mkw98 10.09.13, 11:42 Moja ulubiona pora roku. Dziś będziemy smażyć powidła śliwkowe z cynamonem (a może i z czekoladą?). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: już ejsień : ) 10.09.13, 11:51 Jabłka zaprawiam. Zimno rano, zimno wieczorem. Młodszy zalicza już pierwszy szkolny katar. Ptaki wydziobują winogrona. Trawy już kosić nie trzeba. Sąsiad zwinął basen ogrodowy. Nie ma zmiłuj. Ejsień idzie Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: już ejsień : ) 10.09.13, 15:33 > Jabłka zaprawiam. > Zimno rano, zimno wieczorem. > Młodszy zalicza już pierwszy szkolny katar. > Ptaki wydziobują winogrona. > Trawy już kosić nie trzeba. > Sąsiad zwinął basen ogrodowy. Ładny biały wiersz ci się napisał. :-) Odpowiedz Link
mkw98 Re: już ejsień : ) 10.09.13, 18:20 paszczakowna1 napisała do mamałgosi: > Ładny biały wiersz ci się napisał. :-) To samo pomyślałam. : ) A w ogóle zazdroszczę wszystkim, którzy mają jakąś trawę do koszenia i owoce własne! Odpowiedz Link
mary_ann Re: już ejsień : ) 10.09.13, 18:55 > A w ogóle zazdroszczę wszystkim, którzy mają jakąś trawę do koszenia i owoce wł > asne! Chcesz ciemne winogrona? Odpowiedz Link
mkw98 Re: już ejsień : ) 11.09.13, 12:32 mary_ann napisała: > Chcesz ciemne winogrona? Ojej! :-) A masz nadmiar? Odpowiedz Link
mary_ann Re: już ejsień : ) 11.09.13, 16:22 Ojej, szkoda, ze wczoraj nie odpowiedziałaś, miałam skrzynkę, którą rozdałam dziś w pracy. Ale mam jeszcze kobiałkę, którą bardzo chętnie Ci oddam, jeśli jesteś z W-wy. Odpowiedz Link
mary_ann p.s. 11.09.13, 16:23 oczywiście kobiałkę winogron (ciemnych, polskich, na sok lub tp), nie samą kobiałkę-naczynie:-) Odpowiedz Link
mary_ann Re: już ejsień : ) 10.09.13, 15:34 A ja wypieram ejsień! Jeszcze świeci piękne słońce, choć zapowiadali załamanie pogody. Jeszcze można udawać, że nie czuje się skrócenia dni i wieczorno-porannego chłodu. Trawa jeszcze rośnie, przedwczoraj kosiłam. Ba, poziomki ciągle dojrzewają, a wczoraj zerwałam dwie wiśnie. Na bazarze małosolne, maliny i fasolka szparagowa. Kocica znika na całe dnie. Jeszcze chwilkę, jak najdłużej. Odpowiedz Link
blankaz Re: już ejsień : ) 10.09.13, 20:17 > Na bazarze małosolne, maliny i fasolka szparagowa. U mnie na bazarze to nawet truskawki są - polskie, późna odmiana, bardzo smaczne :) Całą resztę też mamy :) Odpowiedz Link
mary_ann Re: już ejsień : ) 11.09.13, 08:00 luna15 napisała: > Dynie na straganie to już ejsień , panie ;) Defetystka! Odpowiedz Link
sebalda Re: już ejsień : ) 11.09.13, 16:47 No niestety już pachnie ejsienią:( Liście pod stopami szeleszczą. Może i ładnie i kolorowo, może nostalgicznie i poetycko, ale od lat nie lubię ejsieni. Bo krótsze dni, bo zimno na przystankach, bo trzeba się ciepło ubierać, no i zaczynają się bardzo nieprzyjemne wizyty pana z gazowni:( Jeden problem związany z ejsienią i zimą mi odpadł! Mogę czytać w autobusach! Mam czytnik, a od jutra będę też mogła czytać w smartfonie, bo przejęłam od córki, która dostała jeszcze nowszy model. Nie wiem jeszcze, jak sie sprawdzi to czytanie z takiego małego urządzenia, ale może nie będzie źle. Nareszcie nie będę się martwić, że słabe oświetlenie w autobusie! No i mogę też słuchać audiobooków! Ejsień i zima zatem już mi mniej straszne:) Odpowiedz Link
