Dodaj do ulubionych

mięśniaki

28.12.03, 20:59
Proszę o radę , może ktoś miał podobne doświadczenia. Mam mięśniaka niezbyt
dużego, ale dosyć dolegliwego. Ginekolog kieruje mnie na operację, ale na
razie nie mogę się zdecydować. Moim problemem są bardzo obfite i długie
miesiączki które powodują anemizację. Czy są jakieś metody lub może domowe
sposoby na zmniejszenie krwawienia.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • teferi Re: mięśniaki 29.12.03, 16:51
      Oczywiscie. Operacja to zawsze powazna sprawa. Sprobuj leczenia
      progesteronem.Lekarz powinien sprawdzic poziom twoich hormonow. Prawdopodobnie
      masz za malo progesteronu w stosunku do estrogenu.Jezeli lekarz nie wie tego,
      zmien lekarza!!! Ja mialam ten sam problem.Anka
    • awomen Re: mięśniaki 29.12.03, 17:47
      hejsmile)) ja miałam podobny problem prawie 4 lata temu, miałam wtedy 29 lat i
      urusł mi w przeciągu pół roku, był wielki, nie mogłam siadać, a że staraliśmy
      się o dziecko myślałam , ze to ciąża, decyzję podjęłam w ciągu 4 dni, w piątek
      się dowiedziałam , że jest stan zapalny i płyn w zatoce Doglasa, a we wtorek
      już miałam wycięty, potem czekanie na wynik , na szczęście typowy
      mięśniak,płakałam jak nie wiem operacja była w kwietniu a w maju córcia miała
      komunię, bałam się , że mogę umrzećsad(( ale wszystko dobrze się skończyłosmile)
      jeśli nie chcesz opierać się tylko na opinji jednego lekarza skonsultuj to z
      innym, ale czym wcześniej tym lepiej to świństwo wyciać, zeby nie było tak, że
      w pewnym momencie trzeba będzie usunąć wszystkosad(((
      głowa do góry i nie baw się w hormony, bo raczej przy dużym mieśniaku nie
      pomogą, napisz jak będziesz już coś więcej wiedziała smile)) pozdrawiam Aga
      • emazzi Re: mięśniaki 29.12.03, 18:50
        Ale właśnie ten mój nie jest duży (2,7 cm to chyba raczej mało), więc na razie
        odwlekam. Z tego co piszesz wynika że nawet taki mały może gwałtownie urosnąć
        i spowodować stan zapalny, czy dobrze zrozumiałam ? pozdrawiam elzbieta
    • awomen Re: mięśniaki 29.12.03, 18:54
      Elu tak mogą urosnąć, mi urosło szybko były wielkości dużej męskiej reki jak
      to określił lekarz,a hormony mogą podstymulować do wzrostu, przez 3 miesiące
      wcześniej brałam hormony i po tym mi tak wyrosło szybciej.
    • monika.antepowicz Re: mięśniaki 30.12.03, 20:11
      Jeśli mięśniak usadowiony jest tak, ze modeluje linię endometrium to zadne
      leczenie hormonalne nie zadziałą- w takim przypadku rzeczywiscie warto rozważyc
      leczenie operacyjne
    • teferi Re: mięśniaki 31.12.03, 02:32
      Progesteron zmniejsza miesniaki. Nadmiar estrogenow powieksza miesniaki.
      Twoj jest maly, wiec sprobuj sie leczyc. Operacja zawsze jest ryzykowna. Moj
      lekarz powiedzial mi, ze latwiej usunac macice, niz miesniaka - moze byc tak
      silny krwotok, ze trzeba bedzie usunac macice, zeby ratowac ciebie. Wiem, ze to
      nie zdarza sie czesto, ale sie zdarza. Poza tym miesniaki raz sie powiekszaja,
      potem zmniejszaja, w zaleznosci od twoich hormonow. Wiec dlaczego nie
      sprobowac. Pisze z wlasnego doswiadczenia. Anka
      • alamakotana102 odradzam opracje 03.01.04, 14:17
        Moja ciocia z powodu wielu mięśniaków zdecydowała się nie leczyć tylko wyciąć
        maęśniaki wraz z macicą i o mały włos nie przypłaciła tego życiem. Nastąpiły
        ogromne komplikacji przy znieczulaniu i intubacji z takim skutkiem, że do
        operacji wogóle nie doszło tylko przez 2 godziny reanimowali ją i wętylowali,
        potem 2 tyg na intenesywnej terapii. A miał to być rutynowy zabieg prostszy i
        skuteczniejszy niż leczenie farmakologiczne. Dodam, że z mięśniakami ciocia
        żyła przez 10 lat i to miało być tak na wszelki wypadek. Dlatego odradzam,
        jeżeli życie nie jest zagrożone nie decydujcie się na operacje!!!!
    • kasiaka5 Re: mięśniaki 03.01.04, 13:39
      to ja już nic nie rozumiem......
      biorę depo-provere już 2 lata-a to przeciesz gestageny, czyli progesteron,i
      nagle po roku brania pojawił się mięśniak...więc nie dość, że progesteron nie
      pomaga na mięśniaki, to chyba jeszcze je wywołuje, wracam do zwykłych pigułek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka