Dodaj do ulubionych

Trasa i most legionowski

16.05.06, 13:17
Na pokazanych planach w Józefowie odżyła trasa legionowska.Istnieje ona nadal
w planach Marszałka Województwa.Wydawało się,że po decyzji o budowie mostu
Północnego,umrze ona śmiercią naturalną.Ale przeżyła.
To jest dopiero REALNE zagrożenia dla Łomianek,a kompletnie nic nam nie dające.
Przecięcie Łomianek,wpuszczenie nowego potoku samochodów na Kolejową.
Powinniśmy zacząć zjednoczoną akcję protestacyjną.
Co prawda Marszałek nie ma na to za bardzo pieniędzy i perwspektywa to dopiero
lata dwudzieste,ale już trzeba zacząć wybijać lobby dewelopersko-mostowemu to
z głowy.
Zwłaszcza,że wg. wypowiedzi GDDKiA prawobrzeżna sieć komunikacyjna
Jabłonna-Nowy Dwór ma być modernizowana w związku z lotniskiem modlińskim.
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 13:40
      No tak to jest zagrożenie, rezerwa istnieje od lat wiedza o niej wszyscy ale
      osobiście nie wierzę w jej powstanie. Gdy była robiona rezerwa pod trase
      legionowska nie było rezerwatów:
      -jezioro kiełpińskie
      -lawice kielpinskie
      oraz Natura 2000, dzis przy zaostrzonyzch przepisach nie ma praktzcznie szans
      na jej realizacje. Niemniej jednak lepiej chuchac na zimne. a skad ma isc kasa
      zapewne z UE, a wiec nie dadza kasy na droge po Naturze 2000, a wiec za co
      wybuduja.
      • krzysiom1 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 13:43
        To burmistrz wraz z burmistrzem Jabłonny powinnien "gnieść" Urząd Marszałkowski
        w tej sprawie a nie bzdurzyć o "sierpach"i "mieczach"
        • brycezion Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 13:48
          Sokołowski napewno nie będzie protestował,bo stara się trasą legionowską
          uzasadnić trasę wzdłuż wału.
          Dlatego już teraz miezakańcy powinni rozpocząć raban.
      • randolff Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 13:53
        Pewnie że kolejna wielopasmowa trasa to zagrożenie.
        Ale gdyby ten most miał mieć lokalny charakter z normalną dwupasmową drogą, nie
        trasą, dojazdową to dlaczego nie?
        • brycezion Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:00
          Randolff: Ponieważ:
          1.Przecina Łomianki na pół i przebiega przez tereny już zabudowane częściowo.
          2.Przechodzi przez obszar Natura 2000.
          • randolff Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:08
            Przecież napisałem że też uważam że budowanie kolejnych tras jest zagrożeniem.
            Most lokalny to w moim rozumieniu to taki, który nie wymaga wybudowania nowej
            potężnej trasy, opiera się na obu brzegach rzeki na drogach lokalnych, a sam
            most ma po jednym pasie ruchu w każdą stronę. Ot, lokalna przeprawa na
            miejscowej ludności w celu ułatwienia im dojazdu np. do Legionowa, z którym
            Łomianki są niestety powiązane w pewnych formalnych kwestiach.
            • frags Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:11
              Przepraszam, a w którym mniej więcej miejscu Łomianek ów most legionowski by
              się znajdował? Na jakiej wysokości, ulicy?
              • randolff Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:13
                Chyba jakoś niedaleko ul. Armii Poznań
                • frags Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:13
                  rand, jak to daleko od nas?
                  • frags Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:18
                    Już znalazłem, to u czorta na Kuliczkach, czyli daleko. Dobry pomysł, jakaś
                    przeprawa przez Wisłę by się przydała. Teraz trzeba korzystać z zatłoczonej
                    Trasy AK, a tak będzie blisko i szybko. Kiedy taki most mógłby powstać?
                    • krzysiom1 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:19
                      Wcześniej powstanie Most Pólnocny na Młocinach.
                      • frags Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:21
                        A z tego legionowskiego będą zjazdy w Łomiankach?
                    • robert_58 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:21
                      Frags,
                      przeprawy lokalne powinny powstawać w każdej chwili ...
                      W naszym kraju (z powodu być może braku innych) każda przeprawa rzeczna z
                      założenia ma status strategiczny/ponadregionalny.
              • krzysiom1 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:17
                Armi Poznań.
                To niestety nie będzie most lokalny.
                • randolff Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:23
                  Wg. obecnych planów ma nie być lokalny.
                  Ale skoro można poświęcić dużo energi na oprotestowanie, zablokowanie itp
                  działania to i można na zmianę koncepcji.
                  Wiem, że to pewnie utopia bo albo buduje państwo za państwowe pieniądze trasę
                  szybkiego ruchu albo gmina Łomianki do spółki z Legionowem za swoją kasę most
                  lokalny.
                  • krzysiom1 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:27
                    Józefów robił chyba przymiarki do budowy "wałasnego" mostu lokalnego.
                    Okazało się to inwestycją przekraczającą mozliwości gminy.
                    Nie wiedzieli pewnie bidule co to są "zobowiązania niewymagalne"
                    • kmsanczia Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 14:35
                      www.lomianki.friko.pl/mapki.htm#Omin%B1%E6%20Stolic%EA
                      Ten most ma zamknąć małą obwodnicę W-wy (niebieską).
                      • brycezion Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 15:39
                        A więc z mapki przytoczonej przez Kmsanczię trasa legionowska,to nie droga
                        lokalna.Tylko pytanie,czy w świetle mostu Płn. jest ona niezbędna ?
                        • frags Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 15:44
                          Moim zdaniem most zawsze się przyda. Tylko byleby były zjazdy w Łomiankach.
                          • brycezion Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 15:50
                            Zjazd jest tylko przy skrzyżowaniu z Kolejową.
                            • frags Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 15:53
                              To powinno wystarczyć. Pomysł takiego mostu mi się podoba. Nie będzie się
                              trzeba cofać w kierunku Warszawy, żeby potem wracać po drugiej stronie Wisły.
                          • mmc_lomianki Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 15:52
                            Taa, i całe Legionowo i przyległości przejedzie mostem, przewali się przez
                            dziurawe drożyny i zakorkuje Kolejową robiąc z niej drugą Modlińską albo coś
                            gorszego. Bez poważnej rozbudowy infrastruktury po naszej i ich stronie stronie
                            taki most byłby nieporozumieniem.
                            • papirus22 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 16:02
                              co innego chciejstwo, a co innego realane możliwości. Nie chodzi tu tylko o
                              kasę o czym pisałem wyżej.
    • j46 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 18:36
      Sadzę, że to poważny problem, zwłaszcza, jeżeli trafi wprost w trasę
      mszczonowską. Może spowodować bardzo poważny wzrost ruchu tranzytowego z
      kierunku Legionowo - Ostrołęka a i z zalewu zegrzyńskiego. I to wszystko będzie
      musiało się wcisnąć w trasę S-7 korkując ją okresowo. To chyba będzie w każdym
      przypadku most ponad lokalny - dla całej aglomeracji. Ja też chciałbym być w
      pięć minut w Legionowie, ale tylko w przypadku gdyby to był most lokalny. Więc
      jest problem. Sadzę, że lepiej by było, gdyby wcześniej po tamtej stronie rzeki
      bardo poprawili układy drogowe. Choć i tak prawo czasu i długości drogi będzie
      działało na korzyści tego mostu.
    • hiuppo Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 19:39
      Mam propozycję - rozbierzmy też most Grota.
    • j46 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 21:54
      Żebyś nie wykrakał. Wiadukty mają lada chwila rozbierać.
      • mazowianka Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 22:22
        Ten most tak ładnie nazwany legionowski, na wczorajszym
        spotkaniu z GDDKiA nazywany już był, mostem Łomiankowskim,
        tylko w trakcie rozmów kuluarowych,wynikało że nikt tego
        mostu nie chce,most ma wpadać do Łomianek w Armii Poznań,
        do węzła w Kiełpinie,(ul. Kolejowa) i wtedy tniemy dodatkowo
        Łomianki w poprzek,wtedy wjazdy i zjazdy będą tylko na Kolejowej.
        Z chwilą powstania mostu północnego, jaka rację bytu ma most Łomiankowski?
    • ziomalreaktywacja Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 23:13
      Ktoś chyba już tą kwestję poruszał.
      Tzn w gazecie NŁ czytałem o przesunieciu mostu
      z Łomianek do gminy Czosnów.
      Tylko co Czosnów na to ?
      Jest już droga tranzytowa,
      która prowadzi przez Kampinos do Błonia
      i tam mógł by powstać most
      tyle że w pobliżu jest stary most przy NDM
      A obwodnica po wale przydała by sie raczej od srony Tarchomina
      do Mostu Północnego
      Wariant, który odsuwa od Łomianek ruch tranzytowy
      wydaje się najkożystniejszy.
      Szkoda że Pan Sokołowski tego nie dostrzega
      i zamiast robić sobie kampanię w Dąbrowie
      nie zadba o wszystkich zdrowie mieszkańców.
      • krzysiom1 Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 23:19
        Czosnów ma plany zagospodarowania uzgodnione z GDDKiA. Nie chce nawet słyszeć o
        nowych pomysłach związanych z drogami.
        W miejscu gdzie Sokół planuje wariant IV przebiegu S7 własnie są wydawane
        pozwolenia na budowę.
      • mazowianka Re: Trasa i most legionowski 16.05.06, 23:22
        No cóż w Czosnowie mają Wójta P. Krężlewicza który
        dba o dobro wszystkich mieszkańców,słuchając wczoraj
        wypowiedzi wójta na konferencji w GDDKiA,zazdrościłam
        mieszkańcom Czosnowa takiego gospodarza.
        A słuchając wystąpienia naszego,wstydziłam się przyznać,
        że jestem z Łomianek.
    • siskom_tak Kilka uwag, jeśli można. 17.05.06, 00:30
      Nie wypowiemy się, czy ta trasa jest potrzebna, czy nie. Ta decyzja należy do Łomianek i Jabłonny (w zasadzie do województwa, ale nic o Was bez Was).
      Chcemy tylko przedstawić sprawę w nieco innym świetle, żebyście wiedzieli dokładnie na czym stoicie.

Trasa ta wraz z mostem ma stanowić element tzw. małej obwodnicy Warszawy, która klasami dróg wojewódzkich połączy podwarszawskie miejscowości. Mała obwodnica Warszawy będzie przebiegać od Brwinowa przez Pruszków, Magdalenkę, Piaseczno, Konstancin, Józefów, Halinów, Wołomin, Radzymin, Jabłonnę do Łomianek.
      Większe szczegóły nie są znane i w wielu miejscach nie wiadomo jak ta trasa miałaby przebiegać.
      kiedy możnaby spodziewać się budowy?
      Tego nikt nie wie.
      Zadaliśmy nie dalej jak 2 tygodnie temu pytanie o tą obwdnicę panu Januszowi Piechocińskiemu, ale odpowiedział w zasadzie, że nikt nic nie wie.
      Zapewne wpierw powstanie odcinek na południe od Warszawy. Tam jest problem z Konstancinem. Miasto to wymaga obwodnicy. Przy okazji miałby powstać most do Józefowa.

Ta obwodnica w swoim założeniu ma służyć mieszkańcom podwarszawskich miejscowości i obsługiwac ruch lokalny odciązając jednocześnie Warszawę od zbędnego ruchu. Obecnie na przykłąd z Wołomina do Otwocka nie da się inaczej przejechać, jak przez Wawer.
      Z Łomianek do Legionowa, Radzymina nie a się inaczej, jak przez Most Grota (kiedyś przez Most Północny).

Czy budowa trasy w tym miejscu Łomianek łamie prawo?
      Zdziwicie się, ale NIE.
      Podobnie na południe od Warszawy jest rezerwat Wyspy Zawadowskie. Tam też most i trsa wpoprzek tego rezerwatu byłby zgodny z prawem.

Prawo Ochrony Środowiska mówi, że nie można budowac przez obszary Natura 2000 jeśli są inne warianty i możliwości poprowadzenia trasy.
      O ile w przypadku trasy S-7 budowa jej wzdłuż wału i przez ławice Kiełpińskie jest niezgodna z prawem (bo są inne warianty i możliwości poprowadzenia tej trasy), to trudno będzie komukolwiek wykazać, że most pomiędzy Łomiankami, a Jabłonną można zbudować gdzieś indziej.
      Rozumiecie to?
      Po prostu nie ma innej możliwości zbudowania tego mostu i tej trasy, jak przeciąć Wisłę i Ławice Kiełpińskie.
      W tym przypadku prawo będzie stało po stronie inwestora, czyli województwa.
      Nie ma też możliwości, by inaczej orzekła UE. Trasa i most będa więc mogły powstac z funduszy UE.

Dla przykładu cały nasz bój o obwodnicę Augustowa i ochronę doliny Rospudy idzie o to, że wykazujemy, iż można trasę poprowadzić POZA obszarem naturowym i to rozwiązanie będzie nie gorsze od tego, co chce podlaski oddział GDDKiA.
      Gdyby nie udało się nam tego wykazac, to kicha - dolina Rospudy musiałaby pójść w rozsypkę, choćby była najcenniejszym nawet bagienkiem na świecie.
      • siskom_tak Re: Kilka uwag, jeśli można. 17.05.06, 00:47
        Jeszcze jedna uwaga.
        Trasa i most legionowski stałaby się bardzo atrakcyjna dla ruchu, gdyby jakimś cudem powstała S-7 w wariantach IV lub V.
        Nic nam nie wiadomo o jakiejkolwiek modernicacji trasy na Nowy Dwór Mazowiecki idącej po prawej stonie Wisły.
        W przypadku powstania lotniska w Modlinie opłacałoby się mieszkańcom północnych prawobrzeżnych dzielnic Warszawy oraz mieszkańcom Legionowa i Jabłonny jechać do Modlina, czy Nowego Dworu Mazowieckiego z wykorzystaniem mostu legionowskiego i trasy S-7, która szłaby tuż przy Wiśle.

Jeśli powstanie S-7 przy KPN, to atrakcyjność mostu legionowskiego i trasy dla tego typu przebiegu mocno spada.

Dlatego też na prezentacji DHV było, że w przypadku trasy S-7 w wariancie IV lub V znaczny ruch zostanie wygenerowany przez most legionowski. Ruch ten byłby ponadlokalny.

Dla S-7 w wariancie II trasa i most legionowski pozostałyby praktycznie dla ruchu lokalnego z/do Łonianek do/z Legionowa, Jabłonny, Radzymina. Podejrzewam, że ruch taki to obecnie nie wiecej jak 4 tys. pojazdów na dobę, czyli mniej wiecej tyle ile w ciągu godziny przejeżdża ulicą Kolejową w szczycie.
        • robert_58 Re: Kilka uwag, jeśli można. 17.05.06, 12:31
          uważam, że problem mostu legionowskiego lezy obecnie w innej płaszczyźnie (jak
          już pisałem wcześniej - przeprawy lokalne powinny powstawać w każdej chwili ...
          W naszym kraju (z powodu być może braku innych) każda przeprawa rzeczna z
          założenia ma status strategiczny/ponadregionalny.).

Uważam, że taki most powstanie, cóż może za parę lub kilka lat. Miejmy nadzieję,
          że zamożność gmin będzie wzrastać systematycznie, najbardziej pilne potrzeby
          mieszkańców zostana zaspokojone (z udziałem środków UE) i kiedyś przyjdzie czas,
          kiedy mozliwości finansowe pozwolą na inwestycję lokalnej przeprawy. Obyśmy
          dożyli takich czasów...
          • esscort Re: Kilka uwag, jeśli można. 17.05.06, 12:37
            robert_58 napisał:
            kiedyś przyjdzie czas kiedy mozliwości finansowe pozwolą na inwestycję lokalnej
            przeprawy. Obyśmy dożyli takich czasów...

Życzę tego wszystkim. Obawiam się jednak, że ja - jeżeli dożyję - to już raczej
            będą to czasy, gdy ten Niemiec Alzhajmer bedzie mi chował wszystkie potrzebne
            rzeczy. A jeżeli sokoł jeszcze z kadencję tu porządzi, to i na ten czas się
            moge nie wyrobić :(
            • robert_58 Re: Kilka uwag, jeśli można. 17.05.06, 12:39
              uważaj Esss żeby Ci Niemiec mostu nie schował ...
              • esscort Re: Kilka uwag, jeśli można. 17.05.06, 13:29
                uważam, uważam, tym bardziej, że on już zaczyna mi chować jakieś drobiazgi, no
                ale tak to się pewnie zaczyna.
          • brycezion Trasa i most legionowski 17.05.06, 12:44
            Napewno najpierw musi być wybudowana S-7 i most Północny.Wtedy zobaczymy jak
            potok samochodów się rozkłada.
            Może w tym czsie zaczną jakieś inwestycje drogowe na prawym brzegu Wisły.
            Zobaczymy co na temat mostu będzie mówić Jabłonna i Legionowo.
            Poza tym decyzja o budowie tej trasy powinna być chyba poprzedzona badaniami,na
            ile jest ona faktycznie potrzebna.
            Może ten wątek założyłem grubo za wcześnie,wkładam go więc do archiwum.
            • vampi_r Re: Trasa i most legionowski 17.05.06, 17:13
              brycezion napisał:

> Może ten wątek założyłem grubo za wcześnie,wkładam go więc do archiwum.

Grubo za wcześnie to za mało powiedziane.

Podstawowe z pytan kiedy został zbudowany w Warszawie most szósty od końca.
              Ostatnim był most Siekierkowski. Nieco przedtem był most Świętokrzyski. Trzeci
              od końca to Most Grota 25 lat temu, a czwarty... to Łazienkowski budowany 30
              lat temu. Piąty i szósty, to ja już nawet nie pamiętam...

Jakie są obecnie plany i hierarchia w mostach?
              1. Północny
              2. Południowy POW
              3. Most na Zaporze na Siekierkach
              4. Most na przedlużeniu Krasińskiego i budowlanej na Żoliborzu.
              5. Most pomiedzy Konstancinem, a Józefowem
              6. Most legionowski.

Myślę, że będzie to najwczesniej rok 2030....
              Wtedy może już byc tak, że wszystkie auta bezszelestnie poruszaja się na
              poduszkach grawitacyjnych napędzane energią słoneczną.
      • papirus22 Re: Kilka uwag, jeśli można.-i ja... 17.05.06, 13:37
        "Prawo Ochrony Środowiska mówi, że nie można budowac przez obszary Natura 2000
        jeśli są inne warianty i możliwości poprowadzenia trasy.
        O ile w przypadku trasy S-7 budowa jej wzdłuż wału i przez ławice Kiełpińskie
        jest niezgodna z prawem (bo są inne warianty i możliwości poprowadzenia tej
        trasy), to trudno będzie komukolwiek wykazać, że most pomiędzy Łomiankami, a
        Jabłonną można zbudować gdzieś indziej. Rozumiecie to?"

Rozumiecie:)))
        Tak z tym, że jeżeli piszesz o ustawie o ochronie przyrody to art. 15.pkt 3 nie
        tyle dotyczy Natury2000 co parku narodowego lub rezerwatu -odsłyłam do ustawy
        (Natura podlega derektywom unijnym-nie wiem jak jest kwalifikowana w polskim
        prawie-czy jako rezerwat, czy jako park-czy podlega bezpośrednio pod prawo
        europejskie i wydaną derektywę ptasią).
        Patrząc na przebieg trasy Legionowskiej przechodzi własnie przez rezerwat
        jezioro Kełpińskie. O ile most przez Ławice musiałby by przejść (nie wiem co na
        to OTOP:) to nie do końca zgadzam się z brakiem alternarnaty w przypadku
        rezerwatu Jezioro Kiełpińskie. Trasa nie musi iśc tą stara rezerwą po jeziorku
        Kiełpińskim. Jest możliwość odsunięcia tej drogi w kierunku wschodnim przed
        samym jeziorem-po prostu jest alternartywa. I jeszcze mam uwagę i kieruję ją na
        jeszcze jedno zagadnienie związne z budowa tej drogi. Dalej nie wiadomo kto ją
        niby ma budować, ale prawdopodobnie nie będzie to droga podlegająca pod spec
        ustawę (tą przyjętą za czasów Marka Pola:), która upraszcza wywłaszczenia pod
        inwestycje typu droga ekspresowa czy autostrada. Jeżeli nie podlegałaby pod
        ustwe oznaczałoby wielkie trudności z jej budową. Pewnie dlatego nikt do niej
        się nie przyznaje, a ja dalej uważam, że jej pewnie nie będzie.
        To na razie tyle o trasie Legionowskiej!
        • vampi_r Re: Kilka uwag, jeśli można.-i ja... 17.05.06, 16:44
          To znaczy - sprawa kiedy można budowac przez obszary naturowe jest jeszcze
          bardziej skomplikowana. Obłożone jest to wieloma zastrzeżeniami i warunkami.

Polskie prawo zostało w tej dziedzinie dostosowane do prawa UE, a nawet w wielu
          dziedzinach nasze prawo idzie o wiele dalej.
          Przykład? - w UE stroną w postępowaniu przy budowie drogi są jedynie okoliczni
          mieszkańcy i tylko oni moga wnosić swoje uwagi.
          Unas na przykład mieszkaniec Ursynowa może wypowiadac się na temat trasy S-7 i
          jego skarga musi być wzięta tak samo pod uwagę, jak mieszkańca Łomianek.
          Może byc nawet tak, że górale z Zakopanego mogą zablokować budowę obwodnicy
          Augustowa, a my wnosić uwagi co do zakopianki. Bezsens? W wielu przypadkach tak.
          Ale dzięki temu możemy działac też w sprawie Rospudy.
          • edoma Re: Kilka uwag, jeśli można.-i ja... 17.05.06, 21:19
            Jednak korci mnie zby wam powiedzieć, że przypominam sobie głoszone tu opinie,
            że most Legionowski to fikcja. A terez czytam, że jest to na poważnie planowana
            inwestycja, do tego pada tu poważny argument siskomu, że nie może być
            zablokowany z powodów ekologicznych, bo może powstać tylko w tym miejscu.

Ale jeszcze mam wątpliwośc ogólną.
            O co chodzi z V wariantem, przecież to cały czas mowa o trasie nad Wisłą, która
            jest zupełną fikcją i wymysłem b.
            Więc o czym była ta cała narada , co z czym w końcu jest porównywane ?
            Jak można wieżyć ludziom, którzy mnie przekonali, że jedyny brany pod uwagę
            wariant przebiego trasy s7 to ten pod lasem (Trasa Mszczonowska).
            No jak to jest Panowie ?
            Jestem rozczarowana jako przeciwniczka b. a zwłaszcza vceb. czyżby ich bajki o
            Nadwiślańskiej Obwodnicy Łomianek były brane pod uwagę w opracowaniach , a co
            gorsza mam zasadnicze pytanie, czy naprawdę zagraża nam przecięcie Łomianek
            dojazdem z trasy e7 do mostu Łegionowskiego?
            • mazowianka Re: Kilka uwag, jeśli można.-i ja... 17.05.06, 21:55
              Edomo, radzę Ci przeczytaj spokojnie,kilka razy
              to co napisano w obu wątkach,dotyczących narady
              i sama dojdziesz do tego, po co była ta narada,
              i co tam było powiedziane,jest w miarę dokładnie
              wszystko opisane.
              • edoma Re: Kilka uwag, jeśli można.-i ja... 17.05.06, 22:15
                Szkoda, że nie byłam tam obecna.
                Przebieg trasy to doprawdy największy problem Łomianek.
                Wszystkie inne "krzesełka Pani Jadzi" to pestka o której nie warto pisać.
                Jednak z wypowiedzi wynika, że trasa legionowska z mostem jest planowana
                poważnie, zatem przecięcie Łomianek na 4 części trasami jest również możliwe.
                Ja nie chcę być natrętna ale to mi śmierdzi potężnie spalinami.
                • vampi_r Re: Kilka uwag, jeśli można.-i ja... 17.05.06, 22:49
                  Edomo.
                  Czemu GDDKiA rozpatruje nawet bezsensowne warianty, to masz wyjaśnione tutaj:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=41858018&a=41918643
                  Trasa legionowska jest planowana. Jednak od planów do realizacji droga baaaardzo daleka.
                • esscort Re: Kilka uwag, jeśli można.-i ja... 17.05.06, 22:50
                  edoma napisała:

> Szkoda, że nie byłam tam obecna.

Trzeba było być. jestem pewny, ze przekonalabys wszystkich do trasy po wale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka