Dodaj do ulubionych

pestki słonecznika

17.06.07, 13:24
czytalam ze dziennie mozna zjesc 1 uncje czyli ok 30 gram pestek.dotyczy to
pestek luskanych a sadzicie ze nieslukanych tyle samo?pestki niewatpliwe sa
zdrowe,duzo witamin B,cynku i wit E,niestety duzo tluszczu,na szczescie
NNKT.ostatnio popadam w nalog zjadania peste,oczywiscie nieluskanych.czy
myslicie ze powinnam wyeliminowac lub ograniczyc ich ilosc?zdarza mi sie zjesc
ich calkiem sporo...
Obserwuj wątek
    • balbina_alexandra Re: pestki słonecznika 17.06.07, 15:42
      No niełuskanyh to pewnie jest więcej, bo te skorupki jednak cos tam ważą.
      Wyeliminować - nie, ograniczyć - no umiar jest wskazany. Uwielbiam słonecznik -
      zawsze kupuję łuskany - no ale zjadam jego olbrzymie ilości, paczkę całą na
      jednym posiedzeniu smile zrzuciłam już tyle ile chciałam, ale będąc na diecie też
      grzeszyłam, właśnie słonecznikiem, orzechami i migdałami. Waga mi od tego zawsze
      stawała, ale nie rosła w górę, co jest dosć pocieszajace.
      Nie rezygnuj zupełnie, to masa zdrowego tłuszczu. Ja posypuję warzywa/sałatki
      które zabieram do pracy i szybko chowam opakowanie (a mam teraz takie 500gr...
      smile)) żeby nie kusiło...
      • gaapa Re: pestki słonecznika 17.06.07, 16:27
        tez tak sadze.wobec tego jakie inne przekaski jadlas?tak po prostu dla
        przyjemnosci,nie zeby sie jakos najesc czy cos...
        • balbina_alexandra Re: pestki słonecznika 17.06.07, 20:13
          Te inne przekąski to orzeszki różnej maści i migdały... też mam tendencje do
          pochłaniania całej paczki sad
          Od jakiegoś czasu unikam przekąsek, tzn. jadam jak najbardziej ale staram się by
          było to bardziej pełnowartościowe, czyli np. był to chudy serek ze słodzkiem i
          cynamonem, posypany uprażonymi płatkami migdałowymi, albo to kilka surowych
          warzyw posypanych słonecznikiem, albo plasterek wędliny zawiniętej sałatę, z
          kleksem twarożku. Już dawno nie jestem na pierwszej fazie i teraz najczęściej
          moją przekąską są owoce z chudym twarożkiem/jogurtem/kefirem, albo odżywka
          białkowa (to w pracy smile)).
          • gaapa Re: pestki słonecznika 17.06.07, 22:14
            hm,odzywka bialkowa?brzmi jak dla kulturystow?smilemozesz cos wiecej napisac na ten
            temat?
            • balbina_alexandra Re: pestki słonecznika 19.06.07, 22:36
              Tak, kupiłam w sklepie dla sportowców. Czysto proteinowa, czyli minimum węgli,
              dużo białka. Kupiłam, bo nie jestem mięsożerna i nie dostarczam organizmowi
              odpowiedniej porcji owego białka. Noszę w specjalnym bidoniku i popijam w pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka