bab34 22.03.13, 19:24 Witam. Chce złożyć pozew o podwyższenie alimentów... Sąd rok temu podczas rozwodu przyznał mi aż całe 250 zł, potrzebuje pomocy w napisaniu takiego pozwu może jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koronka2012 Re: Alimenty 22.03.13, 20:32 A o ile wówczas wnioskowałaś? kwota jest żenująco niska. Musisz udowodnić, że od tamtej pory wzrosły koszty utrzymania dziecka. Jakie - to już sama musisz wiedzieć. Odpowiedz Link
bab34 Re: Alimenty 23.03.13, 07:58 Przy składaniu pozwu rozwodowego wnioskowałam o 500 zł, mój eks uparcie twierdził, że płacić ich nie będzie chciał 200 zł, sędzia powiedziała żebym zgodziła się na kwotę 250 zł w innym wypadku sprawa będzie się ciągnąć zamiast zakończyć na 1. Czy koszty dziecka wzrosły no właśnie chyba nie do końca, ale zwyczajnie te 250 zł nie pokrywa nawet 1/3 miesięcznych kosztów utrzymania 9 latka.... A eks cóż mieszka z mamusią i to ona go utrzymuje czyli faktycznie cała jego wypłata idzie tylko na jego wydatki.... Odpowiedz Link
chalsia Re: Alimenty 26.03.13, 12:33 > Przy składaniu pozwu rozwodowego wnioskowałam o 500 zł, mój eks uparcie twierdz > ił, że płacić ich nie będzie chciał 200 zł, sędzia powiedziała żebym zgodziła s > ię na kwotę 250 zł w innym wypadku sprawa będzie się ciągnąć zamiast zakończyć > na 1. niebotyczne !!!!!!! nauczka dla tych , co mają to dopiero przed sobą - NIGDY się nie godzić na takie sugestie sądu Odpowiedz Link
mayenna Re: Alimenty 26.03.13, 13:36 Raczej pożądnie przygotować się do wykazania dochodów i możliwości zarobkowych - podejrzewam że to mogło być przyczyną odroczenia do następnej rozprawy. Odpowiedz Link
zmeczona100 Re: Alimenty 27.03.13, 17:55 bab34 napisała: sędzia powiedziała żebym zgodziła s > ię na kwotę 250 zł w innym wypadku sprawa będzie się ciągnąć zamiast zakończyć > na 1. Sędzia ma obowiązek dbać o dobro dziecka, a nie o swoje interesy (sprawa się nie zakończy) czy ojca dziecka (biedactwo). Jesli kierowałaby się dobrem dziecka, a jednocześnie chciała Ci (i sobie) ulżyć, aby to była ostatnia sprawa, to mogła przecież ojca postawić pod ścianą w ten sam sposób, jak zrobiła to z Tobą. Czy koszty dziecka wzrosły no właśnie chyba nie do końca, ale zwyczajnie > te 250 zł nie pokrywa nawet 1/3 miesięcznych kosztów utrzymania 9 latka.... Spaliłabym się ze wstydu, gdybym była sędzią i miała się podpisac pod takim wyrokiem... 250 zł na 9-latkę. ... Błąd zrobiłaś zgadzając się na tak żenującą kwotę, bo teraz będziesz musiała udowodnić, że coś się zmieniło- w potrzebach dziecka, albo w mozliwościach ojca. Odpowiedz Link
mayenna Re: Alimenty 22.03.13, 21:21 Alimenty zależą od uzasadnionych kosztów utrzymania dziecka i od możliwości zarobkowych osoby alimentującej. Wzory pozwów masz np.TUTAJ Ponowne wnoszenie o ustalenie alimentów trzeba tez uzasadnić: może to być zmiana w życiu dziecka, pociągająca za sobą wzrost kosztów. Skup się jednak na tym, żeby wykazać, ze eksmąż może płacić więcej, ma większe dochody lub możliwości zarobkowe, że nie zrujnuje go ta podwyżka. Odpowiedz Link
bab34 Re: Alimenty 23.03.13, 08:54 Dziękuję za ten wzór niestety nie mam pojęcia ile zarabia mój eks....więc rozumiem, że mogę pominąć ten punkt..... Odpowiedz Link
koronka2012 Re: Alimenty 23.03.13, 21:42 Ile konkretnie zarabia jest mało istotne - ważne ile MOŻE zarobić. Sąd ma obowiązek ocenić jego możliwości zarobkowe, czyli musisz podać jakieś fakty, uprawdopodabniające że stać go na wyższe alimenty. Co do wzrostu kosztów - czy w poprzednich wyliczeniach uwzględniałaś np. przypadającą na dziecko część rachunków domowych? koszt przedszkola, opieki? lekarstw? sądząc po kwocie - nie ma takiej możliwości. Odpowiedz Link
mayenna Re: Alimenty 24.03.13, 08:45 Punktem odniesienie mogą być zarobki z okresu kiedy byliście razem. Dobrze, jeśli miałabyś wyciągi z kona na potwierdzenie,ale wystarczy jeśli o tym powiesz. Jakby eks bardzo kombinował to można poprosić sąd aby wystąpił o jego PIT za ostatni rok. Odpowiedz Link
bab34 Re: Alimenty 24.03.13, 11:15 Oki dziękuję to wpiszę w takim razie jego zarobki takie jak w pozwie rozwodowym.. Pozostaje mi jeszcze tylko załatwić zaświadczenie od alergologa, że syn ma alergię i musi brać leki Odpowiedz Link
mayenna Re: Alimenty 24.03.13, 11:19 Jesli leki to znacząca pozycja w budżecie to wzięłabym fakturę z apteki, żeby wykazać koszt. Odpowiedz Link
inna_nowa_ja Re: Alimenty 27.03.13, 17:40 nie umiem pojąć jak ojciec chce płacić jak najmniej a najchętniej wcale, żenada. Składaj wniosek o podwyższenie i nie oglądaj sie na nic, 250 zł sorry, ale tyle to ja wydaję na leki jak mi dzieci zaczynają chorować. Ale pocieszę Cię, że mój eks też licytował swoje dzieci, sa na takim poziomie jak rata za jego samochód, którą zapłaci pierwszą a dopiero potem alimenty, łał(: Odpowiedz Link