Dodaj do ulubionych

osteoporoza

28.08.06, 23:01
Szukam ludzi z ta choroba, jakie leki bierzecie, jak sie po nich czujecie i
czy sa jakies efekty a moze skutki uboczne?...........chcialabym bardziej
poznac ta chorobe,ktora stwierdzili u mnie kilka dni temu, zapraszam do dyskusji..
pozdrawiam..
Obserwuj wątek
    • sciaaa Re: osteoporoza 29.08.06, 08:53
      witaj. mozesz napisac, jakie badania mialas robione, na podstawie ktorych
      stwierdzono u ciebie osteoporoze? czy masz jakies dolegliwosci, objawy,
      czy "wyszlo" przypadkowo? pozdrawiam

ps. ile masz lat?
      • atoja Re: osteoporoza 29.08.06, 14:14
        Witaj sciaaa:))
        Pierwsze badanie na kosci mialam robione 5 lat temu w Polsce , stwierdzono
        wowczas u mnie poczatki osteoporozy o nazwie chyba ostopenia?...mialam wowczas
        niecale 40 lat i osoba , ktora wykonywywala to badanie byla zdziwiona ,ze w tak
        mlodym wieku mam w takim stanie kosci, w moim przypadku to jest chyba
        dziedziczne, mama moja miala odkad pamietam problemy z koscmi.Boli adnych dotad
        nigdy nie mialam. Tydzien temu mialam poraz drugi ropbione badanie, jak ono sie
        nazywa nie wiem, moge ci opisac jak wygladalo, lezalam na lezance, nogi na
        poduszce, i nade mna poruszalo sie jakies ramie i robilo zdjecia, podobne
        zreszta mialam robione w polsce...po kilku dniach lekarzzadzwonil do mnie mowiac
        ze mam ta chorobe i musze brac lek o nazwie Actonel, raz w tyg. 2 dni temu
        zazylam go poraz pierwszy i mowiac szczerze nie za bardzo po nim sie czulam. Czy
        ty masz ta chorobe , mozesz mi ja opisac ?.jakie leki jesli juz, zazywasz?
        dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam;))
        • ula_a Re: osteoporoza 29.08.06, 16:19
          5 lat temu stwierdzono zagrożenie osteoporozą i nie przepisano Ci
          profilaktycznie zadnych leków?.
          Ja miałam to badanie (densytometrię) około 1,5 roku temu, skierowała mnie na
          nie moja endokrynolog (mam nadczynność tarczycy), wynik badania także wskazywał
          na zagrożenie osteoporozą, odtąd przyjmuję Ostemax 70 comfort 1x w tygodniu, w
          ubiegłym tygodniu robiłam badanie powtórnie, czekam na wynik bo nie miał go kto
          opisać "od ręki", w tym tygodniu powinien nadejść, jestem bardzo ciekawa czy
          coś się zmieniło, mam nadzieję że nie na gorsze, też jestem w "grupie ryzyka" -
          mama ma osteoporozę, babcia miała no i jeszcze dodatkowo ta moja nadczynność.
          Mam jakąś niewielką przepuklinę w szyjnym odcinku kręgosłupa co ujawniło się na
          rezonansie, jakies osteofity, podobno to nic takiego ale prócz przymowania leku
          powinnam systematycznie ćwiczyć,niestety nie zawsze mi się to udaje, muszę się
          zmobilizować bo sam lek tu nie pomoże, ruch - to podstawa w zapobieganiu i
          leczeniu tej choroby, tylko co z tego że ja o tym wiem?. A wy -ćwiczycie
          systematycznie?
          pozdrawiam
          • ula_a Re: osteoporoza 30.08.06, 14:00
            Dostałam dzisiaj swój wynik, nie jest źle:
            "W porównaniu z parametrami badania poprzedniego stwierdza się wzrost wartości
            BMD o 7%
            - zahamowanie procesu odwapnienia.
            Nadal cechy osteopenii. Zalecana profilaktyka osteoporozy i wykonanie
            kontrolnego badania za rok."
            96% wartości wiekowej - dla gęstości mineralnej kości w odcinku L2-L4 k.l.
            Ten OSTEMAX jednak działa!, jak zacznę systematycznie ćwiczyć to może obronię
            się przed osteoporozą?.
            Pozdrawiam
            • jadwiga_r Ula 31.08.06, 18:56
              A może jazda na rowerze wpłynie na poprawę kości?
              • ula_a Re: osteoporoza 31.08.06, 21:01
                No, chyba odkurzę swój rowerek - stacjonarny, przestałam na nim "jeździć" od
                kiedy popsuł mu sie licznik, muszę wymienić, bez licznika - mniejsza
                przyjemność, nie wiem ile km nakręciłam.
                Kiedys jakiś lekarz powiedział mojej mamie że wskazane jest picie przynajmniej
                1x dziennie soku z 1/2 cytryny, stosuję to i juz nawet po soku z całej cytryny
                się nie krzywię, sok z czarnej porzeczki też jest dobry, zimą piłam też tran,
                łykałam tabletki z wapniem i D3 (to moja endokrynolog zaleciła) - to wszystko
                + Ostemax daje jak widać pozytywny efekt.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka