Dodaj do ulubionych

dieta SB a PCO

25.08.06, 07:37
Jest taki fragment w książce o SB, gdzie autor pisze jak leczył dietą
kobiecie chorzenie policystycznych jajników (PCO). Czy wiecie coś na ten
temat lub znacie przypadki, w których dieta pomogła??? Akurat mam PCO i
codziennie jem kilogramami hormony, a może nietędy droga....Jak któraś z Was
coś o tym słyszała to proszę o informację. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agrafka_a Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 10:26
      Z tego co mówiła mi moja lekarka to w USA leczenie PCO zaczyna się właśnie od schudnięcia. Ja sama walczę z PCO od 9 lat. Przez 8 lat brałam hormony, przez ostatnio rok Metformax. W grudniu się zawzięłam i zaczęłam dietę SB. Zrzuciłam póki co 11 kilo. Poprawiły mi się wyniki krwi: spadł cholersterol, trójglicerydy, a już zaczynały się zaburzenia gospodarki tłuszczowej. Do tego dziś odebrałam wyniki i okazało się, że po raz pierwszy od tych 9 lat mam testosteron w normie, i to nie blisko górnej granicy, tylko bliżej środka, więc teraz zupełnie odstawiam leki i zobaczymy co się będzie działo. Na pewno Metformax miał swój udział, ale SB na pewno też, bo stabilizuje insulinę, a insulina gra dużą rolę w PCO. Tu: www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=239 jest ciekawy artykuł na ten temat. No a ja jestem szczęśliwa i mam dalszą motywację do walki z kilogramami, bo marzy mi się zrzucenie jeszcze z 3 smile
      • margit.b Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 10:39
        mówiłam ze to dieta cud to kolejny dowod na to ze warto ja wygrałam z cukrzyca
        a tu prosze
        • kot9930 Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 11:31
          To niesamowite wygrać z cukrzycą. Moja teściowa jest chora na cykrzycę(insuliny
          nie bierze) czy mogę jej zaproponować tą dietę jako pezpieczną ????????????
          • margit.b Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 11:37
            kocie nie jestem lekarzem moja cukrzyca jest nieinsulinozależna typ 2,brałam
            leki obniżajace poziom cukru oraz spadek wagi-zdecydowałąm sie na ta diete ze
            zgledu na ta chorobe gdyz bardzo zle sie czułam-spałam 3 razy w ciagu
            dnia ,zaczeły sie choroby skory ,słabsze widzenie.odstawiłam leki zaczełam sie
            super czuc,cukry mam wyrownane-ale powtarzam to cukrzyca typu 2 gdzie mam
            pokłady własnej insuliny co innego typ 1 njalepiej skonsultowac zlekarzem
      • emkaa3 Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 12:28
        dzięki agrafka, dobra kobieto za linka i pocieszenie, ujrzałm światełko w
        tunelu a setki lekarzy niestety nie....
        • agrafka_a Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 12:49
          Cieszę się jeśli choć trochę pomogłam smile Ja miałam szczęście od razu trafić na lekarkę, która potrafiła postawić odpowiednią diagnozę i wdrożyć leczenie.
          Jeśli by Cię to zainteresowało to jest forum o PCO: pco.enarea.com/
          Trzymam kciuki, żeby Ci się udało.
          • emkaa3 Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 13:04
            Musi się udać, dzięki za info.... pozdrawiam
            • kielbasia Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 13:50
              trzy rzeczy sie naraz zlozyly.najpierw zdecydowalam sie schudnac kilka
              kilogramow, znalazlam sb i zdecydowalam ze to dla mnie, dobrze sie z tym
              czulam, moze nie mialam duzo silnej woli, ale bez wegli dawalam rade.dwa
              miesiace pozniej zdecydowalismy sie z mezem na malenstwo i poszlam do gina,
              ktory stwierdzil, ze mam pco. to podczas szukania na necie o sb znalazlam duzo
              informacjii o pco i przepuszczalam ze mam te chorobe. mieszkam w stanach i tak
              jak ktos juz pisal tu zalecaja najpierw schudnac.po wyjsciu od lekarza beczalam
              caly tydzien,tak bardzo pragnelam dzidi. juz mialam czarne scenario leczenia
              sie itp. od poczatku diety do wizyty u lekarza schudlam 4 kilo pozniej jeszcze
              dwa ale wtedy bylam juz w ciazy, w co nie moglam uwierzyc i dopiero w 10
              tygodniu sie kapnelam, bo mi sie straszznie spac chcialo(wczesniej nierealne),
              ze cykle dlugie i nieregularne to nie martwilam brakiem @. na szczescie sie
              udalo.mysle ze to dzieki sb, obnizyl sie poziom cukru we krwi, spadla waga i
              dzieki temu zaczelam miec owulacje, w konsekwencji-ciaza. to najlepsze co mi
              moglo sie przydarzyc w ciagu ostatnich lat. takze proponuje walczyc, ograniczac
              wegle i czekac cierpliwie. a jak po 6 miesiacach nie bedzie efektu wtedy sie
              leczyc. mi udalo sie po pierwszym cyklu staran, po dwoch miesiacach diety.
              • margit.b Re: dieta SB a PCO 25.08.06, 15:44
                ale z Ciebie szczesciara kiełbasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka