jimmi_im 02.03.10, 15:03 Lecę w maju do Tunezji do hotelu Saadia, chciałbym skorzystać i trochę tam powędkowac w morzu. Czy ktoś tam wędkował lub widział wędkarzy i jakie rybki łapali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: don't nick! Re: Ryby w Tunezji IP: 66.230.230.* 02.03.10, 16:28 Ja często łowię. Maj jest jeszcze w miarę dobrym miesiącem na łowienie, bo od czerwca morze przy brzegu robi się tak ciepłe, że zostają tylko małe rybki. Saadia jest w części Skanes, więc zostaje Ci tylko łowienie z plaży. Trzeba mieć mocną wędkę, spory ołów z zabezpieczeniem (aby nie przesuwał się po dnie, jest taki z drucikami), haczyk nie duży (8-12), podpórka pod wędkę (pionowa, w Tunezji wbijamy kawałek rurki PCV :)). Nie wiem jak poradzisz sobie z przynętą - sztuczne zapomnij, biorą tylko na miejscowe robaczki. Jest kilka sklepów wędkarskich w Sousse, gdzie możesz je kupić. Robaki to "duda" lub konkretnie "trimolina" (bardzo podobne do naszych "gnojaczków"). Opakowanie kosztuje 1,5-2 DT (starczy na kilka dni). W Sousse naprzeciwko portu są 2 sklepy, jeśli chcesz mogę podać współrzędne GPS. Polecam najbardziej wędkowanie właśnie w porcie w Sousse - między portem turystycznym a tym, gdzie cumują statki rybackie, jest droga prowadząca na taki cypelek ze skałami i to jest jedno z najlepszych miejsc. Tam można już łowić na spławik (zabierz długą wędkę). Najlepsza pora to wieczór, ale trzeba przyjść już ok. 18ej, bo później może być ciężko z miejscem. Oczywiście nie trzeba mieć żadnych uprawnień, kart itp., pełen luz. Niestety nazw ryb nie podam, bo ich nie znam. Są takie mniejsze (wielkości naszych płotek) srebrne łuski, czarne plamki pojedyncze i jasne płetwy a z większych najczęściej też srebrnołuskie, jasne płetwy i przypominają budową klenia (mają 20-50 cm). Generalnie dużych ryb nie złowisz. Ale relaks i klimat jest, szczególnie w porcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.aleks Re: Ryby w Tunezji 02.03.10, 17:49 dont'nick, proszę o kontakt. Mój e-mail iwona.aleks@wp.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Сина Re: Ryby w Tunezji IP: 95.52.206.* 14.09.10, 08:28 ивОнОŃ?ка ĐżŃ?ивоŃ?!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
turrr Re: Ryby w Tunezji 19.04.18, 08:11 Byłem jesienią w Sousse, przy hotelu Royal Jinenne znajduje się rafa 20 -30 metrów od piaszczystej plaży jest skalista półka. Wędkowałem stamtąd z gruntu (ciężarek 20 g.) przynęta - białe robaki przywiezione z kraju. Sukcesów wielkich nie było ale zabawa przednia drobnica - kilka gatunków brała zupełnie przyzwoicie. Zaskoczeniem był fakt iż początkowo wypuszczałem ryby ale okazało się że obsługa hotelu (pokojówka Pan od spa, kelnerzy) byli szczęśliwi z podarowanych ryb. Mięso (czyli także ryby) są w tym biednym kraju b. drogie i Tunezyjczycy rzadko sobie mogą pozwolić na taki luksus. W okolicach Hotelu ( granica pomiędzy Sousse i Port el Kantouri) usypywano nową przystań, czyli jest nowe miejsce do wędkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmi_im Re: Ryby w Tunezji 03.03.10, 10:25 Dzięki za info, a może jakieś fotki by się znalazły? Jakby co to mój e-mail: jimmi2@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: Ryby w Tunezji IP: *.017-62-6b73642.cust.bredbandsbolaget.se 03.03.10, 11:20 Proszę bardzo: * mniejsze ryby (jak dobry dzień, to w porcie łowi je się na zasadzie "rzut-ryba, rzut-ryba..." :-)) farm4.static.flickr.com/3025/2391842377_cfe59c8537_b.jpg * większe, które ciężej złowić (biorą raczej z gruntu) to na tym zdjęciu są u góry (te po 8800) farm3.static.flickr.com/2419/2169747272_63d12cd941_b.jpg da się złowić większe od tych z fotki * bardzo rzadko można złowić takie czerwone (trzecia od góry) farm3.static.flickr.com/2222/2402484859_506aff1221_b.jpg To właściwie tyle. Tunezja nie jest na pewno rajem dla wędkarzy, ale zrelaksować się można i - tak jak pisałem - jest fajny klimat, można odpocząć, miejscowi wędkarze nie zaczepiają (w końcu dla prawdziwego wędkarza ryby są najważniejsze ;-)). Nie zapomnij dobrze zabezpieczyć wędki (musisz zabrać min. 2,80 m). Jeśli bierzesz teleskop, który jest krótki po złożeniu i zmieści się do walizy to OK. Jeśli nie, to na pokład nie wpuszczą, trzeba nadać na bagaż - zatem dobry pokrowiec, przelotki zakryte osłoną i zaklej to porządnie taśmą. Poproś o naklejkę "Fragile". Kołowrotek i resztę do walizy. Odpowiedz Link Zgłoś
carbon-black Re: Ryby w Tunezji 05.03.10, 10:01 ja byłem w Naebul (obok Hammamet) na przełomie lipca i sierpnia - największy upał w dzieć nawet po 40*C w cieniu :) wędkarze wychodzili na plażę przed zachodem słońca i siedzieli max 2 godziny po zachodzie się zwijali. Wędki od 3 m i dłuższe, ciężki gruntówki (mało kto miał ciężarki z drutami ale pewnie dlatego, że to nie dostępny sprzęt u nich na rynku), robaki miejscowe dudy lub kawałeczki ryb (pokrojone w kostkę). Niektórzy wychodzili po piersi w wodę i rzucali jeszcze na ok. 100m w morze na głębszą i chłodniejszą wodę. Przy brzegu tylko te małe (do 10cm) srebrno żółte rybki Odpowiedz Link Zgłoś
jimmi_im Re: Ryby w Tunezji 08.03.10, 11:58 Piękne dzięki :-) Jeszcze jedno pytanko; Coś tam czytalem, że można wypłynąć na ryby ale nic konkretnego. Jest taka mozliwosć? Jaka cena? Trzeba mieć swój sprzet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: Ryby w Tunezji IP: 84.29.25.* 08.03.10, 12:43 Jest taka możliwość, np. z portu w El Kantaoui. Są specjalne stateczki i panowie prezentując zdjęcia (na nich turyści z trofeami) sprzedają takie wyprawy. Ale tak jak słyszałeś - nic konkretnego. Trzeba dobrze trafić, może na 10 wypraw na 1 faktycznie coś złowią. Dają sprzęt, ale można mieć też swój. Ceny dokładnie nie pamiętam, ale w przedziale 35-60 DT/os. Odpowiedz Link Zgłoś