Dodaj do ulubionych

Niezbednik kosmetyczny dla mamy

17.12.05, 21:53
Jako kobieta nieszczegolnie znajaca sie na kosmetykach i uzywajaca ich nie
regolarnie, pytam sie co dla Was jest baza bez ktorej nie chcecie sie obyc a
takze co ekstra uzywacie.
Wczoraj sie zdeczko podmalowalam i stwierdzialm z zadowoleniem, ze tusz do
rzes ktory sobie kupilam w maju i uzylam dwa razy jest w bardzo dobrej
formie. Niesty zamiast tradycyjnej szczoteczki na grzebyk i to ustronstwo z
moich rzes robi cztery sklejone gluty. Musze toto rozczesywac szczoteczka z
odzysku. Juz nigdy badziewia nie kupie.
Stwierdzilam rowniez, ze mleczko do demakijazu jest juz pond rok
przeterminowane...
Szmpon, odzywka, zel pod prysznic, krem do twarzy, balsam do ciala....no
pasta do zebow ;-D
Co jeszcze? I co polecacie bo ja glupieje mimo, ze tu wydaj mi sie ze nie mam
zbytniego wyboru to dumam nad kremikami i zazwyczaj biore cos tam bez
przekonania....
Obserwuj wątek
    • nesla Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 18.12.05, 10:48
      Beba, moj niezbednik to:
      krem do twarzy na dzien
      krem do twarzy na noc
      krem pod oczy
      mleczko do demakijazu
      zel do mycia twarzy
      krem do rak
      balsam do ciala
      podklad
      tusz do rzes
      cien do powiek
      lakier do paznokci
      zmywacz
      olejek pod prysznic
      szampon
      odzywka do wlosow
      lakier do wlosow
      maseczka do twarzy oczyszczajaca
      maseczka do twarzy nawilzajaca
      pasta do zebow
      dezodorant w zelu
      perfumki

pytasz, polecam:
      tusz do rzes Etosa marka wlasna Volume + (wygral program konsumencki, stosuje)
      kremy to w zaleznosci co ci potrzebne ja Vichy i Dermika
      • go.ga balsam do ciala 18.12.05, 17:59
        A ktory z balsamow do ciala momentlanie sie wchlania? To dla mnie glowne
        kryterium, nie lubie po balsamie sie lepic, i u mnie z kolei balsamy sie
        przeterminowuja, bo ich prawie nie uzywam.
        • agnesandtomek Re: balsam do ciala 18.12.05, 21:39
          go.ga polecam balsam Vichy dla mnie bomba. Bardzo lubię też DOVE w słoiczku ten
          pomarańczowy do suchej skóry.
          A jeżeli chodzi o krem do rąk to przywożę sobie z PL krem z kozim mlekiem firmy
          ZIAJA.
          Pozdrawiam A.
    • tere_tere Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 18.12.05, 20:06
      jesli chodzi o cialo to ja stanowczo polecam "body butter" z "body shop".
      orzechowy to moj ulubiony. ostatnio pojawil sie tez pomaranczowo-czekoladowy
      (chyba), nr 1 na liscie to wyprobowania. wydatek niemaly, ale (w moim wypadku)
      warto!
      • maxijo Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 09:16
        nie mam problemow z sucha skora, ale jako mama testuje czasem kosmetyki malego.
        Ostatnio moim ulubionym kosmetykiem jest lotion Zwitsal, nawilza, nie
        natluszcza, wchlania sie w 20 sekund i ladnie pachnie. Dla mnie super.
        • anitax Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 13:07
          Dla mnie najwazniejszy jest dobry krem pod oczy. Potem: krem na dzien, na noc i
          podklad. Przyznam, ze potrafie wydac majatek, ale traktuje to jako inwestycje w
          dobry wyglad na pozniej. Najczesciej kupuje produkty firm Guerlain, Estee
          Lauder, Dior, Clarins.
          Do listy Nesli dodam tonik, plyn do zmywania makijazu oczu, transparentny puder
          sypki, roz w kamieniu, puder w kuleczkach Meteorites, blyszczyk do ust, zestaw
          do makijazu brwi, czasem jakies kuracje, serum itp., peeling do ciala, do
          twarzy, peeling do stop Scholla. Nie uzywam lakieru do wlosow, tylko pianke lub
          wosk.
          Z balsamow do ciala ostatnio polubilam NutriSoft L’Oreal.
          • nesla Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 13:49
            o! a juz myslalam ze to ze mna cos nie tak ;-)))
            ale anitax, ty potrzebujesz tych rzeczy K O N I E C Z N I E, cy potrafisz sie
            bez nich obyc np na wakacjach? bo ja juz nie chcialam sie wyglupiac i te rzeczy
            o ktorych piszesz (no oprocz toniku, ktorego nie stosuje) zredukowalam z listy
            niezbednych kosmetykow, chociaz stosuje
            • natalya20 Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 14:18
              obejsc to nie moge sie bez kremu i balsamu bomam strasznie sucha skore...a co
              do malowania to pomadka, pozniej tusz do rzes i jakis cien...podkladu
              praktycznie wogole nie uzywam
            • anitax Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 14:19
              Nesla, Ty sie nie pocieszaj, ze z Toba wszystko w porzadku. To, ze ja mam
              podobnie, jeszcze nie oznacza, ze to norma ;-)
              Na szczescie innych nalogow nie mam, a ten to w koncu nie taki szkodliwy.
              Jak chodze do pracy, to potrzebuje wszystkiego koniecznie. Jak siedzialam w
              domu, najwazniejsze byly kremy i maseczki, makijaz robilam tylko na wyjscia
              dalsze niz spacer po okolicy. Na wakacje zabieralam to, co konieczne. Do Polski
              spory kufer pelen kosmetykow (mama mi go podarowala zartujac, ze bedzie na
              kosmetyki, myslala, ze sie obraze, a ja bylam zachwycona, ze wreszcie mi sie
              wszystko zmiesci :-), na egzotyczne wakacje przede wszystkim kremy z filtrem,
              toniki, balsamy i blyszczyk do ust. W ilosciach umiarkowanych, bo musialam sama
              dzwigac w plecaku.
    • tijgertje Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 14:23
      Szczeka mi opada, jak was czytam...
      Ja to widocznie kobieta nie jestem:-(
      Obejsc sie nie moge bez pasty do zebow, czegos myjacego do twarzy (aktualnie chusteczki) mydla do rak, szmponu, najlepiej 2 w 1, zelu pod przysznic, dezodorantu, jakiegos fajnego pachnidla, i kremu na dzien i na noc. Do wlosow nie uzywam niczego, bo mi sie zawsze siano robi, nic dziwnego zreszta przy tej dlugosci, a jak nie siano, to tluszcza sie straszliwie. Z kolorowych kosmetykow lubie miec (ale na co dzien raczej sie moge obejsc, jak na dluzej nie wychodze) dobry podklad (od dosc dawna z Hemy, tani, ale jak dla mnie swietny), transparentny puder w kamieniu Max Faktor, roz, ze dwa zestawy cieni (jakies rude i jakies zielone), koniecznie tusz do rzes, kredka do brwi i pomadka. Tych ostatnich zwykle mam kilka, bo w sklepach maja takie wredne oswietlenie, ze nie moge dobrac koloru, a potem i tak ich nie uzywam i wyrzucam przeterminowane:-( O, w zimie jeszcze krem do rak:-)
      • anitax Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 14:49
        Tijgertje, jestes, jestes, ale niektore kobiety musza sie dluzej pomeczyc zeby
        dobrze wygladac ;-)
        Przypomniala mi sie znajoma, ktora na weekendowe szkolenie (1 nocleg) pojechala
        z reklamowka kosmetykow. Miala nawet krem ujedrniajacy do biustu!
        • nesla Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 14:51
          ;-)

tijgertje, ile ty kasy zaoszczedzisz !
          • tijgertje Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 19.12.05, 19:21
            Nesla, ile bym wydala, zebym tak ta kase miala! Coz, musze dokonywac wyborow, a czasem wole wydac na co innego. No przeciez nic na to nie poradze, ze ja z natury taka cudna:-)))
            • beba3 Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 20.12.05, 01:27
              A ja nawet wiem o czym Wy dziewczyny piszecie, tzn nie tylko nazwy srodkow ale
              i takie ustronstwa mialam swego czasu w domu. Tylko, ze ja z natury
              niesystematyczna jestem i po jednorazowym zakupie zapal mi sie konczyl albo
              nawet juz o jednym uzyciu. Tak sobie mysle, ze sporo tych kosmetykow to mi sie
              marnuje...
              Najgorzej jest z makijazem. Lepiej wcale niz niz za ostro. Wciaz nie moge
              znalezc w jakiej kolorystyce jest mi dobrze. A juz dobrac sobie pomadke to
              tylko marzenie.
              Zaintrygowal mnie ten peeling do stop Scholla polecany przez Anitax i deo w
              zelu. To jeszcze takie robia? Pamietam z Polski, ze byly bardzo dobre i jakos
              mi zniknely a pojawily sie w kremie - kamieniu i plynnawe w kolkach. Jakiej
              firmy?
              A ten peeling jak dziala? Zluszcza naskorek? Bardzo jest inwazyjny?
              Potwierdzam dzialanie masla z Body Shop. Nie pamietam jakie mialam ale bylo
              swietne! Lubie ten sklep ale ceny odpedzaja. Podobal mi sie tez olejek
              zapachowy w spreyu. Bardzo delikatnie natluszczal i pieknie pachnial. I
              czlowiek nie topil rak w specyfiku tylko rozsmarowywal mgielke na skorze... :-)
              Dzieki za rady!
              • anitax Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 20.12.05, 14:48
                Beba, peeling do stop Scholla jest swietny, ale bialy, zawierajacy kwasy
                owocowe i pumeks. Jest jeszcze wersja pod prysznic (brazowy), ale wg mnie duzo
                gorsza. Ten z pumeksem stosuje sie na suche stopy, wciera i splukuje. Po uzyciu
                stopy sa gladziutkie. Dziala rownie dobrze jak pumeks czy tarka do stop, a jest
                przyjemniejszy i szybszy w uzyciu. Kupuje go w Polsce, bo w Holandii widzialam
                tylko ten pod prysznic.

Jesli chodzi o makijaz, dla mnie podstawa jest dobry podklad i tusz do rzes.
                Kosmetykow kolorowych uzywam oszczednie. Jak trudno Ci wybrac pomadke, to moze
                sprobuj kolorowy blyszczyk. Jest delikatniejszy, wiec nie musisz sie bac o
                kolor. Czasem ekspedientki potrafia dosc dobrze doradzic, a jak sklep jest
                pustawy to nawet Ci zrobia pelny makijaz. Wtedy sama mozesz ocenic co Ci sie
                podoba, co nie i tak powoli wypracowac sobie wlasny styl.
                Alternatywa bylyby zakupy u konsultantki Oriflame czy Avon. Chyba te firmy tez
                dzialaja w Holandii. Wtedy mozesz na spokojnie wyprobowac rozne kolory szminek,
                cieni itd.
                Powodzenia!
                • beba3 Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 20.12.05, 22:37
                  Anitax!
                  Po takiej rekomendacji to nie pozostaje mi nic innego, tylko kupic ten peeling
                  przy pierwszej wizycie w polskim sklepie. :-) Co uczynie idac za Twoja rada z
                  usmiechem na ustach. Gladziutkie, powiadasz...? mmmm
                  Konsultantki czy tez profesjonalistka robila mi juz make up ale zawsze dodawalo
                  mi to tak z przynajmniej 10 lat wiecej. Jak nie 20...
                  Mi sie marzy takie cos co to odrobinke zmatuje, wyrowna kolor, podczerni rzesy
                  itp
                  Czy blyszczyki szybko 'schodza' z ust?
                  • anitax Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 20.12.05, 22:57
                    Beba, mam nadzieje, ze bedziesz zadowolona. Jak nie, to go najwyzej od Ciebie
                    odkupie ;-) Pamietaj zeby stosowac na suche stopy, bo ja poczatkowo uzywalam
                    pod prysznicem i efekt byl taki sobie.

Blyszczyk najlepiej kup taki lepiacy (jesli lubisz), bo trzyma sie dluzej,
                    nawet do kilku godzin. Zreszta z blyszczykiem jest o tyle latwiej, ze mozna
                    naniesc kolejna warstwe bez scierania poprzedniej. No i nie trzeba lusterka.

Do matowania mozesz uzyc: kremu matujacego, podkladu (ale czesto sie trudniej
                    rozprowadza), kremu tonujacego (cos miedzy kremem a podkladem, lekko kryjacy),
                    pudru albo 'bibulek'. Kiedys byly w sprzedazy Garniera, ale ostatnio ich nie
                    widze. Sa Clinique, ale mysle, ze lepiej kupic w Polsce jakiejs polskiej firmy,
                    bo efekt jest podobny. Bibulki sie dobrze sprawdzaja jak masz makijaz i po
                    jakims czasie skora zacznie sie swiecic. Po przylozeniu skora jest matowa, a
                    makijaz w calosci.
    • jolavo Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 06.01.06, 13:10
      Dla mnie pierwszym kosmetykiem sa owoce, ktore wchlaniam codziennie o kazdej
      porze dnia! WItaminki! A potem patrze w lustro i mysle, co dalej robic. Na
      dzien zaczynam od przemycia twarzy zelem Garnier (ten zielony) i wklepuje krem
      nawilzajacy (polecam Vichy, Ziaja) a teraz w sklepie Douglas maja promocje
      Kremu Lancome dla suchej i niedozywionej cery `Nutrix`za jedyne 20 euro. Biorac
      pod uwage cene standardowych kosmetykow, to nie jest to wiele. CO do kosmetykow
      kolorowych to polecam Bourjois a w tanszej kategorii Be'ju (tez w Douglas). Za
      to inwestuje wiecej kasy w krem na noc- albowiem wchlania sie 6 razy szybciej
      niz w ciagu dnia jak to potwierdzili dermatolodzy. Bardzo lubie Clarins, Vichy
      tez dobre. Lotion L´oreal do zmywania twarzy nawilzajacy jest super. A do ciala
      olejek mojego bobasa lub body lotion w pomaranczowym opakowaniu z pompka firmy
      Garnier.
      Sam problem w uzywaniu kosmetykow polega u mnie na tym, ze rano jak dziecko
      mnie wola to lece pol przytomna by ubrac i dac kaszke, a potem wieczorem padam
      i zapominam cos wklepac. Chyba musze sobie te pielegnacje siebie dopisac do
      listy przyrzeczen na 2006!
      • beba3 Re: Niezbednik kosmetyczny dla mamy 07.01.06, 17:43
        A ja nie mialam czasu przez to chorowanie pojsc do sklepu i nakupic sobie
        kosmetykow. Troche jestem rozczarowana, przyznaje.
        Maz tyko sie zlitowala i kupil co uznal za bezpieczne: krem nawilzajacy i
        poltlusty firmy AA dla alergikow. Delikatny. Nie zaszkodzi ale czy pomoze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka