Dodaj do ulubionych

choroba tunezyjska proszę o kontakt

IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.14, 13:08
Przebywałam w Tunezji 16.06-29.06 w Paradis Palace w Hammamet Jasmin.
Proszę o kontakt osoby przebywające tam w tym czasie, gdyż zaraz po przyjeździe tj 29.06 w niedziele wystąpiły u przebywających tam 3 rodzin objawy:
- ból głowy nie pomaga żadna tabletka ( panadol, apap, paracetamol, dolargan)
- wymioty
Objawy wystąpiły w mojej rodzinie- dzieciaki 4i 6 lat wylądowały w środe w szpitalu kroplówki badania stan poprawił się uporczywy ból głowy po 2 dniach ustał ale niestety nie wykryto sprawcy tego zamieszania jak to w naszym kraju bywa- wirus nieznanego pochodzenia na wypisie.
u znajomych boł głowy mąż , znajoma i 1 dziecko wylądowali w szpitalu - brak wiedzy co to jest.
My jesteśmy z zabrza .
Dziś dzwoniliśmy do znajomych z Częstochowy te same objawy wymioty i cholerny ból głowy dziecko mają w szpitalu sami cierpią i próbują zniwelować dolegliwości.
Dzwoniłam do rezydentki czy tam na miejscu coś się dzieje czy wzrosło zachorowanie mówiła że nie.
Trudno mi uwierzyć że te dolegliwości nie są pozostałością tunezyjską tylko złapana u nas w Polsce
proszę o kontakt syka76@interia.pl jeżeli ktoś miał podobne doświadczenie
Obserwuj wątek
    • syka7 Re: choroba tunezyjska proszę o kontakt 09.07.14, 20:10
      podbijam temat
      • zjawa1 Re: choroba tunezyjska proszę o kontakt 10.07.14, 22:54
        I jak z Wami? Myślę, że nie jest to wina hotelu. Nie sądzę też, że to wirus, raczej bakteria o charakterze gastrycznym. Ja miałam coś podobnego w roku chyba 2002 jak byłam w Hurghardzie.
        Wtedy zachłysnęłam się wodą z basenu i wypiłam dość dużą jej ilość. Leczyłam się po powrocie jeszcze przez 3 miesiące na gastrologii. Nie wiem jak w Tunezji:) bo akurat tam jeszcze nie byłam, a wybieram się właśnie do wspomnianego przez Ciebie hotelu:)
        • syka7 Re: zjawa 11.07.14, 10:00
          dzieciaki mogły się zachłysnąć w sobote nie mówię ale my .
          Zobacz:

poniedziałek/wtorek - ja cholerny ból głowy, nudności, brak apetytu

mąż koleżanki skarży się też na bół głowy choć nigdy w życiu nie miał

środa rano: córka 6,5 lat ból głowy(nie działa żaden środek paracetamol, ibum) wymioty non stop

środa popołudnie ok 16( syn 4 lata) bół głowy lewa strona ból oczodołu lewego, wymoty.

Dzwonie do koleżanki jej syn 3l ból głowy wymioty

śr/czw szpital moje dzieci i koleżanki syn na tym samym oddziele kroplówki cudują z przeciwbólowymi dzieciaki wyją z bólu wymioty non stop dopiero po 2 kroplówce i dolarganie trochę zastopowało.

piątek rano ; koleżanka skarży się na ból głowy nic nie pomaga apap, paracetamol itp. migrastop trafia z oddziału dziecięcego na oddział dla dorosłych 3 kroplówki ich leki antybiotyk zinacef i dobrze lekki znośny ból jeszcze 2 doby

piątek wieczór: brat koleżanki który przybył do szpitala rano (jak ona została na oddziele opiekować się dzieciakiem) wieczorem dostaje bólu głowy i wymiotów

zawozi go do szpitala kolega z pracy mamy który a sobotę sam ląduje na oddziele po kroplówkę

Mój mąż sobota rano : gorączka ból głowy ale lajtowy bierze aspiryne i wyleguje weeekend

no jakaś masakra a do tego dzwonie do znajomych których poznaliśmy na urlopie z Częstochowy a tam co :
          od pon Ula i Tomek ból głowy nudności brak apetytu a mała w szpitalu te same objawy ból głowy oczodołu lewego wymioty a do tego po 2 dniach zapalenie płuc

I co ty na to myślisz dalej że z wody?
          mąż, ja, koleżanka nie piliśmy jej ;)

mojego męża koleżanki z Zabrza i koleżanki z Częstochowy dotknęło mniej może dla tego że dużo popijali trunków z bezcłowej i ichniejszych :) nie wiem tak se to tłumacze
    • Gość: wjuga Re: choroba tunezyjska proszę o kontakt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.14, 08:38
      Kurcze... ja na djerbę lecę 16.07. z synem (11 lat) i trochę się martwię. Może się jakoś można ustrzec? Ja w zeszłym roku przed wylotem do Egiptu brałam (cała rodzina też) tabletki - taki kompleks probiotyczny na wzmocnienie flory bakteryjnej (suplement diety). Daliśmy radę i uniknęliśmy sensacji żołądkowych. Może już powinnam zacząć je brać?
      • syka7 Re: choroba tunezyjska proszę o kontakt 11.07.14, 09:42
        My też braliśmy 2 tyg przed wylotem i tam na miejscu probiotyki, nikomu nic nie było.
        Dopiero po powrocie się zaczęło w PL w niedziele a od poniedziałku jazda - cały tydzien
        Jak by to był ichniejszy wirus ze zmiany flory bakteryjnej to by była biegunka, a my mieliśmy gorączkę potem ból głowy i wymioty żadnej biegunki nic.

Moze przez te cholerne turbulencje które mieliśmy brrrrr nie mysle o tym.
        Jestem wyleczona na razie z samolotu takiego pietra mialam.

Ja proponuje gdy się jedzie z dzieciakami dodatkowe ubezpieczenie.
        Ja w razie czego miałam wykupione na 4os 150zł w Itace kupowałam.
        Choć się mi nie przydało to 2 lata temu kolezanki mąż złamał noge w Egipcie Jungla Park na ślizgawce i w ich przypadku się przydało. Od tego zdarzenia wykupuję :)
        • Gość: wjuga Re: choroba tunezyjska proszę o kontakt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.14, 14:13
          słuchaj,,,, a może w samolocie coś złapaliście? klima chodziła, a wiadomo zarazki wszystkie roznosiła. ..
          • zjawa1 Re: Do autorki wątku 11.07.14, 18:08
            Współczuje Wam sytuacji jaką doświadczyliście, zwłaszcza biednych dzieci w szpitalu pod kroplówka:( Sytuacja nie do pozazdroszczenia!
            Jednak w szpitalu, skoro zostali przyjęci powinni mieć zrobione morfologie, gazometrie, ob, crp itp.
            Te badania są w stanie określic czy mamy do czynienia z wiruse czy bakterią. Wtedy robi się dalszą diagnostykę. Obowiązkowo powinni pobrać kał i oddać na badania do sanepidu.
            Nie wiem co Ci powiedzieć może to jakiś pasożyt. Pasożyty często dają takie objawy i można się nimi zarażać od osób z którymi ma się kontakt.
    • damian2323 Re: choroba tunezyjska proszę o kontakt 16.07.14, 01:36
      moze skontaktuj sie z ta przychodnia?
      moze cos wiecej beda wiedziec.

Poradnia Chorób Pasożytniczych i Medycyny Tropikalnej
      Poradnia chorób tropikalnych
      Adres:
      ul. Śniadeckich 5
      31-531 Kraków (woj.małopolskie)
      Telefon:
      012-4247340
      • Gość: ev Re: choroba tunezyjska proszę o kontakt IP: *.ostroleka.vectranet.pl 19.07.14, 19:17
        byliśmy w Tunezji 26 czerwiec- 3 lipiec. Córka po powrocie silny ból głowy, wymioty. Potem załapał brata syn nie był z nami na wakacjach. No i mój mąż wtorek silny ból głowy, wymioty, nie pomagały żadne tabletki nawet od migreny. Zawiozłam go na pogotowie dostał ketonal i relanium - pomogło na chwilę więc rano zawiozłam go na SOR . Tomograf nic nie wykazał. Z godził się pa pukcję. Mąż leży na oddziale zakaźnym. Z badania wyszło wirusowe zapalenie opon mózgowych. Byliśmy między Sousse a Monastyrem.
        • Gość: ev Re: choroba tunezyjska proszę o kontakt IP: *.ostroleka.vectranet.pl 19.07.14, 19:20
          punkcje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka