Dodaj do ulubionych

Gdzie Wiatr ma Petle

14.04.09, 15:38
czyli tutaj gdzie jestesmy, na koncu swiata prawie;)
Zalozylismy nowe forum, zeby bylo latwiej sie kontaktowac, zebysmy
na codzien mieli swoje "miejsce", zeby bylo gdzie pokazac zdjecia,
wrzucic informacje o wystawach, spotkaniach, wydarzeniach. Zeby bylo
sie latwo umowic:)
Pozdrowionka

Marta
www.gdziewiatrmapetle.fora.pl/
Obserwuj wątek
    • keepersmaid Re: Gdzie Wiatr ma Petle 15.04.09, 00:44
      Bo kazdy musi miec swoje forum i jak ich jest 20 to naprawde jest latwiej i
      prosciej...
      • mas78 Re: Gdzie Wiatr ma Petle 15.04.09, 21:12
        korzystanie z forum internetowego jest dobrowolne... to po
        pierwsze... po drugie, nie istnieja one... tak mysle, jako czyjas
        tam wlasnosc...tylko jako platforma do kontaktow osob
        zainteresowanych.
        Zaproponowane forum jest budowane na bazie nowoczesnego
        oprogramowania, ktore pozwala troche inaczej i przejzysciej je
        zorganizowac, z latwoscia zamieszczac zdjecia itp.
        A po ostatnie, to moze swiezy wyglad, nowe miejsce troche ruszy
        towarzystwo. Bo tutaj troche dynamika siadla....

pozdrawiam
        • leslaw201 Re: Gdzie Wiatr ma Petle 18.04.09, 00:08
          Lesior zajrzal na chwilke i uciekl...
          Poziom bedzie dobry,podobalo mi sie , slowo CONCERT ...

POZDROWIONKA...tez sa niezle (ale to tutaj ). Zawsze slyszac
          zdrobnienia tak popularne w Portugali,przypomina mi sie reklama
          pewnego operatora GSM w Polsce i sentencja koncowa...PALANCIUNIO...

Lecz swiat jest wielki ,starczy miejsca dla dobrych i zlych. Kazdy
          gdzies biegnie i ma swoja misje do spelnienia. Gorzej jak w petli
          wraca na to samo miejsce...KATASTROFA !!!

Ale zycze Ci powodzenia !!! Marto...
          • leslaw201 Re: Gdzie Wiatr ma Petle 18.04.09, 00:10
            Dla tych co lubia ortografie, tak mi sie jakos kliknelo...zagladac...
          • mas78 Re: Gdzie Wiatr ma Petle 18.04.09, 00:45
            A dziekuje...
            POzdrowionka i inne zdrobnienia, to chyba jednak do pewnego stopnia
            kwestia pokoleniowa.... jak muzyka rokowa, pop czy techno....
            Zawsze, wszedzie mozna sie do literowek przyczepic, cos wyszukac,
            cos wytknac.... Cieszy mnie, ze niezmiennie kroluje tutaj
            klimat "polski", chetnych do krytyki i opiniowania nie zabraknie.
            Kazda inicjatywe mozna w tens sposób zabic... gratuluje podejscia.
            m
            • dmj1 Re: Gdzie Wiatr ma Petle 18.04.09, 01:12
              mas78 napisała:
              > Kazda inicjatywe mozna w tens sposób zabic... gratuluje podejscia.

Eee... Nie podchodziłbym do tego w ten sposób. Jeśli dobrze przyjrzymy się
              polskojęzycznym stronom o Portugalii to każdy zauważy, że są na swój sposób są
              ubogie a jeśli nie ubogie to rzadko aktualizowane. Logicznie rzecz biorąc
              przydałoby się coś aktualizowanego bardzo często. Ale ... czy rzeczywiście. Od
              dłuższego czasu spotyka się tutaj stała grupa osób, tych, którzy Portugalię już
              znają/ poznali, z wyjątkami ale jednak. Ja i moja druga 1/2 w Portugalii
              spędziliśmy już kawałek naszego nie krótkiego już życia a dalej z uporem maniaka
              przeczesujemy fora i wwww licząc na znalezienie czegoś nowego, bardziej w sensie
              nowych opinii o miejscach, w których już byliśmy. Inicjatywę więc popieram ale z
              drugiej strony wuiem, że powinniśmy się na czymś skupić, choćby na tym forum bo
              jak na razie jest ono delikatnie mówiąc dość "nieruchawe"
              darek
              • mas78 Re: Gdzie Wiatr ma Petle 18.04.09, 12:23
                Prawda jest taka, ze w miedzyczasie do PT przybywaja nowi ludzie z
                polski, towarzystwo sie powieksza, sa tez osoby porozsiewane po
                kraju, ktore nie maja z glowna grupa kontaktu, nikogo nie znaja itd.

Nam tez chodzilo o to, zeby troszke zintegrowac rodzicow dzieci
                polskich i dwujezycznych. Niedawno zaczela dzialac szkolka polskiego
                przy ambasadzie, bardzo dynamiczna ekipa konsulatu juz drugi raz
                bedzie organizowac impreze na dzien dziecka... Dlatego oprocz
                ogolnych temtow na forum, jest tez "strefa rodzicow", ktora jest
                dostepna tylko dla zarejestrowanych...
    • jakub303 stowarzyszenie & platforma 20.04.09, 10:42
      no to i ja moje 3 grosze dorzucę.

podstawową zaletą forum na wyborczej jest generalna łatwość z jaką można na to
      forum trafić. na forach gazety jest w miarę intuicyjnie, użytkownicy i
      czytelnicy wyborczej wiedzą o istnieniu forów, wiedzą że da się zakładać
      wyspecjalizowane fora prywatne, i potrafią je odnaleźć. to ułatwia ogólny
      (niesprofilowany) kontakt który przynosi wciąż to nowych wycieczkowiczów którym
      jak zauważyłem już nikomu (z nas rezydentów lub znawców tematu) nie chce się po
      raz setny odpowiadać na te same pytania. i dlatego forum umiera.

forum to niestety (a może i "stety") jest dość prymitywne funkcyjnie. prostota i
      intuicyjność obsługi zachęca użytkowników mniej zaawansowanych do aktywności,
      główna wada to brak możliwości zaaplikowania bardziej rozbudowanych opcji
      (głownie ci dla których internetowa działalność to chleb powszedni).

jeśli chcemy założyć jakaś innowacyjną platformę do wymiany informacji, to
      przydałoby się jasno określić jej zakres. tzn. np.: "tylko dla rezydentów". bo
      fora ogólne już są, np.: forum porciaka portugalia.aceboard.com .

IMO co powinniśmy zrobić to po pierwsze założyć stowarzyszenie polonijne, żeby
      mieć jakaś siłę przebicia i zacząć coś organizować na serio (nie tylko piwo u
      kamy gdzie i tak wszyscy umawiamy się smsowo). mamy kilku fantastycznych
      artystów którzy mogliby być "ambasadorami naszej polskości". jako stowarzyszenie
      moglibyśmy starać się o wsparcie rożnych entidades na rożne cele. z wielka
      chęcią widziałbym roczna składkę członkowską która pozwoliłaby nam na
      finansowanie drobnych przyjemności, jak np. utrzymanie fajnej domeny. może ktoś
      zna się na robieniu stron na tyle żeby zrobić fajną stronę opartą np.: o joomla?
      od biedy zawsze można użyć blogspot - nic nie kosztuje a byłby dobrą tablicą
      ogłoszeń i zapowiedzi.

zakładanie kolejnego już forum IMO nic nie zmieni. cześć z nas nie będzie
      wiedziała o jego istnieniu (albo się im nie będzie chciało rejestrować na
      kolejnym już forum), cześć padnie na procesie rejestracyjnym, cześć się
      zniechęci kompleksowością i chaotycznością forum phpbb, i to wszystko tylko po
      to żeby wymieniać zdjęcia i informować się o godzinie spotkań?

jeśli chcemy coś zmienić i za ideą łatwiejszego kontaktu stoi coś więcej niż
      tylko wymiana zdjęć to powinniśmy zrobić krok do przodu i coś zmienić na serio!
      tylko że to wszystko wymaga pracy non-profit. ja z chęcią poświęcałbym cześć
      wolnego czasu na uruchomienie tej platformy ale sam tego nie zrobię. jeśli ktoś
      z was jest gotowy się przyłączyć to dajcie znać. nie wiem marta czy się ze mną
      zgadzasz, ale jeśli tak to twoje zaangażowanie byłoby bardzo cenne, bo wiesz o
      co w tym wszystkim biega :)

ktoś gotowy do pracy? :)

chyba po raz pierwszy mój post ma polskie literki :)
      pozdrowienia z wiosennej polski (niestety tylko do środy).
      kuba aka assim ;)
      • keepersmaid Re: stowarzyszenie & platforma 20.04.09, 13:04
        Kuba jest zdecydowanie bardziej elokwentny :-)
        (pomine milczeniem to "wszyscy umawiamy się smsowo").

Dodawac prawie nic nie trzeba, oprocz kwestii, hmmm... savoir vivre -
        nie wpada sie na cudze forum wylacznie w celu zareklamowania
        wlasnego, ktore bedzie takie cudowne (w podtekscie - to tutaj jest
        do kitu).
        • jakub303 Re: stowarzyszenie & platforma 20.04.09, 14:07
          keepersmaid napisała:

> (pomine milczeniem to "wszyscy umawiamy się smsowo").

no dooobra. prawie wszysycy :) zeby byli wszyscy to by sie platforma przydala (z
          numerami komorek zainteresowanych) :)

polskie spoty:
          glownie piatkowe wieczory, fábulas, chiado.
          www.lifecooler.com/edicoes/lifecooler/desenvRegArtigo.asp?art=7547&rev=2
          pozdrowienia
          kuba
          • keepersmaid Re: stowarzyszenie & platforma 20.04.09, 17:40
            ;-)
            • mas78 Re: stowarzyszenie & platforma 20.04.09, 18:18
              Ok... To skoro sie "nie wpada i nie reklamuje"... to prosze
              uprzejmie administratora tegoz forum gazety o usuniecie temaru o
              nowym forum, zeby nikogo nie klolo po oczach brakiem oglady.

pozdrawiam

M
              • mas78 Re: stowarzyszenie & platforma 20.04.09, 19:03
                Pozwole sobie jeszcze podkreslic, ze chyba po raz pierwszy od wielu
                miesiecy, na tym forum rozgozala jakas dyskucja, na temat inny
                niz "polskie ogorki w Pingo Doce" ;) Wiec chociaz ciesze sie, z
                efektu "kija w mrowisko" :D

Nie do konca sie ze wszystkim zgadzam co Kuba napisal, ale w takim
                tonie to mozna porozmawiac. Nie jestem pewna czy na tym etapie jest
                sens sie zrzeszac i zakladac stowarzyszenie. To bylby swietny
                pomysl, przy bardzo aktywnej i zintegrowanej wspolnoscie Polakow w
                PT. Nasz pomysl byl taki, zeby wrzucic cos swierzego.

Jeszcze jedna, ostatnia kwestia... to ogromne nieporozumienie pisac,
                ze forum jest "czyjes"... Forum nalezy do osob, ktore w nim aktywnie
                uczestnicza, ktore je czytaja i tworza.

M
                • keepersmaid Re: stowarzyszenie & platforma 20.04.09, 23:06
                  Tak, tak, ale admin/wlasciciel zawsze moze nie przyjac, wywalic, skasowac posty
                  i ustalic reguly gry wedlug swojego upodobania.
                  Ze juz nie wspomne o wgladzie do danych, adresow IP i tak dalej.

A ogorki w Pingo Doce to rzecz wazna...
                  • tawny Re: stowarzyszenie & platforma 21.04.09, 08:24
                    Wiesz, (K)eepers(M)aid, ja mysle, ze storpedowalas nowe forum dla wygody, bo
                    aktywnie uczestniczysz w kilku innych forach GW. Forum Porciaka? Przeciez je tez
                    wysmialas, nie raz zreszta, poza tym ze wzgledu na Porciaka poglady zaglada tam
                    tylko garstka jego fanatykow (wyznawcow?). Wiec jesli grupa mlodych chce zrobic
                    cos, by Polonie rozruszac, zjednoczyc, dotrzec do tych, ktorzy moze nigdy w tej
                    formie aktywnosci nie uczestniczyli, proponuje po prostu zejsc im z drogi.

Jakubie, ja deklaruje swoj czas, ktory pragne poswiecic slusznej idei
                    wzmocnienia pozycji Polonii w PT. Co prawda podobnie jak mas78 uwazam, ze na
                    stowarzyszenie jest jeszcze chwile za wczesnie ale i do tego moze dojrzejemy.
                    Grunt, zeby myslec pozytywnie (to nie do ciebie, keepersmaid). Sprawa mymaga
                    dalszej dyskusji. Na tym lub na nowym forum.
                    Keepersmaid: w Jumbo mozna kupic polskie flaczki w sloiku (jesli jadasz).
                    • keepersmaid Re: stowarzyszenie & platforma 21.04.09, 13:49
                      Nie wiedzialam, ze mam taki zasieg, zeby cos storpedowac :-)

Co ma uczestniczenie w innych forach gazety do czegokolwiek?
                      Uczstnicze tu i w paru innych miejscach, ktore mi odpowiadaja i na
                      tematy, ktore mnie interesuja.

N.b. o Porciaku napisal Kuba nie ja.

Skoro juz zadajesz sobie trud notowania gdzie bywam i kogo utracam,
                      zapisz na fiszce, ze jestem wegetarianka.
                    • mas78 Re: stowarzyszenie & platforma 21.04.09, 19:56
                      kontynuujac za przedmowca... warto Polonie wzmacniac i integrowac.
                      Super by bylo moc sie pochwalic stowarzyszeniem i zorganizowana
                      dynamiczna dzialalnoscia. Ale, od czegos trzeba zaczac. Dzieje sie
                      coraz wiecej, spolecznosc sie powieksza, szkolka ruszyla... Moze
                      poprostu forum, ktre bedzie sluzylo rozmowom, stalemu kontaktowi, a
                      nie tylko umawianiu sie na spotkania "u kamy" czy " w Vertigo". Moze
                      okaze sie, ze mamy ochote nie tylko wymieniac sie informacjami na
                      temat nowinek turystycznych i kulinarnych, ale pogadac o naszej
                      codziennosci, o sprawach codziennych...
                      Moze, wlasnie spajajac troche towarzystwo na platformie wirtualnej,
                      w krotkim czasie bedzie dla kogo i skim tworzyc stowarzyszenie.

KeepersMaid.... Coz za paranoja inwigilacyjna... DOBRE fora cechuje
                      to, ze Administrator w swojej roli jest jedynie funkcja
                      porzadkujaca, a nie "palcem bozym", ktory wszedzie bedzie gmeral.
                      Fora to najbardziej demokratyczna i liberalna chyba forma
                      spolecznosci wirtualnych. Ich powodzenie, istnienie zalezy od
                      zawartosci, ludzi, ktorzy tam "sa".... a nie od Administratowa....
                      Wrecz, wiele razy sie juz okazalo, ze zmiana Admina na zdyt
                      ingerujacego stala sie pierwszym krokiem to zamkniecia Forów gdzie
                      uczestniczylo po kilknadziesiat tysiecy osob...
                      Po za tym pluralizm i roznorodnosc nikomu nie zaszkodzil ;)

Wiec jak najbardziej jestem za platforma dla polonii, nowa,
                      dynamiczna, tworzona wspolnie...Kuba, chetnie zglaszam sie do
                      wspolpracy!!! Skontaktujmy sie jak wrocisz.

pozdro

m
                      • leslaw201 Re: stowarzyszenie & platforma 22.04.09, 02:30
                        Echhhhh...Tak sobie to czytam i mysle...Wyjechalem z Polski aby
                        odnalezc cos co zgubilem. Polska zostala daleko,ale ludzie klotliwi
                        sa wszedzie. Od nich nie uciekne. Tak zwyczajnie ,przekonywanie do
                        swojego ja,przerodzilo sie w pyskowke...
                        A TO TAKIE PROSTE !!!
                        Spotkania,platformy...Przeciez kazdy potrafi wybrac sobie
                        znajomych,chcesz znajdziesz,nie chcesz nie znajdziesz...

Sadze ze w tym kraju gdzie zycie jest ciezkie,utrzymuja sie
                        jednostki o bardzo silnej osobowosci,i przekonywanie do czegokolwiek
                        nie ma sensu.
                        Kazdy pozostanie przy swojej slusznej idei.
                        To forum juz umarlo...
                        Przeciez nic sie nie zmieni,nastapile zwykle zmeczenie materialu.
                        Zgadzam sie z asimem...(tak dla mnie zostanie ).
                        Na pewno mozesz byc dumny ze dzieki Tobie i Twojej kolezance,ktorej
                        przesylam slonce.Moj start tutaj byl duzo latwiejszy...
                        I warto bylo to zrobic aby to uslyszec dziekuje...I sadze ze nigdy
                        sie nie spotkamy abym uscisnol wasze rece...

A teraz zmykam...bo szczeze mam w d.... taka dyskusje z emigracja
                        wygnancowa swiezo przybyla...Ktora przyciagnela za soba klotliwosc.
                        Zawsze mozna wrocic do Polski.

Tego forum nic nie ozywi.Co bylo do powiedzenia i napisania...Juz
                        poszlo.
                        A zycie potoczy sie dalej.
    • mas78 Re: Gdzie Wiatr ma Petle 24.04.09, 00:29
      Rzucamy wyzwanie / wezwanie do Fotoboju!!!
      www.gdziewiatrmapetle.fora.pl/fotoboje,15/fotoboj-majowy-niebiesko,21.html
      Zapraszamy wszystkich!!!

pozdrawiam

M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka