Dodaj do ulubionych

"kiedy w końcu przestaniesz karmić?"

07.12.06, 13:08
Słyszałam już pare razy.I to od osób których wcale nie powinno to obchodzić.
Różnie odpowiadam ale szczerze mam dosyć takich pytań. Zwłaszcza ze nie
karmie jakoś masakrycznie dlugo bo rok.I nie wiem kiedy przestanę - nie mam
jakiejś konkretnej granicy.
Mi już sie skonczyły pomysły na odpowiedzi. A Wy co odpowiadacie na takie
pytania? Macie jakieś fajne riposty jak was o to pytają? Co mówic by się
odczepili?
aha. drugi stały tekst to "przcież mleko twoje nie ma teraz już zadnych
wartości.."Nie chce mi się kazdemu robić wykładu..
Obserwuj wątek
    • karola2314 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 07.12.06, 14:13
      ja tez mam dosc tych pytan,ale mówię "nigdy",albo "jest na to jeszcze
      czas",albo "wogóle",staram sie odpowiadac tak beszczelnie jakie dostaje
      pytania.smilesmile
    • hania.robus Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 07.12.06, 15:44
      A mi już skonczyli się pytać, bo odpowiadłam, że do osiemnastki smile Jestem matką
      dewiantką i spaczam moje dziecko. Pozdrawiam i nie denerwuj się i tak nigdy tym
      pytalskim we wszystkim nie dogodzisz.
      • gosiaa_p Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 07.12.06, 22:38

ja mówiłam, że Młody przeżuci się z mojego cycka odrazu na cycka swojej
        dziewczyny smile i to skutkowało i dochodziło do ludzi.
        ~~~~~~~~~~
        jestem mamą Łobuziaka wink
    • mrowka75 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 08.12.06, 00:30
      Ani razu nie pało jeszcze w moim kierunku to pytanie, ale jednak wiele osób
      wyraża zdziwienie, kiedy mówię,że Ulka jeszcze cyckowa jest (13 miesięcy). Mama
      zamiar karmic póki którejś z nas to sie nie znudzi lub do ok. 2 lat.
    • estellle Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 08.12.06, 11:54
      Rybko... Ucinaj rozmowy, albo pytaj, skąd wiedzą, że mleko już teraz nie ma
      właściwości odżywczych, albo przytakuj i rób swoje wink
      Moja koleżanka ma synka w wieku mojego Filipa i szczerze zdzwiła się, że jeszcze
      karmię piesrią i to dość często. Wczoraj zapytała mnie, jak długo jeszcze
      zamierzam TO robić. Odpowiedziałam, ze tak długo, jak będzie potrzebował tego
      mój synek. Na to ona: "Tak duże dziecko? I co, do piątego roku zycia będziesz go
      karmić???". A ja ze spokojem odparłam, że jeśli będzie taka potrzeba to tak smile
      i jeszcze wspomniałam o zaleceniach WHO.
      • jula0802 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 23.01.07, 13:14
        karmię dwuletniego synka cały czas kiedy ma ochote mieszkam z babcią i mamą jak je obiad to wywalają mnie z kuchni bo mały je obiad i popika cycem twierdzą że je za mało stałych posiłków jestem tą sytuacją zmęczoma nie wiem co robic
    • estellle Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 08.12.06, 11:57
      Aha, przypomniał mi się jeszcze tekst Bazylei z forum listopada na podobny temat:
      Patologia bedzie wtedy, gdy syn podrapie Cię zarostem w piersi i zaprosi kolegów
      na posiłek smile)
      Bużka
      • hela15 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 08.12.06, 22:12
        mnie ostatnio wyśmiały koleżanki z pracy że Ola taka duża i jeszcze na cycu. było mi bardzo przykro, nic się nie odezwałam. popłakałam się w domu.
        • estellle Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 11.12.06, 08:45
          hela15 napisała:

> mnie ostatnio wyśmiały koleżanki z pracy że Ola taka duża i jeszcze na cycu. by
          > ło mi bardzo przykro, nic się nie odezwałam. popłakałam się w domu.
          >
          Helu, brak mi słów na zachowanie Twoich "koleżanek"
          Słuchaj, a może one z zazdrości się wyśmiewały?
          Nic się nie przejmuj! Chyba wiesz, że dobrze robisz, co? smile
          Pozdrawiam cieplutko smile
      • kinda5 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 09.04.07, 22:20
        No perełka po prostu!!!Dostałam rechotania pempka!!! Super!!!
    • kakuba Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 12.01.07, 12:31
      no ja jeszcze całkiem niedawno byłam nastawiona na roczne karmienie i ani dnia
      dłużej
      jakoś tak.. wszyscy to powtarzają, słyszałam to w szkole rodzenia i od lekarza
      rodzinnego... że niby dłuższe karmienie może sie odbić na zdrowiu matki
      (odwapnienie kosci)
      i tak sobie czytam to forum i powoli zmieniam zdanie..
      a jeszcze niedawno sama troszke sie dziwiłam że kuzynka podkarmia piersia 1,5
      rocznego synka...

a pamiętacie jak w ciąży zadawali ciagle te same pytania a w 9 miesiacu - nawet
      po kilkanaście razy na dzień - czy już? jeśli to przetrwałyśmy to i pytania o
      karmienie da sie znieść..
      ważne jest to co jest ważne
      czyli zdrowie fizyczne i psychiczne naszych dzieci i nasze
      a nieważne sa opinie innych (niedoinformowanych często) osób

• agniecha313 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 13.01.07, 15:44
        czesc wszystkim,jestem nowa na forum ale moze przejde do tematu.Mam corke Eleni
        ktora karmilam 15 miesiecy piersia po 2.5 roku urodzilam Filipa ktorego
        karmilam prawie 2.5 roku.Dziesjaj dzieci maja 11 i 9 lat i nie wiedza co to
        jest antybiotyk i lekarz wolany do domu.A i ja jakosc nie zauwazylam uszczerbku
        na zdrowiu.
        • e.x.i.t Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 13.01.07, 21:13
          ja na takie pytania usmiecham sie tylko tak ...dziwnie ...smile
          Moja Zuzia ma 20 miesięcy i ...jeszcze jest na cycu - jestem z tego powodu
          bardzo szczęśliwa bo moje pierwsze dziecko karmiłam niestety tylko 3 miesiace -
          pozdrawiam i zyczę wytrwałości w karmieniu smile
          • abiela Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 14.01.07, 12:55
            Mnie na szczęście nikt nie pyta w taki sposób, a gdy rozmowa zejdzie na ten
            temat to z dumą ogłaszam, że jeszcze karmię i wtedy już nikt głupio nie
            dopytuje. Na razie mam jednak szczęście i trafiam głównie na słowa uznania i
            podziwu.

Hela, to nie powód do płaczu, następnym razem odpowiedz z dumą i ewentualnie
            dopiecz jakoś koleżankom, bo one pewnie nie miały wytrwałości tak długo karmić.
            Głowa do góry!
            • alinaw1 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 14.01.07, 14:43
              Mnie pytają tylko najbliżsi (czyt. mama i teściowa), mąż jest ZA. Widzą jak się
              męczę (nocne wstawanie). Syna starszego karmiłam 2 lata i 4 mce (sam
              zaprzestał), córka kończy dziś półtora roku (w nocy 5-6 karmień- jak u
              noiworodka). odpowiadam krótko: :"dzieci zadecydują kiedy będą miały dość
              cyca". I to prawda.
    • aasiula1 słyszę to już od pewnego czasu 14.01.07, 18:26
      mimo, że karmię dopiero 10 miesięcy. Odpowiadam "nie wiem" i kończę dyskusję
    • gosiek289 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 23.01.07, 21:30
      Ja jeszcze nie karmię długo - bo 9 miesięcy - ale niektórych już to drażni. na
      pytanie - jak długo będę karmić - to odpowiadam, ze do 18 lat. Ludzie odchodzą
      z szeroką buzią - jeszcze im relacjonuję pozytywy np. to ze przez 18 lat będe z
      pracy wychodzić o godzinę wcześniej itp - o warosci mleka juz nie mówię - bo
      ciężko niektórym przetłumaczyć - a szkoda własnych nerwów.
      • patka05 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 24.01.07, 22:13
        Ja karmię dopiero niecałe pół roku a już kilka osób namawiało mnie na przerwanie
        karmienia, wmawiano mi, że powinnam przestawić dziecko na mleko modyfikowane,
        które niby miałoby lepiej zaspokoić rosnące potrzeby mojego dziecka... sad a
        koleżanka, która sama przestała w tym okresie karmić skwitowała mnie
        stwierdzeniem "no, skoro chcesz robić za mleczarnię!" - przykro mi się zrobiło.
        A z tego co piszecie, to dopiero początek...
        • karawana123 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 13.02.07, 18:06
          Czesć, ja karmię pól roku(bez tygodnia), ale zamierzam ok. 2 lata. Gdy dziecko
          skończyło miesiac natarczywie namawiano mnie na karmienie butelka, podawanie
          herbaty, a gdy skonczyło 2 miesiące na marchewki itp. Ciekawe jak będzie za rok big_grin
          • mongolia4 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 14.02.07, 04:12
            Na mnie tez sie patrzyli jak na nienormalna kiedy dziecko skonczylo roczek a ja
            nadal karmilam.Slyszalam nieraz rozne aluzje,wytrzesz oczu i miny na
            twarzach.Zakonczylam jak maly mial 15 miesiecy bo sama tego chcialam i
            oczywiscie synek tez byl juz gotowy a nie ze ludzie.
        • estellle Patka :) 06.07.07, 19:54
          Czy my się nie poznałyśmy juz kiedyś na jakimś forum rówieśniczym? Bo wydaje mi
          się, że tak smile
          Pozdrawiam
    • fikolka1 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 17.02.07, 10:34
      To ulubione zdanie moich tesciów, tak jakby nie mogli zniesc tego że karmie
      synka piersią. Starszego karmiłam krótko, miałam problem z laktacją, zakażony
      brzuch po cesarce, synek kiepsko ssał - wiec w sumie po ok 3,5 mca zaczęłam
      dokarmiac i potem poszło już szybko. Przy drugim synku się zaparłam mimo że
      początki też nie były proste. Cokolwiek bym nie robiła mleko nie płynęło, nie
      było nawału, a maluszek głodny domagał się jedzonka. Twardo przystawiałam co
      chwila do cyca i.....sukces!!! Teraz synek ma 6 mcy i cycus to podstawa smilesmile
      Nie wiem kiedy skoncze karmic bo maluch na pewno szybko nei zrezygnuje a na
      siłe nie będę mu zabierac. Tesciowie nie mogą zrozumiec i przeżyc; ciągle
      słysze że to bzdura, po co karmie, maluch jest głodny i niedożywiony (waży
      ponad 9 kg!!!!!!!!! i broda mu sięga do kolan) itd. DZIEWCZYNY, SPRAWDZIŁAM,
      NIC SIE NIE DA ZROBIC!!!! Takie pytania należy ignorowac z godnoscią i
      usmiechem. Na pytanie tesciowej "kiedy w koncu przestaniesz karmic?"
      Odpowiadam, robiąc słodką minkę nie do konca rozgarniętej osóbki: " No, za
      jakies kilkanascie minut" Tesciowa sie nabzdycza i mam spokój na jakis czas.
      Trzymajcie się i nie dajcie się.
      Pozdrawiam
      • kakuba Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 19.02.07, 10:18
        Na pytanie tesciowej "kiedy w koncu przestaniesz karmic?"
        > Odpowiadam, robiąc słodką minkę nie do konca rozgarniętej osóbki: " No, za
        > jakies kilkanascie minut"

rewelacja!!!
        ale sie usmiałam!
        super tekst!

a takiej nabzdyczonej teściowej i tak nie zadowolisz.. jak skończysz kiedyś
        karmic to sobie inny temat znajdzie to czepiania sie wink

• fikolka1 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 19.02.07, 12:16
          Oj żebys wiedziała, Kochana, żebys wiedziała. Ale ja jestem już zaprawiona w
          bojach. Przy pierwszym synku też ciągle wszystko robiłam nie tak, według
          tesciowej. Nie ma sie czym przejmowac. Jak chcesz sie posmiac to napiszę ci cos
          wesołego - swietny tekst mojej tesciowej. Według mnie wygrała konkurs "Złotej
          czcionki". Przypominam że mam dwóch synków. I słysze od mojej
          tesciówki: "zobaczysz jaki to dramat miec synową". Padłam ze smiechu smilesmilesmilesmile
          • kakuba Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 20.02.07, 08:00
            no 'fajną' masz teściówkę wink))
            też znam takie nabzdyczone teksty, tyle że u mnie celuje w tym nie teściowa ale
            moja mama
            np. "chyba za dużo dajesz jeść dziecku, bo wczoraj zrobiło 4 kupy !!!"
            (córeczka jest w 50 centylu, okaz zdrowia)
            do karmienia na razie nikt nie ma uwag (moja mama karmiła mnie ok 2 miesiace
            piersia, potem zwykłym mlekiem od krowy, ale teraz twierdzi że karmienie
            piersią jest najlepsze)
            • fikolka1 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 22.02.07, 17:50
              Tesciowej sie nie wybiera niestety, wzięłam męża z dobrodziejstwem inwentarza smile
              Oj musimy sie nasłuchac, musimy, jak widac z każdej strony. Trzeba to zniesc z
              godnoscią smile
              Pozdrawiam
    • lalka76 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 19.02.07, 14:05
      Witam!
      Ja mojego starszego syna karmiłam pół roku(sam się odstawił od cyca).Natomiast drugiego karmiłam 2 i pół roku.Ja dopiero słyszałam z każdej strony,że to juz nie wypada(nawet ktoś mi powiedział że to już jest zboczenie),żebym go odstawiła,że jest duży.Ginekolog też jak usłyszał ze jeszcze go karmie to powiedział że to nie ma sensu,że pokarm jest bezwartościowy.Dla mnie to był naprawde najpiękniejszy okres i nawet przez chwile nie żałuje że to tyle trwało.Pozdrawiam!
      • thistle Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 22.02.07, 12:40
        Ja odpowiadałam,ze nie chce mi sie wstawać i podgrzewać butelkę.
        Na ogół wystarczało.
        Gdy jedna ciotka była lekko upierdliwa, to odwarknęłam, że mój syn bedzie
        przynajmniej wiedział,jak sie do babskiego cycka dobrać. Ciotka -matka dość
        starego kawalera - zapowietrzyła się i już nie reklamowała odżywek.
        Komentowanie długości karmienia to wcinanie sie w baaardzo prywatne wybory,
        dosć bezczelne i nie zasługuje na długie i spokojne objasnienia.
    • kinda5 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 09.04.07, 22:30
      Ja karmiłam 3 lata i przestałam tylko dlatego, że byłam w ciąży i bolał
      mnie "sprzęt". Nikt mi nigdy nic nie powiedział, bo wiadomo, że jestem pyskata
      i bym nie popuściła. No ale ten tekst z Bazylei to perełka!!! Nieźle się
      uśmiałam. Kobiety nie dajcie się! Im dłużej karmimy tym nasze dzieci są
      zdrowsze! A "beton" wyslijmy na Syberię - są tam rejony, gdzie 5-latek przy
      cycku to żadna rewelacja!
      • fizula Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 11.04.07, 11:00
        Na Syberii? Serio?
        Bo pewnie bez piersi w takim trudnym klimacie ciężko w ogóle byłoby dziecku
        przeżyć.
      • msiemian Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 05.07.07, 13:44
        Ja karmiłam 3 lata. Musiałam przestać ze względów zdrowotnych niestety, ale
        maluch sobie dzielnie z tym poradził (choć widzę, że tęskni). Jedyną osobą,
        która mnie nie skrytykowała za karmienie był lekarz ginekolog, mimo iż to on
        miał właśnie problem, jak mnie leczyć, skoro nie mogłam brać większości leków.
        Mój mąż kategorycznie zażądał zaprzestania karmienia syna piersią jak mały miał
        ok. 1,5 roku i to chyba było najbardziej bolesne, bo komentarze innych ludzi
        mało mnie obchodziły.
    • dominika0808 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 13.04.07, 06:50
      ja na pytanie "do kiedy ty masz zamiar jeszcze karmic?" odpowiadalam "jak
      skonczy roczek"...gdy synek mial juz 13 msc i pojawilo sie znowu pytanie
      odpowiadalam "jak skonczy dwa lata"...teraz ma 19 msc nadal karmie go piersia i
      jak juz bedzie mial 2 latka i znow ktos ciekawski sie mnie zapyta odpowiem "jak
      skonczy trzy latka " itd....ludzie mnie pytaja - ludzie dostaja konkretna
      odpowiedz i albo im sie ona podoba albo nie...nie dbam o to...dbam za to o
      zdrowie i szczescie mojego synka i jesli tylko moge dam mu to czego najbardziej
      potrzebuje...oprocz mleka rowniez bliskosc i poczucie bezpieczenstwa...smile
    • fikolka1 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 13.04.07, 08:09
      Czesc dziewczyny-karmicielki. Nadal karmię (synek ma teraz 8 mcy), nadal słysze
      komentarze tesciowej i...........nadal nic sobie z tego nie robie. Trzymajcie
      sie ciepło i nie przejmujcie sie głupotami.
    • kleo881 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 16.05.07, 22:34
      Ludzie zawsze musza wtracic swoje 'ale' ..
      Ja ich po prostu olewam ;-/ i mowie ze jak przyjdzie na to pora.
      Na poczatku wiecznie słyszałam że na pewno nie mam pokarmu bo mam "takie małe
      piersi ... " a potem że może już pora skonczyc karmienie bo strasznie schudłam,
      źle wyglądam itp.
      Dosyć mam tłumaczenia że jest zdrowa jak rydz (na bieząco robie morfologie itp)
      i że zawsze byłam chuda więc teraz raczej nic się nie zmieni, tym bardziej ze
      przy małym dziecku trzeba być non stop na nogach.
      Ale co tam ??!! Nie ludzie zajmą się swoim życiem.
      Kasia,Ignaś 06/2006

• iwoniec Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 17.05.07, 21:41
      Takie teksty-w sensie pytania i komentarze są moim zdaniem zawsze nie na
      miejscu. Podobnie jak teksty kierowane do mam z różnych powodów piersią nie
      karmiących, a mimo rozmaitych zarzutów, jakie pod ich adresem padają, ja
      osobiście znam może jedną, która z karmienia zrezygnowała z "premedytacją".
      Mnie na przykład długie karmienie zdumiewa-ja karmiłam 13,5 miesiąca i uważam,
      że było OK, natommiast w stosunku do mam karmiących dłużej, znacznie dłużej
      odczuwam coś w rodzaju podziwu. No ale nie latam z tym po ludziach i nie
      komentuję, jeśli ktoś ma ochotę karmić latami, to mi nic do tego.
      Dla mnie to tak intymna sprawa, jakby ktoś do mnie podszedł i spytał: a w jaką
      pozycję w seksie lubisz najbardziej?
      Ja w Twojej sytuacji chyba nie powstrzymałabym złośliwości i na przykład
      otyłego łasucha pytałabym wprost, kiedy zrobi coś z tym brzuszkiem, bo wygląda
      coraz gorzej. No, ale nie namawiam cię do tego absolutnie.
      Iwona
    • grochowy_tato Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 13.06.07, 12:25
      Tak, u nas to było standardowe pytanie, szczególnie ze strony naszych rodziców.
      - Jeszcze go karmisz? (Mateusz miał wtedy zaledwie 8 miesięcy)
      - Po co go karmisz, przecież tam już nie ma mleka.
      - Jeszcze wisi na cycu? Taki duży?
      - Zagłodzisz go, przecież tam nie ma składników odżywczych! (Paradoksalnie Ci
      sami ludzie mówili 10 minut wcześniej - Ale on gruby! Taki mały Pudzian!

Najlepsze się zaczęło, jak moja żona ponownie zaszła w ciążę. Za każdym razem
      słyszeliśmy teksty w stylu:

- Jak będziesz dalej karmiła piersią, to ten mały w brzuchu nie urośnie!
      itp.

Czasami było nam przykro, ale w końcu przestaliśmy na to reagować, bo ile razy
      można tej samej osobie tłumaczyć zasadę karmienia piersią?
    • dorinda.s Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 20.06.07, 23:29
      Hejka!
      Fajnie, że znalazłam grupę wsparcia smileMam 16 miesięcznego maluszka i ostatnio
      też zaczynam słyszeć i to szczególnie od rodziców, że "powinnam go odstawić".
      Argumentacja bywa różna, a to że duży, a to, że czasem kawę wypiję sad Nie mogę
      tylko zrozumieć co to komu przeszkadza. Karmię tylko dwa razy dziennie i tylko
      w sypialni. Za to oboje TO bardzo lubimy. Wcześniej też mnie przekonywali do
      mleka modyfikowanego, bo mój pokarm jest "za chudy" (chłopczyk od urodzenia do
      dziś trzyma się w okolicach 75 centyla,odkąd biega i chodzi po schodach bliżej
      70 centyla). Nawet kupili mu i podali Bebiko z kleikiem gryczanym. Całe
      szczęście że mój mądry chłopczyk takich świństw nie przełknie smilesmilesmile A minę
      zrobił taką, że więcej tego nie próbowali.
      Miałam chwilę zwątpienia, czy nie odstawiać, pod naciskiem z zewnątrz. Ale on
      tak się cieszy, jak odebrać taką radość maluszkowi.
      Też zamierzam karmić ile się da (dopuki on będzie potrzebował, albo ja będę
      mogła).
      A, i nie wiem co z tymi ginekologami, bo jedyny lekarz który sugerował mi
      odstawienie Kacperka to gin!!! Ani alergolog, ani pediatra ani dietetyk. Tak na
      marginesie, to ten ostatni powiedział, że teraz nie ma takich zaleceń jak
      odstawianie, bo to dziecko ma samo zrezygnować. Pozdrawiam mamy długo
      karmiące smile
      • majelka2 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 28.06.07, 16:35
        Witajcie!!
        Fajnie, że jestesciesurprised)jestem mamą rocznej Julki, karmie ja jeszcze raz
        dziennie i kilka razy w nocy; tez oczywiscie słysze teksty- po co jeszcze
        karmisz, mieszkamy w UK, niby tutaj tak propagują karmienie piersią a nasza
        health visitor uparcie powtarza za każdą wizyta, że powinnam przestać, bo teraz
        to juz nie ma celu. Niby co jej to przeszkadza? tak samo moja mama- do kiedy
        masz zamiar karmić? właściwie to ostatnio po prostu sciemniam i mówię dla
        swietego spokoju, że juz nie karmię.

Pozdrawiam i dodaje Was do ulubionychsurprisedD
    • bazia8 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 28.06.07, 21:03
      Moja Córa ma prawie jedenaście miesięcy i do tej pory jakoś szczęśliwie nikt
      nie zapytał mnie "kiedy w końcu...", ale przykre docinki w stylu "masz coś tam
      jeszcze" słyszę od dawna (na szczęście nie od bliskich)
      ostatnio jednak mnie dopadło to pytanie i to od emerytowanej położnej: no
      przecież we wrześniu to już chyba nie będziesz karmić! (w sierpniu Córeczka
      będzie miała roczek).
      Uważam, że nie powinno się udawać, że się już nie karmi, choćby otoczenie
      uważało to za kompletną bzduręsmile W końcu, jeśli mamy karmiące będą wolały
      udawać, że już nie karmią to w jaki sposób propagować długie karmienie?
      Pozdrawiam wszystkie długokarmiące Mamy
      Iga
      • kaeira Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 30.06.07, 18:51
        bazia8 napisała:
        > Uważam, że nie powinno się udawać, że się już nie karmi, choćby otoczenie
        > uważało to za kompletną bzduręsmile W końcu, jeśli mamy karmiące będą wolały
        > udawać, że już nie karmią to w jaki sposób propagować długie karmienie?

Zgadzam się w zupełności!
        • kwiatkowska.m Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 04.07.07, 11:56
          Antek ma juz 20 miesiecy, o nie, 23 mu idzie big_grin
          Dzis do poludnia nie chcial nic jesc, tylko piers, obiady zjada spore, po
          obiedzie jeszcze kilkakrotnie je: jogurt, owoce, czasem cos wiekszego, duza
          kolacja, w nocy piers i na sniadanie: albo nic, albo platki z jogurtem, albo
          owoce, kanapki... Dzieki za tekst- jeszcze kilkanascie minut- obawiam sie, ze w
          wakacje nam sie przyda wielokrotnie wink
          • kwiatkowska.m Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 04.07.07, 12:45
            wstal zjadl obiad- micha makaronu ze swiezym szpinakiem i jajkiem, poprawil
            mamusia i juz biega big_grin
      • druuna Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 10.07.07, 13:00
        Na pytanie "czy masz coś tam jeszcze?" odpowiedziałabym "a co, zabrakło
        smietanki do kawy? służę serdecznie!"
        Mnie się jeszcze nie zdarzyło takie pytanie wprost od nikogo - Zuzia ma już 11
        miesięcy (chociaż położna/pielęgniarka przy jakimś kolejnym szczepieniu chyba
        ze 3 miesiące temu powiedziała, że mi się "mleko kończy" dlatego dziecko nie
        przybiera na wadze! zamiast zapytać czy raczkuje! grrrrrrrrrr). Chociaż
        teściowa co raz przypomina mi, że jej syn to butlę ciągnął od kiedyś tam :p
        nawet nie pamiętam od kiedy bo jak zaczyna mówić "Bo mój syn to ...." to ja się
        wyłączam i przestaję słuchać zachowując na twarzy miły uśmiech zrozumienia i
        podziwu.
        A z drugiej stronyz aczynam się zastanawiać czy to moje karmienie piersią
        (Zuzia je 5 razy w dzień i ok. 3 razy w nocy) to nie jest tak z lenistwa?
    • mama_marunia Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 12.07.07, 12:09
      Dziś "znajoma" dowiedziawszy się, że wciąż jeszcze karmię Synka piersią (już
      tylko przed snem, ale karmięsmile)) - Marunio ma 22 miesiące - strasznie się
      oburzyła i rzekła mi tak:
      "główna zasada jest taka
      jak dla wszystkich ssaków (my przeca też): karmienie piersią powinno nie trwac
      dłużej niż ciąża....."
      I jeszcze mi skubana tak rzekła: "..dodam tylko, że to co proponumją niektórzy
      fanatycy karmienia
      piersią: "karmić piersią najlepiej do 18 roku życia" jest, owszem bardzo a la
      mode ale jest niefizjologiczne !!!!!

Ręcę mi opadły, ale tłumaczę, że WHO itd., itp.....
      bo to przecież skandal tak długo karmić prawda K\chane Mamy długokarmiące?smile))
      • druuna Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 13.07.07, 11:12
        S K A N D A L!!!!!!! wink))))))))))))))))))))))
        szkoda słów wink
    • bogusinka Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 14.07.07, 10:19
      hej smile
      mam trójkę dzieci i najdłużej karmiłam najstarszego synka - 4 lata i miesiąc smile
      może trwałoby to dłużej, ale zaszłam w ciążę i jak to już ktoś tu
      napisał "sprzęt mnie bolał " wink
      pozostałe dzieci też karmiłam dość długo - około 3 lat.
      Miałam ogromne wsparcie męża i ... teściowej smile
      gdy urodziłam moje pierwsze dziecko, ona miała trzyletnia córkę smile
      taka niespodzianka po latach wink
      też karmiła ją piersią i często karmiłyśmy razem - ja mojego synka, ona swoją
      córeczkę.
      Jak dla mnie, to ona pobiła wszelkie znane mi rekordy - karmiła Małą 4 i pół
      roku smile

nieraz słyszałam od różnych lekarzy, że powinnam juz przestać, ze to
      nienaturalne itp.
      wcale się tym nie przejmowałam.
      dużo na ten temat czytałam i po prostu wiedziałam, ze nie mają racji.

pozdrawiam wszystkie "długokarmiące" Mamy.
      i dzięki za teksty w stylu "skończę za kilkanascie minut" smile

Mama z Wrocka

• lwiontko0 Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 16.07.07, 18:50
        Witajcie ja karmie mojego smoka już prawie 20 miesięcy, nadal dostaje pierś na
        uśpienie czyli dwa razy dziennie mimo iż jestem w końcówce siódmego miesiąca
        ciąży. Mój ginekolog powiedział, że karmienie piersią w niczym nie przeszkadza.
        Raczej nie spotkałam się z pytaniami "jak długo", raczej ze zdziwieniem, że
        jeszcze karmię.
    • kotletsojowy Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 18.07.07, 20:53
      mnie to nie denerwuje bo

a/ co moze wiedziec lala ktora nie ma dzieci (takie sa najbardziej "zdziwione")
      - ostatnio taka nieswiadoma ze ja ciagle wyciagam cycucha (14mies)zaczela
      bredzic ze kobiety ktore karmia dluzej niz rok sa ...zboczone...ze widocznie
      czerpia z tego jakas satysfakcje seksualna. Mowila to z mina jakby wyobrazala
      sobie karmienie i miala zwymiotowac. ONIEMIALAM. Idiotka.

a/ nie ich sprawa i niech spadaja na szczaw

• agasobczak Re: "kiedy w końcu przestaniesz karmić?" 09.08.07, 10:47
        Karmie 11 miesicy i na razie nie zamierzam przestacsmile Pytania juz sie pojawiaja
        ale na szczescie nie od mamy i nie od tesciowsmile tesciowa mam supersmile A reszta
        osob malo mnei obchodzi - nie ich ineters a po drugie... zawsze to oszczedniej
        nie? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka