Dodaj do ulubionych

retencja tylko rok ?

07.09.05, 21:14
mam pytanie do ortodonty a takze do tych ktorzy nosza juz aparat retencyjny,
jak dlugo powinna trwac retencja od czego to zalezy itp, bo mi orto mowila ze
aparat musze nosic co najmniej 2 lata(gora i dół) ,pozniej renetcyjny rok
czasu ten drucik przyklejany. Wszedzie czytam ze retencja trwa co najmniej
tyle co noszenie aparatu stalego albo i dozywotnio, jak ją zapytalam
powiedziala ze dozywotnio to tylko osoby starsze musza( ja chyba sie do nich
nie zaliczam mam 23 smile)
jak to wlasciwie jest?
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 09:29
      czas retencji to sprawa indywidualna. rok to trochę krótko. czas leczenia do
      czasu retencji nie ma ze sobą nic wspólnego. opinia,że retencja ma trwać tyle
      co leczenie to skrót myślowy nie mający wiele wspólnego z rzeczywistością.
      leczenie aktywne//apratami// powinno być jak najkrótsze //minimalizuje ryzyko
      chorób przyzębia i próchnicy, optymalnie 1,5roku// a retencja jak
      najdłuższa //minimalizuje ryzyko nawrotu//
      • lana82 Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 10:12
        JESLI WIEC ROK RETENCJI TO KROTKO CZY POWINNAM JA PYTAC DLACZEGO TYLKO TYLE I
        CZY NA PEWNO TO WYSTARCZAJACY CZAS(NIE CHCE TEZ ZEBY WYSZLO NA TO ZE POUCZAM
        PANIA ORTODONTKE I SAMA JEJ MOWIE CO MA ROBICsmile)))Z TEGO CO PAMIETAM MOWILA ZE U
        WSZYSTKICH SWOICH PACJENTOW ONA STOSUJE ROK RETENCJI( Z WYJATKIEM CHYBA TYCH
        STARSZYCH BO TU WSPOMINALA O DOZYWOTNIEJ )
        TAK WOGOLE TO ZE MNEI TAKA PANIKARA, JESZCZE NAWET NIE MAM APARATU STALEGO A JUZ
        SIE MARTWIE O RETENCJE :d
        • agnie_szka9 Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 10:27
          na górze, aparat wyjmowany mam nosić przez rok non stop, a przez następne dwa
          tylko na noc.

na dole przyklejony drucik od wewnętrznej strony zębów - trzy lata, bądź dłużej

mam 28 lat i aparat noszę 15 miesiąc (i jeszcze dwa do końcasmile)
          • mmissiaa Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 13:14
            hmm. osoby starsze ? ja mam 19 lat (nie uwazam sie za starą osobe tongue_out) a
            retencyjny bede miala dozywotnie..
            • agnie_szka9 Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 13:42
              19? ha ha ha. to Ty już babciasmile)

a ja mamut!
              • ortodonta Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 14:56
                bo wiek nie ma tu większego znaczenia. znaczenie ma wada zgryzu i efekt
                końcowy. czas retencj jest tym większy im większa była wada i im dalszy od
                doskonałości uzyska się efekt końcowy.
                • agnie_szka9 Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 15:35
                  czy aparaty retencyjne jedynie utrwalają efekt leczenia aparatem stałym, czy
                  wciąż korygują wadę?
                  • ortodonta Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 15:44
                    utrwalają.
                    • mmissiaa Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 15:58
                      jesli o długości retencji decyduje wada to dodam, że moja nie jest poważna ..
                      więc chyba nie ma reguły co do czasu noszenia aparatów retencyjnych !

pzdr
                    • agnie_szka9 Re: retencja tylko rok ? 08.09.05, 16:21
                      to jeżeli tylko utrwalają, to nie bardzo rozumiem ten zapis: "czas retencj jest
                      tym większy im większa była wada i im dalszy od
                      doskonałości uzyska się efekt końcowy."

jeżeli efekt końcowy nie jest doskonały to czemu zdejmuje się aparat stały, a
                      zakłada retencyjny?
                    • niesmialyfacet Re: retencja tylko rok ? 09.09.05, 00:52
                      A jak powazna musi byc wada by retencyjny byl na cale zycie sad?

Czy mozna na podstawie zdjec rentgenowskich powiedziec czy bede musial nosic do
                      konca zycia ten retencyjny?

Moglbym nawet takie zdjecia przedstawic w jpg, bo jesli wydam laczeni 5-6 tys
                      zlotych a wada bedzie mnie przesladowac do konca zycia to ... ;-(

myslalem kiedys ze nosze staly 1.5 roku-2lata a pozniej z rok retencyjny i
                      zapominam o problemie a tu sad

dziekuje Panu za odpowiedz
                      • ortodonta Re: retencja tylko rok ? 09.09.05, 08:52
                        stopień zaburzenia, to jeden czynik określający czas retencji a efekt końcowy,
                        drugi. ten drugi jest zresztą ważniejszy. brak podparcia siekaczy górnych o
                        dolne, brak prawidłowego zaguzkowania w odcinakch bocznych, brak wyrównania
                        lini środka sugeruje dłuższą retencję.
                        • loona7 PYTANIE do ORTO 21.09.05, 11:28
                          Od niedawana nosze aparat retencyjny( górny łuk) i zakałdam go tylko na noc.
                          Moje pytanie:Czy w aparacie retencyjnym normalne jest odczuwanie bólu(
                          niewielkiego) podobnego do bólu w aparacie stałym.Skoro aparat ma tylko
                          działanie utrwalające to niepokoję, sie czy mój aby działa prawidłowo i czy nie
                          zacznie "niszczyć" aktualnego ustawienia zębów.
    • caryca1 Re: retencja tylko rok ? 09.09.05, 09:51
      mam takie pytanie...jako lajk w temacie, co to jest zaguzkowanie, bo juz wiele
      razy Pan uzyl tego tematu, ale jakos nie moge sobie wyobrazic co to jest?
      chodzi o ulozenie stawow jak zgryz jest ustawiony?

z gory dziekuje za wytlumaczenie tego terminu
      • mmissiaa Re: retencja tylko rok ? 09.09.05, 18:08
        "brak podparcia siekaczy górnych o
        dolne" --> dokładnie to mooj problem wink

pozdroofka
        • mango-123 Re: retencja tylko rok ? 11.09.05, 18:29
          Zrozumiałam, że nie zawsze można w efekcie leczenia uzyskać łuk idealny. Od czego to zależy? Bardzo chcę mieć idealny, nie pokrzywiony... sad((
          • mmissiaa Re: retencja tylko rok ? 12.09.05, 07:50
            mango nie będziesz miała pokrzywionych zębów !!! będziesz je miała proste, ale
            od stopnia wyleczenia będzie zależeć ile musisz nosić retencyjny.. nie może się
            zdarzyć, że masz krzywe ząbki, bo to byłoby bez sensu ! więc głowa do góry smile
            pozdroofkasmile
            • mango-123 Re: retencja tylko rok ? 12.09.05, 14:58
              Dzięki za dobre słowo. Niepokoję się okrutnie, bo do ściągnięcia drutów teoretycznie pozostały mi 3 miesiące. A ja nie widzę szans, bo zęby nadal nie są proste, mam kilka efektownych szpar...chlip, chlip sad((
              • agnie_szka9 Re: retencja tylko rok ? 13.09.05, 17:19
                to możemy sobie podać ręcesmile
                bo ja mam zdjąć za 2 miesiące, a też mam zastrzeżenia co do moich zębów.
                zobaczymy.
                • mango-123 Re: retencja tylko rok ? 13.09.05, 20:59
                  Może zdarzy się cud i te cholery się wyprostują ... Czego Twoim i moim życzę.
                  sad((
                  • sylwucha1 Re: retencja tylko rok ? 20.09.05, 21:05
                    Ja juz powinnam zdjac (wg orto), a dalej mam pieknie pokrzywione jedynki.
                    Przeklejala mi zamki parokrotnie, ale nie potrafi zrobic tego dobrze - po jednym
                    takim zabiegu jedna jedynka byla ze 2 mm nizej od drugiej! Wmawia mi teraz, ze
                    skoryguje sie to retencyjnym, ale trudno mi uwierzyc. Retencyjny ma byc w formie
                    nakladki, mniej wiecej cos takiego jak do wybielania zebow (znow bede jej
                    krolikiem doswiadczalnym:/) Czy ktos juz taki aparat testowal? Jakie wrazenia,
                    jak sie z nim mowi, je itp., a przede wszystkim czy jest efektywny?
                    • sylwucha1 Re: retencja tylko rok ? 20.09.05, 21:23
                      Co do przezroczystej nakladki, to juz sobie odpowiedni watek znalazlamsmile
                      • alaney Re: retencja tylko rok ? 22.09.05, 16:31
                        podaj linka do tego wątku, bo ja tez poszukuję info na ten temat, dziękismile
                        • sylwucha1 Re: retencja tylko rok ? 23.09.05, 18:18
                          Moja radosc byla przedwczesna - watek jest, ale i tak niewiele wiadomo:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=27648658
                          • mango-123 Re: retencja tylko rok ? 23.09.05, 21:22
                            Przecież retencyjny ma utrwalać efekt leczenia, a nie korygować wadę. Ja też w pewnym momencie miałam jedynkę dłuższą o 1mm, ale orto przykleiła inaczej zamek i następnego dnia wszystko było ok. Pozdrawiam i życzę prostych i równych jedynek! smile
                            • sylwucha1 Re: retencja tylko rok ? 25.09.05, 12:35
                              Powinnam chyba zmienic orto... Przeklejala mi te jedynki z 5 razy i nie potrafi
                              ich ustawic, juz nawet przestala probowac. A co do tej nakladki retencyjnej, to
                              gdzies czytalam, ze rzeczywiscie moze troche korygowac ustawienie zebow.
                              Pozyjemy, zobaczymy, a relacje zdam i to juz niedlugo, bo przy nastepnej wizycie
                              zdejmuje aparat. O ile tylko znajde czas na ta wizytesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka