adam81w 02.05.06, 11:59 tak , to święto moge obchodzić . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nelsonek Re: Święto Flagi 02.05.06, 13:42 A ja nie. Bo nie obchodze zadnych swiat. Niezaleznie od tego czy "sponsoruje" je kosciol czy panstwo. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Święto Flagi 02.05.06, 21:07 Raczej imieniny.Urodzinami wole sie nie stresowac.Z roku na rok co raz mniej mi sie urodziny podobają. Odpowiedz Link
marcinlet Re: Święto Flagi 02.05.06, 16:05 To jest sztuczne święto, które powstało by coś świętować 2 maja. Odpowiedz Link
adam81w Re: Święto Flagi 02.05.06, 17:30 kazde swieto jest z poczatku sztuczne i powstaje po to by cos swietowac , np 24 grudnia . Dla mnie jako Polaka flaga jest wazna rzecza a dzien flagi to moze byc dzien pozytywnego swietowania ( w przeciwienstwie do negatywnego swietowania np rocznic martynologicznych ) czegos co nam sie kojarzy z Polska . Odpowiedz Link
markus.kembi Re: Święto Flagi 02.05.06, 20:05 A której flagi - biało-czerwonej czy biało-żółtej? Odpowiedz Link
billy.the.kid Re: Święto Flagi 02.05.06, 20:36 no wogóle flagi. piracka była czarne ze znakiem denaturatu. Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: Święto Flagi 03.05.06, 00:15 nie przepadam za ideą świąt.. jakichkolwiek, religijnych czy państwowych... a robienie święta wokół flagi to trochę przegięcie.. po co tak celebrować znaki plemienne? czy to ma AŻ TAK kolosalne znaczenie, w jakim kraju się urodzilismy? urodziny.. no ewentualnie to można obchodzić Odpowiedz Link
kamajkore Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:27 > tak , to święto moge obchodzić . a ja nie. symbole narodowe, służące podkreśleniu podziału na 'swoich' i 'obcych'... to taki mentalny anachronizm Odpowiedz Link
adam81w Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:37 nie mysle tak. one nie sluza podkresleniu podzialu ale podkresleniu tego co wspolne dla naszej grupy. Odpowiedz Link
kamajkore Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:42 > nie mysle tak. one nie sluza podkresleniu podzialu ale podkresleniu tego co > wspolne dla naszej grupy. wspólny jest tylko język - a bariery językowe trzeba przekraczać, więc nie ma sensu ich wysławiać pod niebiosa mnie tam nic nie łączy z większością polaków. Odpowiedz Link
markiz.de.sade Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:50 Dziwne, jako warszawiak zawsze miałem emocjonalny stosunek do Powstania. Ale czym dłużej trwa ta cała bogoojczyźniana szopka, tym więcej nabieram niechęci. Prawdę mówiąc, niedobrze mi się już robi, gdy słucham o szarych szeregach, Zośkach i innych Rudych, a całe przedsięwzięcie z '44 roku rysuje się w mojej głowie jako coraz większy idiotyzm. Być może promotorzy tzw. wychowania patriotycznego i polityki historycznej osiągają efekty odwrotne do zamierzonych. Odpowiedz Link
kamajkore Re: Święto Flagi 04.05.06, 14:55 > Dziwne, jako warszawiak zawsze miałem emocjonalny stosunek do Powstania. Ale > czym dłużej trwa ta cała bogoojczyźniana szopka, tym więcej nabieram niechęci. > Prawdę mówiąc, niedobrze mi się już robi, gdy słucham o szarych szeregach, > Zośkach i innych Rudych, a całe przedsięwzięcie z '44 roku rysuje się w mojej > głowie jako coraz większy idiotyzm. Być może promotorzy tzw. wychowania > patriotycznego i polityki historycznej osiągają efekty odwrotne do zamierzonych > . zamiast uczyć 'młodych' logicznego myślenia, rozumowania i samodzielnego oceniania chcą im wpajać z góry przyjęte oceny i postawy. dla mnie to idiotyzm. indoktrynacja patriotyczna - podobna do religijnej. co polskie to jest cacy, co niemieckie, rosyjskie itd. jest be. amen. Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: Święto Flagi 04.05.06, 22:18 Polskie, niemieckie, australijskie, amerykańskie.. co za róznica. Aha, do wierzących - czemu właściwie dla Was ma jakiekolwiek znaczenie przynależnosc narodowa? Przecież to bóg decyduje o tym, gdzie się kto urodzi, więc jaki sens robić z tego wielkie halo? A wiadomo, że o patriotyzmie i znakach plemiennych najwięcej do powiedzenia mają zawsze wierzący, w myśl idei "bóg honor ojczyzna".. kamajkore napisała: > mnie tam nic nie łączy z większością polaków. Mnie też nie. Tylko język. Religia oczywiscie nie - poglądy ogólnie biorąc, tez nie do końca. I tak właściwie ktoś spoza mojego regionu jest mi równie obcy/bliski/obojętny co mieszkaniec innego kraju.. Nie mam wielkiej atencji do rodaków, nie uważam też, by Polacy byli gorsi czy lepsi niż inni. To nic wielkiego, pochodzenie etniczne, doprawdy.. Znacznie bardziej można się od kogoś różnić poglądami. Odpowiedz Link
adam81w Re: Święto Flagi 04.05.06, 23:35 a Ja czuje zwiazek polaczenie z jezykiem polskim , kultura polska uosabiana w osobach Gombrowicza , Boya-Zelenskiego , Lema , Michnika . Czuje sie czescia polskiej wspolnoty , ktora takze ci panowie budowali . Naprawde nie wstydzmy sie tego ze chcielibysmy by Polska byla inna niz jest . Czujmy sie jej czescia i budujmy ja na taki obraz jak chcemy . Przeciez mozemy ! Odpowiedz Link
kamajkore Re: Święto Flagi 05.05.06, 16:12 > a Ja czuje zwiazek polaczenie z jezykiem polskim , kultura polska uosabiana w > osobach Gombrowicza , Boya-Zelenskiego , Lema , Michnika . Czuje sie czescia > polskiej wspolnoty , ktora takze ci panowie budowali . Naprawde nie wstydzmy > sie tego ze chcielibysmy by Polska byla inna niz jest . Czujmy sie jej czescia > i budujmy ja na taki obraz jak chcemy . Przeciez mozemy ! a ja jednak większy sens widzę w wybraniu dla siebie najbardziej odpowiedniego miejsca na Ziemi. a to miejsce niekoniecznie musi być tam, gdzie się, przypadkiem, zostało urodzonym. a zmieniać ten kraj... hmm... muru głową nie przebijesz, a życie bardzo krótkie jest Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: Święto Flagi 06.05.06, 01:00 adam81w napisał: > Naprawde nie wstydzmy > sie tego ze chcielibysmy by Polska byla inna niz jest . Czujmy sie jej czescia > i budujmy ja na taki obraz jak chcemy . Przeciez mozemy ! Możemy, nie możemy.. ja się nie wstydzę PL (no może czasem, jak sobie przypomnę niektórych polityków, tylko nie widzę powodu do podniecania się przynależnością narodową, polegajacą na tym, że urodziło się na danym obszarze geograficznym.. to nie jest ani złe, ani dobre... po prostu jest.. obojętne Odpowiedz Link