Dodaj do ulubionych

Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie

IP: 82.146.246.* 19.09.08, 17:58
Wczoraj wrociłem z 2 tygodniowego podytu w hotelu Dalia w Hammamecie.
Podróżowałem na sahare z Sahel Voyages (min: El Jem, Douz, Kairouan, Chott El Jerid, Matmata, oazy: Chebika i Tamerza) oraz na własna reke do Tunisu, Kartaginy, Sidi bou Said, Nebul. Był to mój trzeci pobyt w Tunezji, więć mogę również udzielić informacji na temat Sousse, Portu el Kantaoui oraz Monastiru. Pytajcie
Obserwuj wątek
    • Gość: MM Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.ists.pl 21.09.08, 21:38
      Jaka pogoda>?
      • Gość: mua Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 21:43
        podtrzymuję pytanie o pogodę! lecę 26.09 i nie wiem, czy brać bluzki z długim
        rękawem, długie spodnie itp. z góry dzięki za pomoc. pozdrawiam
        • neuro99 Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie 21.09.08, 21:57
          Sprawdź pogodę np tu : www.holiday-weather.com/tunis/index.html
          W moim wypadku ( połowa września) sprawdziła się niemal w 100% .
          Trzeba być przygotowanym na wietrzny dzień, poranek na Saharze lub
          wieczorno-nocny spacer po plaży.proponuje więc wziąć jeden zestaw "długi".
    • Gość: mirela Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: 193.46.181.* 22.09.08, 08:04
      Mam zamiar samodzielnie przebyć tę samą trasę co Ty, czy jechałes do
      Tunisu ? Daj mi jakiś namiar na gg, bo mam troszkę pytań.
      pzdr
      • Gość: ania Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 10:30
        Chciałabym bardziej "doglębnie " dopytać się o pogodę:)Sprawdzam w necie dzien w
        dzien i troche sie boję, bo prawie ciagle pada deszcz. Jak to jest z tym
        deszczem? Jadę 02.10 do hammamet. Mam nadzieje,ze bede mogla jeszcze polezec na
        plazy na sloneczku...
        • neuro99 Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie 22.09.08, 11:49
          W październiku może się przytrafić kilka dni deszcowych , jednak nie
          oznacza to ,że będzie padać przez cały dzień.Opady w formie niezbyt
          intensywnej ( chociaż w Sidi jak byłem to lało przez 10 minut
          całkiem konkretnie). Przy temperaturze powyżej 20 C deszcz jest
          raczej przyjemny.
          .... mirel ..Tunis Kartagina,Sidi Bou Said,Marsa samodzielnie to
          frajda :D a organizacja banalnie prosta
          • Gość: ania Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 11:50
            Czyli plazowanie jak najbardziej aczasami pokropi tak?Bo ja nie ukrywam jade sie
            wybyczyc i wygrzac....Mialam w planach w deszczowe i pochmurne dni pozwiedzac.
          • Gość: mirela Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: 193.46.181.* 22.09.08, 12:12
            Przypuszcam, że frajda, ale zastanawia mnie: gdzie kupuje się bilety
            na kolejkę jadacą do Kartaginy i Sidi oraz jak one sa ważne ? Czy na
            danej trasie mogę jeżdzić cały dzień, czy w danych godzinach ? Bo
            chcę jechać do Sidi ale wysiąść zwiedzić wpierw Kartaginę. Czy to na
            jednym bilecie z Tunisu do Kartaginy ?
            I jak dostać się na Bulla Regia ?
        • Gość: ulika Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 11:50
          Jestem przerażona prognozami pogody w Tunezji.Wylatuję 25.09 do Port El
          Kantanoui i okazuje się,że przywita tam mnie deszcz.A chcę się troszkę wygrzać
          na słoneczku.A propos,czy mógłbyś napisać parę słów o tej miejscowości.Z góry
          bardzo dziękuję i pozdrawiam.
          • Gość: ania Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 12:12
            www.metcheck.com/V40/UK/FREE/sun_forecast_7.asp?resortID=123 tu
            znalazłam fajną stronę z pogodą, nie wiem na ile jest wiarygodna. Ja akurat jade
            do Hammamet i tam jakos tak w kratkę.
    • Gość: ixi Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: 83.238.42.* 22.09.08, 12:19
      Czesc! Zrobiłam juz rezerwacje na wycieczke na Saharę z Sahel i
      chciałabym się dowiedzieć, czy dobrze zrobiłam. Jestes zadowolony z
      organizacji?? Pozdrawiam
      • Gość: ulika Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 12:27
        Ja również zarezerwowałam wycieczkę na 28.09 z Sahelem,kierując się zdaniem
        forumowiczów,których opinie są pozytywne.Mam nadzieję,że nie będę żałować.
        • Gość: Anna Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 12:49
          Ulika, bylam tydzien w Porcie, chetnie opowiem o tej miejscowosci gg 3513723
        • Gość: mirela Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: 193.46.181.* 22.09.08, 14:51
          Tez jadę 28 z sahelem na sahare :) Spotkamy sie :)
      • neuro99 Twórca tematu zapomniał o jego istnieniu... 22.09.08, 14:33
        Sahel - jak najbardziej - dobrze zrobiłaś.
        Kolejka tgm - w Tunisie ...nie dotarłem zgarnął mnie (wraz ze
        znajmomymi) z dworca "louage", kierowca taksówki i za śmieszie małe
        pieniadze woził cały dzień po Kartaginie , Sidi i Tunisie.

Przekonałem sie do tych busików - szybko, tanio i wszędzie dotrzesz.
        Reszta to taksówki ..bo jak obejrzałem "na żywo" rozmieszczenie
        stacji kolejki i możliwości dojścia do konkretnych miejsc w
        Kartaginie ..to na sam widok się odechciało ..aczkolwiek przy dużej
        ilości czasu mogłoby być interesująco.
        • Gość: lelek Re: Twórca tematu zapomniał o jego istnieniu... IP: 87.204.150.* 23.09.08, 10:56
          Skąd wiesz, że zapomniał? Przecież on tylko napisał, żeby pytać, a
          nie obiecywał, że odpowie.
          :-))
          • Gość: ulika Re: Twórca tematu zapomniał o jego istnieniu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 11:21
            Oj napisał,że odpowie,napisał....
            • Gość: lelek Re: Twórca tematu zapomniał o jego istnieniu... IP: 87.204.150.* 23.09.08, 12:17
              Napisał tylko, że może ...
              :-))
    • Gość: ja;* Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.ztpnet.pl 23.09.08, 11:43
      Mam pytanko czy na Saharę musze jechac z tym biurem z ktorym lece do
      Tunezji? Czy to ma jakies znaczenie? Z góry dziekuje za odpowiedz i
      pozdrawiam
      • Gość: ulika Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 11:50
        Z tego co wiem to nie.Jest to przyjemność dodatkowo płatna,więc masz wolny wybór
        którą ofertę wybierzesz.My jedziemy 28.09 z Sahelem,a wycieczkę zarezerwowałam
        jeszcze tutaj w kraju.Pozdrawiam.
        • Gość: ja;* Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.ztpnet.pl 23.09.08, 12:05
          No wlasnie my tez bysmy chcieli z tym biurem ale nic jeszcze nie
          rezerwowalismy. Chcemy to zrobic na miejscu;) A tak w ogole to kiedy
          lecisz i gdzie? Pozdrawiam
          • Gość: uloika Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 12:10
            Z Rzeszowa 25.09 do Monastiru, a docelowo hotel Sol El Mouradi w Port El Kantanoui.
            • Gość: eris67 Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.chelm.mm.pl 23.09.08, 14:34
              :) bardzo dobry wybór hotelu -wrócisz baaaaaaardzo zadowolona
              jak zimno będzie - czego nie życze - masz basen kryty z jaccuuzzi a
              i animatorzy nie dadża się nudzić a kuchnia- wyśmienita
              • Gość: ulika Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:12
                Bardzo Ci dziękuję za te słowa.Co prawda przeglądając różne fora spotkałam się
                na ogół z pozytywnymi opiniami,ale ziarnko niepewności zawsze jest.Pozdrawiam.
                • Gość: bartek_lewandowski Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: 82.146.246.* 24.09.08, 02:42
                  Przepraszam, że tak późno odpisuje na wasze pytania, ale ogrom pracy i spraw po urlopie nie pozostawił mi od 2 dni wolnej chwili. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie dotychczasowe pytania w jednym poście:

Pogoda w Tunezji w drugiej połowie wrześnie się troszkę popsuła. Temperatura jest wystarczająca, aby powylegiwać się na plaży, ale czasami zawiewa też wiatr. Na wieczory radze zabrać bluzę i jakieś długie spodnie. Nie jest strasznie zimno, ale gdy się dłużej posiedzi na zewnątrz to wieczorne ochłodzenie daje się we znaki. Co do opadów to we wrześniu zdarzają się burze i wtedy pada dość mocno, ale jest to zazwyczaj wieczorem i nie trwa długo.
                  Podczas moich 2 pobytów we wrześniu burza była 4 razy i zawsze wieczorem lub w nocy.

Tunis -
                  • agnes406 Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie 12.04.09, 18:22
                    Witam, mam pytanie do Pana jak organizował Pan wycieczkę na Saharę
                    przez biuro sahel voyages?Ja jadę ze Scan Holiday od 16.07.09 i na
                    Saharę chcę pojechać z sahela-dobre oceny na forum,proszę o
                    podpowiedż jak to załatwić, Scan nie ma takich atrakcji w programie
                    wycieczki jak sahel, wiem że można rezerwować przez internet ,ale
                    czy trzeba przesyłać jakieś pieniądze wcześniej?Proszę o wszelkie
                    informacje, dopowiem ,że będziemy w Hammamecie hotel Club
                    Venus,pozdrawiam
                    • magdam110 Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie 14.04.09, 07:55
                      Sahel rezerwowałam przez internet. Po przyjeździe do hotelu prosili
                      o informację o numerze pokoju ( sms) to było potwierdzenie
                      rezerwacji. Później podali o której godz. podjedzie autokar pod
                      hotel ( my też z Hammametu to wyjazd był 5,45)-wszystko smsowo.
                      Pieniążki wpłacałam po wejściu do autokaru.
                      • Gość: bartek_lewandowski Re: Wczoraj wrociłem z Tunezji - pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 15:42
                        Wycieczke z Sahelem również rezerwowałem przez internet. Z ta róznica, że potwierdzenia rezerwacji dokonałem telefonicznie. Nastepnie otrzymałem sms-a z godzina przyjazdu autokaru pod hotel. Dodatkowo zostałem poinformowany sms-em, że autokar ma opoznienie i przyjedzie 15 minut pozniej. Potwierdzenia rezerwacji radze dokonac zaraz po przybuciu do hotelu, poniewaz im dłużej sie zwleka tym trudniej o miejsce w wybranym przez nas terminie. Pozdrawiam
    • dlbdlb Sahel 23.06.09, 18:41
      "Podróżowałem na sahare z Sahel Voyages (min: El Jem, Douz, Kairouan, Chott El
      Jerid, Matmata, oazy: Chebika i Tamerza)"

Bartku, ile kosztowała Cię ta wyprawa, czy to było kilka wyjazdów? Czy
      zapewniali wyżywienie, noclegi czy to jednodniowy wyjazd?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka