Dodaj do ulubionych

Czy kupować wózek dla 3 - latki?

25.10.10, 20:49
Moja 3 latka pożegnała się z wózkiem jak obchodziła 3 urodziny. Obeszło sie bez płaczu i zgrzytania zębów. Ja maniaczka wózkowa nawet spokojnie przyjęłam koniec kariery wózkowej.
Problem jest teraz inny. Moja 3 latka bardzo często narzeka na ból nóg. Lekarz stwierdził,że bardzo szybko rośnie i bolą ją kości. Przejdzie 300-400 metrów i mówi,że bolą ją nóżki i chętnie żebym ją wzięła na ręce. Czy jest sens kupienia jej najprostrzej parasolki na wyjątkowe wytuacje? Jakiś dłuższy spacer czy zakupy?
Obserwuj wątek
    • agaciha Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 25.10.10, 20:55
      Jesli tylko uwazasz, ze ulatwi Wam to zycie to pewnie, ze jest sens. Moj syn do 4 lat bedzie wozkiem jezdzil bo nam tak wygodniej. Do centrum kawal drogi, zakupy, ganianie po placu zabaw i po 4 godzinach poza domem wiem, ze nie doszedlby sam..nozki bola :) Do tego mam jeszcze rocznego synka i wkladam obydwu do podwojnego wozka i w droge.
    • tygisek Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 25.10.10, 21:19
      Moim zdaniem kupic. Powiem dlaczego: moja coreczka nie byla "wozkowym" dzieckiem, ku mojej rozpaczy - bo po pierwsze mam przepukline kregoslupa i nie powinnam nosic, a wiadomo, dziecko nie wszedzie jednak mimo checi dojdzie o wlasnych nozkach, a po drugie, ja maniaczka wozkowa jednak w takiej sytuacji nie mialam pola do popisu i uzywania ;)
      Ale powaznie, to ze jednak malo korzystala z wozka, zaowocowalo zlym stawianiem nog, szybko rosla, biegala, a stawy jednak dostaly za swoje, dziecko, by uniknac niewygody i bolu zaczelo nabierac zlych nawykow, teraz zalujemy, ze nie przymuszalismy jej jednak do spedzania wiekrzej ilosci czasu w wozku....jesli dziecko zglasza dyskomfort i bol, na Twoim miejscu jednak wrocilabym do wozka, chocby sporadycznie w wypadku dluzszego spaceru czy tez jakis wypadow zakupowych
    • anusia_kra Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 25.10.10, 21:43
      Cos chyba jest prawdziwego w tym bólu nóżek, bo dziś na wieczornym spacerku syn prawie 3-letni narzekał, że go kolanka bolą. Wózek mamy i zostanie na wakacje jeszcze chyba, bardzo rzadko uzywany niestety :(
    • saras-wati Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 26.10.10, 08:11
      Moja mała pożegnała się z wózkiem, jak miała 2,5 roku. Do przedszkola mamy naprawdę daleko, bo 3,5km i przez pół roku z przedszkola chodziła na pieszo. Oczywiście narzekała, że nogi ją bolą...Jednak mi się wydaje, że była to bardziej kwestia nudy, że idzie przed siebie. Rozbijałyśmy tę trasę na pół, z postojem w parku, lodami etc. Wchodząc na osiedle i widząc plac zabaw ból przestawał istnieć i potrafiła szaleć jeszcze dwie godziny...

Oczywiście nawet teraz potrafi władować się do wózka młodszej siostry i woli jechać niż iść, ale ja też tak wolę;)

A serio, jeśli chcesz kupić wózek, bo będzie tak wygodniej zarówno Tobie, jak i dziecku, to dlaczego nie? Tylko musisz wybrać się na przymiarki, bo dużo wózków ma nisko zawieszoną budę i maluch mógłby ją mieć na głowie:(
      • joko5 Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 26.10.10, 08:57
        Właśnie zrobiłam mnóstwo przymiarek do parasolek, bo dotychczasowa się popsuła. Syn ma 2 lata i 8 m-cy, dla własnej wygody, ale także dla syna musimy coś kupić. Ciężką spacerówkę mamy dobrą i zimą mam zamiar ją jeździć (Bolder3), ale na wypady samochodem potrzebujemy parasolki. Problem jest w tym, że w praktycznie we wszystkich syn zawadza głową o budkę (ma 98cm wzrostu) w spacerówkach tego problemu nie ma ale my szukamy parasolki. W naszej parasolce ABC syn mieści się idealnie i ma sporo miejsca.
        • maja3333 Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 26.10.10, 12:47
          joko5 napisała:

> Właśnie zrobiłam mnóstwo przymiarek do parasolek, bo dotychczasowa się popsuła.
          > Syn ma 2 lata i 8 m-cy, dla własnej wygody, ale także dla syna musimy coś kupi
          > ć. Ciężką spacerówkę mamy dobrą i zimą mam zamiar ją jeździć (Bolder3), ale na
          > wypady samochodem potrzebujemy parasolki. Problem jest w tym, że w praktycznie
          > we wszystkich syn zawadza głową o budkę (ma 98cm wzrostu) w spacerówkach tego p
          > roblemu nie ma ale my szukamy parasolki. W naszej parasolce ABC syn mieści się
          > idealnie i ma sporo miejsca.

joko5 rozejrzyj sie za jakims Maclarenem (moze uzywanym ? te wozki sa b.wytrzymale i o ile kupisz w dobrym stanie, to bedziesz bardziej zadowolona niz z nowego slabej jakosci)
          98cm to nie jest tak duzo i w Maclarenie Twoj synek sie spokojnie zmiesci (moj tez ma 2l i 8mies do tego 105cm i w Maclarenach do budki jeszcze mu daaaleko, co prawda glowa wystaje ponad oparcie, ale jak sie oparcie rozlozy do leznia na drzemke to jest ok)
          polecam triumpha lub questa
          • anusia_kra Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 26.10.10, 13:15
            Dokładnie mój syn ma ok 100 cm wzrostu (może min więcej) i w Volo dużo mu brakowało do budki. Nawet w Arii jeździł w tamtym tyg i też mieści sie bez problemu
    • 3miecia Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 26.10.10, 16:16
      U mojej córci nie jest to kwestia nudy na spacerze. Ona uwielbia chodzić i biegać. Ale na ból nóżek uskarża się nawet w domu, gdzie ma możliwość położenia się. Jeżeli bym kupowała to tylko Maclarena Volo, wózek przeze mnie już sprawdzony. Podczas ostatnich wakacji z wózka korzystał też 8 letni brat, który ważył wtedy 27kg i Volo dało radę.
      • joko5 Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 26.10.10, 17:45
        Oglądałam maclareny, ale kompletnie nie orientuję się czy się różnią. Który to największy wypas.
        • maja3333 Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 26.10.10, 18:12
          najwiekszy w sensie rowniez doslownym jest maclaren techno xlr- dlugi po zlozeniu, wysoki po rozlozeniu - to jest ogromna parasolka i moim zdaniem nieporozumienie, zwlaszcza dla starszego dziecko, wiec dla ok. 3-latka nie bralabym pod uwage

potem jest techno xt - ma wszystkie bajery jakie posiada xlr, ale jest mniejszy, bardziej poreczny. Jesli nie zalezy Ci na wielkosci po zlozeniu i wadze wozka to techno xt napewno zlym wyborem nie jest ;)

kolejny quest - nie ma takiej super budy jak techno tx i zlr, za to jest lekki, maly po zlozeniu, ma regulowany podnozek (dla 3 latka nie potrzebny)

nastepny triumph - to samo co quest, ale bez regulacji podnozka i oparcie na stale w pozycji odchylonej

ostatni volo - najlzejszy, najmniejszy, bez rozkladanego oparcia, tzw. szmatka na kiju ;)

o maclarenach bylo mnostwo watkow, najwiecej zwolennikow ma Quest
          • saras-wati Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 26.10.10, 18:47
            z tych wszystkich wybrałam tiumph'a - dla 3-latka oczywiście. No i wg mnie triumphy mają najładniejszą kolorystykę, bo są jednokolorowe, a kolorki bardzo ładne:)
            • ivaz Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 28.10.10, 08:06
              A ja mam maclarena daytrippera kupiłam go na allegro za 62zł był w stanie bdb, jest jak triumph ale mozna w nim rozłozyc oparcie do pozycji półleżącej, wg mnie wózek świetny, z tego co się doczytałam na necie jest to starsza juz wersja maclarena puszczona na australijski rynek.
              • saras-wati Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 28.10.10, 08:30
                w triumphie też można rozłożyć:)
                • fast.paulis Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 28.10.10, 15:22
                  triumph ma najnizsze oparcie i do tego odchylone do siedzenia jak speedi.
                • ivaz Re: Czy kupować wózek dla 3 - latki? 01.11.10, 19:31
                  wiem ze można, ale w triumfie nie można podnieść oparcia do kąta 90 st a w daytripperze tak, w triumphie oparcie jest takie "leżące"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka