Dodaj do ulubionych

Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka

21.05.07, 23:23
Poszukuję miejsca w Toskanii, dokąd można by było pojechać z 2 nastoletnich
dzieci. Zalezy mi na miejscu spokojnym, w odległościach umożliwiających
zwiedzanie Florencji, Sieny, Pizy itp.
Nie muszą byc luksusy, mąz ma dosyć jeżdżenia po holtelach na całym świecie,
mnie potrzebna jest klimatyzacja,a dzieciom basen.
Marzy nam się jakieś miejsce między oliwkami i winnicami, ale niekoniecznie.
Może znacie cos wartego polecenia, byliscie, miejsce jest sprawdzone i warte
polecenia.
kammma
Obserwuj wątek
    • Gość: beaataa Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:46
      dwa lata temu spędziliśmy cudowne wakacje w Bucine u pani Anny Maddii. Wyobraź
      sobie olbrzymią posiadłość z sadem (możesz częstować sie owocami), oliwkami,
      winnicą, małym stawem po którym pływają kaczki, a wszędzie pachną róże. Pani
      Anna ma tam swój dom, a obok niego stoi dom dla gości. W pełni wyposażony,
      osłonięty od gospodrzy żywopłotem wśród którego uwijaja się jaszczurki. Basen
      jest oczywiście. Dodam, że właściciele cały dzień są raczej poza domem, a my
      mieliśmy pilota do bramy i swoje klucze. Z Bucine jeździliśmy do Florencji,
      Sieny, Lucki(?), Pizzy, Arezzo i Cortony. Czy o coś takiego Ci chodziło? Jeśli
      tak to poszukaj oferty w Interhome albo Solemar ( nie pamiętam skąd mieliśmy tą
      ofertę). Pani Anna miała też stronę ze swoim sklepem - frantoio Maddi.
      Chętnie wrócę do Bucine za kilka lat. pozdrowionka. b.
      • kasia_madura Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 15.06.07, 13:19
        Tak urzekł mnie twój opis pobytu w Bucine, że chciałabym zatrzymac się u pani
        Madii. Czy możesz podać jakieś bliższe namiary? Przeszukując Interhome i Solemar
        nie znalazłam nic zbliżonego do opisanego przez Ciebie miejsca. Może pamiętasz
        nazwę? Chciałabym tam jechać w drugiej połowie października na ok. tydzień
        • beaataa Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 18.06.07, 11:39
          kasiu, ja również szukałam tego mojego Bucine i nie mogłam znaleźc. Może pani
          Anna zrezygnowała z prowadzenia pensjonatu? Moim znajomym poradziłam zadzwonic
          i dopytac bezpośrednio. Zachowałam telefon do frantoio Maddii +390559789321.
          Właściciele prowadzą tam sklep z oliwą, winem i innymi własnymi wyrobami i
          spędzają tam całe dnie.
          Powodzenia. Sama jestem ciekawa, czy się uda
          b.
          • kasia_madura Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 19.06.07, 15:36
            Dziękuję ci ogromnie za ten kontakt, spróbuję w ciągu najbliższych dni
            zadzwonić.A czy mogłabyś podać orientacyjny koszt noclegów w tym miejscu?
          • kasia_madura Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 24.06.07, 00:27
            Beato, niestety w trakcie rozmowy telefonicznej uzyskałam tylko informację, że
            własciciele nie wynajmują żadnych apartamentów. Niestety osoba, z którą
            rozmawiałam nie umiała mi powiedzieć nic więcej po angielsku. Cóż...pozostaje mi
            szukać w innych miejscach:) Dziękuję Ci bardzo za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
            • beaataa Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 24.06.07, 18:27
              hm... mam nadzieję, że nie zrezygnowali po naszych wakacjach:)))
              szkoda, bo miejsce było super. myślałam, że jeszcze kiedyś tam wrócę.
              powodzenia w szukaniu!
              b.
    • bonalisa Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 22.05.07, 09:58
      Poniżej zamieszczam link do locandy Le Boscarecce w Castelfiorentino. Nie byłam
      tam co prawda ale poznałam właścicieli będąc we Florencji, gdzie prowadzą hotel
      Albion. Bardzo sympatyczni ludzie,
      Jeśli lubicie klimatyczne miejsca z duszą to może być tam.
      www.leboscarecce.com/
      www.hotelalbion.it/
      • bonalisa Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 22.05.07, 10:06
        za wcześnie mi sie wysłało: chciałam dopisać, że mają tam własną restaurację na
        potrzeby której samodzielnie produkują np.oliwę. Mi w każdym bądź razie bardzo
        spodobało się to miejsce i serdeczność tych ludzi więc z chęcią pojechałabym
        tam w przyszłości:-)
    • magdam110 Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 22.05.07, 12:21
      Znajomi byli z TUI i wrócili zadowoleni.

www.tui.pl/strony/51845.php
    • Gość: Asia Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka IP: *.sfwenergia.com.pl 22.05.07, 12:36
      Ja we wrześniu wybieram się w takie miejsce www.borgodellemore.it.
      Ten pensjonat ma w swojej ofercie Neckermann.
      • Gość: mela Re: Do Asi IP: 157.25.9.* 21.06.07, 13:39
        Asiu jeski ten pensjonat, do ktorego sie wybierasz jest nieopodal miasteczka
        Montepulciano to jest ten sam, w ktorym ja byłam rok temu, jest pieknie:)))
        • Gość: Asia Re: Do Asi IP: *.sfwenergia.com.pl 22.06.07, 14:29
          To bardzo miło i już ciesze się na ten wyjazd.
          W końcu do września już niedaleko.
          • kammma Wybrałam agroturystykę 04.07.07, 15:13
            Po wielu dniach poszukiwań znalazłam 2 miejsca. jedno około 70 km od Rzymu,
            gdzie będziemy 3 dni, a potem pojedziemy na farmę/ winnicę koło Florencji.
            Trochę mam obawy,bo stawiamy na żywioł- tzn. będziemy na zmianę zwiedzać i
            odpoczywać , tak do tej pory odpoczywaliśmy w |Polsce. Najbardziej boję się
            upałów i korków na autostradzie. Jeśli macie doświadczenia takiego samodzielnego
            wyjazdu to proszę podzielćie się swoim doświadczeniem. Z jakimi spotkaliście się
            problemami, na co zwracać uwagę.
            Wiem,że do Rzymu i Florencji najlepiej pojechAć pociągiem. Oczywiście nie damy
            rady wchodzić do muzeum.
            Bardzo zalezy nam,żeby pokazać dzieciom poo prostu piękne widoki i budowle. Są
            przyzwyczajecni do łażenia i bardzo na ten wyjazd czekają.

Pozdrawiam
            kammma
            • jollka2 Re: Wybrałam agroturystykę 04.07.07, 15:40
              czy mogłabys podac namiary na tę winnicą? Wahamy sie między Toskania a Sycylią,
              więc szukam info o każdej opcji :)
              • ennka Re: Wybrałam agroturystykę 04.07.07, 21:32
                Mnie też zainteresowała ta farma koło Florencji.
                Wybieramy się we wrześniu i szukam czegoś fajnego.
                • Gość: Ula Re: Wybrałam agroturystykę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:41
                  ja mogę podzielic sie stronami internetowymi gdzie są oferty farm/pensjonatów w
                  Toskanii
                  Sama szukam również czegos ciekawego, miejsca są piękne, mnie osobiście
                  przerażają tylko trochę ceny - oczekiwałabym czegoś nieco tańszego :-)
                  Jakby ktoś coś do 35E za dwójkę znalazł to będę bardzo wdzięczna:-))
                  www.chiantirental.com
                  www.piramedia.it/toscana/Agriturismo.htm
                  www.tuscany.net/accommod/choose.htm

• Gość: Asia Re: Do Asi IP: *.sfwenergia.com.pl 05.07.07, 13:36
          Czy kupowałaś może jakieś produkty w tym sklepiku wewnątrz? Jeżeli możesz to
          podaj jaki były ceny.
          • gierapka a ja we wrzesniu jade... 05.07.07, 16:43
            • gierapka Re: a ja we wrzesniu jade... 05.07.07, 16:47
              za wczesnie sie wyslalo:)

na pierwszy tydzien przez interhome wynajety dom w miejscowosci Monteriggioni.
              Pieknie, klimaty jak z Ukrytych Pragnien:)
              A na drugi tydzien szukamy jakigos miejsca a malym miasteczku, zeby w kazdej
              chwili mozna bylo pojsc na kawke, winko itd.
              Moze ktos moze mi cos polecic...?
          • Gość: mela Re: Do Asi IP: 157.25.9.* 06.07.07, 09:35
            pensjonat, w krórym mieszkaliśmy miał swoją winnicę i gaje oliwne, w sklepiku
            na miejscu mozna było kupić wino (od 5 euro wzwyz za butelkę, w miasteczku w
            sklepie było tańsze ale nie tak smaczne, poza winem oliwa, pamietam że była
            droga i oceto balsamico chyba 8-10 euro za małą buteleczke ale naprawde warto,
            pycha)
    • Gość: kg Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.07.07, 08:20
      Podaję dwie stronki z namiarami na kwatery agroturystyczne.Ta pierwsza jest
      bardziej funkcjonalna bo można wysłać nawet zapytanie o kwatery
      www.agriturismo.net/
      www.agriturismo.regione.toscana.it/index-eng.htm
    • darmir Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 06.07.07, 11:46
      może się włączę, kiedyś się do tego przymierzałem ale pojechałem gdzie indziej,
      może się przyda, prowadzą polacy:
      www.winoispiew.com/new/Darek
      • darmir Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 06.07.07, 11:48
        przepraszam powinno być bez "darek":
        www.winoispiew.com/new/
        • ennka Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 06.07.07, 13:19
          Mele, możesz podać jakies konkretne namiary na to miejsce, gdzie byłaś?
          Stronę,telefon ,adres ,nazwę?
          Z góry dziekuję.
          • Gość: Asia Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka IP: *.sfwenergia.com.pl 06.07.07, 15:14
            Trochę wyżej był już podany link. Najprawdopodobniej chodzi o ten pensjonat :
            www.borgodellemore.it. Jest to w pobliżu miejscowości Montepulciano.
    • wogo1 Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 06.07.07, 14:26
      W zaszym roku byłem w pięknie położonym domu na szczycie wzgórz Montealbano ,
      nieco powyżej Vinci. Piękny stary dom, z basenem ,mili gospodarze, pyszna
      własna oliwa.W tym roku mieli oddać do użytku drugi dom.Widok wieczorem
      zapierający dech, wszędzie blisko, niedrogo.Mają swoją stronę-
      www.labaghera.toscana.it/ Mówią i piszą po angielsku.
      • anez33 Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 19.07.07, 13:32
        Polecam apartamenty Borgo al cerro www.borgoalcerro.com
        Bylismy tam w dwie rodziny z dziecmi dwa lata temu i do tej pory najmilej
        wspominamy pobyt w tym miejscu ze wszystkich naszych wyjazdow. Rezydencja
        polozona jest blisko sredniowiecznego (uroczego) miasteczka Casole d'Elsa.
        Dookola rezydencji tylko pola, wiec jest spokoj. Bylismy pierwszymi goscmi z
        Polski w tym miejscu, tak to glownie rezyduja tam Belgowie, Holendrzy i Niemcy.
        Na ich stronie www sa swietnie opisane wszystkie apartamenty wraz ze zdjeciami z
        kazdego. My mieszkalismy w apt. San Gimignano (dwupietrowym). Przy kazdym
        apartamencie jest "private garden", tj. stolik z krzeslami. Obok domu jest
        swietnie utrzymany basen z wydzielonym miejscem na kapiel w babelkach. Przy
        basenie sa prysznice i grill + zadaszone miejsce do siedzenia.
        My bedac tam zwiedzalismy Siene (ok. 30 km), Pize, San Gimignano i Rzym. Do
        morza jest dosc daleko (jakies 1,5 h drogi). Za tygodniowy pobyt w apt
        zaplacilismy ok. 3200 zl. na dwie rodziny (ale byla to cena last minute!).
    • Gość: toscana Re: zalosny spam IP: *.10-87-r.retail.telecomitalia.it 30.07.13, 13:03
    • jo.hanna Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka 30.07.13, 13:28
      i żeby to chociaż było na jakimś poziomie....
      • jeepwdyzlu intopassion spadaj 30.07.13, 13:33
        wklejasz linki do swojej żałosnej stronki nie rozumiejąc
        że robisz sobie antyreklamę
        żenada
        jeep
    • Gość: KWR Re: Toskania-mały pensjonat lub agroturystyka IP: *.cust.dsl.teletu.it 04.08.13, 18:16
      A ja od pięciu lat, corocznie wynajmuję w Toskanii dom, lato 2009 spędzioliśmy w okolicach Cortony, w rok później pojechaliśmy do Fiesole pod Florencją, w tym roku zainstalowaliśmy sie w okolicach Montalcino. Zasada pierwsza dom trzeba wynając na dlużej, 2-3 miesiące, wtedy cena jest o wiele niższa, w tym roku płacimy 1000 euro za miesiąc (plus prąd i gaz) , za tę cenę mamy do dyspozycji trzy sypialnie, trzy łazienki, fantastyczna kuchnię, jeszcze większy salon, wszystko świetnie urządzone, remontowane 2-3 lata temu w tradycyjnym kamiennym stylu toskańskim. Możemy tu naraz zmieścić do 8 osób, ale ja nie lubię tłoku, wystarczy mi jeszcze dwójka trójka gości. Mamy przed domem kawał pola z z drzewami i ogródkiem warzywnym, własnie nazrywaliśmy kwiaty cukinii i zebralismy porcje świeżej fasolki, ale - uwaga - nie mamy basenu, z basenen byłoby drożej. Dom jest tak duży, że wśród przyjaciół i rodziny zorganizowalismy coś w rodzaju spółdzielni, w ten sposób koszta dzielone są na większą ilośc osób, w pobliskim miasteczku mamy sklepy, restauracje, na wyciągnięcie ręki zabytków tyle, że kręci sie od nich w głowie. Chcielismy obecny dom zamówić już na przyszły rok i nawet na 5 miesięcy, ale właściciele wystawili go na sprzedaż I jak znajdą kupca wynajem nie będzie mozliwy. Chociaż szukają kupca już od trzech lat, nie chcą opuścić ceny, a rynek nieruchomości w Włoszech nieco prxzysiadł. To są piękne wakacje, ze smaczna pasta I mozzarella, oliwa i winem, zabytkami Sieny, Orvieto i Florencji. Włochy sa jak narkotyk, piękne, gorące, szalone. Pozdrawiam wszystkich z poludniowej Toskanii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka