Dodaj do ulubionych

Chcielibyśmy kolejne dziecko

12.05.14, 15:10
Może pytanie głupie ale rozmawiać można na każdy temat smile
Chcielibyśmy starać się o kolejne dziecko ale karmię córkę (11 m) nadal na żądanie w dzień i nocy (+ BLW). Wiem, że można zajść w ciąże przy KP i pytania brzmią:
- po śluzie mogę poznać owulację?
Obserwuj wątek
    • laff.irynda Re: Chcielibyśmy kolejne dziecko 12.05.14, 15:13
      Śluż + skok temperatury + szyjka nisko i otwarta wtedy najłatwiej określić. smile
      • cestmoi89 Re: Chcielibyśmy kolejne dziecko 12.05.14, 16:21
        Śluz musi być przejrzysty, rozciągliwy, wtedy jest najlepszej jakości. Szyjka raczej wysoko i ujście otwarte, miękkie. Skok temperatury może wystąpić okołoowulacyjnie, a może dopiero po. Skok/szczyt objawów plus trzy/cztery dni wyznacza koniec okresu płodności. Temperaturę należy mierzyć w tym samym miejscu (pochwa/odbyt/usta - chodzi o temperaturę śluzówki, nie skóry)w podobnym czasie, po co najmniej 3h snu, bez wychodzenia spod kołderki. Trzecia wyższa musi być co najmniej o 0,2 stopnia wyższa niż najwyższa z 6 poprzedzających niższych wink to tak w ogólności, jeśli chodzi o szczególne sytuacje, to trzeba rozważać indywidualnie, patrząc na wykres i objawy smile jeśli chodzi o cykle poporodowe, to płodność może wracać i objawy rozwijać się kilkakrotnie, nie kończąc się owulacją, więc w okresie powrotu objawów dobrze jest mierzyć temperaturę.
    • az-82 Re: Chcielibyśmy kolejne dziecko 20.05.14, 07:13
      Mi się osobiście nie chciało już prowadzić żadnych obserwacji mając małego ssaka, tym bardziej że wstawałam w nocy i mierzenie temperatury uważałam w tym wypadku za niemiarodajne, bo raz pobudka o 3, a raz o 5 i jak tu mierzyć temperaturę, skoro musi być po x godzinach snu.
      Chciałam sobie kupić mikroskop to oglądania śluzu, podobno całkiem fajnie się sprawdza, moja ginka mi go poleciła, jak jej powiedziałam, że chcę się starać o drugie a wciąż karmię.
      Nie zdążyłam kupić, bo zaszłam w ciążę od razu, więc nie mogę z własnego przykładu powiedzieć, czy faktycznie taki fajny, ale może poszukaj sobie i rozważ, czy to by ci nie odpowiadało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka