zeby to sprawdzic, trzeba porownac dokladnie ten sam apartament i na tym
                                  wlasnie bazuja Woskie agencje wiedzac, ze malo kto ma takie mozliwosci a ty
                                  placisz wiecej cieszac sie, ze mieszkasz taniej

robienie dobrego interesu jest sztuka
                                  • jot.be Re: plaże w Ligurii... 10.01.05, 08:47

> Wlosi sa bardzo kreatywni i wykoncypowali, ze przy tak wielu chetnych
                                    > bezposredniego wynajmu, mozna niezle zarobic i biora czesto wiecej jesli juz
                                    > nie tyle samo za ten sam apartament niz biura podrozy z drugiej strony Alp

Nie to miałem na myśli...
                                    Pisałem, iż moim zdaniem apartamenty w Toskanii (zwłaszcza pd) są tańsze niż w
                                    Ligurii....

Pozdr

• chiavone Re: plaże w Ligurii... 10.01.05, 10:19
                                      > Pisałem, iż moim zdaniem apartamenty w Toskanii (zwłaszcza pd) są tańsze niż w
                                      > Ligurii

a mieszkania sa tansze w W-wie niz Paryzu ale mozliwe, ze masz racje bo popyt
                                      decyduje o cenie

"o pieniadzach sie nie rozmawia je sie ma"
    • Gość: st Re: plaże w Pietra Ligure IP: *.visp.energis.pl 02.01.05, 20:19
      piękne plaże polecam
    • Gość: Kiku_san Re: plaże w Pietra Ligure IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.01.05, 18:13
      Witaj ponownie, Familyman. Wcale nie chciałam Cię zniechęcać do Pietra Ligure,
      które mi osobiście całkiem się podobało, tylko nic nie poradzę na to, że nie
      podobały mi się plaże - ale ja tam nie dla plaż pojechałam :-). Na pewno warto
      wybrać się do Ligurii, ale faktycznie w lipcu może być tam duży ruch. Ja byłam
      na początku czerwca i właśnie ruch mnie zaskoczył. No, ale nie będę już
      marudzić i życzę udanego urlopu.
      P.S. Jeśli chcesz jechać z TUI lub Neckermanna to pośpiesz się, bo Niemcy
      rezerwują wkacje chyba rok wcześniej.
      • Gość: Familyman Re: plaże w Pietra Ligure IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 19:14
        Nie jestem gorszy od Niemców - od kilku już lat rezerwuję letnie wakacje w
        styczniu. W tym roku mam już zarezerwowane.

Taka fanaberia...
        • Gość: Kiku_san Re: plaże w Pietra Ligure IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.01.05, 16:30
          Mój rekord to był wrzesień wcześniejszego roku. Ale już mnie to zmęczyło. Teraz
          będę rezerwować w lutym lub marcu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka