Dodaj do ulubionych

Krótka refleksja od serca

21.03.12, 14:46
Wiecie, co?
Uświadomiłam sobie, że jakby nie to forum, to myślałabym, że jestem chyba jedyną w Europie (poza przypadkami skrajnie patologicznymi) kobietą karmiącą "duże dziecko".
Kurcze, fajnie, że jesteściewink
Obserwuj wątek
    • dzieckoziemi Re: Krótka refleksja od serca 21.03.12, 18:43
      Mam podobne odczucia, wiesz? wink I uważam, że najlepsze, co mnie w kwestii karmienia piersią spotkało (oprócz karmienia samego w sobie) to fakt, że znalazłam forum KP, jeszcze z czasów pani Moniki, a potem płynnie przeszłam na DKP. To chyba najlepsza grupa wsparcia i wiedzy na ten temat, jaką znam.
      • mad_die Re: Krótka refleksja od serca 21.03.12, 21:08
        Mam podobne odczucia smile
        I ubolewam tylko nad tym, ze ta grupa wsparcia taka rozproszona jest i taka wirtualna...
      • aniaoam Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 09:18
        U mnie jest tak samo. KP z p. Moniką, potem to forum. Z nich dowiedziałam się że można długo karmić i że warto.
        Znam na żywo jedną mamę która karmiła 3, 5 i 2 lata, ale ona prezentuje taki typ macierzyństwa, że tylko mnie jej postawa zniechęcała do karmienia.....
        Teraz, kiedy jestem już zaawansowaną karmicielką poznałam w realu dziewczynę która karmiła 2 razy po 3 lata, i drugą - 2 lata 8mies.
      • asbu Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 10:15
        Oj tak, Pani Monika wykonała kawał dobrej roboty - dzięki niej karmienie stało się naturalne i oczywiste (przynajmniej w mojej głowie). smile
    • misanka Re: Krótka refleksja od serca 21.03.12, 21:26
      > Kurcze, fajnie, że jesteściewink

no fajnie, że jesteśmy smile
      jakby nie Wy, to pewnie myślałbym, że przed 2 urodzinami trzeba odstawić i zapewne robiłabym (ku obupólnej frustracji mojej i dziecka) to bo tak trzeba
      • jombusiowa Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 06:59
        No właśnie mi pomaga świadomosć,że trochę tych długo karmiących jest. Mężowi chyba też, bo odkąd jestem na forum-czasem coś tam mu poopowiadam bo on nie chce czytaćwinkto nic nie mówi o odstawieniu.
    • kinga_owca Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 11:44
      Ja mam w otoczeniu całkiem sporo matek dkp ale nie aż tak dkp jak ja wink
      tu na szczęście jest kilka i kilka się na takie zapowiada big_grin
      dzięki, że jesteście
      • agus7 Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 13:21
        Ja oprocz Was znam w realu dwie matki karmiace dluzej niz ja.
      • froobek Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 22:08
        > Ja mam w otoczeniu całkiem sporo matek dkp ale nie aż tak dkp jak ja wink
        > tu na szczęście jest kilka i kilka się na takie zapowiada big_grin

Mam nadzieję, że mnie liczysz w ten poczet smile
        • kinga_owca Re: Krótka refleksja od serca 23.03.12, 18:24
          O tak, jesteś na mojej "liście" wink
          ale jeszcze Twój ssak ma cos do powiedzenia wink
    • bajkolubka Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 17:38
      U mnie tak samo. Karmie 21 miesiecznego syna, a poza mna to juz tylko kobiety w buszu robia cos tak dziwacznego. No i znam jedna matke, karmila przez 3 lata, ale to z musu - dziecko nic innego nie jadlo - ale to juz byla patologia. A kiedy ostatnio ciezarnej przyjaciolce powiedzialam, ze wszystkie butelki, smoczki i inne akcesoria tego typu nieuzywane sprzedalam na allegro, wpadla w oslupienie i szybko zmienila temat. Bo, szczerze mowiac, malo kto szuka porad jak karmic dlugo i szczesliwie. Lepiej uwierzyc w zbyt male piersi, za malo pokarmu i szybko pozbyc sie balastu.
    • aleksandra1357 Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 21:52
      To forum całkowicie zmieniło moje patrzenie na karmienie. Tylko dzięki Wam karmię i uważam, że to normalne.
      Dzięki, kochane dziewczyny!

To w sumie niesamowite, że takie internetowe forum, takie niby nic, może całkowicie zmienić życie matki i dziecka (np. zniechęcić do siłowego odstawiania, bo tak trzeba).
      • froobek Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 22:08
        A jak tam u Ciebie? Lepiej? Z nastawieniem chłopa?
        • aleksandra1357 Re: Krótka refleksja od serca 23.03.12, 12:23
          froobek napisała:

> A jak tam u Ciebie? Lepiej? Z nastawieniem chłopa?

Chłopa sterroryzowałam. On jak widzi, jak mały się przysysa (mały ma 20 miesięcy zaledwie), to kręci głową ni to z litością ni to z odrazą. Wtedy ja gromię go spojrzeniem i pytam lodowato: "Coś ci się nie podoba, hę? Słucham!"
          Na razie działa smile
    • mrs.t Re: Krótka refleksja od serca 22.03.12, 23:38
      Aa to spoko,ja mam luz,calkiem 'sporo' znam w realu!mam dkp,tandemowych..ale wszystkie jestesmy raczej dziwaczkami i ewenementami na tutejszej ziemi. Ale jednoczesnie dumne z tego,i niosace kaganek oswiaty.
    • klarci Re: Krótka refleksja od serca 28.03.12, 23:46
      ha, dobre, święta prawda big_grin
      no nie, kilka osób z rówieśniczego długo karmiło/karmi smile
      • klarci Re: Krótka refleksja od serca 28.03.12, 23:47
        swoją drogą ciekawe jak będzie z rówieśnikami młodszego ssaka ...
    • afro.ninja Re: Krótka refleksja od serca 29.03.12, 12:46
      Ostatnio zaczepila mnie pani, ktora na widok tego, ze karmie male dziecko, przyznala sie ze karmila cztery lata. Niestety zakonczenie karmienia tez wiazalo sie z kilkudniowym placzem dziecka, takze jedynie to forum podtrzymuje moja wiare, ze dziecko potrafi sie odstawic samo i bez placzu.
      • asjula1 Re: Krótka refleksja od serca 29.03.12, 14:20
        Jak tak czytam to forum, to raczej jeszcze nie widziałam opisu całkowicie samodzielnego odstawienia, no ale...wink W niektórych przypadkach było bliskosmile
        Chyba, ze coś przeoczyłamwink
        • afro.ninja Re: Krótka refleksja od serca 30.03.12, 10:04
          No np. historia dziecka, ktora chciala lalke barbie i zrezygnowala z karmienie, zeby dostac te lalke.
          OgraniczaNIE i nie ma placzu, az do calkowitego odstAWIENIA.
          Bardzo chce w to wierzyc, ze tak sie da, ale w realu spotykam mamy, ktore dliugo karmily i odstawialy zawsze ryczace i domagajace sie piersi dziecko.
          • luliluli Re: Krótka refleksja od serca 30.03.12, 10:09
            A JAK długo?smile
            Bo znam wiele mam, dka których długo to 1,5 roku - najkoszmarniejszy czas na odstawianie...
            Czy chodzi Ci o mamy 3-4-letnich dzieci?
            • afro.ninja Re: Krótka refleksja od serca 02.04.12, 00:02
              luliluli napisała:

> A JAK długo?smile
              > Bo znam wiele mam, dka których długo to 1,5 roku - najkoszmarniejszy czas na od
              > stawianie...
              > Czy chodzi Ci o mamy 3-4-letnich dzieci?

No wlasnie zaczepila mnie pani, kotra karmila cztery lata i odstawiala czteroletnie dziecko, przez kilka dni dziecko bardzo plakalo. Widzialam okaz czteroletniego karmienia, bardzo fajna nastolatka i tak ladnie sie do matki przytulila, kiedy ta mnie zaczepila.

Tak bym chciala oszczedzic dziecku ryku przy odstawianiu, co bedzie czas pokaze, a czas mija bardzo szybko.
          • asjula1 Re: Krótka refleksja od serca 30.03.12, 10:26

> No np. historia dziecka, ktora chciala lalke barbie i zrezygnowala z karmienie,
            > zeby dostac te lalke.

No nieee nowink
            Ja rozumiem samoodstawienie mniej więcej tak, że podchodzi do mnie dziecko i mówi: "mamo, już nie będę pił z cysia, bo mi się znudziło", a nie na zasadzie maminego szantażu: "Kupię ci zabawkę, tylko już przestań". No pewnie, że to i tak sto razy lepsze, niż jakieś brutalne, bez współczucia i zważania na rozpacz, odbieranie dziecku piersi na siłę.
            Swoją drogą, nie jestem pewna, czy po kilku dniach dziecko nie przestało lubić tej laleczki...
            • kinga_owca Re: Krótka refleksja od serca 30.03.12, 14:04
              A wiecie co, na FB była sonda, chyba mamopedia ją wrzuciła, z pytaniem ile karmiłas piersią
              i bardzo duzo bylo wpisów ponad rok, ponad 2 lata, 3 lata, 2,5 i nadal karmię
              i nie wiem, czy to Wy się tam powpisywałyscie, czy nagle się zrobilo jakos duzo matek dkp wink
              a swoją drogą to bardzo miłe, ze dziewczyny przyznają się do tego, pod swoimi prawdziwymi danymi przecież
              • asjula1 Re: Krótka refleksja od serca 30.03.12, 17:18
                > a swoją drogą to bardzo miłe, ze dziewczyny przyznają się do tego, pod swoimi p
                > rawdziwymi danymi przecież

No nieźlewink Karmienie piersią, wymagające sporo wysiłku jednak, oddania, czasu, pewnej podwyższonej dyscypliny w życiu w kwestiach żywieniowych itd. - ogólnie, jakiś rodzaj miłości rodzicielskiej, okazywanej czynemwink, czyli jakby nic złego, ale jednak trzeba odwagi, żeby się do tego przyznać publicznie. Co za swiat, dzisas....wink
            • afro.ninja Re: Krótka refleksja od serca 01.04.12, 23:52
              > No nieee nowink
              > Ja rozumiem samoodstawienie mniej więcej tak, że podchodzi do mnie dziecko i m
              > ówi: "mamo, już nie będę pił z cysia, bo mi się znudziło",

Moze i sie znudzilo, przy okazji wydebila jeszcze lalke. smile
        • maly_glodzik Re: Krótka refleksja od serca 02.04.12, 10:15
          Moja starsza córka, całkowicie samodzielnie się odstawiła, co prawda miała wtedy 3 lata i 7 miesięcy ale zrobiła to z własnej inicjatywy, bez szantażu, łapówek, płaczu. Całkowicie płynnie i naturalnie, coraz rzadziej przez ostatnie 2-3 miesiące karmienia, a przez ostatni miesiąc co 2 dni i wreszcie przyszedł koniec smile byłam niesamowicie dumna z niej, że już taka duża i z siebie, że pozwoliłam jej decydować w tej kwestii.
    • justkawb Re: Krótka refleksja od serca 30.03.12, 18:51
      Ja mam sporo mam dkp w swoim otoczeniu, ale to dzieki La Leche League i lokalnym grupom wolontariackim wink inaczej pewnie tez czulabym sie tak jak Ty.
      • dana_meadbh Re: Krótka refleksja od serca 31.03.12, 07:00
        Witajcie,

najstarszą córkę karmiłam 13 miesięcy i odstawiłam, bo tak trzeba. Syn sam się odstawił po czternastu miesiącach, a najmłodszą karmię już 15 miesiąc. Dwa razy rano i raz wieczorem. I cieszę się, że mogę ją karmić dłużej mimo nacisków otoczenia, że za duża na pierś, że nic jej to nie daje, że uzależnia się psychicznie i popsuje sobie zęby.
        • gyokuro Re: Krótka refleksja od serca 02.04.12, 00:01
          Ja znam jedną mamę, która karmiła porównywalnie długo, jak ja. Tylko ona syna teraz 9-letniego, a ja córkę 3-letnią nadal karmię.
          Poza tym już tylko Wy - cała reszta otoczenia, włącznie z mężem, wywala na mnie oczy, komentuje, proponuje zaprzestanie. Na szczęście dziecka mi nie zawstydzają, przynajmniej nie przy mnie.
        • froobek Re: Krótka refleksja od serca 02.04.12, 23:21
          Szokujące, że już przy 15-miesięcznym maluszku mogą się pojawiać takie naciski...
    • lalabamba Re: Krótka refleksja od serca 02.04.12, 11:57
      A ja właśnie znalazłam forumsmile Jest mi niezmiernie miło z tego powodu!! Wokół mnie nikt nie karmił dziecka tak długo jak ja (a wcale nie jest to dłuuugie karmienie - 20 miesięcy) a kilka razy wyrażano duże zdziwienie, i rodzina i znajome, że JESZCZE karmię.... Dobrze, że nie jestem sama. Im dłużej karmię Zosię tym nam z tym lepiej i nie mam zamiaru odstawiać na siłę. Pozdrawiam serdecznie! Będę tu często zaglądać!
      • asjula1 Re: Krótka refleksja od serca 02.04.12, 16:07
        Cieszymy się prawie tak jak Twoje dzieckowink
    • froobek Re: Krótka refleksja od serca 02.04.12, 23:19
      Ja już w realu nie wiem o nikim, kto by karmił takie samo lub starsze niż ja, koleżanka niedawno odstawiła tuż przed trzecimi urodzinami. Ale mam sporo osób, których to nie dziwi albo które znają inne takie wariatki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka