ciesia 08.01.07, 08:28 Ostatnio dowiedzialam sie, ze bedziemy miec synka, postanowilam dac mu holenderskie imie(dziewczynka miala miec polskie), mnie podoba sie Arian, a wam? Doradzcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tijgertje Re: Imiona 08.01.07, 17:36 Mi sie podoba. W obu jezykach ta sama wymowa, wiec nie bedzie nigdy problemu z literowaniem.Na upartego mozna go po polskiemu zdrabniac. Podobal mi sie Adrian, Arian nawet lepszy, bo nie taki twardy. No, ale to tobie ma sie podobac:-))) Odpowiedz Link
go.ga Re: Imiona 08.01.07, 19:56 tijgertje napisała: > Mi sie podoba. W obu jezykach ta sama wymowa, wiec nie bedzie nigdy problemu z > literowaniem. Nie jestem pewna. Jak wymowisz po polsku ime Arian to Holendrzy beda pisac prawdopobnie Arjan przez "j". Arian wymowia zas bardziej jako "Arijan". Popraw mnie, jesli sie myle, bo nie daje glowy. Ja spotkalam sie tylko do tej pory tylko z imieniem Arjan, ale wygooglowalam, imie Arian tez funkcjonuje w Holandii. Odpowiedz Link
nesla Re: Imiona 08.01.07, 20:07 Imie jest ok :) chyba pochodzenia zydowskiego. Goga, mam kolege ktory ma na imie Arian i tak samo sie wymawia jak pisze i po polsku i po holendersku. Odpowiedz Link
go.ga Re: Imiona 08.01.07, 20:11 > Goga, mam kolege ktory ma na imie Arian i tak samo sie wymawia jak pisze i po > polsku i po holendersku. To w takim razie ja zle wymiawiam po polsku. Jak wymiawiasz po polsku? Sproboj "fonetycznie" mi napisac. Ciekawi mnie to bardzo. A roznica wymowy miedzy holenderska wymowa Arjan i Arian jest bardzo subtelna. Odpowiedz Link
go.ga Re: Imiona 08.01.07, 20:41 To dobrze wymiawiam. Przetestowalam wlasnie meza, wymowilam po polsku Arian i napisal przez "j" ;-) Odpowiedz Link
asiekok Re: Imiona 08.01.07, 22:41 Ja bym sie tak w ta pisownie nie wglebiala. Pisze sie tak jak rodzice wybiora :) Jest sporo imion ktore w przerozny sposob mozna pisac a wymawiac beda tak samo albo na swoj wlasny sposob. Odpowiedz Link
go.ga Re: Imiona 09.01.07, 10:59 asiekok napisała: > Ja bym sie tak w ta pisownie nie wglebiala. Pisze sie tak jak rodzice wybiora : > ) Oczywiscie, ze zarowno pisownie wybiora rodzice jak i beda to imie wmiawiac po swojemu. Pozwolilam sobie tylko nie zgodzic sie ze zdaniem, ze imie to nie bedzie sprawiac problemow przy literowaniu ;-) Odpowiedz Link
corneliss Re: Imiona 09.01.07, 11:02 mnie sie rowniez to imie podoba spotkalam sie rowniez z wersja 'Arie' i 'Arien' moze to zalezy od regionu Holandii? Odpowiedz Link
schinella Re: Imiona 09.01.07, 11:49 Znam fajna stronke z imionami www.behindthename.com, mozna znalezc wiele imion, ich znaczenie oraz pochodzenie. Niestety 'Ariana' nie znalazlam, choc przyznam fajne imie. Odpowiedz Link
kingadpl Re: Imiona 22.01.07, 14:43 a moj przyszly maz ma na imie Arjan :))) Ale bardziej mi sie podoba jego imie w dokumentach Arend Jan :)) Odpowiedz Link
beba3 Re: Imiona 24.01.07, 04:46 Imie bardzo ladne ale... Z tym zerodzice wybiora i kazdy bedzie wymawial i pisal jak trzeba to nie do konca prawda. Moja Patrycje i tak przechrzcili na Patrycia i mi to nie przeszkadzalo. Zaadoptowali imie na potrzeby kraju ale jesli ktos nie lubi 'przekrecania' imion to lepiej przemyslec, popytac... Odpowiedz Link
kingadpl Re: Imiona 24.01.07, 09:31 osobiscie lubie Julia, Emilia, Jan.. Takie nawet miedzynarodowe imiona :) Odpowiedz Link
schinella Komisji Kultury Języka - Imiona 24.01.07, 12:17 Ten link moze sie przydac: "Zalecenia dla urzędów stanu cywilnego dotyczące nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej". www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona Jezeli jeden z rodzicow nie jest obywatelem Polski wowczas istnieje pewna dowolnosc w nadawaniu imion, ale nie jestem pewna jak to bedzie gdy oboje rodzice sa Polakami ale mieszkaja na stale za granica, badz dziecko urodzilo sie za granica. Warto tez poczytac opinie i porady co do konkretnych imion. Pod literka A znajedziesz opinie o Arianie: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=261&letter=A Odpowiedz Link