Dodaj do ulubionych

Porto..Erasmus... :)

05.04.07, 22:37
hej:)
własnie dowiedziałam sie, że w październiku jadę do Porto na studia w ramach
programu Erasmus/Socrates i niby to wielkie szczeście, że mam taką możliwość,
ale tak naprwadę to strasznie się boje tego wyjazdu już teraz...dlatego
proszę wszystkich którzy wiedzą coś o tym mieście, cenach życia w
portugalii>>Porto<< (wynajęcie pokoju, akademika, jedzenia, paliwa, biletach
na środki komunikacji miejskiej), o średniej teperaturze :), o studiowaniu na
tamtejszym uniwersytecie ( medycyny ), w szczególności z podstawową
znajomością jezyka :)
za wszystkie odpowiedzi i wskazówki z góy dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • marcia_rulez Re: Porto..Erasmus... :) 12.04.07, 11:50
      Hej,
      W Porto nie bylam ale z opowiadan mojego faceta wiem ze jest swietne. Zreszta
      jak cala Portugalia. Koszty zycia sa calkiem ok. Ja niestety nie porownuje z
      Polska ale z IE, wiec wszystko jest cheap as chips. Mlodzi ludzie kiepsko mowia
      po angielsku, ale na uczelni to nie owinien byc problem. Za to portugalski jest
      dosc prostym jezykiem do nauczenia. Ja na poczatku kupilam sobie ksiazke Pons (
      taka zielona) "Portugalski w jeden miesiac" i namietnie sluchalam dzien w
      dzien. Polecem na poczatek. Jesli uczylas sie hiszpanskiego, wloskiego lub
      francuskiego moze byc troche pomocne. O cenach napisze Ci za miesiac, bo lecimy
      na tydzien do Lizbony, wiec przyjze sie cenom dokladniej.
      Pozdrawiam
      M.
      • agusia_k21 Re: Porto..Erasmus... :) 21.04.07, 13:28
        wielkie dzięki za informacje i cierpliwie czekam na kolejną ich dawkę :)
        pozdrawiam
        A.
        • gos1aczeq Re: Porto..Erasmus... :) 25.04.07, 00:56
          Czesc! Bylam w Portugalii na Erasmusie w zeszlym roku. W Porto bylam tylko na
          jeden dzien, gdyz studiowalam w Lizbonie, ale bylo naprawde super. Zreszta jak w
          calej Portugalii. Jesli chodzi o ceny to sa zblizone do tych w Polsce. Ja za
          akademik placilam 110e, za obiad w szkole okolo 2e, ale to bylo w Lizbonie, wiec
          w Porto powinny byc nizsze ceny. Nie pamietam juz ile dokladnie kosztowalo
          metro, ale cos okolo 25e za miesiac (metro, autobusy, tramwaje). Jesli chodzi o
          jezyk to nie powinnas miec problemow - wiekszosc ludzi mowi po angielsku, a jak
          zobacza ze sie starasz mowic po portugalsku to beda bardzo pomocni. Ja tez sie
          obawialam wyjazdu, bo tylko troche znalam jezyk, ale nie mialam wiekszych
          problemow. Jesli chcesz sie jeszcze o cos zapytac to postaram ci sie pomoc.
          • czerwone_jablko Re: Porto..Erasmus... :) 30.04.07, 10:01
            Hej,

mam takie pytanie,jak zalatwilas sobie ten wyjazd?poniewaz moja uczelnia
            medyczna nie ma podpisanej umowy z Portugalia :( w gre whcodzi tylko
            Francja,Niemcy oraz Wlochy...czy musialas przejsc test jezykowy?na jakim
            poziomie jest Twoj portugalski?
            • agusia_k21 Re: Porto..Erasmus... :) 30.04.07, 19:22
              Ola :)
              na am we wrocku jest możliwość wyjazdu do portugalii i nie miałam większych
              kłopotów z dostaniem się na tę wymianę :) proces rekrutacji jest chyba taki sam
              na wszystkich uczelniach wysyłających swoich studentów na Erasmusa, czyli
              dostaje się punkty za średnią ocen, za egzamin językowy ( ja miałam egz z
              angielskiego ... jakaś paranoja bo zajęcia mam po portugalsku .. no cóż ..) i
              za jakąś tam działalność w kołach naukowych i instytucjach studenckich :) no i
              jedzie ten kto ma najwięcej punktów :) a mój portugalski .... hmmm .. dobre
              pytanie :)... ucze sie tego języka prywatnie w trybie przyśpieszonym i we
              wrzesniu jadę na kurs językowy już do portugalii (ale to mi zapewnia karta
              erasmusa ) jak się już dowiadywałam znajomość języka jest koanieczna ale bez
              przesady.. trzeba sie dogadać na początku a reszta przychodzi z czasem :) ponoć
              portugalczycy to bardzo wyrozumiały i wyluzowany naród naród i nie na co się
              tym martwić :)
              pozdrawiam
              • czerwone_jablko Re: Porto..Erasmus... :) 07.05.07, 10:53
                Hej,

niestety PAM nie ma podpisanej umowy z Portugalia.Ja akurat ucze sie
                portugalskiego,gdyz bardzo podoba mi sie ten jezyk,bylam na praktykach IFMSA w
                Brazylii.Czy posiadasz moze jakies xerowki itp w formie pdf?dotyczace jezyka
                portugalskiego?tak z ciekawosci,czy duzo osob bylo chetnych na wyjazd?fajnie,ze
                test byl z angielskiego,u nas na wyjazd do Wloch wymagaja znajomosci wloskiego
                i dlatego ostatnio nawet ustanowili nowy nabor do Bari,bo zwyczajnie nikt nie
                zna tego jezyka.
                • muszka541 Re: Porto..Erasmus... :) 29.07.07, 21:56
                  mieszkam blisko Porto.Otóż upewnij się na 100%,że dostaniesz akademik,bo 90%
                  studentów z Polski akademiku nie otrzymało i wtedy była tragedia.Ceny pokoi ok
                  250 euro.Jak będziesz chciała coś zjeść to kup dania dnia (prato do dia) i ono
                  kosztuje od 3,5 euro do 5 euro,ale najlepiej to jak byś jadła w stołówce na
                  uczelni.Jedzenie w stołowce nie zawsze jest dobre,Bilet miesieczny ulgowy
                  kosztuje ok 15 euro na same autobusy,na autobusy i metro jest napewno
                  droższy.nastaw się na to,że często nie ma na przystankach napisanych godzin
                  odjazdu autobusu i często autobus też się zatrzymuje w miejscu gdzie nie ma
                  przystanku. Zajęcia są raczej po angielsku ale na prywatnym uniwersytecie
                  katolickim są po portugalsku co według mnie jest głupie bo i tak ludzie nic
                  nie rozumieją.Ogólnie zabierz ciepłe ciuchy bo oni w domach nie maja
                  ogrzewania.ja w zeszłym roku w swoim domu miałam ok 12 stopni i ryczałam.tak
                  wyglądała moja pierwsza zima tam.życze powodzenia i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka