Dodaj do ulubionych

wakacyjnie

26.01.13, 20:02
Hi,
to chyba ten mroz za oknem sprzyja rozmyslaniu o wakacjach.... no wlasnie pieniazki do skarbonki zbieram... i dalej pomyslu nie mam.

Jakos tak lyso samej z dwojka dzieci jechac i malo bezpiecznie.
Moze ktos ma ten sam dylemat?
Moze jakies sprawdzone miejsca?
Duzo rzeczy przez ostatni rok robilam sama z dziecmi... ale wakacje w okrojonym skladzie to nowe wyzwanie...

Pozdrawiam,

K

Obserwuj wątek
    • yoma Re: wakacyjnie 26.01.13, 20:41
      O bogowie, a cóż cię tak przeraża? Na pustynię się wybieracie, gdzie tylko Ali Baba i czterdziestu rozbójników?
      • mysz1978 Re: wakacyjnie 26.01.13, 21:58
        ja jzu trzeci raz jade sama z dziecmi smile
        ale wiem ze jak dzieci sa male to organizacyjnie ciezk oto ogarnac. Zreszta trudno tu mowic o wakacjach (czyli odpoczynku) dla rodzica big_grin No ale dla dzieci, to jak najbardziej...
        Odezwij sie na maila gazetowego, to Ci napisze gdzie wybywam smile
    • mola1971 Re: wakacyjnie 26.01.13, 22:51
      Jeśli interesuje Cię jakieś spokojne miejsce, przyjazne dla małych dzieci i lubisz morze, to odezwij się proszę na priv. Znam świetną, spokojną miejscowość, idealną na urlop z dziećmi. Jak dobrze poszukam to znajdę też kontakt do sprawdzonego pensjonatu. Tyle, że on przyjmuje gości tylko w sezonie, czyli lipiec - sierpień. Jeśli planujesz urlop poza sezonem, to to akurat miejsce odpada, ale w tej miejscowości znajdziesz na pewno jakiś inny nocleg.
    • zabelina Re: wakacyjnie 27.01.13, 00:05
      A co jest niebezpiecznego w urlopie?wink))
      • zabelina Re: wakacyjnie 27.01.13, 00:07
        zabelina napisała:

> A co jest niebezpiecznego w urlopie?wink))

Mnie od samotnej podróży dookoła świata powstrzymuje jedynie brak wystarczającej ilości pieniędzybig_grin
        • mola1971 Re: wakacyjnie 27.01.13, 00:17
          Taa, nawet najgorszy urlop lepszy od roboty wink

https://images03.bebzol.com/data/201301/102564-9b1968f4b79a39f77ee0dbab1e08eff6.jpg
          • natka-2003 Re: wakacyjnie 27.01.13, 09:24
            Kaswei nie wiem jakiego rodzaju noclegu szukasz... mogę polecić Kaprys w Niechorzu, Jantar w Darłówku albo Best w Karwi... zawsze szukałam wg kryteriów: duży plac zabaw i blisko morza, z tego Kaprys najfajniejszy... tylko miejsc może już tam nie być...
            w tym roku myślę o Łebie w drugiej połowie sierpnia, Karwia była dla nas trochę za mała... ale zależy kto co lubi, dla młodszych dzieci albo dla tych co tylko na plaży rewelacja
            pozdr N
            • nowel1 Re: wakacyjnie 27.01.13, 10:59
              Nigdy, przenigdy nie zrozumiem pędu do spędzania wakacji w dzikim ścisku w miejscach jak Łeba... samochód na samochodzie, człowiek na człowieku, drogo, na plaży tłok, okropność wink
              • natka-2003 Re: wakacyjnie 27.01.13, 11:59
                nowel1 napisała:

> Nigdy, przenigdy nie zrozumiem pędu do spędzania wakacji w dzikim ścisku w miej
                > scach jak Łeba... samochód na samochodzie, człowiek na człowieku, drogo, na pla
                > ży tłok, okropność wink

byłaś kiedyś pod koniec sierpnia nad morzem? nawet w Łebie robi się już pustawo... zresztą zawsze wybieramy miejsca na obrzeżach miejscowości... więc kiedy mam na to ochotę to pójdę do "centrum" kiedy nie to nie...
                Kaswei pytała o sprawdzone miejsca, więc podpowiadam zamiast "jedź sama bo ja tak jeżdżę"... jestem teraz na etapie, że mogę pojechać wszędzie sama z dzieckiem, ale rozumiem osoby które wolałyby pojechać z kimś...

• nowel1 Re: wakacyjnie 27.01.13, 22:42
                  Tak, byłam kiedyś pod koniec sierpnia nad morzem smile
                  Łeba jest dla mnie akceptowalna najwcześniej we wrześniu, ale co kto lubi...
    • bylemrogaczem Re: wakacyjnie 27.01.13, 11:45
      A niby czemu łuso ?? i czemu mało bezpiecznie smile????????? jeździłem z córką sam jak miała 4 lata na wczasy i nie było problemu smile
    • kaswei Re: wakacyjnie 27.01.13, 12:22
      Dla osob, ktore podzielily sie swoimi ulubionymi miejscami bardzo dziekuje - poszukam w necie i zobacze opinie.
      Co do wpisow nie na temat o ktory pisalam - czyli ... co jest strasznego i niebezpiecznego w samodzielnym wyjezdzie z dwojka maluchow - pisze:
      nie zadawalam pytania - podziel sie swoja opinia nt samotnego wyjazdu mamy z dziecmi - ale skoro watek tak potraktowano - odpisuje:
      - zeszly rok w Turcji mały rozchorowal sie i jeden dzien musial siedziec w pokoju w stalej temperaturze. Gdyby nie druga osoba to byloby trudniej zabawic corka. Poprostu w towarzystwie innych znajomych osob jest latwiej i bezpieczniej i tyle.

• kobieta306 Re: wakacyjnie 27.01.13, 14:39
        poszukaj takich miejsc, które organizują turnusy dla matki z dzieckiem. Byłam 3 razy na takim wyjeździe sama z 2 dzieci nad Bałtykiem. Są baliki, zabawy dla dzieci, zajęcia plastyczne dla chętnych i dużo samotnych mam, które mają podobne problemy organizacyjne. Do tego pełne wyżywienie i zero stresu z zakupami.
        Rozumiem Twoje obawy nt wyjazdu w inne kraje, np. Turcja, Tunezja itd.
        Zacznij od czegoś łatwego, a później sama się przekonasz, że nie jest to taka wielka sprawa. Ja w tym roku pojadę już czwarty raz sama z dzieciakami i też poszukam takiego turnusu w pełni zorganizowanego dla leniwych wink
        • cozzycie_80 Re: wakacyjnie 27.01.13, 15:09
          Ja Kaswei doskonale rozumiem, mam podobne obawy.
          Za każdym razem jak jechaliśmy na wakacje zagraniczne, jeszcze w małżeństwie, córce coś się stało (raz nawet bardzo poważnie, szpital itd.). Jakiś pech. Więc sama się boję.
          W tym roku chciałabym Małą gdzieś zabrać i planuje nasze morze. Może za rok odważę się pojechać gdzieś dalej wink
          Kobieta306 - bardzo dobry pomysł smile
      • niutka Re: wakacyjnie 27.01.13, 15:25
        Jak byłam jeszcze z mężem to nigdzie nie wyjeżdżaliśmy z dziećmi (w sensie zawsze ja sama z Nimi wyjeżdżałam - rodzina, znajomi, tylko raz wyjechałam z ex mężem na urlop (13 lat małżeństwa)). Pierwszy urlop (w trakcie rozwodu i po przeprowadzce do wynajmowanego mieszkania) spędziłam z chłopcami w domku, który wynajęłam z przyjaciółka (rozwódka, 2 dziewczynki). Było super! Urlop w następnym roku spędziliśmy w tym samym miejscu ale zamiast przyjaciółki (jej córki chciały jechać nad morze), zabrałam kolegę synów. Przeżyłam 7 dni z trzema nastolatkami w wieku 12-14 lat.
        A podróże zagraniczne są mi obce.
    • ewela1_1 Re: wakacyjnie 27.01.13, 15:48

Ja również dwójka dzieci, prawie 5 i 6 lat smile. Odkąd tylko się urodzili zabierałam ich nad nasze morze. Z miejscowości których byłam z dziećmi przez te lata czyli Jurata, Łeba, Mrzezyno, Międzyzdroje, Niechorze i ostatni rok Ustka, najbardziej podobało mi się w Juracie. Jest to mała spokojna miejscowosć myśle, że na wakacje z dziećmi jak najbardziej.

Poza Juratą jednak zawsze towarzyszyli nam rodzice- dla mnie okropność, ale robiłam to głownie dla dzieci właśnie z obawy, ze sama mogłabym sobie nie poradzić. Chciałam czuć się bezpieczniej.

W tym roku jednak planuje coś sama zorganizować lub z kimś(poza rodzicami hłe hłe) a wiec tez chętnie poczytam jakieś Wasze propozycje smile Szczerze, to juz wręcz nie mogę doczekac się wakacji, mam juz serdecznie dosc tej zimy!uncertain
      -------------
      "Żaden człowiek siły swojej nie zna, dopóki jej w potrzebie z siebie nie dobędzie" E. Orzeszkowa

"Nie ma drogi do szczęścia to szczęście jest drogą"
      • izak28 Re: wakacyjnie 27.01.13, 19:24
        Ja byłam w ub. roku na Kaszubach w super ośrodku. Co prawda pojechałam z babciami i córką kuzynki, ale było tak fajnie, że w tym roku jadę za wszelką cenę, choćby sama.
        Na miejscu wyżywienie, jezioro, świetlica dla dzieci, wypożyczalnie rowerów i łódek, zorganizowane ogniska z pieczeniem kiełbasek, konie, małe zoo. Dzieciaki były zachwycone.
        • mysz1978 Re: wakacyjnie 27.01.13, 21:08
          nie, no za granice to mowy nie ma zebym sie na dzien dzisiejszy z moimi wybrala - za mali. Zreszta nie maja paszportow i czuje ze tu bedzie opor drugiej strony i blokowanie. a zreszta tak w ogole to kasy nie ma na takie szalenstwa big_grin
        • poznanianka_45 Re: wakacyjnie 27.01.13, 21:38
          izak28 napisała:

> Ja byłam w ub. roku na Kaszubach w super ośrodku. Co prawda pojechałam z babcia
          > mi i córką kuzynki, ale było tak fajnie, że w tym roku jadę za wszelką cenę, ch
          > oćby sama.
          > Na miejscu wyżywienie, jezioro, świetlica dla dzieci, wypożyczalnie rowerów i ł
          > ódek, zorganizowane ogniska z pieczeniem kiełbasek, konie, małe zoo. Dzieciaki
          > były zachwycone.
          Iza, a możesz podać namiar?
          • nandita_7 Re: wakacyjnie 28.01.13, 09:35
            Tak, tak! Ja też poproszę!
        • luciva Re: wakacyjnie 28.01.13, 15:23
          Izak28, a możesz podać namiar na ten ośrodek?
          • izak28 Re: wakacyjnie 28.01.13, 18:41
            luciva napisała:

> Izak28, a możesz podać namiar na ten ośrodek?

Podajcie maila, albo odezwijcie się na gazetową.
    • piegus78 Re: wakacyjnie 27.01.13, 21:36
      Witajcie...
      Ja od zawsze jeżdżę z Młodym sama...
      Byłam nawet z 3 latkiem nad morzem.
      Dojechaliśmy Pks'em i spaliśmy w namiocie...
      W tym roku planuje góry...
      Pozdrawiam
    • triss_merigold6 Re: wakacyjnie 27.01.13, 22:52
      Yyyy a co jest niebezpiecznego w wyjeździe samej kobiety z dzieckiem/dziećmi? Jedź na wczasy z pełnym wyżywieniem w sensownym ośrodku, który zapewnia różne atrakcje także w razie braku pogody. Parę razy wyjeżdżałam z kilkulatkiem sama i bdb to wspominam.
      • kalpa Re: wakacyjnie 28.01.13, 08:17
        Mnie w zeszlym roku zmęczyło "samotne" spędzanie czasu- jestem towarzyska, więc brakowało mi koleżanki/kolegi do pogaduch. I dlatego najbliższe wakacje zamierzam kolejny raz spędzić wynajmując domek nad morzem, ale tym razem z kims znajomym.
        Pozwiedzałam z synkami wiele fajnych miejsc, ale mnie po prostu brakowało towarzystwa w swoim w swoim wieku wink
    • inna_nowa_ja Re: wakacyjnie 28.01.13, 15:30
      kolejny rok wybieram się sama z dziećmi nad morze do Stegny. mam sprawdzony ośrodek są i pawilony i domki, na miejscu domowa kuchnia, ogniska i bale dla dzieci, basen z podgrzewaną wodą, boiska i bezpłatne przedszkole do godziny 13.00, można wypożyczyć rowery i wózki dla maluchów. Do morza jest około 700 m, do Stegny - centrum pewnie ze 3-4 km.
      Ośrodek stricte przystosowany dla dzieciaków, starsze mogą zagrać w piłkarzyki, bilard czy ping-ponga.
      Jak chcesz podeślę Ci namiar, jest galeria i cennik.
      • kaswei Re: wakacyjnie 30.01.13, 20:38
        ja poprosze

dzieki

• inna_nowa_ja Re: wakacyjnie 30.01.13, 23:14
          maile do Ciebie nie dochodza. Wklejam linka, może jeszcze komuś się przyda.
          www.ibis.mierzeja.com/
          • kaswei Re: wakacyjnie 31.01.13, 06:50
            Tak, cos nie tak z moja poczta na gazetowym. Nie moge wyslac z niej wiadomosci ani odebrac.
            Dzieki za przeslanie linku - wyglada interesujacosmile)

• ewela1_1 Re: wakacyjnie 31.01.13, 12:35
            Fajnie tamsmile, podoba mi się też.

-------------
            "Żaden człowiek siły swojej nie zna, dopóki jej w potrzebie z siebie nie dobędzie" E. Orzeszkowa

• inna_nowa_ja Re: wakacyjnie 31.01.13, 12:50
              kiedyś było taniej, ale też Właścicielka inwestuje, odnawia, ulepsza place zabaw.
              Dla mnie najważniejsze, że dzieci są na obiekcie zamkniętym, a jak leje deszcz to zawsze znajdą się jakieś atrakcje, malowanie, zajęcia plastyczne prowadzone przez panie przedszkolanki, i jedzenie dobre.
              • ewela1_1 Re: wakacyjnie 31.01.13, 13:00
                Własnie czegos takiego szukam, bo tez sie chce wybrac sama z dziećmi nad morze w tym roku, a w Stegnie nigdy nie byłam. Oglądam sobie właśnie na youtube filmiki ze Stegny, ładnie tam smile I właśnie z tą pogodą bywa różnie nad morzem, więc taki ośrodek zorganizowany pod dzieci fajna sprawa.

-------------

• kalpa Re: wakacyjnie 31.01.13, 21:11
                  Holeff sprawdziłam polecana ofertę, ale ceny są troszszkę ... sporewink
                  365 za dobę w domku....
                  ekm... jednak wygórowane moim zdaniem, bo bez wyżywienia
                  • inna_nowa_ja Re: wakacyjnie 01.02.13, 10:22
                    no, drogo.. mówiłam(:
                    • blue_ania37 Re: wakacyjnie 01.02.13, 10:38
                      A może byśmy się zorganizowały i razem na spólki powynajmowały takie domki?
                      A
                      • inna_nowa_ja Re: wakacyjnie 01.02.13, 13:13
                        Ania, to co widzimy się 10 sierpnia w Stegnie?
                        Ja domek zarezerwowałam bo z racji że pojadę tam 7 raz mam zniżkę no i w razie gdybym zrezygnowała Renatka zwróci mi zaliczkesmile
                        • blue_ania37 Re: wakacyjnie 01.02.13, 13:17
                          Magduś mi na maila jakieś namairy itp, ale ja bardzo chętniesmile
                          I mam urlop w sierpniusmile
                          A
                          ...Niemożliwe po prostu wymaga, trochę więcej czasu.....
                          • inna_nowa_ja Re: wakacyjnie 01.02.13, 15:54
                            Ania, napiszę wieczorkiem bo od poniedziałku jestem na urlopiesmile juhu!
                            • blue_ania37 Re: wakacyjnie 01.02.13, 15:55
                              Pisz kiedy chceszsmile na noc idę do pracy, tak, że dziś nie spotykam się na polachsmile
                              A
                              • kaswei Re: wakacyjnie 01.02.13, 17:52
                                Mogę się dopisać do Waszego domku? a moze domek obok - moze ta znizka obejmie dwa domki?smile
                                • natka-2003 Re: wakacyjnie 02.02.13, 10:32
                                  podoba mi się pomysł organizowania się na wakacje smile ibis w stegnie wygląda zachęcająco, więc może w przyszłym roku...
                                  ja niestety mam wolne dopiero 2 ostatnie tygodnie sierpnia, dokładnie od 15, i zarezerwowałam "Relaks" w Łebie (na obrzeżach wink) mają basen kryty co może mieć znaczenie wink może ktoś też planuje te okolice?
                                  pozdr N
                                  • kobieta-000 Re: wakacyjnie 02.02.13, 15:02
                                    Ależ Wam zazdroszczę.. tak pozytywniesmile)
                                    Nie pamiętam kiedy ostatnio gdzieś byłam ( z dziećmi lub sama ). Słowo urlop jest mi obce. Ale po co mi urlop skoro czym mama być zmęczona ? Wszak nie pracuję to i urlop zbędny..buuuuu.

Mam nadzieję, że kiedyś napiszę, że uzbierałam pieniądze ( gdy pozbędę się długów ) i będę planować wczasy.

Patrząc na wielce wysokie ceny nam polskim morzem polecam jednak Tunezję, Turcję, Egipt, Grecję. Nawet z mniejszymi dziećmi. My tak lataliśmy. Nic w tym starszego, a w cenie macie "żarcia, picia do zabicia", animacje dla dzieci, kluby dla dzieci, mini aquaparkami, gwarantnowana pogoda, ciepła woda w morzu, basenach.
                                    I jeśli traficie fajną ofertę ( first lub last ) to gwarantuję że cena za all incl będzie niższa niż ta w Stegnie, Łebie czy gdzieś indziej w naszym kraju gdzie dużo mniej atrakcji, jedzenie, picia, słońca..

I nie mac strasznego ze zmierzeniem się na lotnisku z panami, językiem, wypisywaniem fiszek.
                                    Albo taki Eurocamping na Cote D"azure.. rozmarzyłam się..smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka