Gość: MIRA IP: 212.51.203.* 12.12.03, 13:10 Czy ktoś może polecić lekarstwo na opóżnienie lub na utrzymanie na tym samym poziomie kości przy osteoporozie.Proszę o sprawdzone specyfiki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hydrogen Re: osteoporoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 00:46 Daj sobie lepiej spokój ze specyfikami. Zadbaj o obecność w diecie biopierwiastków (koniecznie trzeba używać nieoczyszczoną sól kamienną np z Kłodawy), a szczególnie magnezu (można jeść np siarczan magnezu bądź dolomit). Pewne biopierwiastki są niezbędne do syntezy kolagenu (białka z którego zbudowane są kości). Oprócz tego zastosuj żywienie optymalne ze zwiększoną zawartością kolagenu (wywary z kości i salcesony). To wszystko gwarantuje ci nie tylko zatrzymanie postępu choroby ale również możliwość poprawy stanu kości. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak Re: osteoporoza IP: *.crowley.pl 13.12.03, 10:32 Gość portalu: hydrogen napisał(a): Oprócz tego zastosuj żywienie optymalne ze zwiększoną > zawartością kolagenu (wywary z kości i salcesony). To wszystko gwarantuje ci --- stosuj też ohłady ze słoniny lub z tatara ----- BZDURY podawane przez hydrogena potraktuj jako dowcip i pośmiej sie bo śmiech tozdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
mojahistori Re: osteoporoza 13.12.03, 10:57 Idz do lekarza, on Ci przepisze leki (ja biore i podonmo od 6miesiecy kosci sa takie same)Pozdrawiam MojaHistoria.republika.pl - historia mojego życia ubarwiona fotografiami i kilkoma filmikami. Możesz ze mną porozmawiać...jak tylko masz ochotę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: osteoporoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.12.03, 16:23 Chciałem wejść nha tą stronę ale tak w oczy rażą barwy oraz migajace wiersze, że sobie odpuściłem Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: osteoporoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 11:47 1. Problem to rozpozanie. Badaniem powszechnie stosowanym do badania gęstości kości jest densytometria kręgosłupa lęźwiowego lub/i szyjki kości udowej. Wszelkie badania przedramienia, kości piętowej należy wyrzucić i nie zawracać sobie głowy. 2. Badania laboratoryjne. Poziom wapnia, fosforu i fosfatazy alkalicznej oraz dobowe wydalanie wania i fosforu w moczu. 3. Konieczna ocena przez lekarza bo osteoporoza może być tylko objawem innych chorób i ew. inne badania. Leczenie to dieta (istotne znaczenie ale sama dieta nie wystarczy) oraz postepowanie farmakologiczne w zależności od obrazu choroby (zwykle suplementacja wapnia, wit. D3 lub pochodnych oraz leki hamujące resorpcję kości i hormonalna terapia zastępcza. Ustalenie rozpoznania i odpowiednie leczenia to oczywiście domena lekarzy. Co do wartości wypowiedzi hydrogena to wyręczył mnie przedmówca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak Re: to na pewno pomaga IP: *.crowley.pl 13.12.03, 13:58 .. w ok.99% na 100 osteoporoza jest skutkiem diety i czynników środowiskowych a nie czynników genetycznych- nie jest to choroba zakaźna choc w krajach "rozwiniętych " to juz epidemia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: Densy Osteoporoza IP: *.siec.sandomierz.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 21:05 Zajrzyj na stronę OSTEOFORUM: www.warman.com.pl/~osteo/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: osteoporoza IP: *.energis.pl 17.12.03, 00:20 MACA - taki preparat z ziol andyjskich. Czytalem o kobiecie, ktora nie mogla wstaac z lozka bo miala tak ostra osteoporoze. Po tygodniu albo 2 jedzenia maki wstala z lozka, po nastepnych paru wyszla na zakupy wprawiajac w oslupienie sasiadow A USA maja to w aptekach. W polsce zreszta tez. o mace (tak pokrotce): www.vilcacora.com.pl/archiwum2002/wirakoczy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: osteoporoza IP: 212.244.195.* 17.12.03, 09:49 Temat ten przerabiałam z kilkoma lekarzami. Problem zaczął się około 40-tki. Ponieważ ani dieta ani wszelki lekarstwa nawet szwajcarskie nie pomoagały zastosowałam sposób naszych babć, tzn. jadłam przez miesiąc mielone skorupki jajek. Można to robić raz w roku. Po dwóch latach zbadałąm sobie gęstość kości. Sytuacja wreszcie się poprawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIRA Re: osteoporoza IP: 212.51.203.* 18.12.03, 12:41 Napisz co tz.jadłam skorupki z jajek ,ile razy dziennie i jak przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: osteoporoza IP: *.icpnet.pl 17.12.03, 19:16 a co z osteoporozom spowodowana przyjmowaniem sterydów... jak spowolnic taki proces wyplukiwnia wapnia? Odpowiedz Link Zgłoś
jaga39 Re: osteoporoza 18.12.03, 13:18 Babcia mojego mężą przygotowuje sobie taką miksturę: 5 jajek wiejskich (w całości) po umyciu i sparzeniu zalewa sokiem ze świeżych cytryn, nie wiem ile tego soku, ale chyba tyle, żeby przykryło te jajka. Zostawia to aż się jajka rozpuszczą (tak, tak...)Następnie dodaje miód i wszystko miksuje na jednolitą masę. Taki bezalkoholowy ajerkoniaczek, próbowałam, dobre. Nawet nie czuć smaku skorupek. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: osteoporoza IP: 212.244.195.* 18.12.03, 13:50 Mój przepis na skorupki to: skorupki z jajek najlepiej wiejskich gotowałam w garnku przez ok 5 minut. Potem obierałam ze skurki, która jest w środku jajka. Jest to dość mozolne zajęcie. Po wyschnięciu skorupek mieliłam je w młynku do kawy (mam specjalny młynek do tego celu). Jeść należy jedną płaską łyżeczkę do herbaty raz dziennie przez miesiąc w roku. Mojej znajomej, która właśnie po sterydach miała tragiczny stan kości zalecił jej jeść te skorupki lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś