karolina083 12.06.08, 11:26 jak to z nia jest?6 tygodni temu urodzilam synka,jeszcze mam polog ale juz bardzo male krwawienie,kiedy przewaznie pojawia sie okres,jak jej nie pomylic z pologiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: miesiaczka IP: *.tczew.net.pl 13.06.08, 00:25 Po porodzie krwawiłam ok.6 tyg.,pod koniec było to brązowe plamienie. Po kilku dniach zaczęłam znowu krwawić jak przy miesiączce,minęło 7 dni i koniec krwawienia więc wnioskuję,że był to okres który od tego czasu pojawiał się regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 po porodzie 13.06.08, 11:19 1. Jak karmisz? Jeśli piersią, to miesiączka może wrócić i zaraz (mniej prawdopodobne), jak i za 3,5, 18 miesięcy. Reguła jest taka, że im mniej karmi się persią, tym powrót cykli jest bardziej prawdopodobny. W czasie karmienia piersią należy również liczyć się z tym, że jak już cykle wrócą, to zazwyczaj są nieregularne. 2. Prawdziwa miesiączka jest około 14 dni po owulacji, a to w domowych warunkach można określić tylko stosując pomiar temperatury zgodny z którąś z metod rozponawania płodności (NPR). Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: po porodzie 13.06.08, 15:44 Karmiłam piersią(6 miesięcy TYLKO pierś) 26 miesięcy. Okres dostałam 2 miesiące po porodzie,regularny. Więc jestem wyjątkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 rzadko spotykanym wyjątkiem 13.06.08, 22:48 Zakładam przypadek wyłącznegi karmienia karmienia piersią (i niedopajania wodą czy herbatką) i stosowanie niczego lub jedynie mechanicznej antykoncepcji w moich rozważaniach, jako warunki wstępne. Jeśli spełnia się ileś tam warunków (m.in. łączny czas karmień na dobę, przerwy nie mniejsze niż, nie dawanie smoczka dziecku), to płodność nie wraca przez 12 tygodni od porodu. Tyle, że dzisiaj na tę regułę łapie się 98%, a nie 100% kobiet, bo lepiej niż 40-50 lat temu dbamy o siebie w ciąży i połogu, i organizm aż tak bardzo nie musi się bronić przed kolejną ciążą niż kiedyś. Jak karmisz, to masz wysoki poziom prolaktyny, a ta utrudnia lub blokuje owulację, przez co okresu przez długi czas przy karmieniu można nie mieć okresu, a jak jest to cykle uregulowują się dopiero, jak się wprowadzi inne pokarmy i ograniczy pierś... z tym, że u każdego to może być zupełnie inaczej. Twój organizm najzwyczajniej przy takim, jak miałaś poziomie prolaktyny, dawał sobie radę z owulowaniem, i dlatego cykle były regularne. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_407 Re: rzadko spotykanym wyjątkiem 17.06.08, 10:48 hej... czyli to normalne, że nie ma się okresu przez ileś tam miesięcy? a ja myślałam, że ze mną coś nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: rzadko spotykanym wyjątkiem 17.06.08, 11:07 Po porodzie okres może się nie pojawiać i do 24 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś