mikabe 07.09.09, 21:47 lejdis, w srode mam urodziny i chcialabym zrobic cos msodkiego smacznego co sama moge zjesc (II faza). Macie jakies pomysly??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azille Murzynek 08.09.09, 10:56 Murzynek Składniki: 2 szklanki mąki żytniej z pełnego przemiału 2 białka 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki kakao (odtłuszczonego) 1/3 szklanki mleka odtłuszczonego (1/3 szklanki mleka płynnego ,lub 1/3 szklanki wody a w niej rozpuszczone około 1.5 łyżki granulowanego mleka odtłuszczonego) 1 szklanka kefiru 0% 5 łyżek fruktozy aromat do ciasta Wszystkie składniki razem wymieszać i przełożyć do podłużnej formy wyłożonej sreberkiem. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Dobrze jest sprawdzic ciasto juz po 30 minutach ,bo czas pieczenia zależy od rozmiaru foremki Odpowiedz Link
azille Sernik kakaowo waniliowy (na zimno) 08.09.09, 10:58 Składniki: (na tortownice 20-24 cm) 60 dag białego chudego sera (0%) 400 gram jogurtu 0% naturalnego 2 łyżki kakao (odtłuszczonego) fruktoza lub słodzik do smaku 4 łyżeczki żelatyny olejek waniliowy Sos: 2 łyżki fruktozy 1 łyżka wody pół łyżki kawy rozpuszczalnej bezkofeinowej Kakao rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dobrze mieszamy aby nie było grudek. Ser miksujemy z jogurtem na gładka masę. Słodzimy do smaku. Dodajemy 2-3 krople olejku. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i dobrze mieszamy. Wlewamy do sera po trochę, cały czas miksując. Odkładamy jedna szklankę masy. Kakaowy ser wkładamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki, gdy zastygnie wykładamy biała masę. Wstawiamy do lodówki. Sos: wszystkie składniki mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu często mieszając, aż zacznie sie robić syrop. Polewamy sernik po wierzchu. Schładzamy. Odpowiedz Link
azille Piernik 08.09.09, 11:00 Składniki: 40 dkg maki pszennej typ 2000 lub 30 dkg pszennej i 10 dkg żytniej 0,5 l mleka 0% 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika (bez cukru) 3 jabłka Przesiać mąkę z proszkiem i przyprawa, do tego wlewać mleko i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone, a najlepiej utarte jabłka. Piec ok. godziny w 160- 170 stopni. Wygląda jak chleb, ma twarda skórkę, w środku miękki, pięknie pachnie korzeniami. Odpowiedz Link
azille Pianka cytrynowa 08.09.09, 11:03 4 białka fruktozę lub słodzik wyciśnięty sok z 1 cytryny żelatynę (ilość na 0,5 l wody) Rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy żeby trochę ostygła. Białka ubijamy z fruktozą lub słodzikiem na sztywną pianę. Do gotowej piany dodajemy sok z cytryny i żelatynę, można wymieszać mikserem. Nakładamy do salaterek i odkładamy do lodówki do stężenia (pół godziny wystarczy). Można dodać owoce lub posypać czekoladą 70% kakao. Tą piankę można robić w innych smakach, malinowa truskawkowa czy jakaś inna Odpowiedz Link
azille dobra się rozpisałam 08.09.09, 11:04 bo akurat w deserach to ja jestem obcykana )) Odpowiedz Link