Dodaj do ulubionych

Starszak chce spróbować...

08.04.13, 01:42
Witajcie! Pomyślałam, że tutaj będziecie potrafiły mnie zrozumieć i coś podpowiedzieć.

Mam dwójkę dzieci: syn 4, 5 roku i córka 9 miesięcy.
Syna praktycznie nie karmiłam piersią, bo żaden doradca laktacyjny nie potrafił mi pomóc. Za to przez 4,5 miesiąca odciągałam pokarm i karmiłam butelką. Nauczona doświadczeniem za drugim razem przygotowałam się dokładnie do narodzin no i jest tak jak być powinno. Karmię ją piersią i zamierzam tak długo, aż sama się odstawi.

Po pojawieniu się siostry młody chciał spróbować mleka. Akurat odciągałam laktatorem, więc odlałam mu do kubeczka. Raz mówił, że pycha później że niesmaczne.
Po jakimś czasie podobna sytuacja- karmiłam ją, a on chciał spórbować, wiec znowu mu trochę odciągnełam. Po kilka miesiącach powiedział, że on chce sprobować, ale z piersi.
No i kurcze dziwnie mi z tym. Wtedy jakoś udało mi się wybrnąc z sytuacji, ale ciągle chodzi mi po głowie.

Z jednej strony chciałabym, żeby spróbował, chciałabym też poczuć ten rodzaj bliskości z nim (którego nigdy nie poczułam). Ale mi jakoś tak dziwnie, że miałabym przystawić do piersi takiego dużego faceta. Wiem, że to głupio zabrzmi, ale nie wiem czy on by potrafił ssać. Czy by mnie nie pogryzł. Mam mętlik w głowie. Łatwiej mi sobie wyobrazić moja 4 letnią córkę, która NADAL karmię, niż jego, którego przystawiam tak nagle. Ale z drugiej strony nie chcę go odtrącać przez jakieś moje obawy, lęki.. Przecież to tylko próba, ale jednak czuję jakiś opór.

Co Wy o tym sądzicie? Zgodziłybyście się? Macie jakies wskazówki, pomysły, spostrzeżenia?

Mam nadzieję, ze mogę liczyć na Wasze opinie bez zbędnych ocen i krytyki wink (Dopiero znalazłam to forum, wiec nie wiem na co mam się szykować wink ).
z pozdrowieniami,
nowa na tym forum smile
Obserwuj wątek
    • aannagr Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 10:47
      Mi się wydaje, że to nic dziwnego. Raczej normalna chęć spróbowania tego, co ma siostra. Mały człowiek w tym wieku bardzo ciekawski z natury jest. smile

Moja starsza córka też ma 4,5 roku i też czasem chce pić tak, jak młodsza... Z tym, że ja ją cały czas karmiłam, podczas ciąży i później. Odstawiła się jak miała ok. 3,5 roku. Choć czasem ją nachodzi. Ulegam sporadycznie - szczególnie wtedy jak w domu szerzą się infekcje. Ale nie lubię jej karmić. To już nie to samo ssanie, trochę z zębami... Ale ona nigdy nie miała doskonałej techniki więc to może od tego zależeć.

Moja koleżanka miała pomiędzy dziećmi 6 lat różnicy. I starszy syn, jak się siostra urodziła też chciał spróbować jej mleka, a że odciągać nie lubiła to dała z oryginału. Starszy spróbował, smakowało, nie pogryzł jej. Ale rozumiał, że mleko jest dla młodszej. I tyle.

Dopóki oboje nie spróbujecie to się nie dowiesz jak to jest.
      Może to i niektórym wydawać się dziwne ale mi się wydaje, że to bardzo naturalny proces - próbowania tego samego, co ma i robi młodsze rodzeństwo.
      Za chwilę będą razem raczkować smile Mimo, że straszy przecież doskonale chodzi smile

I witaj na forum smile
      Zawsze niestety istnieje ryzyko, że zostaniesz oceniona i skrytykowana. Różni ludzie przecież na forum zaglądają. To wada otwartości forum. Ale nie da się inaczej, bo przecież byś tu nie trafiła... Ale większość stałych "forumek" to spokojne babki smile Bez ocen i krytykowania smile
      • mae24 Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 11:53
        Tez mysle, ze to nic dziwnego. To zwykla dziecieca ciekawosc. Jesli nie miala bys problemu z karmieniem corki ponad 4 lata, to nie powinnas sie stresowac probami syna.
        Szanse sa, ze nie bedzie potrafil ssac, ale tego sie nie dowiecie, jesli nie sprobujecie.
        O gryzienie chyba bym sie nie martwila, to juz duze dziecko, mozesz mu wytlumaczyc, moja ma 16 m i wie, ze tego jej nie wolno.
        No i witaj na forum
        • aga.just Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 13:31
          Jak chce to bym pozwoliła spróbować smile
    • froobek Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 19:45
      Cześć. A co Ci podpowiada intuicja? Co zazwyczaj robisz z "absurdalnymi", "dziwacznymi" prośbami dziecka? Potrzebujesz postąpić w sposób naturalny dla Waszej rodziny smile

Ja, jeśli czuję, że dla syna coś jest ważne, ale mnie z jakiegokolwiek powodu uwiera, często mówię: "dobra, ale jeden raz", podkreślam, że to wyjątek. Jest nauczony respektować takie ustalenia.

Moja Babcia urodziła troje dzieci w odstępach poniżej dwóch lat i przy którymś, nie wiem, czy przy drugim czy przy trzecim starszak (uprzednio odstawiony sad) przyszedł spróbować. Dostał, powiedział "niebobre" i sobie poszedł. Tylko że miał dwa lata, a młodsze dziecko dopiero co się urodziło, więc to jednak trochę inaczej.

W każdym razie:
      - nie zszokuję się, jak spróbujecie, bo tak w ogóle to jest drobiazg, o którym nie warto dyskutować smile
      - 4,5 latek przy piersi tez mnie nie dziwi, bo dopiero co skończyłam karmić 4-latka, a cóż to jest pół roku wobec wieczności! wink
      - bardzo się za to zdziwię, jak on będzie umiał cokolwiek uciągnąć
      - może dwie minuty pozwolą Ci emocjonalnie zamknąć jego historię (nie)karmienia, może ta jego prośba jest Ci zesłana po coś, może ona jest bardziej dla Ciebie?
    • mrs.t Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 20:23
      starszak starszakowi nierowny
      a i mama mamie nierowna, jedna da, druga nie. wszystko zalezy od twoich przekonan, sama znasz swoje dziecko najlepiej

zanim napisalam posta zszedl caly dzien i dziewczyny ci napisaly - najblizsza mi ypowiedz froobka.
      Dziecka tym nie skrzywdzisz, zaspokoisz jego ciekawosc, ssac pewnie nie bedzie potrafil. Mozesz zapowiedziec ze to tylko raz wyjatkowo..
      z drugiej strony..po co? tak dlugo nie ssie, po co mu mieszac w glowie, moze ktos powiedziec. Ze wystarczy z kubeczka..

z drugiej strony wiele z nas karmi mlodsze dziecko i starszaka (3, 4 latka ,) wiec smao w sobie karmienie takiego dziecka nie jest niczym dziwnym..

napisz na priva , moge cie skontatowac z dziewczyna w odrobine podobnej sytuacji
      (tez starszak juz nie karmiony piersia gdy urodzila sie mlodsza siostra)...
      • juisy Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 21:04
        Eh...chyba powinnam coś w temacie napisać, chociaż moja sytuacja jest odmienna. Syn starszy karmiony 2l9m, aktualnie ma 3l4m. Córka 2tyg i 6 dni. Syn koniecznie chciał spróbować "bibi" bo "kiedyś bibałem, a teraz jestem już duży, ale chcę spróbować bibi". No to przy karmieniu Helenki pozwoliłam mu spróbować. Oczywiście nie był w stanie się zassać, ale ciekawość została zaspokojona. Teraz mówi, że nie potrafi i że nawet nie będzie próbować, bo jest za duży.
        • froobek Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 21:19
          smile
          • mooi1 Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 22:03
            Ja bym dała spróbować smile ale czy potrafiłby zassać?
            A swoją droga, mój Starszak (nie kp od 4 miesięcy), czasem przychodzi i mówi, że jak był malutki to pił mleko a teraz je oddał braciszkowi. Pytam go nieraz czy się chce napić wink a on, ze nie bo duży już jest a mleko jest dla dzidziusiów. Lubi sie w dalszym ciągu do mamy piersi przytulic i widze, że na zapach mleka reaguje smile
            • froobek Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 22:08
              Mój, wprawdzie akurat chory i po mojej zachęcie, prosi codziennie o trochę mleka ludzkiego w kubku. To jest taka minimalna ilość, bo mi się za bardzo nie chce dużo wyciskać... wink Ale jest smile
              • martekle Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 23:03
                Julianka ma rok, właśnie dziś smile
                Mój prawie 4 latek, często jest blisko nas jak karmię siostrę.
                Już dawno nie karmiony, ale widać emocjonalnie coś w nim się porusza, bo chce jak siostra.
                Nie mam z tym problemu, bo czemu mam mieć.
                Dla mnie to dalej małe dziecko, które widać potrzebuje.
                On się nie potrafi zassać, ale sama ta bliskość jest dla niego wystarczająca już.
                Nie namawiam go, ale jak mu się przypomni, nie odrzucam.
    • ogz Re: Starszak chce spróbować... 08.04.13, 23:37
      Spróbuj, to wyłącznie Wasza sprawa a może przestanie tak walczyć o Twoją uwagę, kiedy będzie miał to co siostra. Dla nas na tym forum karmienie 4,5 latka to nic dziwnego, mój Piotrek pije jeszcze rano i wieczorem a są z L rówieśnikami.
    • mae24 Re: Starszak chce spróbować... 12.04.13, 08:57
      no i co? jak poszlo?
      • kariatyda79 Re: Starszak chce spróbować... 14.04.13, 13:46
        A ja doskonale pamiętam, jak urodziła się moja najmłodsza siostra (6 lat modsza niż ja) i koniecznie chciałam, żeby Mama dała mi mleczka big_grin. No i dała, ale było niedobre, bo cycuś był słony ... Tak więc powiedziałam Mamie, że Ania może tez wypić moje mleczko, ale ja za to chcę zjeść jej jabłuszka ... I tak problem rozszedł się "po kościach", ale ja po 30 latach nadal pamiętam, że Mama mi pozwoliła. Moja Kochana Mama smile
        • oursonette Re: Starszak chce spróbować... 14.04.13, 15:36
          A ja mam identyczne wspomnienie, mialam 6 i pol roku jak urodzila sie moja siostra i rowniez poprosilam i sprobowanie. Nie pamietam, czy sie zassalam, ale niezbyt mi mleczko posmakowalo, wiec chyba troche polecialo. Po ponad 30 latach rowniez to pamietam, i jest to bardzo mile i wzruszajace wspomnienie. Szczegolnie do mnie wraca, jak ostatnio urodzilam corcie i ja karmie piersia.
    • bart-ma Re: Starszak chce spróbować... 15.04.13, 02:17
      Dzieki za Wasze odpowiedzi. Sama nie zaczynalam tematu, ale jakos przy okazji znowu wyszlo ze chialby. Wczesniej mialam czas zeby zastanowic sie nad tym co napisalyscie i nad tym dlaczego to powoduje we mnie taki opor. Wiec w kluczowym momencie sie zgodzilam a syn sie wycofal wink)). nie wiem o co chodzi bo po kilku dniach wypil ze smakiem pol butelki odciagnietej z innej okazji. Moze wyczol moje rozterki.
      tak czy inaczej dzieki za wasze opinie. wink))
      • love_stasinek Re: Starszak chce spróbować... 15.04.13, 19:06
        Bart-ma mój starszak też wpadł na ten pomysł (3,5 roku i też go nie karmiłam). Trochę mnie zaskoczył i byłam lekko skrępowana, ale nie chciałam mu tego okazać i dałam spróbować. Niestety nie potrafił ssać i od razu stwierdził, że faktycznie mleczko z piersi jest tylko dla dzidziusiów smile
        P.S. Chociaż mój synek ma dopiero 9,5 miesiąca to już podczytuję forum smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka