Dodaj do ulubionych

carrera-c prośba o info

16.07.07, 19:48
Witam
Wiem, że temat wózków carrera przwijał się kilkakrotnie, ale nie znalazłam
odpowiedzi na kilka kwestii. Teraz w sprzedaży trafiają się stare modele
cerrera c w przyzwoitej cenie i zastanawiam się czy warto ją nabyć
(zwłaszcza, że kolory carrera pro z 2007 roku mi się nie podobają).
Wiem, że spacerówka nie ma budki, tylko daszek - czy ma ktoś może zdjęcia
wózka z daszkiem? Jak takie cudo wygląda? Czy rzeczwysićei budka lepsza?
Czy siedzisko faktycznie jest sporo mniejsze niż w carrera pro? Czy w carrera
c zmieści się np. 2-latek w kombinezonie, czy to raczej wózek na lato?
Jak się montuje gondolę i fotelik na stelażu? czy trzeba montowac adaptery i
ściągać tepicerkę?
Czy macie wymiary gondoli nacelle?
Jak oceniacie zwrotność wózeczka? W sklepie widziałam nomada i byłam
zachwycoana łatwością manewrowania (ale wolę wózek składany jak parasolka), a
carrery akurat w sklepie nie było.
Jeśli ktoś ma ten wózek i moze doradzić, to będę wdzięczna.

pozdrawiam
Kaśka
Obserwuj wątek
    • kasia-j Re: carrera-c prośba o info 16.07.07, 19:55
      I jeszcze jedno pytanie - jaki jest sposób rozkładania oparcia w spacerówce?
      • idid Re: carrera-c prośba o info 16.07.07, 22:54
        Z tyłu siedziska jest rączka, którą ciągnie się chyba za linki. Ciężko mi to
        kurka zdefiniować. Jedną ręką w każdym razie.
    • idid Re: carrera-c prośba o info 16.07.07, 22:52
      Już pomagam.
      Mam Carrerę i tak: widziałam generalnie trzy rodzaje kombinacji daszków. Jedną
      można przełożyć z gondolki, jedna jest dokupywana osobno i jest to budka moim
      zdaniem, no i widziałam wczoraj w W-wie model z daszkiem, ale moim zdaniem to
      jakaś porażka. Mój daszek od spacerówki ma jeszcze taką długą "skarpetę" przez
      co mogę ją zahaczyć przy rozłożonym siedzisku o oparcie (pewnie więcej wózków to
      ma). Z budką gondolkową już tak zrobić nie można, z daszkiem tym bardziej ;-)
      Czyli nie zasłonisz śpiącego dziecka.

Osobiście mam spacerówkę z budką - a że moja Carrera to nie C i już była
      wyprzedawana to budkę miałam w cenie. Z kolei teraz kupiłam druga sztukę -
      używaną z całym osprzętem (gondola i fotelik) i widziałam na zdjęciach, że mój
      sprzedający montował budkę od gondoli, ale dostałam w komplecie jakby drugi drut
      do zapinania tej budki gondolkowej. Nie wiem jaka jest zasada kupowania druta.

Nie mam porównania do Carrera Pro, ale mój synek (2 lata i 1 miesiąc obecnie)
      wchodzi obecnie do spacerówki luzem, więc i kombinezon wejdzie. Gondolę i
      fotelik montuje się na adapterach (w Pro ponoć już nic nie trzeba). Gondola jest
      dość mała (może nie tyle krótka co wąska), teraz nie mam jej pod ręką, ale jak
      się pierwszy raz zastanawiałam nad nią to ją odrzuciłam, teraz specjalnie ją
      kupiłam, bo mam dość mojego wielkiego wózka, który robił za gondolkę. Wolę
      zwinną i zwrotną Carrerę - to chyba odpowiedź na kolejne pytanie. Ja sobie
      zwrotność tego wózka BARDZO cenię.
      • kasia-j Re: carrera-c prośba o info 16.07.07, 23:19
        Dzięki za szczegółową informację :).
        Napisałam do sklepu - może mają budkę do dokupienia.
        Dla mnie też zwrotność bardzo ważna, bo duży stabilny wózek mam po starszym
        dziecku, teraz szukam czegoś lekkiego i zwrotnego. Gondola nie musi być wielka,
        przy pierwszym dziecku miałam dużą szeroką gondolę, ale wtedy rodziłam wiosną,
        więc rzeczywiście się przydawała, Młody często w niej spał, spędzał mnóstwo
        czasu na dworze w wózku.
        Czy korzystałaś z gondoli w samochodzie? Chodzi mi o sposób montażu jej na
        siedzeniu - dwoma pasami? Być może na przewóz ze szpitala byłaby to dobra
        opcja..
        Cieszy mnie Twoja opinia odnośnie zwrotności, bo po mojej poprzedniej parasolce
        (allegro plus) jestem negatywnie nastawiona do wózków ze skrętnymi kółkami :).
        Jeszcze raz dzięki za informacje.
        pozdrawiam
        Kaśka

• idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 11:23
          Nie korzystałam, bo zestaw z gondolką mam od niedawna i czeka na użytkownika
          dopiero. Ale osobiście jakoś nie ufam takiemu wynalazkowi - starszego synka
          przywiozłam ze szpitala w foteliku (zresztą tez Jane).
    • kasia-j Re: carrera-c prośba o info 16.07.07, 23:37
      I jeszcze jedno pytanie osłona na nogi - kupowałaś oryginalną (pewnie do
      starszych modeli już nie ma :)), czy można coś "niefirmowego" dopasować do tego
      wózka?
      • idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 11:21
        Nie miałam, używałam zwykłego śpiworka +ewentualnie koc. Teraz w dokupionym
        zestawie mam jakąś osłonkę, ale drugi syn pojawi się na jesień, więc jeszcze nie
        testowałam.
        • kasia-j Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 11:37
          Dzięki :).

A na kiedy spodziewasz się drugiego Synka?

Mam odpowiedź od sprzedawcy, że jest to zwykły prosty daszek nad wózkiem i nie
          mają do dokupienia budek. I teraz mam dylemat :).
          • kasia-j Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 11:38
            A właśnie - czy wiesz o co chodzi z tym patentem adaptacji budki od gondoli do
            spacerówki?
            • idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 12:10
              Z tego co widziałam to budkę się odpina od pałąka gondoli i przypina do
              dodatkowego druta (nie wiem skąd mój sprzedający go miał), a ten drut to już się
              wtyka w stelaż jak budkę od spacerówki. Ten drut jest identyczny jak w mojej
              budce od spacerówki i dlatego pasuje.
              Ale to i tak nie załatwia, z tego co zauważyłam, sprawy zasłaniania dziecka
              śpiącego w rozłożonej spacerówce, bo budka od gondoli nie ma tej "skarpety".
          • idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 12:04
            Na koniec września :)
    • idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 12:13
      Mi się jeszcze na tyle udało, ze ten drugi zestaw, który kupiłam ma bardzo
      podobne kolory do mojej spacerówki, więc problem budki mi odpadł, bo pasuje do
      obu tapicerek - starej i nowej.
    • idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 12:17
      Jeszcze jedno - zauważyłam, że nie zauważyłam wcześniej ;-)

Do gondolki trzeba zdemontować spacerówkę razem z siedziskiem (czyli tapicerką),
      do fotelika można zdemontować lub wozić na spacerówce (tak my robiliśmy).
      • kasia-j Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 12:49
        Hehe to być może w tym samym terminie urodzimy :).

Czyli budka od gondoli nic mi nie da - no cóż i tak chyba się zdecyduję, a jak
        będzie wiało to wezmę na spacer drugi wózek.
        • idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 13:05
          Wrzucam ci linka do tej mojej aukcji, na której kupiłam zestaw. Tam jest kilka
          zdjęć to zobacz na tą budkę.
          www.allegro.pl/item208755084_sliczny_wozek_wielofunkcyjny_sprawdz_.html
          A skąd jesteś?

Jaki kolor ma twoja Carrera?
          • kasia-j Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 13:28
            Dzięki.

Ja myślałam o takiej czewono-granatowej (jeszcze nie kupiłam, bo jeszcze trochę
            czasu mam i nie jestem na 100% pewna):
            www.allegro.pl/item216125385_jane_carrera_c_gondola_fotelik_g11_wyprzedaz_hit.html

lub takiej jasnej:
            www.allegro.pl/item216125597_jane_carrera_c_gondola_fotelik_g02_wyprzedaz_hit.html
            www.allegro.pl/item214505943_wozek_jane_carrera_c_fotelik_gondola_nowy_.html

Hmm nawet do końca nie wiem, czy te dwie z ostatnich linków są takiego samego
            koloru...

Z Poznania.
            • idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 14:08
              Hmm, ten ciemny to radzę Ci najpierw pomacać, bo chyba coś takiego widziałam na
              żywo i nie zachwyciła mnie ta tapicerka. Te jasne wyglądają z tego sortu co moja
              - bardzo fajny materiał, trochę śliski, ale przyjemny i super się pierze. Może
              poproś o zbliżone zdjęcia.

Ja z Gdyni. Więc ten sam szpital odpada ;-)
              • kasia-j Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 14:20
                Hmm, Pani ze sklepu zachwalała właśnie ten czerwono-granatowy. Mówila, ładny
                granat z "żywą" czerwienią.

Nie ciesz się, bo przy obecnej modzie na strajki, to jeszcze nas będą przewozić
                na drugi koniec Polski :).
                • idid Re: carrera-c prośba o info 17.07.07, 14:39
                  Kolor pewnie ładny, pytanie jak materiał. Nie pamiętam dokładnie co to ja
                  macałam w weekend w Warszawie, ale to było paskudne w dotyku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka