Dodaj do ulubionych

Madera - Estalagem lub Monte Mar Palace

14.06.18, 08:51
Witam.
Zastanawiam się nad tymi dwoma hotelami. Wybrałam je ze względu na ciekawe położenie z dala od zgiełku:)

Ponieważ hotele leża trochę na uboczu mam pytanie czy w miejscowości są jakieś biura gdzie można wykupić wycieczki? jak działa komunikacja miejska? Gdzie najlepiej wynająć samochód? Jak jest z napojami do kolacji?
Będę wdzieczna za opinie:)

Obserwuj wątek
    • Gość: x.kasia Madera - Estalagem czy Monte Mar Palace? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.18, 16:06
      Boa tarde:),

oglądałam oba hotele w lutym. Estalagem po raz pierwszy, Monte Mar Palace po raz drugi od wcześniejszego pobytu. Moje opinie:

Estalagem (Sao Vicente) to smutny, szary hotel/hostel. Pokój ciemny, z wyczuwalną wilgocią na ścianie. Dwa zsunięte łóżka udają lóżko podwójne. Pościel prawie białą z akcentami szarości (ecru?:) o trudnym do określeniu stopniu czystości. Łazienka ciemna o niezachęcającym zapachu wilgoci. Szczegółom już się nie przyglądałam. "Estalagem" po portugalsku to inn/hostel a więc nawet nie hotel. Nie daj się uwieść niskim cenom. W tym przypadku tanie mięso psy jedzą. Miejsce wyglądało na opuszczone gdy oglądałam. Nie rozważaj Estalagemu jako swojego wyboru. Zdjęcia hotelu doskonale poddane obróbce na foto shopie. Z trudem poznałam miejce "na żywo":)

Hotel Monte Mar Palace (Ponta Delgada) nieporównywalnie lepsze. Ciekawa okolica.
      Prosilam o pokazanie pokoju i, prawdopodobnie, pokazano mi bardzo dobry pokój z powalającym widokiem na ocean (dopłata). Dwa baseny, zewnętrzny i wewnętrzny (z agresywnym zapachem chloru). Otwarte przestrzenie hotelowe atrakcyjne. W hotelowej biblioteczce gazety polskie i w TV kanał polski - chyba Polonia. Pamiętaj, że hotel jest na północy wyspy i słońce tam rzadziej zagląda. I fakt, zgiełku nie ma:)
      Najlepszy mikroklimat ma Funchal aż do Santa Cruz. Dalej jest różnie.

W recepcji każdego hotelu kupisz wycieczki fakultatywne i wynajmiesz auto z dostawa do hotelu. Oferty żebrzą o wybranie. Z komunikacji miejskiej nie korzystałam ale wiem, że istnieje. Samochód wypożyczałam czterokrotnie w tej samej firmie u sympatycznego Brazylijczyka. Na życzenie odszukam namiary. W Monte Mar wskazany samochód chociażby po to aby wykąpać się w lawowych basenach w Porto Monitz.

Napoje do kolacji (woda/wino) są zawsze i wszędzie płatne. Z wyjątkiem opcji AI (all inclusive).

Madera to moja miłość. Druga:)

Boa viagem!
      • Gość: x.kasia P.S. Madera - Estalagem czy Monte Mar Palace? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.18, 16:23

W Estalagem, w barze na pierwszym piętrze, swojski akcent:). Doskonale widoczna prośba w języku polskim o niewynoszenie jedzenia i sztućców z baru na zewnątrz i, o niekonsumowanie w barze alkoholu wniesionego z zewnątrz. Prośba została powtórzona kolejno w języku angielskim i portugalskim.
        • ka122 Re: P.S. Madera - Estalagem czy Monte Mar Palace? 16.06.18, 08:20
          Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz:) na hotel juz sie prawie zdecydowalam ale sadzac po opisie estalagem jeszcze sie zastanowie. Na zdjecuach rzeczywiscie wyglada fajnie ale widze ze w rzeczywistosci jest gorzej:( co prawda mniej mi zalezy na hotelu a bardziej na widokach ..no ale jeszcze zobaczymy:)
      • ka122 Re: Madera - Estalagem czy Monte Mar Palace? 16.06.18, 08:22
        O maderze marze juz od jakis 5 lat i tez jyz ja kocham:)
        Poprosze o namiary na wyporzyczalnie:) przyjze sie blizej
        • Gość: x.kasia Madera - moja miłość:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.18, 12:07
          Przed ostatnim wylotem na wyspę oglądałam oficjalne zdjęcia hotelu Estalagem. Mnie też urzekła kameralność hotelu, błękit nieba, atramentowa niebieskość oceanu, widok na góry i duża ilość światła wewnątrz. Rozważałam to piękne miejsce. Jednak po uważnym przefiltrowaniu opinii
          gości hotelowych zdecydowałam się na zobaczenie hotelu przed rezerwacją. Na szczęście:) Dotyk dłonią wilgotnej ściany w pokoju hotelowym zatopił wszelkie rozważania miejsca. Zdjęcia hotelowe i oglądane realia to dwa odrębne światy. Hotel stoi pod klifem i ilość światła w hotelu jest tylko ułamkiem światła pokazanego na zdjęciach. Miejscowi zapytani o dni słoneczne odpowiadali po zastanowieniu - bywa czasem:) Moja wizyta w Estalagem przypomniała mi początkowy mroczny opis noweli Allana Poe " Zagłada rodu Usherów":)
          Na zjawiskowe widoki możesz jednak liczyć. Surowość natury na północy wyspy robi powalające wrażenie

Korzystałam z wypożyczalni StatusFlamingo - Rent a Car. Brazylijczyk o którym wspomniałam wcześniej nazywa się Carlos Dony. Po czterokrotnym kontakcie z firmą chętnie ją polecam.
          Dostarczał auto do hotelu i prosił o pozostawienie samochodu na hotelowym parkingu i kluczy w recepcji po skończeniu wynajmu.

Radosnego pobytu życzę:)

• ka122 Re: Madera - moja miłość:) 17.06.18, 07:47
            Mam jeszcze pytznie:) czy na sniadanie mozna przyniesc wlasne warzywa? Albo wode do kolacji?
            • Gość: x.kasia Re: Madera - moja miłość:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.18, 10:46

Nie mogę na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć. W hotelach w których mieszkałam
              zawsze był wystarczający wybór warzyw i owoców. Z przynoszoną z zewnątrz wodą tez nie mam empirycznego doświadczenia. Pewną wskazówką może być prośba w języku polskim umieszczona w hotelu Estalagem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka