25.06.09, 21:47
mój labrador ma strasznie szorstką siersc. co mu dawac? słyszalam ze
oliwe albo jajko.. ale jak jajko w sensie zóltko i białko czy
osobno? czy moze jeszcze cos innego? wybaczcie za tak stosunkowo
dziwne pytanie.. ale wole sie upewnic przed jakakolwiek decyzjasmile
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: sierśc 25.06.09, 21:50
      Pies nie może spożywać białka jajecznego.
      Jeśli już to żółtko, ale jest jak dla mnie zdecydowanie za mały żeby jeść jajo...
      Dobra karma powinna załatwić sprawę. Jeśli nie - podawaj psu siemię lniane, albo zwykły tran.
      • gosia_lsu Re: sierśc 25.06.09, 22:00
        tran w płynie czy w kapsułkach??
        • diana321123 Re: sierśc 25.06.09, 22:05
          Psu nie można podawać białka surowego.. Tak samo jest u człowiek poprostu
          żołądek nie strawi.. Ja swojej gotuje jajka. Do jedzenia dolewam tez oliwe co
          jakis czas.. Sierść pięękna i lśniaca;]
        • tenshii Re: sierśc 25.06.09, 22:11
          Jak Ci wygodniej. Moja dostaje w kapsułkach jako nagrodę
          • tequ-illa Re: sierśc 25.06.09, 22:14
            a mu mnie raz na tydzień jajo na twardosmile(lub inaczej ale-żółtko
            może być rozlane, białko musi być ścięte)
            Tylko,że moja niekoniecznie je lubismilewięc jak zapomnę to nic się nie
            dzieje.
            Siemnie lniane na dłuższą metę może powodować rozwolnienie.
            Jeszcze żaden wet mi go nie polecił.
            Oliwę dolewałam do karmy-daje efekty.
            Purina pro-plan łosoś plus łyżka oliwy na dzieńsmile
            I tak wygląda sierśćsmile
            www.garnek.pl/teqilla/a
            No i mam porównanie - w maju przeszłyśmy na RC ( karma w tym samym
            przedziale cenowym co Pro-plan) ale powiem tak, nie ma porównania -
            zmykamy z tego royala.

teraz zakupiłam:

www.fish4dogs.pl/olej_z_lososia_sos.html
            ale jeszcze za krótko, żebym mogła o efektach rozprawiaćsmile

Ale dobra karma plus łycha oliwy i będzie oksmile
    • gosia_lsu hm.. 26.06.09, 07:57
      kolejny problem.. myślałam ze jajko(żóltko) surowe mu dawac.. a wy
      piszecie że gotowane..czy to ma znaczenie?
      • meciula Re: hm.. 26.06.09, 09:48
        lepiej ścięte, chyba że wiesz skąd sa te jajka..... w sensie że masz
        własne kurki i jajko jest swierze.
        • diana321123 Re: hm.. 26.06.09, 10:35
          Meciula to nie chodzi o to aby jajka były znanego pochodzenia, świeże i
          czyste... Po prostu psi żołądek nie trawi białka.. Żółtko tak.. Także jaja
          trzeba gotować;]
          • tenshii Re: hm.. 26.06.09, 11:06
            Albo oddzielać żółtko od białka.
            Ja nie daję jajka właśnie dlatego, że nie mam jajek znanego pochodzenia, nie wiem czy są świeże (bo o to też chodzi). Poza tym nie chciałabym aby mój pies np zaraził się np salmonellą.
            Zatem skoro są inne sposoby na poprawę jakości sierści - wolę stosować te sposoby wink
          • meciula Re: hm.. 26.06.09, 11:51
            o żółtko mi chodziło, bo sie przedmówczyni pytała czy ściętę ma
            byc smile
            • diana321123 Re: hm.. 26.06.09, 12:23
              o LOL.. salmonellą nie można się zarazić od ugotowanego jajka .. Tylko od
              surowego... Także wcześniej napisałem ze najlepiej gotować.. A tenshii wymyśla
              już oddzielanie żółtka od białka ;]
              • tenshii Re: hm.. 26.06.09, 12:39
                Mówię o surowym o autorka wątku mówi o surowym.
                A oddzielać można. Nigdy nie widziałeś jak się oddziela żółtko od białka? 5 sekund i po robocie.
                • diana321123 Re: hm.. 26.06.09, 12:55
                  WOW...!! Dobrze ze mi powiedziałaś i wytłumaczyłaś bardzo skomplikowany proces
                  oddzielania białka od żółtka.. Tylko PO CO oddzielać żółtko od białka????? Po to
                  żeby żółtko dać surowe, a białko gotować????? BEZ SENSU.. po pierwsze to od
                  surowego żółtka też można zarazić się salmonellą a po drugie to tylko robota dla
                  tych którzy nie pracują, mają psa i djablą mu gotowane jajka pół dnia..
                  Najbezpieczniej i najprościej gotować całe jajkabig_grin A własciwości jajek surowych
                  i gotowanych nie różnią się;]
                  • tenshii Re: hm.. 26.06.09, 13:04
                    Strasznie jesteś złośliwy ostatnimi czasy.
                    Nigdzie nie napisałam, że gotowanie jaj jest złe i nie należy tego robić. Odpowiadam autorce wątku apropo jaj surowych.
                    Zresztą białka wogóle nie trzeba psu podawać jeśli już - wystarczy samo żółtko, dlatego białka dodatkowo gotować nie trzeba.
                    Z tym brakiem pracy to już kompletnie nie wiem o co Ci chodzi. Jeśli to aluzja to całkiem źle trafiona.
                    Nie psuj atmosfery na forum skoro w końcu zrobiła się taka jakiej dawno nie było. Jakoś wszyscy potrafią kulturalnie rozmawiać tylko Ty przychodzisz i złośliwościami prawisz.
                    • tilllate Re: hm.. 26.06.09, 13:48
                      OMG surprisedsurprised Macie dylematy i powody do sprzeczek sad
                      Dawajcie psiakom jajecznice z McDonald's. Jest w proszku wiec nie bedzie sie
                      trzeba zastanawiac czy gotowac czy nie, czy oddzielac czy nie big_grinbig_grinbig_grin

• diana321123 Re: hm.. 26.06.09, 16:01
                      Hehe.. Ale zaatakowałaś chyba na prawdę nie masz co do roboty tylko pisać takie
                      bzdury na mój temat.. W czym jestem złośliwy?? To ty tłumaczysz mi jak jakiemuś
                      idiocie ze można oddzielić białko od żółtka.. I na dodatek w 5sec. To ja Ci w
                      podobny odpisałem..
                      ''Wszyscy potrafią kulturalnie rozmawiać'' Czy ja odniosłem się nie
                      kulturalnie??? Sory bardzo jak coś to ironicznie.. Ale chyba jakoś musiałem
                      odpisać ta takie głupie wyjaśnienie..
                      ''Z tym brakiem pracy to już kompletnie nie wiem o co Ci chodzi. Jeśli to aluzja
                      to całkiem źle trafiona.''
                      To to akurat mnie rozśmieszyło..Sory ale jasno widać ze to jest napisane
                      ogólnie, zgeneralizowane..!! Ciebie się nie tyczy. Naprawdę nie mam co innego
                      tylko złośliwie atakować Tenshii na forum o Labradorach Retrieverach.. ..
    • gosia_lsu Re: sierśc 26.06.09, 14:01
      dzięki wszystkim za odpwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka