Dodaj do ulubionych

Bugaboo czy Maxi Cosi

29.10.08, 19:57
Drogie Forumowiczki!
Dowiedziałam się już sporo na temat wózków i udało mi się zawęzić wybór do
dwóch firm: Bugaboo i Maxi Cosi.
Synek ma mi się urodzić w lutym i już wiem, że będzie to raczej duże dziecko.
Oprócz tego moje oczekiwania co do wózka to:
- wózek łatwy do zapakowania do samochodu (bagażnik duży)
- wózek do chodzenia na spacery po parkach z drogami asfaltowe (mieszkam w
Warszawie na Mokotowie)
- używam windy, nie będę go nosić po schodach
- wózek wysoki (jestem wysoka), aby wygodnie sięgać po dziecko
- wózek duży w środku - żeby duży chłopczyk miał miejsce i w gondoli na
początku i później siedząc już w siedzisku-spacerówce (wózek ma być
wielofunkcyjny, chciałabym, żeby fotelik samochodowy też dał się nałożyć na
stelaż wózka)
- wózek, który mogę też zabrać do centrum handlowego

Rozważam Bugaboo Cameleon, Bugaboo Bee i Maxi Cosi Mura.
Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • rubi88 Re: Bugaboo czy Maxi Cosi 29.10.08, 20:05
      Ale skoro chcesz wózek wysoki to bugaboo odpada!!!On sięga do
      kolan.Jeżeli chcesz "ysoki" wózek to zobacz sobie na Teutonie np.
      Lambade,Emmaljungi,Stokke, Maxi Cosi(Mura) czy Quinny(Speedi,Buzz)
      Bugaboo to jeden z niższych wózków.Mam 170 i musiałabym sie sporo
      schylić żeby wyjąć dziecko z gondolki.
      • pantera2008 Re: Bugaboo czy Maxi Cosi 29.10.08, 22:10
        Teutonia ma podobno malą gondolę, więc odpada, Emmaljunga odrzuciłam bo nie ma
        zwrotnych kółek, w centrum handlowym słabo się nim jeździ, Stokke jakoś mi nie
        pasuje, rozważam właśnie jeszcze Maxi Cosi Mura.
    • pinik Re: Bugaboo czy Maxi Cosi 29.10.08, 22:28
      Mura jest mega ciezka i moim zdaniem dosc dziwnie sie rozklada i
      sklada, ma niezbyt fajna (wg mnie) spacerowke...

Bugaboo jest super, ale faktycznei to jeden z nizszych wozkow.

Wyzsze sa np. mutsy (przynajmniej gondola w nich). Te ze skretnymi
      przednimi kolami sa dla wysokich rodzicow calkiem wygodne.

Jeszcze b. fajnym wozkiem w stylu troche bugaboo, ale wlasnie
      wyzszym i lepiej tzn. latwiej sie skladajacym jest joolz bloom.
      Obejrzyj go!!!

Teutonia ma 4 rozne gondole do wyboru! Jest tez ta duza montowana na
      stelaz! Ale wyzsza o wiele jest gondola fashion. Pytanie, ile twoje
      dziecko bedzie chcialo lezec w gondoli na plasko???
      • ibiza777 Re: Maxi Cosi Mura 30.10.08, 08:05
        Od prawie 7 m jest użytkowniczką Mury
        - odnośnie wagi, owszem Mura troszkę waży , ale przy porządnym stelażu i dużych pompowanych kołach to żadna nowość. Dodam że waga Mutsy jest bardzo zbliżona
        - rozkłada sie w dzieciny sposób, już chyba łatwiej nie można
        - spacerówka jest wykonana z bardzo miłego materiału, rozkłada sie na płasko, wersja Mury 2009 ma już ulepszoną budkę
        - Gondola w Murze jest dość wysoko zamontowana i na dodatek jest naprawdę bardzo duża( w przeciwieństwie do Mutsy)
        - Mura prowadzi sie bardzo łatwo(pomimo wagi), jest zwrotna i ma bardzo dobrą amortyzację
        • dolores12 Re: Maxi Cosi Mura 30.10.08, 09:52
          Podobnie jak pinik, radzę ci obejrzeć Joolza, są w Swiecie Dziecka w
          Warszawie.On jest prawie tak wysoki, jak Stokke.
          • didis Re: Maxi Cosi Mura 30.10.08, 12:48
            wiesz dla mnie waga wózka tez niby nei miała znaczenia, a jednak ma bardzo duże!
            Pomyśl o tym ,że będziesz za każdym razem sama ladowała ten wózek do samochodu
            (niby nic, a jednak jest to mega uciężliwe), pojeżdżanie pod górkę z duzym
            malce, zakupami i ciężkim wózkiem to też nie przyjemne doświadczenie. Mialam
            bardz porządny wozek i sprzedałam go właśnie z uwagi na wagę (16kg). Buga waży
            ok8,5 - różnica ogromna. Tobie z tego co piszesz nie jest potrzebny terenowy
            wózek. Buga ma naprawdę nisko gondolę, ale moja siostra 178 wcale nie narzeka,
            skoro jednak joolz ma podobną wagę, a wyżej reszte to bym się nie zastanawiałam.
            Minus buga to dla mnie to, że się nie składa w jedną częśc, tylko ma dwie, za to
            mało zajmujące po złożeniu.
            Ja mam froga i odkąd go mam i chcę wypróbować inny wózek zawsze się łapię na
            tym, że mój lepszy, zwrotniejszy, lżejszy.
          • pantera2008 Re: Maxi Cosi Mura 30.10.08, 17:08
            Chyba się zdecyduję na Bugaboo, byłam dziś w Świecie dziecka i Joolz jest bardzo
            brzydko wykończony czego na zdjęciach nie widać. Buga jest "nisko osadzony", ale
            jakoś mi to chyba nie przeszkadza, sprzedawca twierdzi, że warto "przemęczyć"
            się z niską gondolą, bo potem w siedzonku spacerowym dziecko czuje się
            bezpiecznie jak jest tak nisko i łatwo mu samemu wejść do wózka.
            Minusem jest podobno podnóżek z materiału - trudniej się czyści niż plastik.
            Pan w sklepie polecał Teutonię także, ale wydaje mi się cięższa.
            I jakaś mniej kompaktowa.
            • agaby_aga Re: Maxi Cosi Mura 30.10.08, 18:23
              No z tym poczuciem bezpieczeństwa u dziecka nisko posadzonego to facet pojechał
              i to ostro. W życiu większej bzdury nie słyszałam :-) To samo mówi się o Stokke
              tylko, ze w kontekście tego, ze dziecko bliżej matki czuje się bezpieczniej...
              Ale w Świecie Dziecka mają duże parcie na sprzedaż Bugaboo, więc nic co powiedzą
              na temat tego wózka już mnie nie zdziwi...
              Nie wiem czy próbowałaś składać ten wózek? Jeżeli szukasz czegoś łatwego do
              składania to ten wózek raczej bym odradzała. Ja po pierwszej próbie dziękowałam
              Bogu, że mam na tyle duży bagażnik, że wchodzi w całości bez składania. Pod tym
              względem Stokke jest duuuuuużo łatwiejszy w obsłudze.
              Poza tym przemyśl jeszcze kwestię kosza na zakupy. Ten w Bugaboo pomimo dużego
              rozmiaru jest bardzo słabo dostępny. Zwłaszcza w gondoli!!!!
              • pantera2008 Re: Maxi Cosi Mura 30.10.08, 20:57
                A który wózek się łatwo składa?
                Naprawdę ten Bugaboo jest ciężki do składania do bagaznika?
                Nigdzie o tym nie czytałam. Czytałam tylko o tym, że minusem jest gondola, która
                jest nisko.
                • agaby_aga Re: Maxi Cosi Mura 30.10.08, 21:44
                  Bugaboo składa się naprawdę ciężko. Zwłaszcza jak masz coś w koszu. W dodatku
                  przy składaniu stelaża rączka opiera się o ziemię. A niestety jakiś geniusz w
                  Bugaboo wymyślił, ze rączka jak i cała rama siedziska/gondoli będzie owinięta
                  pianką. Efekt jest taki, ze jak składasz/rozkładasz wózek na ulicy po wyjęciu z
                  bagażnika i np. pada to masz rączkę pięknie upaćkaną błotem/deszczem/śniegową
                  breją/ czy kto sobie co jeszcze wymyśli.... A ta pianka jest nie do umycia.
                  Tak samo jest z pałąkiem, który np. moje dziecko lubi sobie poślinić. Fuj!
                  • boston.ma Re: Maxi Cosi Mura 19.01.09, 21:16
                    To zalezy jaki boogaboo np cameleon ma regulowana roczke i jest
                    naprawde extra polecam dokupienie zimowych kulek jest wtedy co prawda
                    mniej zwrotny ale na snieg i na teren oraz na wysokie krawezniki
                    poprostu bajka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka