Dodaj do ulubionych

Poparzenie - Argosulfan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.14, 11:37
Witam,

W piątek poparzyłem się wrzątkiem na czole, w aptece polecono mi argosulfan, niby od razu pomogło na ból i zaczerwienienie, ale w jednym miejscu na obszarze wielkości mandarynki zaraz po oparzeniu zeszła skóra (czy naskórek?). Tam też smaruje argosulfanem i pierwszego dnia wszystko było ok. Ale od soboty na tym obszarze pod kremem pojawia się taki żółty płyn (ponoć płyn surowiczy) i stąd moje pytanie, czy mam ten płyn wycierać i na ranę nakładać nową warstwę kremu, czy lepiej zostawić go? Zauważyłem, że krem wysycha i tworzy coś w rodzaju strupka i pod nim gromadzi się ten płyn i on po pewnym czasie też zasycha tworząc strupki. Czy powinienem starać się usuwać ten płyn czy lepiej zostawić i na to smarować dalej kremem? W sposobie użycia kremu nic nie pisze o tym, jedynie jest informacja że rana powinna być przez cały czas pokryta kremem. Bardzo zależy mi na odpowiedzi bo boję się że może zostać jakaś blizna na czole.
Obserwuj wątek
    • Gość: małgo Re: Poparzenie - Argosulfan IP: *.cable.smsnet.pl 02.03.14, 15:57
      Kilka tygodni temu poparzyłam sobie całą stopę i nogę wrzątkiem. moja rada: argosulfan jak najbardziej pomoże Ci na początku. Ja przemywałam tą sączącą się ranę chlorkiem sodu (płyn fizjologiczny) na zmianę z rivanolem. Ten ostatni rewelacyjnie podsusza i goi. Jak ta mokra i otwarta raja się zagoi, pilnuj by za szybko nie zrobił się strup, w tym pomoże Ci argosulfan (też używałam przez cały czas od pierwszego dnia poparzenia). Teraz sa ok 3 tyg od poparzenia a ja mam już gładziutką nową skórkę, która smaruję maścią na blizny (Regima-Scar Repair). Dobra jest też Cepan lub Maść z Macicy Perłowej. Poza tym jak najwięcej miej odsłoniętą ranę, by 'oddychała'. Na noc jedynie zakładałam opartunek z jałowej gazy i luznej skarpetki - by nie kopnąć się przypadkiem pzrez sen lub nie zatrzeć rany. Ale to też nie było takie super, bo początkowo rano miałam gazik przyklejony do rany (radziłam sobie grubą warstwa argosulfanu)
    • Gość: asia Re: Poparzenie - Argosulfan IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.16, 22:44
      Nie mozna stosowac argosulfanu na twarz bo moze spowodowac przebarwienie skory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka