22.12.05, 09:35
Kiedy pojawiają się wykrywalne przeciwciała? Dopiero po 3-6 tygodniach po
zarażeniu.Dlatego wirus HIV jest niewykrywalny w pierwszych 6
tygodniach.Stwarza to zagrożenie zakażenia krwi ,nawet gdy krew była badana
na obecność wirusa i według uczonych jest "czysta", nie ma całkowitej
pewności,czy tak jest w rzeczywistości.Stąd tak wiele obecnie zakażeń wirusem
HIV przez transfuzje krwi.Zakażeniu ulegają małe niewinne dzieci,noworodki
którym podano krew.
Obserwuj wątek
    • nick_penis Re: AIDS 22.12.05, 09:41
      Ile jest zakażeń wirusem HIV na ogólną ilość dokonanych transfuzji?
      Podejrzewam, że znacznie mniej niz ofiar wypadków samochodowych.
      Czy zatem należy wystrzegać się jazdy samochodem?

Transfuzja krwi ratuje życie, Tesso. Takie są fakty. Wybacz, ale Wasze (tzn.
      Świadków Jehowy) poglądy w tej materii są dla mnie bałamutne i absurdalne.
    • crax Re: AIDS 22.12.05, 09:42
      Tak, to prawda. Ale ryzyko (zresztą niewielkie) zakażenia HIV-em nie dorównuje
      w najmniejszym stopniu korzyściom odnoszonym dzięki transfuzjom. pomyśl: ilu
      ludzi zmarło poprzez zakażenie transfuzją a ilu osobom transfuzja uratowała
      zycie. Przewaga tego drugiego jest miażdżąca.
    • mcmaxim Re: AIDS 22.12.05, 09:44
      A ja mam takie pytanie: dlaczego w sprawie prawa krwi SJ trzymaja sie go tak kurczowo, a wieprzowine jedza? Przeciez i jedno i drugie wywodzi sie ze Starego Przymierza.
      ps. wole zaryzykowac zarazenie wirusem HIV i przezyc, bo prawdopodobienstwo jest znikome, a i metody leczenia coraz lepsze, a z jednym litrem krwi w organizmie po wypadku albo ciezkiej operacji raczej nie da sie przezyc...
      • tessa18 Re: AIDS 22.12.05, 10:18
        Zakaz spożywania krwi obowiązuje także chrześcijan jest o tym mowa w Dziejach
        Apostolskich 15:28-29.Powstrzymaywanie się od krwi było tam wymienione wśród
        rzeczy koniecznych.Natomiast spożywanie wieprzowiny nie obowiązuje wraz z
        usunięciem starego prawa.Paweł miał wizję jasno obrazującą tą sprawę.
        Dzieje Apostolskie 10:10-16.
        • crax Re: AIDS 22.12.05, 10:24
          Chcesz powiedzieć, że nie spozywasz krwi?? Musiałabyś nie jeść w ogóle mięsa,
          ponieważ tkanka zwierząt ZAWSZE zawiera krew. Nie możesz jej całkowicie usunąć.
          To niemożliwe.
          • nick_penis Re: AIDS 22.12.05, 10:31
            Ha, ha, no to ja jestem ideałem, bo mięsa ani jego pochodnych nie jem. Jednak
            nie z powodów religijno - ideowych, a estetyczno - smakowych.
            • crax Re: AIDS 22.12.05, 10:40
              Zawsze mnie śmieszyło "wykrwawianie" mięsa przez koszernych smile Oni uważają, że
              w ten sposób da się usunąć krew całkowicie.

P.S. A nad kaszanką się nie zastanawiałeś? wink
              • nick_penis Re: AIDS 22.12.05, 10:50
                crax napisał:

>
                > P.S. A nad kaszanką się nie zastanawiałeś? wink

Nie, za cholerę. Od dziecka mam wstręt do jedzenia zwierząt lądowych. Tzn. jem
                ryby, także jajka, nabiał. Nie jestem zatem wegetarianinem, a zaledwie jaroszem.
                • vitmik Re: AIDS 22.12.05, 11:14
                  a jedliście ludzi? podobno mamy słodkie mięsko. mozna kiedys spróbowac.....
            • nangaparbat3 Re: AIDS 23.12.05, 00:24
              nick_penis napisała:

> Ha, ha, no to ja jestem ideałem, bo mięsa ani jego pochodnych nie jem.

Ha ha ha - to pojdziesz do nieba, ciekawe, jak sie tam będziesz czuć?
        • kezef Re: AIDS 22.12.05, 11:16
          W jaki sposób wykrwawiacie mięso?
          • crax bardzo dobre pytanie :)) 22.12.05, 11:22

• tessa18 Re: bardzo dobre pytanie :)) 22.12.05, 14:49

• kezef Tesso 22.12.05, 17:07
                Chyba za wcześnie nacisnęłaś "Wyślij", bo w Twojej poprzedniej wypowiedzi nie
                było treści.
                • tessa18 Re: Tesso 22.12.05, 17:28
                  prace.sciaga.pl/16470.html
                  W tej pracy podano żródło pochodzenia tego wirusa HIV,od zwierząt odobnie jak
                  ptasia grypa i choroba szalonych krów.
                  • kezef Tesso 22.12.05, 18:02
                    tessa18 napisała:

> prace.sciaga.pl/16470.html
                    > W tej pracy podano żródło pochodzenia tego wirusa HIV,od zwierząt odobnie jak
                    > ptasia grypa i choroba szalonych krów.

Tesso, przypomnę Ci moje pytanie - "W jaki sposób wykrwawiacie mięso?"
                    Czy mogłabyś udzielić mi odpowiedzi na właśnie to pytanie?
                    • crax kezef 22.12.05, 23:49
                      buhahahahahaha !!!!!! kezef, nie żartuj nawet!! Przecież ona na to nie odpowie!
                      Nie ma odpowiedzi w tej jej zafajdanej Biblii! Czego ty oczekujesz? No, nie ma
                      jak zdrowa dawka śmiechu przed snem smile))
                    • tessa18 Re: Tesso 24.12.05, 16:12
                      kezef napisał:

> tessa18 napisała:
                      >
                      > > prace.sciaga.pl/16470.html
                      > > W tej pracy podano żródło pochodzenia tego wirusa HIV,od zwierząt odobnie
                      > jak
                      > > ptasia grypa i choroba szalonych krów.
                      >
                      > Tesso, przypomnę Ci moje pytanie - "W jaki sposób wykrwawiacie mięso?"
                      > Czy mogłabyś udzielić mi odpowiedzi na właśnie to pytanie?

Zapytaj kogoś z ubojni zwierząt,tam wykrwawiają zwierzęta.
                      • mcmaxim Re: Tesso 24.12.05, 23:52
                        Nigdy na tyle dokladnie, zeby nie bylo tam wogole krwi. Bo nikt sie tam koszernoscia nie przejmuje.
                      • kezef Re: Tesso 25.12.05, 00:35
                        tessa18 napisała:
                        > Zapytaj kogoś z ubojni zwierząt,tam wykrwawiają zwierzęta.

Tesso, sugerujesz, że tak po prostu, kupujecie mięso w pierwszym lepszym
                        sklepie???
                        • misiabella Re: Tesso 25.12.05, 18:55
                          Napisałaś:
                          "Jak więc się zachowamy w ekstremalnej sytuacji,czy będziemy ratować życie
                          kosztem łamania przykazania Bożego? "
                          Więc zapytam jeszcze raz-przykazania mówią wyraźnie ,by nie kłamać-czy gdy
                          przyjdzie morderca i zapyta o Twoja matkę skłamiesz i złamiesz to
                          przykazanie,czy powiesz prawdę i pozwolisz,by ktoś zabił bliską Ci osobę?
                          Odpowiesz?
                        • bloodysunday99 Re: Tesso 31.12.05, 06:40
                          kezef napisał:

> Tesso, sugerujesz, że tak po prostu, kupujecie mięso w pierwszym lepszym
                          > sklepie???

Ojojojojoj!!! Haha! To teraz na pewno tessula pojdzie sie smazyc do piekla! A
                          tak poza tym, to ciekawe jest ile trzeba spozyc takiej krwi aby popelnic ten
                          smiertelny grzech? Litr? Lyka? Moze gram? Kaszanka kaszanka, ale kiedy ja kupuje
                          u rzeznika miesko mielone, to na dnie w pojemniczku plywa sobie krew. Czy to tez
                          grzech?
                    • tessa18 Re: Tesso 30.12.05, 19:46
                      w Biblii jest podany przykład gdy wojownicy Saula nie wykrwawili mięsa i jedli
                      z krwią.Jak to robili? Po prostu zabijali zwierzęta na ziemi ,byli zbyt głodni
                      aby czekać aż krew wypłynie i jedli z krwią.I Samuela 14:31-34.
                      Wykrwawienie polega na powieszeniu wyżej zwierzęcia,aby krew mogła swobodnie
                      spłynąć na ziemię.Oczywiście nie jest możliwe wykrwawienie 100%.
                      • serhamesar Re: Tesso 30.12.05, 20:04
                        tessa18 napisała:

"Oczywiście nie jest możliwe wykrwawienie 100%."

Czyli jedząc mięso jecie krew, a tym samym łamiecie swoje zasady. Jesli chcesz
                        byc wierna nakazom swego bożka to musisz chyba przejśc na weganizm.
                        Skoro zabijacie swoje dzieci w imie tych zasad to chyba obowiazuja one w czyms
                        tak prozaicznym jak dieta. Czy może podasz jakis cytat z biblii ze
                        niekoniecznie ?
        • wanda43 Re: AIDS 22.12.05, 14:58
          Hm,a to ciekawe!
          To wizje Zdrajcy Pawła są wazniejsze niz nakaz Jezusa odnosnie przestrzegania
          Prawa i Pism?
          • tessa18 Re: AIDS 22.12.05, 17:30
            Paweł zdrajcą ? Dlaczego tak sądzisz? Przecież Paweł był wierny naukom Jezusa.
            • wanda43 Re: AIDS 22.12.05, 20:32
              A jak nazwac kolaboranta?Toz on Zyd przyjął obywatelstwo rzymskie,gdy jego narod
              byl pod okupacją.
              • tessa18 Re: AIDS 23.12.05, 14:04
                Paweł nie był kolaborantem.Jak sam siebie nazwał był jako Saul bardzo gorliwy
                w Prawie faryzeusz.
                "Mężowie bracia ,ja jestem faryzeuszem ,aynem faryzeuszy ,sądzą mnie z powodu
                nadziei zmartwychwstania umarłych". Dzieje Apostolskie 23:6
                Sam o sobie tak powiedział przed królem Agryppą:
                "..."jako faryzeusz żyłem według najbardziej rygorystycznej sekty naszej formt
                oddawania czci." Dzieje Apostolskie 26:5
                "Jestem Żydem urodzonym w Tarsie w Cylicji,lecz kształconym u stóp Gamaliela
                szkolonym według rygorów Prawa przodków gorliwym dla Boga, jak i wy wszyscy
                dzisiaj jesteście."Dz Ap.22:3
                Nazwał siebie Izraelitą z potomstwa Abrahama z plemienia Beniamina..Rzymian 11:1
                Owszem posiadał też obywatelstwo rzymskie ale nie nabył je za pieniądze,lecz
                miał je od urodzenia.
                Dzieje Apostolskie 22:25-28
                "Dowódca wojskowy odrzekł:"Ja za wielką sumę pieniędzy nabyłem prawa
                obywatelskie ".Paweł powiedział:"A ja mam je od urodzenia".
                Paweł więc nie był kolaborantem,tylko wiernym sługą Jezusa.
                Choć był wykształconym człowiekiem jak na tamte czasy,tak się wyraził:
                "Jeśli o to chodzi ,doprawdy też wszystko za stratę uznaję z uwagi na
                niezrównaną wartość poznania Chrystusa Jezusa mojego Pana.Ze względu na niego
                zniosłem stratę wszystkiego i uznaję to wszystko za stertę śmieci,bylebym
                pozyskał Chrystusa".Filipian 3:8
                Dawny prześladowca chrześcijan ,stał się jednym z najgorliwszych wyznawców
                Jezusa.
                • wanda43 Re: AIDS 23.12.05, 20:43
                  Tessa napisala:
                  >Paweł więc nie był kolaborantem,tylko wiernym sługą Jezusa.

Nie nazwala bym go slugą Jezusa, bo sluga, to ktos, kto usluguje swemu panu.
                  Pawel Jezusa nie znal i nigdy na oczy nie widzial, co sam w przyznal w jednym z
                  listow.
                  Nie mogl wiec Jezusowi sluzyc.
                  Ponadto zanim stal sie czcicielem Jezusa, sam nalezal do przesladowcow jego
                  wyznawcow, az go olśnilo nagle.
                  • tessa18 Paweł 24.12.05, 09:30
                    Paweł pisał listy do zborów,w II Koryntian 3:4-6 tak napisał:
                    "A taką ufność mamy względem Boga przez Chrystusa.Nie jakobyśmy sami z siebie
                    byli odpowiednio wykwalifikowani ...ale nasze wykwalifikowanie pochodzi od
                    Boga,który istotnie nas wykwalifikował ,byśmy byli sługami nowego przymierza..."
                    Paweł więc służył Bogu przez Jezusa ,stał się więc sługą Boga i Jezusa.Wszyscy
                    chrześcijanie głosząc Boże orędzie i nauczając stawali się sługami Jezusa.
                    I Tymoteusza 4:6
                    "Dzięki udzielaniu braciom tych rad będziesz wspaniałym sługą Chrystusa Jezusa
                    karmionym słowami wiary i szlachetnej nauki za którą wiernie poszedłeś".
                    Na czym ta służba polega?
                    II Koryntian 5:18
                    "Ale wszystko jest od Boga ,który nas ze sobą pojednał przez Chrystusa i dał
                    nam służbę pojednania,mianowicie Bóg jednał ze sobą świat za pośrednictwem
                    Chrystusa ,nie poczytując im ich wykroczeń i nam poruczył słowo pojednania".
                    W dalszych słowach Paweł pisze,że są oni ambasadorami zastępującymi Chrystusa
                    i tak jak Chrystus proszą wszystkich ludzi:"Pojednajcie się z Bogiem".
                    Pełniąc tą służbę stali się sługami Jezusa,wypełniają zadanie które im
                    powierzył Jezus w ostatnich słowach przed odejściem do nieba.
                    Mateusza 28:19
                    "Idżcie więc i czyńcie uczniów z ludzi ze wszystkich narodów....."
                    • serhamesar Re: Paweł - Tessa 24.12.05, 13:15
                      Ello

Wszytko ładnie pięknie ale na tym wątku od dwóch dni czekamy na odpowiedz na to
                      pytanie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21155&w=33856435&a=33880268

Nie rób sobie prosze jaj z pogrzebu tylko odpowiedz smile
                    • wanda43 Re: Paweł 24.12.05, 13:18
                      W przytoczonych przez ciebie slowach Paweł pisze o Chrystusie,a nie o Jezusie.
                    • serhamesar Re: Paweł 24.12.05, 13:21
                      Idac tym tokiem rozumowanie volksdeutsche w czasie drugiej wojny którzy
                      zabijali żydów tez nie byli kolaborantami. Działali z formacja SS popierana
                      przez papieża i naszącymi na paskach "Gott mit uns".
                      Działali w imie jezusa. Byli tylko bardzo gorliwi.

Mateusza 28:19
                      "Idżcie więc i czyńcie uczniów z ludzi ze wszystkich narodów....."
                      A, że Żydzi byli mądrzy i nie chcieli (no maja swoja religie na której jezus
                      bazuje) to uznali że naprostuje sie ich pośmiertnie.
                      • tessa18 Re: Paweł 24.12.05, 16:30
                        Porównywanie Pawła z volksdeutshami jest nie na miejscu.Paweł nie zdradził
                        Jezusa ani nikogo nie zabijał.
                        • serhamesar Re: Paweł 24.12.05, 21:54
                          Tak jak pisała Wanda zdradził swój naród tak jak volksdeutsche. I prześladował
                          wyznawców wczesniej. Jak dla mnie bardzo adekwatne porównanie.

Co z odpowiedzia na post Kezef'a:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21155&w=33856435&a=33880268
                          To że w ubojni wykrwawiaja mieso to nie jest odpowiedź, tam nie wykrwawiaja do
                          końca. A jesli wy nic dalej z tym nie robicie i spozywacie mięso to znaczy że
                          spozywacie także krew. To chyba sprzeczne z waszymi zasadami ?
                          Jeśli zakazujecie transfuzji i spożywania krwii a sami ją wcinacie w szyce czy
                          tatrze to lekka hipokryzja jest, nie ?
                          • tessa18 Re: Paweł 30.12.05, 19:40
                            Wcześniej był faryzeuszem i prześladował chrześcijan ,ale czynił to z niewiedzy.
                            Gdy objawił mu się Jezus został jego gorliwym naśladowcą.Nie sądzę,żeby
                            zdradził swój naród,chyba że uważasz wszystkich chrześcijan za zdrajców narodu
                            żydowskiego.
                            • serhamesar Re: Paweł 30.12.05, 20:05
                              Jakbyś nie patrzyła współpracował z okupantem. Czyli zdrajca.
                              Religia tu akurat nie ma nic do rzeczy.
            • stek22 Re: AIDS 24.12.05, 21:59
              O a na wygodne sobie tematy się odzywasz, a nie masz zamiaru odpowiedzieć na
              czyjś wcześniejszy post. Bardzo trafny - Jak wykrwawiacie mięso?
    • misiabella Re: AIDS 24.12.05, 11:20
      W podanym przez Ciebie,Tesso wersecie jest mowa o tym,żeby wstrzymywać się
      m.in.od krwi.Jednak nie jest tam napisane,że jest to nakaz kategoryczny.Jest
      mowa o tym,że "jeżeli będziecie się wstrzymywać,dobrze uczynicie".Nie wierzę,że
      w sytuacji zagrożenia życia jest to nakaz konieczny.Nie wierzę,że jest ponad
      nakazem miłowania swojego bliźniego i samego siebie,że lepiej umrzeć,lub dać
      umrzeć dziecku niż złamać to wskazanie.
      Ponadto w tym miejscu jest nakaz,by wstrzymywać sie od mięsa poświęconego dla
      bałwanów,zwierząt uduszonych i nierządu.Ciekawe czy w ekstremalnej sytuacji
      wyboru dla swojego dziecka śmierci z głodu czy dania mu mięsa zwierzęcia
      uduszonego jakikolwiek rodzic miałby watpliwości co należy zrobić?
      Ty dałabyś umrzeć swojemu dziecku?
      Przyjmijmy,że Bóg istnieje.Dał tak naprawdę najważniejsze przykazanie-kochać
      bliźniego swego.Jak jest napisane-nie można kochać Boga,którego się nie
      widzi,jeżeli nie kocha się bliźniego,którego się widzi.Jezus łamał nakazy
      szabatu,by pokazać co jest ważniejsze-zbierał ziarno ze zbóż i nakarmił swoich
      przyjaciół.
      Jaki z tego wniosek?A no taki,że Bog,o którym mowa w Biblii nie ma interesu w
      tym,żeby ginęli ludzie z powodu jakiegoś wskazania.Trzeba kierować się sercem i
      miłością,a nie tylko przepisami,bo to prowadzi do absurdów.To pokazywał Jezus i
      przed tym przestrzegał.Bo kochać to również poświęcić swoje zbawienie,oddać je
      za życie bliźniego.Jeżeli Twój Bóg Tesso istnieje,to płacze nad tymi
      ludźmi,którymi dajecie umrzeć z powodu jednego słowa.
      A poza tym-kłamać też nie wolno.Czy,gdyby przyszedł do Ciebie morderca i
      zapytał gdzie jest Twoja matka skłamałabyś,czy dałabyś mu Ją zabić?
      Przemyśl to.
      • tessa18 Re: AIDS 24.12.05, 20:00
        Nie przeczytałaś dokładnie co tam pisze.Przeczytaj jeszcze raz.
        "uznaliśmy za słuszne" ale nie oni sami tylko także "duch święty" nie nakładać
        na was dodatkowego brzemienia,oprócz rzeczy koniecznych.
        Są to rzeczy konieczne!
        Przykazania miłości ,zgoda,ale pierwsze przykazanie jest "kochaj Boga ponad
        wszystko".A w I Jana 5:3 "Miłość do Boga polega na tym,że przestrzegamy jego
        przykazań".
        Jak więc się zachowamy w ekstremalnej sytuacji,czy będziemy ratować życie
        kosztem łamania przykazania Bożego?
        • bloodysunday99 Re: AIDS 31.12.05, 06:47
          Odmowienie choremu dziecku transfuzji krwi jest dla mnie przestepstwem, i
          powinno byc sadzone jako takie. Rodzice ktorzy odmawiaja umierajacemu dziecku
          odpowiedniej pomocy medycznej, maja najwyrazniej zaburzenia psychiczne, i
          powinni automatycznie tracic nad takim dzieckiem wszelkie prawa rodzicielskie.
      • tessa18 Re: AIDS 30.12.05, 16:07
        Warto też zdefiniować czym jest kłamstwo.Jezus powiedział do swych naśladowców
        "Bądzcie ostrożni jak węże a niewinni jak gołebice".Ostrożność nakazuje nie
        mówić całej prawdy naszym wrogom.
        • kociak40 Re: AIDS 30.12.05, 22:34
          Pani Tesso!

"A w I Jana 5:3 "Miłość do Boga polega na tym,że przestrzegamy jego
          przykazań".

Czyżby, miłość polegałaby na przestrzeganiu przykazań? jakiegoś regulaminu?
          Jeśli tak, to więzień darzy bardzo wielką miłością profosa, jak przestrzega
          jego zalecenia. Dość dziwne to.

• misiabella Re: AIDS 31.12.05, 11:18
          No dobrze,ale napisałaś-warto też zdefiniować czym jest kłamstwo-i dalej
          wykręciłaś się od odpowiedzi.Ja nie pytam co nakazuje ostrożność.Ja pytam,czy w
          tym przypadku złamiesz przykazanie,aby nie kłamać.
          Z Twojej wypowiedzi wynika,że tak.A więc sama doszłaś do wniosku,że trzeba
          kierować się także własną oceną sytuacji.
          Uważam,że podobnie jest w przypadku transfuzji.Po pierwsze-odnoszenie
          transfuzji do spożywania krwi jest znacznym nadużyciem.Po drugie-narażenie na
          śmierć siebie lub innej osoby to złamanie ważniejszego przykazania-o
          miłości.Skoro dla ratowania życia możesz skłamać, to co złego jest w złamaniu
          wydumanego zakazu transfuzji? To się kupy nie trzyma.
          • misiabella Re: AIDS 31.12.05, 11:31
            Cały ten "zakaz" brzmi:
            " Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru
            oprócz tego, co konieczne. 29 Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od
            krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli
            powstrzymacie się od tego."
            Ostatnie zdanie jest bardzo ważne.

"Nikomu nie bądźcie nic dłużni poza wzajemną miłością. Kto bowiem miłuje
            bliźniego, wypełnił Prawo. 9 Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj,
            nie kradnij, nie pożądaj3, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie:
            Miłuj bliźniego swego jak siebie samego!3 10 Miłość nie wyrządza zła bliźniemu.
            Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa."
            A więc ważniejsza jest miłość niż prawo.Miłość jest jego wypełnieniem.Prawo
            jest jak drogowskaz,tylko wskazuje cel,ma pomagać.Drogowskaz to nie cel,a
            środek do niego.Kochający rodzice nie pozwolą dziecku umrzeć w imię wątpliwego
            zakazu.
            Skazanie dziecka na śmierć w imię źle pojętej miłości do Boga to wyjątkowe
            okrucieństwo i głupota.
            • kociak40 Re: AIDS 01.01.06, 21:10
              Wynika z tego, że Bóg zabrania spożywania krwi.
              A komary, pchły, wszy, pluskwy, kleszcze i "cholera wie co jeszcze?"
              mogą? Wolno im? Nie grzeszą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka