Dodaj do ulubionych

Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje?

31.05.06, 16:45

Czesc wszystkim -

Wybieram sie na krotki weekend do Lizabony bo mnie Niemiecka pogoda do
rozpaczy doprowadza. (Dla niewtajemniczonych - slonce pojawia sie tu raz na
pol roku i jest to wtedy wydarzenie o ktorym sie w prasie mowi). Przylot mamy
14 czerwca po pracy wieczorem, 17 czerwaca w sobote wieczorem odlot z
powrotem.

Poczytalam juz watek na temat noclegow - znakomite zrodlo informacji. Teraz
chcialabym bardzo poprosic o jakies "insider tips" dotyczace samego miasta.
oczwiscie zaopatrze sie w przewodniki ale w przewodnikach informacje sa
czesto przestarzale i nie zawsze mozna na nich polegac. Poza tym rzadko daja
taka perpektywe jak miejscowi :-)

Bylabym bardzo wzdieczna za wszelkie sugestie na temat mozliwosci przyjemnego
spedzenia czasu w miescie jeszeli znacie jakies miejsca ktore mozecie polecic.

Dodam, ze lubie zwiedzac miasta w ten sposob ze duzo po nich "laze" bez konca
i "nasiakam atmosfera". Lubie architekture ale (sorry, wszyscy entuzjasci
sztuki) muzea mnie generalnie smiertelnie nudza. Podobaja mi sie ladne parki
i widoki, wieczorem lubie tez posiedziec z friends w jakims przyjemnym lounge
bar przy dobrym winie albo drinku. Isc do restauracji z dobrym jedzeniem, na
zakupy do paru sklepow z ciekawymi butami etc. :-)

Czy sa dzielnice gdzie lepiej sie nie zapuszczac? Jakies brudne,
niebezpieczne, pelne narkomanow etc.? Jakie miejsca mozecie polecic
na "people watching"? Jakis lounge bar albo cos w tym rodzaju?

Po prostu, co lubicie robic w Lizabonie jak macie troche wolnego czasu?

Jakby ktos mial ochote sie wybrac do Franfurt am Main, do Berlina czy do
kilku innych miast w Europie i poza to moge sie odwdzieczyc podobnymi
rekomendacjami.

Pozdrawiam z deszczowych Niemiec.
Obserwuj wątek
    • leslaw201 Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 31.05.06, 17:08
      Wczytaj sie w to forum,a dowiesz sie wszystkiego.Serdeczne pozdro.
    • keepersmaid Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 31.05.06, 18:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30129&w=25991052&v=2&s=0
      Na przyklad taki watek. Przeczytaj i pytaj dalej :)
      • fufu_ffm Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 31.05.06, 20:15

Diekuje za sugestie. Post przeczytalam ale to byl bardziej opis trasy po ktorej
        ktos chodzil. Dalo mi to pare pomyslow gdzie by sie mozna wybrac ale chcialabym
        sie tez dowiedziec gdzie na przyklad lubicie chodzic w czwartek po pracy na
        happy hour? Albo, jakbys zaplanowal perfect sobote albo niedziele to co bys
        polecal/la?

Dodam ze koszty nie sa dla mnie decydujacym faktorem.

Na przyklad, we Franfurt am Main zaczelabym od sniadania w Cafe Karin,
        dokladnie naprzeciwko bylego domu Goethe ale nie ze wzgledu na lokacje tylko
        poniewaz miejsce jest popularne wsrod miejscowych oraz w centrum miasta. Poza
        tym jest tam czesc lokalu zarezerwowana dla nie palacych - co staram popierac
        poniewaz w DE to nieslychana rzadkosc. Raka pluc uwaza sie tu najwidoczniej za
        wymysl Amerykanskich histerycznych lekarzy...

Sniadanie zamawia sie wedlug dzielnic miasta i jedno z nich, nazwa dzielnicy
        gdzie mieszkam, nazywa sie "Westend" i w cenie sniadania( zreszta znakomitego)
        jest wlaczony szampan. Jest to jedynie maly kieliszek ale sprawia ze zaczynasz
        dzien od przyjemnie "dekanckiego" poczucia. Z Cafe Karin mozna wyruszyc dalej...

Jaki bylby dla Was perfect day/night w Lisbon?

Ja musze koniecznie jeszcze po przylocie 14tego isc "out" poniewaz mam urodziny
        15tego czerwca wiec zamierzam dotrwac :-)
        Na przyklad, w Chicago, USA jest taki hotel ktory sie "W Hotel" nazywa i tam co
        czwartek bylo sobie takie "after work" party ze znakomitym "people watching"
        oraz doskonalym DJ i lounge musik. Super atmosfera, ladni ludzie, dobre
        drinki...Da sie cos takiego znalezc w Lizabonie?

Pozdrawiam. Tu dalej leje...3tydzien...

• keepersmaid Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 31.05.06, 21:40
          Dobre pytanie... Ale moda lounge dociera powoli.
          Np. Ja koncze prace po 18... blizej 19. Chyba 7 czerwca maja otworzyc
          café-lounge dokladnie obok mojej pracy :) moze nabiore zwyczaju.
          Jezeli night to Bairro Alto albo Docas. Ale niestety nie posluze konkretnymi
          nazwami lokali. Moze zaczac od baru w Hotel do Chiado? Bardzo malo jestem trendy...
          Nie mowiac o tym, ze posa hotelami (czytaj - dla cudzoziemcow) portugalskie
          sniadanie sklada sie z malego ciastka i jeszcze mniejszej kawy... :)
          Na cichsza kolacje z fantastycznym widokiem - Restô - Chapitô (trzeba
          zagooglac). Albo wspominane knajpki po drugiej stronie Tagu.
          • keepersmaid Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 31.05.06, 21:56
            Idealny weekend bez wyjezdzania z Lizbony?
            Sniadanie (wspomniane ciastko i kawa) kolo domu, autobus na Feira de Ladra - bo
            tak, rzadko cos kupuje (to pchli targ plus podrabiane dzinsy itp). czasami za
            euro ksiazke z XIX wieku lezaca na chodniku...
            Potem schodze Alfama wybierajac uliczki wedlug jednego kryterium - w strone
            rzeki, czyli w dol (dobra taktyka w Lizbonie - autobus, taksowka cokolwiek do
            miejsca polozonego wysoko, potem schodzic...). Gdzies po drodze albo staje
            obozem na pieczona rybe i "vinho verde" albo tylko na tosty i sok pomaranczowy,
            kupuje ulubiona gazete weekendowa dla towarzystwa.
            Po drodze robie zdjecia.
            Docieram do centrum i czasami jeszcze sie pokrece po sklepach (wiadomo, baba) i
            na Chiado lapie metro do domu.
            W niedziele mozna wsiasc w pociag i pojechac do Cascais albo do Estorilu -
            turystycznie tam ale przyjemnie, knajpki miedzynarodowe, menu tez. Mozna udac
            sie do Belém obejrzec Jerónimos i zjesc lunch w ktorejs z szeregu ogrodkowych
            knajp tamze.
            Inne mile miejsca - wspominana juz tutaj kawiarnia na szczycie parku Eduardo
            VII, bo lubie - herbaciarnia na Largo do Carmo na przeciwko Muzeum/zrujnowanego
            kosciola, Chapitô (jak wyzej), kolacja z dalszym ciagiem w Bairro Alto.

Zdecydowanie nie polecam w samym centrum (Rossio) ani Café Nicola ani Pastelaria
            Suiça - drogo, cez sensu i kazdy kelner mysli, ze jest wielkim panem bo precuje
            w takie waznej kawiarni... grrrrrrrr...
            • fufu_ffm Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 01.06.06, 09:33

Dziekuje za Twoje sugestie. Twoj opis brzmi bardzo ciekawie i mysle ze to
              znakomity tip zeby wjechac "na gore" a potem zchodzic na dol.

Ma ktos moze jakas ulubiona restauracje gdzie chodzi czesto bo jedzenie jest
              dobre i atmosfera mila? Nie musi byc jakas wyszukana, nie musi byc w centrum,
              nie musi byc ani tania ani super droga - chodzi mi bardziej o cos takiego gdzie
              wieczorem jest pelno miejscowych typu "young professionals" i czasem moze
              ciezko o stolik.

Poprzez "young professionals" mam na mysli ze nie chcialabym trafic do
              zadymionej studenckiej knajpy z tanim piwem i kanapkami ani tez do jakiegos
              wykwitnego lokalu wypelnionego dobrze sytuowanymi rencistami :-)

A gdzie idziecie zazwyczaj "out" po wieczornym dinner? Tak powiedzmy po 22:00?
              Posluchac muzyki albo po prostu "hang out"?

Byc moze znacie jakis "wine bar" z duza selecja win i oczywiscie mozliwoscia
              degustacji?:-) Na przyklad gdzie chodzicie na "wine tasting"? Albo moze macie
              jakiego zaufanego handlarza win z malym sklepikiem od ktorego czesto zamawiacie
              miejscowe wina?

Czy moglby ktos polecic pare interesujacych sklepow z butami? Na przyklad w
              Berlinie jest taki sklep, ktory nazywa sie "shutick" to znaczy tyle co "tick
              buciany":-) gdzie mozna znalezc po prostu ciekawe buty ze "swoim wlasnm
              characterem" roznych interesujacych designers. Na przyklad:
              www.kowalskishoes.com/
              Mam jedynie nadzieje ze padac nie bedzie bo tutaj dzisiaj znowu ciemno, zimno i
              pada...Rany, co za kraj. Kryzysu mozna dostac...
              • keepersmaid Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 01.06.06, 12:34
                Wsrod "young professionals" pomieszanych z miejscowymi beautiful people panuje
                moda na japonszczyzne, czyli restauracja "Bica do Sapato" i stamtad skok tuz
                obok do "Lux" - baru / dyskoteki. Oba polozone u stop Alfamy nad samym Tagiem +-
                kolo stacji kolejowej Santa Apolonia (gdybys patrzyl na plan miasta).
                W tej samej strefie (dawne magazyny portowe) jest sklep z designerskimi butami
                sportowymi w oryginalnych wersjach czesto projektu miejscowych.

Zatoczywszy kolko wracamy do koncepcji Bairro Alto - bo tam masz i restauracje
                i bary i lounges i designerskie sklepy czasami dosc odjechane (znowu popatrz na
                mape) - tam najlepiej isc wieczorem/noca i sie rozgladac...
              • assim fajne knajpy 05.06.06, 13:45
                co do knajp. mysle ze dla turysty fajna knajpka bylaby "boca do santo" - rua
                sao joao da mata 46 w dzielnicy santos(-o-velho). fusion kuchni portugalskiej i
                z cabo verde (zielony przyladek) z kuchnia np. tajska. smaczne "erotyczne"
                salatki, wysmienite dania z ryb i owocow morza, fajna muzyka, mala ale ladna
                knajpka, mily staff. duzo mlodych, zero studenckich klimatow. od wtorku do
                soboty, od 19:30 do ostatniego klienta - pewnie najpozniej 1 w nocy. wychodzisz
                i wszedzie obok masz puby i kluby - santos to taka imprezowa dzielnica.

fajne knajpki z widokiem na lizbone tuz nad rzeka w cacilhas (cais do gingal).
                lapiesz barke do cacilhas z cais do sodre, wysiadasz i potem caly czas w prawo
                wzdloz rzeki, najpierw mijasz odrapane budynki potem dochodzisz do dwoch
                knajpek - "atira-te ao rio" i "ponto final". siadasz w ogrodku, rzeka szumi,
                lizbona sie swieci, zamawiasz butelke zielonego wina i pyszna kolacje.

pozdr/a
                • aska2000 Re: fajne knajpy 05.06.06, 16:34
                  ...nie ma to jak 'insider tip', yeaaahh
                  ;))

Knajpki z widokiem na Tag, z owocami morza może...
                  Miło pomarzyć sobie...:)

A do autorki 'wyjściowego' posta - jest też kilka innych miłych miejsc, może
                  niekoniecznie baardzo lizbońskich (czy 'klimatycznych', no ale ostatecznie
                  prawdziwy klimat tworzymy sami, prawda? ;), za to z bezpretensjonalnym,
                  pożywnym menu w typie 'Coffee Pot' chociażby...
                  Ale o dokładny adres to musiałabyś zapytać Lizbończyków jednak, a nie szeregową
                  turystkę...;)

Pozdrawiam !
    • fufu_ffm Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 03.06.06, 10:24

Czesc -

Ktos mi zarekomendowal hotel "Albergaria Senhora do Monte" in Graca. Podobno
      junior suites maja ladne tarasy ze swietnym widokiem na miasto.

Czy to przyjemna dzielnica? W miare centralnie polozona?

• estoril2 Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 03.06.06, 11:10
        to bodaj najwyzej polozona dzielnica Lizbony, wiec widoki bywaja tez
        zapierajace dech w piersiach, jak np. ten z tarasu widokowego przy tamtejszym
        kosciele..a i uliczki bywaja szalenie urokliwe..

Mozesz wpasc wieczorkiem na caipirinha do Pavilhao Chines
        (www.virtualtourist.com/travel/Europe/Portugal/Distrito_de_Lisboa/Lisbon-
        286122/Restaurants-Lisbon-Pavilhao_Chines-BR-1.html )
        Nie zeby tam siedziec za dlugo, ale warto zobaczyc, to dosc oryginalne
        miejsce.. Tym bardziej ze stad juz 2 kroki do Bairro Alto, gdzie mozna spedzic
        reszte nocy.
        Zdecydowanie polecam tez juz wspomniany Lux- ma wszystko co trzeba- przestrzen,
        dobra muzyke, taras widokowy na Tejo i na dachu, z ktorego mozna podziwiac
        piekny widok na Lizbone noca..
        Co do Estoril i Cascais..hmm mieszkam tu i jakos chyba inaczej na te miejsca
        patrze :), ale chyba warto przyjechac na spacer wzdluz morza..co do knajpek po
        drodze, to moim zdaniem oprocz turystycznych cen nie maja nic do zaoferowania.
        Jednak to zawsze milo przysciac i wychylic jakis gin&tonic czy sok ze swiezych
        owocow..
      • assim Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 05.06.06, 13:06
        www.maisturismo.pt/4/55.html
        nie wiem jaki standard, ale widok jest obledny - tuz obok najwyzszy punkt
        widokowy lizbony z panorama prawie 360st. dzielnica ok, ale do centrum
        turystycznego jest kawalek. graca to taka lizbona sprzed 30 lat. klubow, pubow
        ani dyskotek tam nie znajdziesz. zdecydowanie nie w stylistyce yuppies.

zerknij czy to ci pasuje? www.heritage.pt/solardocastelo.htm
        na alfamie, niedaleko do centrum.

pozdr/a
        • fufu_ffm Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 05.06.06, 19:52
          Czesc Assim -

Dieki za dugestie. Bardzo fajny hotel - mam na mysli Solar do Castelo. Swietna
          sugestia. Dokladnie to co lubie - nieduzy, ale interesujacy, z chracterem i
          dobrze polozony (z tego co sie zdazylam zorientowac). Niestety, nie maja juz na
          na ten czas (14-17 June) wolnych pokoi.

Moja znajoma z Portugalii (nie jest niestety z Lizabony) twierdzi, ze Lizabona
          to jest bardzo stare i zarazem bardzo nowoczesne, romantycznie miasto. Podoba
          mi sie ten opis :-) Zobaczymy czy sie sprawdzi.

Zazdroszcze Wam wszystkim bardzo ze mieszkacie w cieplym i chyba? slonecznym
          miescie. We Franfurcie sa miesiace gdzie ani jednego dnia nie ma slonca tylko
          szare, olowiane chmury. Mieszkalam juz w wielu czesciach swiata, ale Niemiecka
          pogoda moze nawet najbardziej "bubbly" personality doprowadzic do ciezkiej
          depresji...

Wlasnie kolezanka Portugalka - (mieszka w FFM bo wyszla z Amerykanina ktory
          tutaj (jak zreszta wszyscy tutaj) dla firmy investycyjnej pracuje) twierdzi, ze
          spedza 9 miesiecy w roku w depresji z powodu pogody a pozostale 3 w
          Portugalii :-)

Mam nadzieje ze nie bedzie padac w przyszlym tygodniu...a jezeli tak od razu
          prosze o jakies direkcje do dobrego sklepu z lokalnym winem :-)

Pozdrawiam z pochmurnego FFM.

• assim Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 06.06.06, 12:29
            ten ma tez fajny widok: www.heritage.pt/janelasverdes.htm
            ten jest tez calkiem: www.yorkhouselisboa.com/

pozdr/a
            • fufu_ffm Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 07.06.06, 16:46

Czesc -

Zrobilam juz rezerwacje w hotelu "Albergaria Senhora do Monte" in Graca.
              Z tarasem - hurray :-) Jezeli uda mi sie na ta gore wdrapac to nastawiam sie
              wiec na piekne widoki :-)

Jest moze jakas website z lokalnymi tygodniowymi "tips" co sie dzieje w
              miejscie ciekawego po angielsku?

Z gory dzieki.
              • keepersmaid Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 07.06.06, 19:02
                www.visitlisboa.com/home.asp?lng=uk&
                www.lisbonnews.com/
                Takie znalazlam :)
                i jeszcze takie - na lipiec... www.tallshipslisboa.com/ ai ai :)
    • terezawirtualna Re: Lizabona - Insider Tips? Rekomendacje? 22.06.06, 16:57
      Po powrocie z Lizbony mogę zarekomendować fajną knajpkę prowadzoną przez
      małżeństwo z małymi dziećmi. On Joao, ona Cristina, on gada po francusku i
      angielsku i jest jednocześnie kucharzem. Miejsce małe skromne, ale przyjazne i
      w ogóle, no mam dodatkowo fajne wspomnienia ztamtąd.
      Mieści się w w dzielnicy Linda a Velha, można tam dojechać autobusem 114 z
      pętli w Alges.
      Dokładny adres:
      "COOZCA"
      Rua da Lusiades no 37 C
      2795-127 Linda a Velha (Lizbona)
      telefon: 214 195 613

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka