Dodaj do ulubionych

x lander xa czy jedo fyn 4ds?

26.01.11, 20:23
zastanawiam się nad tymi dwoma wózkami. xa widziałam na żywo, jedo niestety nie,
do x landera bardziej przekonuje mnie spacerówka i bardzo obszerna osobna budka, a nie tak jak w jedo budka od gondoli.
co myslicie o tych wozkach?
mam na mysli kolekcje 2010,/2011.
Obserwuj wątek
    • kk7367 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 26.01.11, 20:26
      Mam jedo 4 ds, nad x-landerem też się zastanawiałam. Przekonało mnie przekladane siedzisko w spacerówce. Nie wiek jak amortyzacja w x-landerze, ale w Jedo - dla mnie super. Jestem zadowolona. Polecam.
    • afroddytta Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 26.01.11, 20:33
      Zerknij w wyszukiwarkę, dość popularny dylemat :)
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=xa+fyn&s.sm.forumXx=22462&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=
    • annulka79 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 26.01.11, 20:38
      Jedo ma spacerówkę montowaną w obie strony, obszerniejszą gondolkę z podnoszonymi pleckami, regulowana i bardzo dobrą amortyzację.

W XA amortyzacja jest niewielka (w spacerówce ok bo dziecko cięższe ale gondolką trzęsie mocno), gondolka ma podobną długość (nieco krótsza) ale inny kształt i robi to dużą różnice w przypadku starszego brzdąca i śpiworka.
      XA ma ładniejszy "design" ale to kwestia gustu i moim zdaniem sprawa drugorzędna.
      • emaerigrek Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 26.01.11, 20:42
        a ktory ma lepsze wykonanie, jakosc, materiały?
        • emaerigrek Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 26.01.11, 20:46
          a przede wszystkim ktory jest bardziej wytrzymaly?
          • izzyy6 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 26.01.11, 21:22
            ja mam fyna i z materialem nic sie nie dzieje a prany byl pare razy lacznie z buda buda na sloncu nawet nie wyblakla ja tam jestem zadowolona tez sie zastanawialam nad xlanderem ale jak dla mnie za twardy fyn ma super amortyzacje no i gondola mala w fynie w gondoli moja mala jezdzila od czerwca do marca a moglaby jeszcze dluzej mala nie nalezy do malenstw urodzila sie dosyc dluga, fakt ze moze spacerowka w xlanderze moze byc fajniejsza ale to kwestia gustu mnie w fynie pasuje i fajnie bude sie naciaga regulacja amortyzacji ładne kolory tapicerki ladniejsze w realu niz patrzac w internecie fajny ogolnie wozio
          • annulka79 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 26.01.11, 22:08
            Moim zdaniem jakość, wykonanie i wytrzymałość oba wózki mają porównywalną i jak najbardziej ok.
            • jotka_k Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 27.01.11, 08:14
              przede wszystkim patrz raczej pod kątem spacerówki, bo nia jednak będziesz jeździć dłużej- XA ma bardzo dużą budkę, naciąganą po sam pałąk prawie, co przy deszczu/śniegu/wietrze super się sprawdza, rewelacyjny jest też śpiworek- góra polarowa, można dopiąć sam dół
              spacerówka w Fyn makijowa budkę i jest mocno odsłonięta, dla mnie obracane siedzisko to fakt bez znaczenia
              • m7-7 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 27.01.11, 08:29
                Ja również uzytkuję fyna. Niedawno przesiedlismy sie do spacerówki. Dokupiłam oryginalny śpiworek i uważam ze jest super. Jeśli chodzi o bude - również naciąga się do samego pałąka. Dziecko ładnie opatulone. Zdarzyło iść się nam w niezłą śniezycę i mogłam malego całkowicie zakryć (nie musialam zakładać folii). Jedyne co może przeszkadzać w późniejszym użytkowaniu to fakt że buda jest dosyć nisko i wysokie dziecko może sie czuc niekomfortowo z budą jakby "na głowie" ale ja nie zamierzam nim jeździć do końca okresu wózkowego. Za jakiś czas trzeba będzie pomyśleć o lżejszej spacerówce.
                Jeśli chodzi o pierwszą spacerówkę (dziecko jeszcze malutkie) - możliwość posadzenia dziecka przodem do mamy wg mnie jest rewelacyjna. Podoba sie zarówno mi jak i młodemu :) Nie wyobrażam sobie wozić go tyłem i nie widzieć.

Amortyzacja w jedo jest super. W xlanderze - praktycznie zerowa.
                No i mnie nie przekonał materiał x landera - wg mnie jakiś taki ortalionowy, a budka w gondoli od wewnatrz jakby zapomnieli doszyć materiału. Jedo ma bardzo ładnie wykonaną tapicerkę.
                • kk7367 Re: Pyt do m7-7 27.01.11, 09:07
                  Jaki spiworek dokupilaś do FYn-a spacerówki? Jestem zainteresowana, poproszę o informację. dzieki.
                  • m7-7 Re: Pyt do m7-7 28.01.11, 07:29
                    Kupiłam oryginalny śpiworek Jedo w kolorze wózka (można zobaczyć na stronie producenta). Zapłaciłam za niego coś koło 100 zł (na allegro). Polecam, jest bardzo fajny, ciepły i idealnie pasuje do wózka. Bez śpiworka maluch miałby za zimno a nie uśmiecha mi się w zimę kocykami go okładać.
                    A tak wystarczy kombinezon i śpiworek - nie trzeba nawet tej osłonki na nóżki dodatkowo nakładać :)
                    • posh_emka Hm........ 28.01.11, 13:09
                      Nie wiem gdzie kupowałaś wózek ale śpiworek wchodzi nieodpłatnie w cały zestaw wózka.
                      No chyba,że używany kupowałaś to różnie bywa.
                      • izzyy6 Re: Hm........ 28.01.11, 13:39
                        masz na mysli ochronke na nozki ona jest w zestawie a tam byla mowa o spiworku do wozka ktory mozna tez kupic oryginalny i fakt ze pasuje super ta ochronka na nozki to jak dla mnie niewypal mnie sie wogole nie podoba lepsza byla ta ze starego modelu dlatego ja wogole jej nie uzywalam od poczatku jezdze ze spiworem i w gondoli i teraz w spacerowce moge przynajmniej cieciaka zakryc po sam nos kiedy sobie spi i jest cieplo
                        • posh_emka Re: Hm........ 28.01.11, 14:28
                          Racja,racja :)
    • saras-wati Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 28.01.11, 08:30
      zdecydowanie jedo!!
    • posh_emka Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 28.01.11, 13:07
      Ja mam Fyna i jestem zadowolona. Spacerówka bardzo fajna. Owszem budka od gondoli ale obszerna i naciągana prawie do samego pałąka. Osobne budki jak dla mnie bezsensowne wydanie pieniędzy i zbędna rzecz to magazynowania-przynajmniej przez jakiś czas. Jedo wybrałam dlatego,że spacerówka ma możliwość przełożenia siedziska- wierz mi ale to ważna funkcja bo przynajmniej na początku wózkowania w spacerówce będziesz chciała widzieć dziecko. Mój jeździł przodem do mnie przez ponad 2,5 miesiąca, a potem przodem do kierunku jazdy bo bardziej była zainteresowany światem niż mną. Siedzisko też przekładam w trakcie jazdy np. jak jedziemy pod słońce i mu prosto w oczy świeci- w X landerze nie da rady.
      Co do naciągania budki- wiesz, nie wiesz jak twoje dziecko będzie reagowało na ograniczenie pola widzenia- mój dostaje szału- dlatego wiatr czy inne anomalie pogodowe zakładam folię i przynajmniej mały wszystko widzi.
      No i amortyzacja w Jedo lepsza.
      • kararc1 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 31.01.11, 10:27
        mam pytanie prawie w 100%bylam zdecydowana na x-landera xa, czytajac co piszecie zastanawiam sie, nie znam jedo,zaraz podejrze go w necie ale mam 1 pytanie, czy jedo głeboki moge kupic osobno, czy musze ze sportowka, bo ja nie potrzebuje sportowki mam od 1-szego dziecka, i ile kosztuje jedo porownianu z x-landerem
        • izzyy6 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 31.01.11, 10:45
          fyna osobno kupic nie mozna ale ktorys jedo jest dostepny jako tylko spacerowka ale nie ma on przednich kolek obrotowych co do ceny to teraz nie wiem ale w necie mozesz sobie porownac
          • kararc1 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 31.01.11, 11:25
            czyli tylko navinggtona i mutsy ze skretnymii kolami mozna kupic osobno....znaczy sam gleboki....mowie o wozkach tej klasy....no wiec chyba bede zmuszona kupic calosc jedo lub x-landera tylko ze z fotelikiem maxi-cosi....widze ,ze bardziej polecacie jedo.....
            • gosia_arma Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 31.01.11, 12:05
              Mam jedo i uważam że gondola jest super, duża, wygodna dla malucha, dobrze amortyzowana.
              Spacerówka gorsza, ale na początek wystarczy.
              Używałam przez 7m-cy gondoli mimo dużego dziecka, potem przesiedlismy się do spacerówki.
              Spacerówkę można zamontować przodem do mamy i położyć zupełnie na płasko, no i wózek super sie prowadzi i podbija, nawet ze spacerówką przedem do mamy. Mam Spiwór polarowy załozony do spacerówki i młodemu całą zimę było ciepło i wygodnie.
              Teraz chcę zmienić, bo denerwuje mnie pałąk który jest dość nisko i cieżko włożyć dziecko, a wyjmowanie go nie jest zbyt komfortowe, no i wózek jest duży po złożeniu i nie mieści mi sie do auta.
              Uważam jednak,że na pierwszy rok wózkowania jedo to super wybór w dobrej cenie, później i tak chce się zmian i przynajmniejh nie jest szkoda,że wózek był drogi itd.
              • dotka30 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 31.01.11, 23:01
                Ja mam jedo fyn 4 ds. Gondola cudo! Duża i mój Mały jeździł bardzo długo. Dopiero przeszliśmy na spacerówkę jak zaczął mi już wychodzić z gondoli:) Co do spacerówki to wydaje mi się że x lander lepszy bo większy-ale nie testowałam. Jedo ma spacerówkę jak dla mnie małą. Mój Mały ma teraz 15 miesięcy i wydaje mi się, że ona już jest przymaława. Nogi mu zwisają poza podnóżek. Siedzisko jakieś płytkie. No i najbardziej mnie wkurzyło, to że śpiwór na nogi krótki i gdy teraz jest potrzebny bo zimno, to jest za krótki. Znajoma która ma mutsego i o wiele większego szkraba spokojnie go wozi w wiekszej spacerówce i ze śpiworkiem. Ale jak słyszę znajome to muszę przyznać że jedo jest naprawdę dobry i nie taki drogi.
              • posh_emka Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 01.02.11, 13:43
                Ja pałąka nie używam- mnie nie potrzebny, a i młody też nie "używał". W innej spacerówce pałąk też zdemontowałam bo mnie tylko denerwował.

"i przynajmniejh nie jest szkoda,że wózek był drog
                > i itd."
                Święte słowa- cieszę się,że nie wyskoczyłam z jakimś bugaboo czy czymś droższym o czym myślałam bo by mnie chyba teraz krew zalała. Nie lubię wyrzucania kasy w błoto nawet jak mnie na to stać.
        • m7-7 Re: x lander xa czy jedo fyn 4ds? 31.01.11, 13:43
          ja kiedyś widziałam na allegro sama gondolę jedo ktoś sprzedawał. oczywiście mówię o nowej nie używanej, tak więc trzeba się rozglądać :) ja za swojego fyna w zeszlym roku dawałam 1300 zł bez fotelika - w sklepie stacjonarnym.
          • m7-7 tu masz link do aukcji 31.01.11, 13:43
            allegro.pl/1-w-1-jedo-bartatina-gtx-super-okazja-szara-i1437344476.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka