Dodaj do ulubionych

Garda , Sardynia... a moze Korsyka

IP: *.dsl.club-internet.fr 18.11.08, 23:25
Moi drodzy, stoje przed dylematem ktore z tych miejsc wybrac na
przyszloroczene czerwcowe wakacje. Nad Garda bylam w ub. roku, bylo cudownie i
wyjechalam z niedosytem. Teraz zastanawiam sie nad Sardynia, a moze Korsyka.
Chcialabym aby bylo rownie pieknie jak w ub. roku i spokojnie...bez dyskotek
plazowych. Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 19.11.08, 16:59
      Noim zdaniem Sardynia. Niektorzy twierdza jednak, ze Korsyka jest jeszcze
      piekniejsza / ja nie mam niestety porowniania /. Nad Garda juz bylas.
    • Gość: Aśka Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 17:07
      Byłam we wszystkich tych 3 miejscach i zdecydowanie polecam Korsykę.
    • tu-quoque Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 19.11.08, 17:13
      Jesli poczatek czerwca to Sardynia-bo jeszcze malo zatloczona i ciut
      cieplejsza,Korsyka jest bardzo zielona wiec mniejsze upaly i tez
      mniejszy tlok(np,koniec czerwca-lipiec,o sierpniu nie wspomne)
    • globtroter.org Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 20.11.08, 00:30
      I Sardynia i Korsyka sa piekne.
      Ja bym wybral Sardynie.
    • Gość: Darmir Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 11:58
      Wszystko zależy od miejsca. I na Korsyce i na Sardynii można się zawieść jeśli
      pojedzie się nie tam gdzie trzeba. Byłem samochodem i tu i tu więc sprecyzuj czy
      chcesz plażować, zwiedzać, czy pobyt czy objazd. Rozważ jeszcze Sycylię.
      • Gość: ewa Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.dsl.club-internet.fr 20.11.08, 15:18
        Chce poleciec samolotem, a potem wynajac samochod i zwiedzac.
        Na Korsyce myslalam o Calvi, ale nie wiem czy to spokojna miejscowosc.
        Sardynia mnie tez bardzo pociaga, ale nie wiem na jaka miejscowosc
        celowac.Napisz prosze gdzie NIE nalezy jechac.
        • globtroter.org Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 20.11.08, 18:40
          Jesli nalezysz do entuzjastow czystego morza i pieknych plaz tak jak
          ja to polecam:
          - na Korsyce: region miedzy Bonifacio i Porto Vecchio lub Sain
          Florent;
          - na Sardyni: Stintino, Costa Paradiso, Santa Teresa Gallura, Palau,
          Costa Smeralda, La Maddalena, Cala Gonone lub Villasimius.

zobacz tez: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,86891493.html

Pozdrawiam,
          • Gość: ewa Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.dsl.club-internet.fr 21.11.08, 18:37
            Dzieki za informacje. Chyba jednak wybiore Korsyke Saint Florent, bo mi wyglada
            znacznie bardziej spokojnie niz takie n.p. Calvi. I chyba tam mniej ludzi, bo
            wszyscy pchaja sie do Bonifacio. Jak masz jakis dokladny namiar na hotel, to
            bardzo prosze.
            • globtroter.org Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 21.11.08, 22:58
              Wedlug mnie jest to duzo lepszy wybor niz Calvi.
              Saint Florent to malownicze miasteczko portowe, ale na taki
              calkowity spokoj to jednak tez tam nie mozesz liczyc, bo jest to
              dosc slawny port jachtowy. Musze Cie rowniez uprzedzic, ze do
              najladniejszych plaz plynie sie lodka, koszt jesli dobrze pamietam
              to 12 euro w obie strony (moge sie mylic). Natomiast sa to plaze do
              ktorych (wg. mnie) te z okolic Calvi nie moga sie w zadnym wypadku
              rownac. Mozna rowniez dostac sie pieszo, ale trzeba liczyc sie ze
              spacerem ok 3 godzin.
              W 10 minut samochodem mozesz dostac sie do Partimonio - malownicze
              winnice na stokach gorskich i najlepsze wino na Korsyce.
              W 20 minut autem dojedziesz do Nonzy - rowniez slynna plaza i ladne
              miasteczko.
              Pytasz o hotel, ja bym zdecydowanie polecil maly rodzinny ale
              luksusowy i niezwykle romantyczny ;-) hotelik Demeure Loredana.
              Uprzedzam, ze jest drogi.
              Oto ich strona: www.demeureloredana.com/home_en.htm
              Jutro wrzuce dla Ciebie kilka swoich zdjec do watku z plazami, ale
              mozesz tez zobaczyc na podanej stronie hotelu.
              • tu-quoque Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 21.11.08, 23:08
                100 E na noc to drogo ?, jesli rzeczywiscie 4 gwiazdki to normalna
                cena, w Londynie placisz ponad 200 E za noc w takim samym
                czterogwiazdkowym hotelu
                • globtroter.org Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 21.11.08, 23:16
                  Wiesz, tak na prawde to wedlug mnie ten hotel wcale nie jest drogi,
                  szczegolnie biorac pod uwage to co oferuje, ale wole tak napisac
                  bo...ilez to ja juz sie wysluchalem od moich "polskich przyjaciol" o
                  wspanialych wycieczkach "all inclusive" do swietnych hoteli za 1200
                  zl... wiec wole tak napisac, zeby mi sie znow nie oberwalo jak w
                  poprzednim watku ;-)
                  • tu-quoque Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 22.11.08, 00:14
                    I tak sie oberwie...
                    • linn_linn Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 22.11.08, 10:03
                      Masz racje. Polecanie konkretnych hoteli wiaze sie z duza odpowiedzialnoscia.
                      Lepiej tego unikac. Co dla jednego jest warte x euro, dla drugiego jest za
                      drogie albo wrecz ponizej poziomu.
                      • globtroter.org Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 22.11.08, 12:53
                        Wiec moze dla kontrastu tez cos dla tych, ktorzy dysponuja duzo
                        mniejszym budzetem. W Saint Florent sa rowniesz kempingi :o)
                        Dla przykladu: www.camping-kalliste.com/index-gb.htm
                        W cenie doby w luksusowym hotelu mozna miec tydzien w drewnianym
                        domku na kempingu - to tez przeciez ma swoj urok ;-)

Pozdrawiam,
                        • Gość: ewa Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.dsl.club-internet.fr 22.11.08, 13:24
                          Widze, ze masz szeroki wachlarz propozycji:-) wiec moze cos pomiedzy tym
                          cudownym ale bardzo drogim hotelem ( doba wg. cennika 2008- 285 euro), a
                          cempingiem; bede wielce zobowiazana!
                          • globtroter.org Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 22.11.08, 19:58
                            To tez nie tak, ze ja w Saint Florent jestem co drugi tydzien i znam
                            tam wszystkie hotele, kempingi, restauracje i nie wiem co
                            jeszcze :o) Jesli osobicie sprawdzilem dane miejsce to wtedy moge go
                            ewetualnie polecic. W przeciwienstwie do kilku innych osob na tym
                            forum ja staram sie zawsze podawac sprawdzone i prawdziwe
                            informacje ;-) Jednak wedlug mnie jesli dobrze poszukasz to
                            znajdziesz przyzwoity hotel 3* w Saint Florent przy samym morzu za
                            okolo 100 euro/dobe za pokoj dwuosobowy, czy jeszcze taniej tego nie
                            wiem.

PS. Zgodnie z obietnica dodalem moje zdjecia z plaz w Saint Florent
                            do tego watku:
                            fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,86891493.html
                            Pewnie pojawia sie dopiero za jakis czas po akceptacji moderatora.

Pozdrawiam,
                            • Gość: ewa Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.dsl.club-internet.fr 23.11.08, 16:51
                              Doceniam Twoje zawsze rzetelne informacje i fotografie tez. Nie sadze zebys byl
                              skarbnica wiedzy na temat hoteli w Saint Florent. Podales dwie informacje- to
                              juz sporo. Dzieki!
        • Gość: Aśka Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 21:29
          Kilka lat temu spędziłam tydzień w Calvi. Samo miasteczko jest
          bardzo malownicze choć zatłoczone i gwarne. Ja mieszkałam na
          obrzeżach i tam było spokojnie nie licząc pożarów, które nękają
          Korsykę. Z ciekawostek - na tym odcinku wybrzeża bardzo często są
          silne wiatry i tym samym to świetne miejsce dla surferów.
          Byłam dwukrotnie na Korsyce i mam wrażenie, że spokój to można tam
          znaleźć poza sezonem, wrzesień to już bardzo dobry termin. W Calvi
          byłam akurat w sierpniu, a na wschodnim wybrzeżu we wrześniu.
          • Gość: ewa Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.dsl.club-internet.fr 22.11.08, 17:45
            Asiu, piszesz, ze mieszkalas na obrzezach Calvi-to znaczy gdzie?
            Znalazlam w internecie hotel La Caravelle, tuz przy plazy, obok jest
            supermarket, boje sie, ze bedzie halasliwie i tloczno. Z tym, ze jade w czerwcu,
            wiec ryzyko mniejsze. W Saint Florent nie znajduje nic odpowiedniego(albo cena
            zbyt wysoka, albo hotel nie taki).Szukam czegos z widokiem na morze i z ladnym
            ogrodem(drzewa) oraz w spokojnym otoczeniu.
            • tu-quoque Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 22.11.08, 17:57
              <Szukam czegos z widokiem na morze i z ladnym ogrodem(drzewa) oraz w
              spokojnym otoczeniu.
              A moze tak bezludna wyspa...

• Gość: ewa Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.dsl.club-internet.fr 22.11.08, 18:04
                to dobry pomysl, tylko kto mi przygotuje sniadanie i obiad?
                • tu-quoque Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 22.11.08, 18:13
                  Mam nadzieje,ze sie usmiechnelas a nie obrazilas-ale na
                  powaznie,,czerwiec jest jeszcze w miare spokojnym miesiacem,no pod
                  koniec juz sie zapelnia...
                  • Gość: ewa Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.dsl.club-internet.fr 22.11.08, 18:44
                    oczywiscie, ze sie usmiechnelam:-) wyobraz sobie, ze znalezienie odpowiedniego
                    dla mnie hotelu to ciezka harowka; slepie juz od 2 tygodni...i prawie nic; no
                    coz, bezludna wyspa z podanym sniadankiem musi kosztowac... ale 300-400 euro za
                    nocleg nie wydam!
                    • tu-quoque Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka 22.11.08, 18:51
                      A decydowalas sie juz chociaz na ktora wyspe-bo jak nie to
                      rzeczywiscie mozesz dlugo szukac
    • Gość: ewa Re: Garda , Sardynia... a moze Korsyka IP: *.dsl.club-internet.fr 23.11.08, 16:59
      Dziekuje Asiu, informacja o festiwalu jazzowym bardzo cenna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka