Dodaj do ulubionych

Szyna retencyjna problem

04.09.12, 13:02
Witam
Zdjęłam aparat w lutym tego roku. Po zdjęciu otrzymałam szynę retencyjną - przeźroczystą.
Wszystko było by ok, gdyby nie fakt, że szyna uległa nieco zniszczeniu - widoczne pęknięcia od dziąseł pomiędzy zębami, nadgryzienia. Zadzwoniłam do ortodonty, u której wszystko robiłam w celu informacji o wymianie na nową i co usłyszałam od Pani w rejestracji - koszt to kolejne 400 zł za jedną sztukę, bo muszę zrobić nowe wyciski! W swojej naiwności byłam przekonana że szynę wykonuje się z wycisków wykonanych natychmiast po zdjęciu aparatu, gdyż wtedy są najbardziej prawidłowe. Ty bardziej że upłynęło niewiele czasu - pół roku. Przeglądając strony w internecie zorientowałam się, że raczej są inne praktyki i ceny - koszt kolejnej to ok 100-200 zł, oczywiście na starym wycisku. Czy jestem po prostu naciągana przez tą Panią i mam bronić swego czy tak się po prostu robi ???
Obserwuj wątek
    • ollaksandra Re: Szyna retencyjna problem 04.09.12, 16:56
      A gdzie się leczysz ?
      • dorota.skupa Re: Szyna retencyjna problem 05.09.12, 08:20
        W Częstochowie. Rozumiem duże miasta Warszawa czy Kraków, że mogą być wyższe.
        Dziś jestem umówiona z Panią doktor - porozmawiam, chciałam tylko wcześniej mieć argumenty że można zrobić na głównym modelu a nie na obecnym.
        • ortodonta Re: Szyna retencyjna problem 06.09.12, 08:52
          można zrobić na modelu wykonanym po zdjęciu aparatu i to najlepsze wyjscie, bo twtedy zęby były ustawione najlepiej.
          Pytanie czy ten model jeszcze jest?
          W naszej praktyce modele wykonane po zdjęciu aparatu oddajemy pacjentom i prosimy by na kontrole w okresie retencji je przynosili, aby można wykonać na nie nowe szyny.

Nikt tak dobrze nie pilnuje swojego modelu, jak pacjent.

Inna sprawa, że wykonanie modelu który nie połamie się po wykonaniu pierwszej szyny jest trudne i może dlatego trzeba wykonać nowy model, bo tamten się połamał.
          • mysmo Re: Szyna retencyjna problem 07.09.12, 22:04
            To ja we Wrocławiu za zadjęcie aparatu, czyszczenie, lakierowanie itd. + szyny retnecyjne płaciłem 250 zł, więc sama sobie odpowiedz czy 400 zł to nie naciąganie. smile
    • emilcia866 Re: Szyna retencyjna problem 12.02.13, 13:29
      Cześć.
      Też mam podobny problem.
      Szyna pękła mi w jednym miejscu... te aparaty nie są trwałe, nie nosiłam go nawet rok. Stąd pojawia się moje pytanie.
      Po jaką cholerą ortodonci dają nam te retainery przezroczyste (które raz na jakiś czas trzeba wymieniać???) a nie takie z drucikiem?
      I tak zakłada się je tylko na noc, więc mam gdzieś, że witać drut.
      Moja koleżanka ma taki z drucikiem już kilka lat.
      Po to żeby zarobić na nas głupich pacjentach, którzy nie zdają sobie sprawy z tego, że raz na rok trzeba będzie za taki aparat zabulić (u mnie od 150 do 400 zł).
      Ja zdałam sobie sprawę dopiero po tym jak się zepsuł.
      Skandal i zgroza. Chyba zmieniam ortodontę.
      20 lutego mam wizytę, chyba zrobię dym!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka