Gość: kasia IP: *.01.el1.ftnet.pl 19.08.11, 09:52 Było piękniei super !!!! Polecam na wypoczynek i spacerki brzegiem oceanu !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ahorn Re: Porto Santo - raj 21.08.11, 23:04 Hej, Zacząłem się zastanawiać nad spędzeniem urlopu na wysepce, którą można zwiedzić rowerem. I to kilka razy w ciągu pobytu ;-). Napisz kilka konkretów nt. swoich wrażeń. Z góry dzięki, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pe-er-el Re: Porto Santo - raj 23.08.11, 12:50 Ja wyspę zwiedziłem częściowo na pieszo a częściowo biegając :). Polecam ale z uwagi na zmienność pogody najlepiej w sierpniu, bo wtedy statystycznie pogoda jest najlepsza (tzn. niebieskie niebo i słońce). W trakcie mojego pobytu zdarzyło się, że leżałem na plaży w słońcu, nagle nadeszły chmury i zaczął kropić drobny deszczyk a po chwili znowu zrobiło się słonecznie. Moim zdaniem, właśnie ze względu na brak upałów (chociaż słońce mocno pali) i fajne "baseniki" tworzące się na płaskiej plaży po odpływie, Porto Santo idealnie nadaje się dla małych dzieci. Poza tym jeśli jeśli nie lubicie tłumów na plaży, a chcielibyście np. być sami na plaży w promieniu 100 m to polecam Porto Santo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Porto Santo - raj IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.11, 06:49 a jak wygląda realnie pogoda? zdaje sobie sprawę,że to wyspa więc pogoda zmienna. Ale bardziej mi chodzi o odczuwalną temperature,czy bardzo wieje,czy słońca trzeba szukać czy samo nas znajdzie?:)planujemy się wybrać we wrześniu i tylko kwestia pogody nas powstrzymuje przed wyborem tej wyspy. Czy pogoda jest porównywalna do wysp kanaryjskich? poza tym prosze o wszelkie wskazówki ,kazda informacja bedzie cenna. moze jestescie w stanie polecic jakies szczegolnie odkryte przez was miejsca?:) tez planujemy rowerek:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Porto Santo - raj IP: *.01.el1.ftnet.pl 11.09.11, 22:15 POGODA JEST PORÓWNYWALNA DO KANARKÓW, SŁOŃCE SAMO SZUKA, PRZY OCEANIE FAJNY WIATEREK, ALE JAK JUŻ SIĘ TROCHĘ OD NIEGO ODSUNIEMY TO JEST GORĄCO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Porto Santo - raj IP: *.01.el1.ftnet.pl 11.09.11, 22:15 POGODA JEST PORÓWNYWALNA DO KANARKÓW, SŁOŃCE SAMO SZUKA, PRZY OCEANIE FAJNY WIATEREK, ALE JAK JUŻ SIĘ TROCHĘ OD NIEGO ODSUNIEMY TO JEST GORĄCO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Porto Santo - raj IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.11, 19:41 czy w takim razie istnieje mozliwosc polezenia troche na plazy?:) czy jest cos co mozesz polecic na tej wyspie?restauracyjka?taras widokowy?wyspa malutka wiec mamy zamiar albo rowerem albo na piechote:) Odpowiedz Link Zgłoś
idiota.wioskowy Kasiu, kuzynko? 12.09.11, 21:02 Kasiu, czy ty nie jestes moja dalsza kuzynka z Sanoka. Liczba emocjonalnych wykrzyknikow po kazdym zdaniu i Twoje pisanie wielkimi literami nasunely mi taka mysl. Tylko Ty tak krzyczysz, nie widzisz tego? Jak z taka zdolnoscia obserwacji mozesz cokolwiek polecac? I jak ktos moze brac Ciebie powaznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoSa Re: Porto Santo - raj IP: *.aster.pl 25.09.11, 00:30 Na Porto Santo warto wziąć buty trekingowe bo można sporo pochodzić po górach. Plaża piękna, szeroka i piaszczysta, piasek ma kolor żółto -pomarańczowy co czasami w blasku słońca wygląda jak złota plaża stąd jej nazwa Playa Dourada. Plaża ma ok.9 km długości i rozciąga się od portu w Villa Baleira do punktu Caletha, gdzie jest bardzo przyjemna i niedroga restauracyjka. Widoki są bajeczne bo ocean, złota plaża, klify, góry. Duża ilość jaszczurek, czasami kicają dzikie króliki. Alkohole w sklepach o wiele tańsze niż u nas, szczególnym powodzeniem wśród turystów cieszy się słynne wino Madeira, Vinhu Verde, Porto a piwo to głównie Coral (całkiem niezłe ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Porto Santo - raj IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.11, 14:07 w sklepach mozna zauwazyc tez 2 polskie produkty - jogurt i cukier polski kryształ:)warto zwiedzic cala wyspe bo piekne sa tarasy widokowe:)mozna czasem zjesc na miescie bo jedzonko nie jest drogie a ciekawe:) Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Porto Santo - raj 16.09.11, 06:01 Byłem na PS w II poł. lipca. Pogoda nijak niepodobna do Kanarów w tym samym okresie:) I ostre słońce, i deszcze. Jednak przewaga chmur. Łatwo to zaobserwować na jedynej webkamerce. Ale na plaży można spokojnie poleżeć, bo przez chmury słońce też mocno operuje, a większość deszczy nie przeszkadza. Jednak opis ze strony Itaki ze średnimi temperaturami nie jest prawdą. Wg miejscowych opisów najlepsza pogoda jest w sierpniu i we wrześniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Porto Santo - raj IP: *.play-internet.pl 07.04.12, 12:37 Hej, odnawiam temat i proszę o opinie - czy ktoś był na Porto Santo, jak z pogodą we wrześniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
zwaantje Re: Porto Santo - raj 19.07.12, 13:12 W zeszłym roku z narzeczonym byliśmy tam tydzień właśnie we wrześniu - na początku, od 4. września. Pogoda była SUPER. Jak padał deszczyk - a był 1 taki dzień - to przypominało raczej mgiełkę wodną, którą czujesz stojąc w jakiejś odległości od fontanny na przykład :) To było raczej słodkie i zupełnie nie przeszkadzało w spacerowaniu :) Faktycznie nie można tam nabrać się na chmury - nawet kiedy nie ma bezpośredniego słońca, to ono mocno mocno operuje. Koniecznie trzeba się smarować. Ja akurat odkryłam z przykrością, że mam już skłonność do uczulenia na słońce - dostałam wysypki na dekolcie i odtąd już tylko blockerem się smarowałam. Ale mój ukochany normalnym filtrem i było ok. Napisz ew. jakie szczegóły Cię interesują, to postaram się opisać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MikJik Re: Porto Santo - raj IP: *.dsl.telepac.pt 21.07.12, 21:00 Też wybieram się w tym roku na Parto Santo i ostatnio znalazłem taki tekst z darmowym przewodnikiem po wyspie: www.krzysztofgierak.pl/2012/07/przewodnik-po-portugalii-porto-santo.html Udanych wakacji i może do zobaczenia na wyspie! Odpowiedz Link Zgłoś