mary_ann billboard prawdę ci powie:-) 12.09.13, 17:35 To jest billboard, który uparcie wisi w pobliżu mojego domu: Nieco wypłowiał, w czerwcu "Tunezja" mieniła się wszystkimi kolorami, a morze było szmaragdowe. No, ale najważniejsza przecież treść:-) Odpowiedz Link
mamalgosia Re: billboard prawdę ci powie:-) 13.09.13, 08:10 Czepiasz się. Lato idzie, tylko na razie jest jeszcze daleko. Odpowiedz Link
mary_ann Re: billboard prawdę ci powie:-) 13.09.13, 09:14 Ja się nie czepiałam. Ja chciałam udowodnić, że nie ma żadnej jesieni. To ciąg dalszy strategii wypierania (które nota bene przychodzi mi z coraz większym trudem, bo w domu lodóóóówaaa...) Odpowiedz Link
mary_ann P.S. 13.09.13, 09:15 Ale idea lata wiecznie zbliżającego się też mi się podoba:-) Odpowiedz Link
mary_ann pochwalcie się 13.09.13, 15:59 Dobra, skapitulowałam. Jest ejsień. Co dobrego robicie ejsienną porą do jedzenia? Mkw - powidła z cynamonem i te z czekoladą. Rany, ślinka cieknie. Ja korzystam z taniej papryki i pomidorów i gotuję leczo. A, i piekę w folii cukinię faszerowaną. No, dawać mi tu pyszności, proszę! Odpowiedz Link
mary_ann Re: pochwalcie się 18.09.13, 19:16 > Co dobrego robicie ejsienną porą do jedzenia? > > Mkw - powidła z cynamonem i te z czekoladą. Rany, ślinka cieknie. > Ja korzystam z taniej papryki i pomidorów i gotuję leczo. A, i piekę w folii cu > kinię faszerowaną. > > No, dawać mi tu pyszności, proszę! Nikt??? Buu. Odpowiedz Link
luna15 Re: pochwalcie się 18.09.13, 20:21 Ja sobie dusze dynię, w ramach odchudzanka :) Tak z innej mańki- gdzie Luccio, nie zjechał jeszcze z wakacji? Odpowiedz Link
mkw98 Re: pochwalcie się 18.09.13, 21:01 luna15 napisała: > Tak z innej mańki- gdzie Luccio, nie zjechał jeszcze z wakacji? ...i skrzynka się jeszcze nie odmeldowała. Odpowiedz Link
mary_ann Re: pochwalcie się 18.09.13, 21:01 A dusisz tę dynię z czymś czy lubisz dyniowy smak sam? Właśnie - gdzie jest Luccio i gdzie jest Skrzynka, ja siem pytam? Odpowiedz Link
slotna Re: pochwalcie się 21.09.13, 19:39 Zupe dyniowa robie tak, ze pieke te dynie w piekarniku, potem kroje, wrzucam do gara, dodaje puszke mleka kokosowego, swiezy imbir, czosnek i paste curry. Mozna dodac np. ziemniaki, jak ktos lubi geste i zblendowac. Ja sypie jeszcze jakichs ostrych przypraw (pieprz cayenne itp), bo lubie. Bardzo proste i szybkie. I dobrze smakuje z tajskimi kotletami, do ktorych potrzeba tych samych przypraw :) Wole co prawda dynie pizmowa, ale jest dwa razy drozsza :P A makaronowej nie znosze, bo sie podszywa pod kabaczki. Odpowiedz Link
mary_ann Re: pochwalcie się 21.09.13, 21:48 Uwielbiam rzeczy z imbirem. Właśnie mi się przypomniało, że robię zupę marchwiową z imbirem. Pyszna i rozgrzewająca. Odpowiedz Link
slotna Re: pochwalcie się 21.09.13, 22:27 To ja robie te kotlety z marchwia. Paczka indyka mielonego, 1 duza / 2 srednie / 3 male marchewki starte, imbir, pasta curry, czosnek (mowilam, ze jak do zupy? ;)), swieza kolendra. I tyle, nie trzeba zadnej bulki, jajek, nie mowiac o panierce. Odpowiedz Link
mkw98 Re: pochwalcie się 18.09.13, 21:03 Nie płacz! :-) Ja się przymierzam do wytrawnych muffinek z gruszkami i serem pleśniowym, ale jeszcze ich nie zrobiłam, więc nie wiem, czy mogę polecać. :-) Odpowiedz Link
mary_ann Re: pochwalcie się 18.09.13, 21:10 Och, gruszki i ser pleśniowy to pyszne połączenie. O, przypomniałaś mi, czy mogę się pocieszyć: Zapomniałam, ze czasem piekę w folii al. wydrążone lekko połówki gruszek, napełnione camembertem, posypane lekko szałwią oraz odrobinką pieprzu cayenne. Rozgrzewające i pyszne. Zobacz, w tej samej minucie zapytałyśmy o Skrzynkę:-) Skrzynko, hop-hop! Odpowiedz Link
mkw98 Re: pochwalcie się 21.09.13, 20:18 > Zapomniałam, ze czasem piekę w folii al. wydrążone lekko połówki gruszek, napeł > nione camembertem, posypane lekko szałwią oraz odrobinką pieprzu cayenne. Brzmi pysznie, no i mniej roboty niż przy muffinkach. :-) Odpowiedz Link
mamalgosia Re: pochwalcie się 20.09.13, 09:47 O, ja jutro mam w planie muffinki z jabłkami, cynamonem i orzechami. Ale też jeszcze nie wiem, czy mogę polecać. Natomiast pasjami jadam paprykę duszoną z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i cebulą. Pycha Odpowiedz Link
mkw98 Re: pochwalcie się 21.09.13, 20:17 > Ja się przymierzam do wytrawnych muffinek z gruszkami i serem pleśniowym, ale j > eszcze ich nie zrobiłam, więc nie wiem, czy mogę polecać. :-) Aktualizacja: zrobiłam i donoszę, że są wyborne. :-) Odpowiedz Link
slotna Re: pochwalcie się 21.09.13, 19:31 Leczo, ratatuj, faszerowane papryka, cebula, kabaczki, cukinie. Kabaczki / cukinie smazone w plastrach z pomidorami, lazania z cukinii. Uwielbiam kabaczki i cukinie ;) Odpowiedz Link
luna15 Re: już ejsień : ) 20.09.13, 15:45 My zazwyczaj robimy coś w tym stylu; www.polska-gotuje.pl/przepis/gulasz-z-kurczaka-i-pieczonej-dyni-6 mąż wtedy zje...Jak gotuje sobie tylko to robię samą dynię do makaronu lub zwyczajnie do surówki :) Luccio widzę tez żyje / a propos Skrzynki/ to niech pisze :) Odpowiedz Link
mary_ann Re: już ejsień : ) 21.09.13, 19:09 Jakaś dziwna ta ejsień, niedźwiedzie wychodzą z gawr... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14646047,Wielki_pluszowy_mis_usiadl_pod_palma_na_rondzie.html#TRLokWarsTxt Odpowiedz Link
slotna Re: już ejsień : ) 21.09.13, 19:33 "- "Przytulanka" jest wyzbyta wszelkich ideologicznych czy politycznych podtekstów, w przeciwieństwie do większości pomników w Polsce. Mnie miś kojarzy się z zabawką z dzieciństwa i pierwszym przyjacielem, któremu powierza się swoje największe sekrety". Mnie sie jednak troszke inaczej kojarzy ;) Odpowiedz Link
mary_ann Re: już ejsień : ) 21.09.13, 21:52 slotna napisała: > "- "Przytulanka" jest wyzbyta wszelkich ideologicznych czy politycznych podteks > tów, w przeciwieństwie do większości pomników w Polsce. Mnie miś kojarzy się z > zabawką z dzieciństwa i pierwszym przyjacielem, któremu powierza się swoje najw > iększe sekrety". Mnie sie jednak troszke inaczej kojarzy ;) Z misiem "na miarę naszych możliwości"?:-) Odpowiedz Link
luccio1 Re: już ejsień : ) 16.12.13, 20:31 Dzień dzisiejszy, 16 grudnia 2013, był w Krakowie być może ostatnim dniem należącym pogodowo wciąż jeszcze do jesieni - a nie do bliskiej już (astronomicznie) zimy. Było ponad +5°, słońce świeciło cały dzień, aż przed trzecią po południu nie zaszło za dachy. Niebo było błękitne, z drobnymi chmurkami - cirrusami. Odpowiedz Link