Dodaj do ulubionych

Święto Flagi

02.05.06, 11:59
tak , to święto moge obchodzić .
Obserwuj wątek
    • nelsonek Re: Święto Flagi 02.05.06, 13:42
      A ja nie. Bo nie obchodze zadnych swiat. Niezaleznie od tego czy "sponsoruje" je kosciol czy panstwo.
      • markiz.de.sade Re: Święto Flagi 02.05.06, 16:13
        A ja świętuję urodziny i imieniny. smile
        • nelsonek Re: Święto Flagi 02.05.06, 16:55
          Tego rowniez nie swietuje.
        • wanda43 Re: Święto Flagi 02.05.06, 21:07
          Raczej imieniny.Urodzinami wole sie nie stresowac.Z roku na rok co raz mniej mi
          sie urodziny podobają.
    • marcinlet Re: Święto Flagi 02.05.06, 16:05
      To jest sztuczne święto, które powstało by coś świętować 2 maja.
      • adam81w Re: Święto Flagi 02.05.06, 17:30
        kazde swieto jest z poczatku sztuczne i powstaje po to by cos swietowac , np 24
        grudnia . Dla mnie jako Polaka flaga jest wazna rzecza a dzien flagi to moze
        byc dzien pozytywnego swietowania ( w przeciwienstwie do negatywnego
        swietowania np rocznic martynologicznych ) czegos co nam sie kojarzy z Polska .
    • markus.kembi Re: Święto Flagi 02.05.06, 20:05
      A której flagi - biało-czerwonej czy biało-żółtej?
      • billy.the.kid Re: Święto Flagi 02.05.06, 20:36
        no wogóle flagi.
        piracka była czarne ze znakiem denaturatu.
    • watanabe.miharu Re: Święto Flagi 03.05.06, 00:15
      nie przepadam za ideą świąt.. jakichkolwiek, religijnych czy państwowych...
      a robienie święta wokół flagi to trochę przegięcie.. po co tak celebrować znaki
      plemienne? czy to ma AŻ TAK kolosalne znaczenie, w jakim kraju się urodzilismy? uncertain

urodziny.. no ewentualnie to można obchodzićsmile
    • kamajkore Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:27
      > tak , to święto moge obchodzić .
      a ja nie. symbole narodowe, służące podkreśleniu podziału na 'swoich' i
      'obcych'... to taki mentalny anachronizm smile
      • adam81w Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:37
        nie mysle tak. one nie sluza podkresleniu podzialu ale podkresleniu tego co
        wspolne dla naszej grupy.
        • kamajkore Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:42
          > nie mysle tak. one nie sluza podkresleniu podzialu ale podkresleniu tego co
          > wspolne dla naszej grupy.
          wspólny jest tylko język - a bariery językowe trzeba przekraczać, więc nie ma
          sensu ich wysławiać pod niebiosa smile
          mnie tam nic nie łączy z większością polaków.
          • markiz.de.sade Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:50
            Dziwne, jako warszawiak zawsze miałem emocjonalny stosunek do Powstania. Ale
            czym dłużej trwa ta cała bogoojczyźniana szopka, tym więcej nabieram niechęci.
            Prawdę mówiąc, niedobrze mi się już robi, gdy słucham o szarych szeregach,
            Zośkach i innych Rudych, a całe przedsięwzięcie z '44 roku rysuje się w mojej
            głowie jako coraz większy idiotyzm. Być może promotorzy tzw. wychowania
            patriotycznego i polityki historycznej osiągają efekty odwrotne do zamierzonych.
            • kamajkore Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:55
              > Dziwne, jako warszawiak zawsze miałem emocjonalny stosunek do Powstania. Ale
              > czym dłużej trwa ta cała bogoojczyźniana szopka, tym więcej nabieram niechęci.
              > Prawdę mówiąc, niedobrze mi się już robi, gdy słucham o szarych szeregach,
              > Zośkach i innych Rudych, a całe przedsięwzięcie z '44 roku rysuje się w mojej
              > głowie jako coraz większy idiotyzm. Być może promotorzy tzw. wychowania
              > patriotycznego i polityki historycznej osiągają efekty odwrotne do zamierzonych
              > .
              zamiast uczyć 'młodych' logicznego myślenia, rozumowania i samodzielnego
              oceniania chcą im wpajać z góry przyjęte oceny i postawy. dla mnie to idiotyzm.
              indoktrynacja patriotyczna - podobna do religijnej. co polskie to jest cacy, co
              niemieckie, rosyjskie itd. jest be. amen.
          • watanabe.miharu Re: Święto Flagi 04.05.06, 22:18
            Polskie, niemieckie, australijskie, amerykańskie.. co za róznica. Aha, do
            wierzących - czemu właściwie dla Was ma jakiekolwiek znaczenie przynależnosc
            narodowa? Przecież to bóg decyduje o tym, gdzie się kto urodzi, więc jaki sens
            robić z tego wielkie halo?wink A wiadomo, że o patriotyzmie i znakach plemiennych
            najwięcej do powiedzenia mają zawsze wierzący, w myśl idei "bóg honor ojczyzna"..

kamajkore napisała:

> mnie tam nic nie łączy z większością polaków.

Mnie też nie. Tylko język. Religia oczywiscie niesmile - poglądy ogólnie biorąc,
            tez nie do końca. I tak właściwie ktoś spoza mojego regionu jest mi równie
            obcy/bliski/obojętny co mieszkaniec innego kraju.. wink Nie mam wielkiej atencji
            do rodaków, nie uważam też, by Polacy byli gorsi czy lepsi niż inni. To nic
            wielkiego, pochodzenie etniczne, doprawdy..
            Znacznie bardziej można się od kogoś różnić poglądami.
            • adam81w Re: Święto Flagi 04.05.06, 23:35
              a Ja czuje zwiazek polaczenie z jezykiem polskim , kultura polska uosabiana w
              osobach Gombrowicza , Boya-Zelenskiego , Lema , Michnika . Czuje sie czescia
              polskiej wspolnoty , ktora takze ci panowie budowali . Naprawde nie wstydzmy
              sie tego ze chcielibysmy by Polska byla inna niz jest . Czujmy sie jej czescia
              i budujmy ja na taki obraz jak chcemy . Przeciez mozemy !
              • kamajkore Re: Święto Flagi 05.05.06, 16:12
                > a Ja czuje zwiazek polaczenie z jezykiem polskim , kultura polska uosabiana
                w
                > osobach Gombrowicza , Boya-Zelenskiego , Lema , Michnika . Czuje sie
                czescia
                > polskiej wspolnoty , ktora takze ci panowie budowali . Naprawde nie
                wstydzmy
                > sie tego ze chcielibysmy by Polska byla inna niz jest . Czujmy sie jej
                czescia
                > i budujmy ja na taki obraz jak chcemy . Przeciez mozemy !
                a ja jednak większy sens widzę w wybraniu dla siebie najbardziej odpowiedniego
                miejsca na Ziemi. a to miejsce niekoniecznie musi być tam, gdzie się,
                przypadkiem, zostało urodzonym. a zmieniać ten kraj... hmm... muru głową nie
                przebijesz, a życie bardzo krótkie jest uncertain
              • watanabe.miharu Re: Święto Flagi 06.05.06, 01:00
                adam81w napisał:

> Naprawde nie wstydzmy
                > sie tego ze chcielibysmy by Polska byla inna niz jest . Czujmy sie jej czescia
                > i budujmy ja na taki obraz jak chcemy . Przeciez mozemy !

Możemy, nie możemy.. ja się nie wstydzę PL (no może czasem, jak sobie przypomnę
                niektórych politykówwink, tylko nie widzę powodu do podniecania się
                przynależnością narodową, polegajacą na tym, że urodziło się na danym obszarze
                geograficznym.. to nie jest ani złe, ani dobre... po prostu jest.. obojętne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka