tere_tere 12.04.06, 21:47 przygotowujecie cos na swieta? cos wiecej, niz pisanki? jakies polskie dania i przysmaki? bo ja sie od kilku dni zastanawiam co mam zrobic... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszkaela Re: co robicie ze swietami? 12.04.06, 22:00 U nas oczywiscie po polsku, jak zawsze, no ale moj to tez Polak ;-) To nasze pierwsze swieta w Holandii, pierwsze z synem i pierwsze kiedy to my goscimy rodzicow (moich) Przygotowania trwaja choc przy moim lobuziaku to wcale nie takie latwe. Odpowiedz Link
beba3 Re: co robicie ze swietami? 12.04.06, 22:09 O fajnie, ze jest juz temat Swiat! :-) Szukam podpowiedzi, szczeze mowiac. Jakos nie ma zapedow do pieczenia jak widze te kwekajace buzki. Pysia zdecydowanie nie lubi ciast, Jaga zje kawalek, maz dwa ale musi byc z Multi Vlai.... Kielbaska bedzie symbolicznie i to nie biala a jaksa taka czarwona. ;-) Jadalna ale dla doroslych, dzieciom parowki... Jakos pesymistycznie to widze. Pewnie makaron bylby najsamaczniejszy na obiad ale to juz przegiecie! ;-D Podpowiedzcie cos kobitki! Odpowiedz Link
corneliss Re: co robicie ze swietami? 12.04.06, 22:35 no jak dzidziol nie zechce wyjsc na swiat w swueta, to bedzie zurek z wiejska kielbasa prosto z paczki z PL i z chrzanem jajeczko z lososiem i sernik i rogale drozdzowe z powidlem sliwkowym i moze jakas slatka... bo my z PL oboje :) Odpowiedz Link
anitax Re: co robicie ze swietami? 12.04.06, 22:46 Lecimy do Polski :-) Juz sie nie moge doczekac Odpowiedz Link
lenkaaa Re: co robicie ze swietami? 12.04.06, 23:12 My tez lecimy PL-a , w piatek rano i wracamy we wtorek. ----------\\--//----------- --------(@ @)--------- --o00o--(_)--o00o-- Odpowiedz Link
zuzka71 dobre pytanie;P 12.04.06, 22:48 mysle i nic...na ukiszenie zurku to juz za pozno...chyba sie zaposilkuje jakims gotowcem..dobrze ze mam miecho w slojach od tesciowej. podejrzewam ze je w koncu otworze;P no i pl sklep odwiedze, zobacze co mi tam zaproponuja...jakos nie czuje klimatu;( corneliss to ty uwazaj na siebie w te swieta;) i daj znac. pozdr.zuz Odpowiedz Link
corneliss Re: dobre pytanie;P 12.04.06, 23:00 Zuzka, u Kamilskiego zurek slaski dostaniesz :) i pewnie jakies ciasta tez beda mieli... ja sie jutro wybieram Odpowiedz Link
zuzka71 Re: dobre pytanie;P 12.04.06, 23:03 nooo to moja 'myslenica' sie skonczyla;) dzieki za oswiecenie mnie,moze mi do jutra popoludniu nie wykupia wszystkiego;)) wycalowac cie musze;))pozdrowki zuza Odpowiedz Link
corneliss Re: acha i pyt corneliis 12.04.06, 23:47 miedzy 14 a 15 bo wtedy juz jest swieza prasa :) Odpowiedz Link
maxijo Re:co robicie na swieta 13.04.06, 06:53 ja prawie zawsze zostaje w Holandii; jajek nie zdaze poswiecic, bo w sobote myszowaty ma urodziny. Tesciowie nie zaprosili na swieta, wiec chyba zostaniemy w domu, zurku nie zrobie bo nie mam kielbasy, ale jaja koniecznie na sniadanko. W poniedzialek tradycyjnie centrum ogrodnicze, o ile bedziemy mogli zaparkowac, bo to jedyny dzien kiedy myszowaty bedzie mial wolne i mozemy upiekszyc ogrodek. Odpowiedz Link
kruszynka28 Re: co robicie ze swietami? 13.04.06, 10:03 Zostajemy tutaj. Dzis przyjezdza moja bratowa z bratankiem i bardzo sie ciesze. Upieke chyba babke bo juz dlugo za mna chodzi, mam sloik bigosu i zamrozona biala kielkasa od odtatniej wizyty mamy wiec damy rade. W sobote postaram sie skoczyc ze swieconka co by klimatu nabrac. Odpowiedz Link
saviera Re: co robicie ze swietami? 13.04.06, 10:21 Jutro do Polski , do mamy i taty jade......jupie !!!! Odpowiedz Link
zuzka71 Re: co robicie ze swietami? 13.04.06, 10:34 no i to podejscie mi sie podoba a nie chora jestem i musze jechac;))) ludziom to sie powodzi.. baw sie dobrze i przywiez dobre wiatry do nas;) pozdrowki.zuzka Odpowiedz Link
saviera Re: co robicie ze swietami? 13.04.06, 10:47 zuzka71 napisała: > no i to podejscie mi sie podoba a nie chora jestem i musze jechac;))) > ludziom to sie powodzi.. baw sie dobrze i przywiez dobre wiatry do nas;) > pozdrowki.zuzka Chocbym pelzac musiala , pelzac bede....nastawiona jestem na wyjazd , chora czy nie jade....w razie czego mysle sobie w Polsce tez lekarze sa i pomocy udziela....;)))) Pojechac musze , troche wycisze sie w gronie rodzinki.....ostatnio zrobila sie ze mnie bomba zegarowa ....a moj malzonek stwierdzil , ze to juz najwyzszy czas na wizyte w Polsce ;))) Odpowiedz Link
beba3 Re: co robicie ze swietami? 14.04.06, 00:11 A moj maz podobno jutro ma wolne. Jeszcze sie go kilka razy o to spytam bo to chyba jest niemozliwe! Cale cztery dni wolnego? To juz wakacje! Trzeba bylo jakis wyjazd zaplanowac! Mysle, ze skoczymy do wesolego miasteczka, moze na basen a moze maz nas gdzies za miasto wywiezie...? Odpowiedz Link
beba3 Re: co robicie ze swietami? 15.04.06, 14:31 Przyznawac sie, jak juz usiadziecie przy necie, kto swiecil jajka? My nie... a o 10 bylo siwecenie w kosciele polskim. O tej porze ja przewraclam sie na drugi bok a reszta jadla sniadanko...;-) Odpowiedz Link
tere_tere Re: co robicie ze swietami? 15.04.06, 18:37 ja tez nie. katoliczka nie jestem, ale tradycje lubie. tutaj to nie ta atmosfera, co w polsce. a poza tym sie dzisiaj nie wyrobilam, jako ze moj slubny dopiero jutro bladym switem wraca z delegacji. wiec musialam zorganizowaca cale swieta sama. ale udalo sie. pasztet w piekarniku, zaraz sie zabieram za cwikle... Odpowiedz Link
beba3 Re: co robicie ze swietami? 15.04.06, 20:05 No to super! U nas w tym roku niewiele jest wspolnego z tradycja czy religja. Jutro jest msza polska na 16 no tuz powinnismy zdazyc sie wybrac ale jak maz bedzie chcial mnie tylko zawiezc i odebrac to jakos tak dziwnie. Moze w koncu sie wybierzemy do wesolego miasteczka. Ew pojutrze, pote juz sie pakuja. Tez bym chetnie domowego pasztetu zjadla czy cwikly ale tylko dla siebie to mi sie niechce... Wszystko kupcze i 'pod rodzine', nauczona doswiadczeniem. A jakies ciasto tez 'produkowalas'? Babga gotowana i z polewa czekoladowa to jest to co mi sie marzy. Kawalek mazurka... :-) Ach! Odpowiedz Link
corneliss Re: co robicie ze swietami? 15.04.06, 20:12 bylam poswiecic, ale ledwo sie doturlalam ;))) w Hadze bylo swiecenie o 15.00, a jutro na msze pewnie nie pojde bo ledwo chodze, a samochodu nie mamy, a msza wczesnie rano o 9.30 za to jajka faszerowane zrobione, zurek tez i sernik i schab ze sliwkami sie piecze :) Odpowiedz Link
tere_tere Re: co robicie ze swietami? 15.04.06, 20:25 corneliss: a jak robisz te jajka faszerowana? kobieto, podziwiam cie, ze w tym stanie masz jeszcze sile i ochote swieta przygotowywyac! beba: pasztetu wyszlo od groma, nawet musialam czesc zamrozic. szkoda, ze nie mieszkasz blizej, bo bym ci kawal odstapila! a mazurka nie umiem robic, chce zrobic podrobe, bo kupilam wafle i chce przelozyc, oblac czekolada, udekorowac i niech za mazurka robi. tylko od godziny sie zatanawiam czym go przelozyc, bo do przepisow, ktore znalazlam w sieci brakuje miskladnikow... Odpowiedz Link
corneliss Re: co robicie ze swietami? 15.04.06, 21:36 no chce mi sie lubimy dobrze zjesc ;)) ugotowalam 10 jajej na twardo, przecielam wyjelam zoltka pol na pol bo robilam 2 rozne farsze 1. losos wedzony+papryka w proszku i w zasadzie nic poza tym (mozna dodac keczup lub koncentrat (ale nie dawalam) rybe i zoltka rozgniatam, formuje kulki i ukladam w lodeczkach z bialek 2. pieczarki pokrojone w drobna kosteczke+cebulka podsmazone na oliwie do miekkosci + sol i pieprz i to rozgniecione z zoltkami tez robie kulki jak poprzednio, nie dodaje innych przypraw, ale kazdy sobie moze dodac co lubi :) smacznego no i do tego wszystkiego chlop mi pomagal takze sama sie nie naprodukowalam :) Odpowiedz Link
agnieszkaela Swieconka ;-) 15.04.06, 22:49 A ja bylam z koszyczkie na polskiej swieconce. Pierwsze swieta naszego Filipa, wiec wszystko musi byc jak nalezy, tym bardziej, ze tradycjonalistka jestem jesli chodzi o takie sprawy. Mlody zachowal sie jak nalezy, wytrzymal cala msze tlukac w lawke i prychajac od czasu do czasu. Na koniec ksiadz podszedl i udzielil mu blogoslawienstwa, a mnie to tak jakos chwycilo za serce, ze az lza sie zakrecila. Wogole strasznie u nas polsko i rodzinnie, i choc to nasze pierwsze swieta poza Polska, wcale tego nie odczuwam. Przyjechali moi rodzice, mama nawiozla smakolykow, ja zreszta tez spedzilam caly dzien w kuchni wczoraj... i lodowka wypchana po brzegi. I juz sie czuje szczesliwie swiateczna a to jeszcze przed sniadaniem... Odpowiedz Link
beba3 Re: Swieconka ;-) 16.04.06, 22:21 U nas tak ogolnie atmosfera rozluzniona i wszystko jest jaby inne a takie same. rzedluzony weekend ale bardziej uroczysty... Nie ta sama atmosfera co w Polsce bo tam jest wiecej przygotowan, zamieszania. Wciaz kogos odwiedzamy i jemy, jemy..;-) A w te Swieta chcemy po prostu milo spedzic czas. Szkoda tylko, ze maz jest zupelnie rozlozony, zwlaszacza wieczorami: grypa zoladkowa. Pysia tylko nad ranem a mnie tylko raz chwycilo wczoraj. Juz myslalm ze to moze zatrucie ale po mezu widac, ze grypa. Ma powyzej 39 i bola go stawy na dokladke. Nigdy nie moze byc idealnie, jak widac. :-P Corneliss! Jajeczka faszerowane sa pyszne! Mozna kombinowac z tymi farszami ale Wy sobie smaczniutkie zrobiliscie! Tere! Pewnie juz cos zrobilas z tymi waflami. Jest nawet chyba w kulinarnym troche rad ale nie wiem jak ze skladikami u Ciebie. Najlatwiej to chyba Nuttella. Ja, chcac - nie chcac, zazwyczaj mam w domu... Agnieszkaela! Jak rodzinka z Polski przyjechala to zawsze jest inaczej a jak Swieta to juz od razu wszystko nabiera innego wymiaru. Ja niby jestem zadowolona, ze mozemy odpoczac ale ocupineczke szkoda, ze jednak nie w szerszym gronie. Moje dziecko sobie dzisiaj przypomnialo, jak babcia jej ogorki kiszone obierala ze skorki i kroila w 'takie koleczki' (plasterki)... A u nas byl swiezy ogorek i konserwowy. Tez smaczne... Odpowiedz Link