Gość: neusia IP: 188.33.16.* 24.06.09, 20:21 Mam takie pytanie czy są jakieś szanse na zobaczenie delfinów w Tunezji a konkretnie w Mahdii? Nie chodzi mi o delfinarium bo z tego co się orientuję to takiego nie ma ale o ich środowisko naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wylenialy_wielblad Re: Delfiny?? 26.06.09, 14:55 Ojojoj ojojoj oczywiście, szanse ich zobaczenia w środowisku naturalnym wzrastają wraz z liczbą spożytych Celtii, a po wypaleniu sziszy można je spotkać nawet na pustyni. Odpowiedz Link Zgłoś
halinazpolski Re: Delfiny?? 11.05.17, 11:58 A ja mogę potwierdzić na swoim oraz swoich znajomych przykładzie, że w Tunezji delfiny są i nie jest to wcale tak, że ich zobaczenie w środowisku naturalnym graniczy z cudem :) My widzieliśmy delfiny podczas rejsu jachtem na wyjeździe firmowym, było ich kilka i przez chwilę nawet wyskakiwały z wody tuż przy burcie. Coś pięknego, polecam bo oniemieliśmy wszyscy, takie widoki są bezcenne :D A znajomi widzieli delfiny już w nieco większej odległości ze standardowego statku turystycznego, jakie czasem kursują jako atrakcja nad polskim morzem. A delfiny się wcale nie boją, przypływają nawet, towarzyskie skubańce :) Odpowiedz Link Zgłoś
dumkaka Re: Delfiny?? 19.05.17, 16:41 My akurat mieliśmy takiego pecha, że nie widzieliśmy, ale grupa, która wypłynęła na wycieczkę w morze przed nami miała to szczęście. Kilka delfinów podobno skakało sobie wzdłuż statku. Ech, a mieliśmy płynąć tym wcześniejszym tylko się spóźniliśmy, do dziś sobie pluję w brodę. Ale z drugiej strony teraz jest powód by tam wrócić :) Odpowiedz Link Zgłoś
loonamoon Re: Delfiny?? 02.06.17, 15:00 Jak miło, jak miło :) zastanawiałam się nad tym, ale szybko porzuciłam te myśli bo wydawało mi się to zupełnie nieprawdopodobne, żeby zobaczyć delfina w naturze. A tu jednak może się udać. Będziemy próbować :) Odpowiedz Link Zgłoś
dumkaka Re: Delfiny?? 12.06.17, 00:22 Próbujcie próbujcie. Wiele osób mówi, że widok skaczących delfinów w swoim naturalnym środowisku to coś, czego łatwo się nie zapomina. My też spróbujemy następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeciarz76 Re: Delfiny?? 14.06.17, 10:22 Jest szansa, sam widziałem :) A jak juz ktos wspomniał o delfinarium to nie polecam. Dotyk człowieka dla delfinów jest zabójczy, i w takich zamkniętych obiektach przezywają przez to do 1 roku życia. Bardzo przykry i nieznany szerzej fakt :/ Odpowiedz Link Zgłoś
halinazpolski Re: Delfiny?? 10.07.17, 00:14 Przyznaj, że wrażenia z takiego spotkania z delfinami są naprawdę niezapomniane :) Fajnie że w Tunezji można je zobaczyć w środowisku naturalnym, ponoć da się też w Chorwacji, ale myślę, że o to zdecydowanie trudniej. Co do delfinarium to wszystko zależy jak wygląda w praktyce. Sam dotyk nie jest zabójczy dla delfinów, ale jeśli mają kiepskie warunki bytowania, a do tego turyści je macają bez końca, to na pewno nie będzie to zbyt komfortowe dla zwierzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
darkoo00 Re: Delfiny?? 21.07.17, 22:25 A przy upraweianiu sportów wodnych jest opcja na spotkanie z delfinami? Lubuję się w kitesurfingu i nie ukrywam że byłbym bardziej niż przeszczęśliwy gdyby się taki widok przytrafił :) Oczywiście nie wypuszczam się z latawcem niewiadomo gdzie, ale zdaje się, że wystarczająco daleko by spotkać te wspaniałe kreatury. Odpowiedz Link Zgłoś
halinazpolski Re: Delfiny?? 23.07.17, 16:47 Z tego co widziałam to kitesurferzy nie wypływają aż tak daleko w morze. Raczej za blisko brzegu żeby zobaczyć delfiny z bliska. Tak mi się wydaje, chociaż nigdy nic nie wiadomo, może delfiny pojawiają się też bliżej. Może więc będziesz szczęściarzem :) Odpowiedz Link Zgłoś
darkoo00 Re: Delfiny?? 24.07.17, 19:38 No to będę mieć oczy szeroko otwarte :) Marzy mi się taka historia, zwłaszcza, że delfiny to jedne z niewielu zwierząt, które żyją sobie na dziko i podpływają do człowieka dla towarzystwa. Niesamowite są. Odpowiedz Link Zgłoś