Dodaj do ulubionych

FCE czy CAE

08.09.14, 19:42
Moja uczennica chce robić FCE. Robiłam z nią sporo z NEF advanced i ciut ciut z Face2Face advanced i sobie radziła i w sumie myślę, czy ma sens robić FCE czy może lepiej CAE. Co sądzicie? Na razie zrobiłyśmy próbnie listening wyszło na 80%, jeśli podobnie - 70-80% pójdzie jej reszta zaproponuję CAE. Chyba dobrze myślę?
Obserwuj wątek
    • baba67 Re: FCE czy CAE 08.09.14, 20:22
      FCE to hobbystyczny egzamin la licealistow. Jesli ktos jest naprawde zdolny nie ma sensu sobie nim gitary zawracac.Chociaz NEF nie ma wysokiego poziomu slownictwa. Jak ona sobie radzi z zakreconymi jak chinski termos readingami z poprzednich egzaminow CAE?
      • engteacherka Re: FCE czy CAE 09.09.14, 10:51
        Siostrzenica mojej znajomej zdawała obydwa te egzaminy w ciągu jednego roku. FCE zdała na mocne B, a CAE na C. Jeśli różnice pomiędzy nimi rzeczywiście są tak niewielkie, to nie ma sensu zdawać FCE. Zrób jej próbny z jednego i drugiego
        • sil.wen Re: FCE czy CAE 09.09.14, 14:02
          Zależy w jakim wieku, jesli liceum to zdecydowanie CAE.
          FCE robię na kursach z gimnazjalistami, jest w sam raz.
          • aga.p.p Re: FCE czy CAE 09.09.14, 14:55
            IMO nie ma reguły, poziom angielskiego w szkołach jest różny. Fakt, licealiści częściej celują w CAE, ale to głównie ci, którzy chcą studiować zagranicą i ten egzamin jest im potrzebny. W pozostałych przypadkach skończenie szkoły z poziomem FCE należy uznać za sukces. Mediana z angielskiego na maturze podstawowej to ok. 75%, a jaki jest poziom tej matury to wszyscy wiemy.
    • aga.p.p Re: FCE czy CAE 09.09.14, 14:46
      Nie pytaj nas, tylko pogadaj z uczennicą. Czemu chce robić FCE? Może potrzebuje papierek asap i wtedy nie ma w ogóle o czym mówić. Jeśli to nic pilnego, to można poczekać i przygotować się do trudniejszego egzaminu. Dobrze się przygotować, bo IMO lepiej mieć FCE z A niż CAE z C.

Sama nie przesadzałabym z optymizmem, 70-80% w warunkach domowych to tak naprawdę jakieś 60% na egzaminie (bo stres). No i podpiszę się pod Babą - NEF adv to nie jest materiał na CAE.
      • anglofil Re: FCE czy CAE 09.09.14, 19:12
        Tak jakby pogadałam, skoro was tu pytam ;). Dziewczyna zrobiła maturę rozszerzoną 8 lat temu, pracuje, nie trzeba jej świstka na za chwilę ale chce mieć dodatkową motywację i namacalny papier skoro chodzi na lekcje. Macie jednak rację - 80% w domu o niczym nie świadczy, a najlepiej dac jej i FCE i CAE. Listening zrobić chyba dobrze na lekcji (choć czułam się jakbym marnowała jej kasę i czas trochę) a resztę niech sama zrobi w domu i się zobaczy. Ja jednak uważam, że lepiej mieć C z CAE niż A z FCE bo to zupełnie inne egzaminy i w razie czego pracodawca patrzy na dyplom a nie na literki, które mu mogą niewiele mówić, no ale może się mylę.
        • anglofil Re: FCE czy CAE 09.09.14, 19:14
          Zresztą ja się w ogóle zastanawiam, czy to dla takiej osoby ma sens i czy nie lepszy byłby TOEIC albo IELTS.
        • aga.p.p Re: FCE czy CAE 09.09.14, 20:25
          Wiesz co, pod kątem pracowym to ja bym jej zasugerowała jakiś biznesowy certyfikat. Ale jeśli chce ogólny, to myślę, że porobiłabym trochę testów z FCE, raczej dla rozrywki i żeby ją trochę rozbujać (jeśli dziewczyna jest dobra, to takie coś może być niezłą powtórką), a potem jednak pociągnęła na CAE. TOEIC-a też bym rozważyła, za to IELTS bym sobie odpuściła, bo w tym przypadku to zupełnie bez sensu.
        • jeyka Re: FCE czy CAE 17.09.14, 02:27
          Akurat tutaj co nieco mogę się wypowiedzieć w kwestii rozpoznawalności tych certyfikatów od strony pracodawcy - FCE jest na tyle rozpopularyzowane, że go kojarzą. Natomiast wielokrotnie spotkałam się z sytuacją, że pytali, czy ten "cały CAE to jest coś jak FCE". Już kuriozalną sytuację miał mój kolega, którego nie zatrudnili, bo nie miał FCE, tylko... CPE.
          • baba67 Re: FCE czy CAE 17.09.14, 07:44
            Dla mnie logiczne-pracownik ktory moze zauwazyc zalosny poziom szefa i go obsmiac nie jest mile widziany w zadnej firmie.
            • engteacherka Re: FCE czy CAE 17.09.14, 10:28
              Czyli z punktu widzenia osoby młodej dopiero poszukującej pracy, FCE byłoby korzystnie mieć, bo rozpoznawalny? Warto zachęcać licealistów? Ja nie mieszkam w wielkim mieście i realia korporacyjne nie są mi znane, pytam z ciekawości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka