26.11.13, 19:33
W związku z dzisiejszym artykułem w GW który mnie mocno ruszył, jako, że kwestia dotyczy bliskiej mi osoby (ZA nie skłonności mordercze;))sporządziłam petycję. Zgadzających się proszę o podpis (i rozpowszechninie), niezgadzających się o unikanie złośliwości :)
www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=10132
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: petycja 27.11.13, 08:54
      Zagłębię się w sprawę jak wrócę z pracy, bo właśnie się chyba spóźniaaaaam, aaaa. Dzięki za info!
    • luccio1 Re: petycja 27.11.13, 08:55
      Właśnie podpisałem.
    • mary_ann Re: petycja 27.11.13, 17:20
      Podpisałam.
      • sebalda Re: petycja 27.11.13, 20:47
        Podpisałam.
    • otryt Re: petycja 29.11.13, 10:42
      Zgadzam się z Tobą. Głupota artykułu Marty Urzędowskiej poraża. 3 dni minęły, a tekst w najlepsze sobie wisi na stronie internetowej.

wyborcza.pl/1,75248,15014918,Raport_o_zbrodni_w_podstawowce__dlaczego_Adam_Lanza.html
      Nazwisko Marty Urzędowskiej wpisuję do swojego sztambucha, gdzie już wcześniej znalazł się Marcin Sztetter i Agata Kowalska.

wyborcza.pl/dziennikarze/0,110632.html
      Myślę, że młody wiek może tłumaczyć, to co się stało.

• otryt Re: petycja 29.11.13, 10:45
        Oczywiście młody wiek Marty Urzędowskiej, a nie zbrodniarza.
        • maadzik3 Re: petycja 29.11.13, 13:17
          Możliwe, ale jest jeszcze cała redakcja portalu, która nie zareagowała na petycję, nie skorygowała, nie przeprosiła, nie zrobiła nic. Trąbiąc w tych dniach o skandalicznym zachowaniu reportera TVP (tak, bylło znacznei bardziej skandaliczne, ale zaczynają sie takie rzeczy jak kręcenie ofiary próby gwałtu od zamykania oczu na rzeczy małe). Redakcja portalu zachowała się dla mnie SKANDALICZNIE (i zachowuje nadal, może gorsze nawet to milczenie i lekceważenie niż ten oryginalny zwrot)
          • otryt Re: petycja 29.11.13, 14:21
            maadzik3 napisała:

> Możliwe, ale jest jeszcze cała redakcja portalu, która nie zareagowała na
            > petycję, nie skorygowała, nie przeprosiła, nie zrobiła nic.

Ja nie wiem jak wygląda praca w redakcji portalu czy gazety. Ale wydaje mi się, że artykuł do druku lub publikacji w internecie zatwierdza większe grono, cały zespół redakcyjny z redaktorem naczelnym lub jego zastępcą włącznie. To już druga w ciągu miesiąca wpadka tej samej gazety. Pierwszą był skandaliczny artykuł o wszach usunięty dosyć szybko po ostrych interwencjach czytelników.

Można zapytać, czy to przypadek, czy ujawnił nam się szczyt góry lodowej, czyli znacznie szerszego zjawiska, jakim jest pogarda, którą systematycznie obdarzane są poszczególne grupy ludzi w naszym kraju. W pierwszym przypadku ludzie przyjezdni za pracą do Warszawy, w drugim ludzie cierpiący na rodzaj autyzmu. To wszystko pisane z pozycji kogoś lepszego, wykształconego, elity. Robią to od lat główne media, najważniejsi politycy, celebryci. Zwykli ludzie przejmują ten styl i język, tym sposobem pogarda schodzi w lud. Podziały robią się coraz ostrzejsze. Na różnych liniach podziału. Przecież ten styl naznaczony pogardą niszczy naszą tkankę społeczną nie od dzisiaj, styl który dzieli i skłóca Polaków. Za komuny propagandyści tak długo wmawiali ludziom różne rzeczy, że sami w to w końcu uwierzyli odrywając się od rzeczywistości. Ktoś kto kłamie zaczyna w końcu w to wszystko wierzyć . Ktoś kto systematycznie nienawidzi i pogardza, w końcu traci rozum. I wtedy coś tak ohydnego jak u Urzędowskiej i Sztettera wychodzi na światło dzienne.
            • mary_ann Re: petycja 29.11.13, 14:59
              Otryt napisał:

>Można zapytać, czy to przypadek, czy ujawnił nam się szczyt góry lodowej, czyli znacznie szerszego zjawiska, jakim jest pogarda, którą systematycznie obdarzane są poszczególne grupy ludzi w naszym kraju.

W wypadku autorki artykułu wątpliwe wydaje się, by w przyczyna była pogarda, stawiałabym raczej na melanż redakcyjnej niekompetencji ze zwykłą ignorancją i bezmyślnością.
              Co do braku reakcji redakcji - nie wiem, jak silna była reakcja protestu, obawiam się, ze na razie dużo mniej spektakularna niż w przypadku tekstu o wszach. Bo też i tamten dużo bardziej walił swoją skandalicznością po oczach; ten jest oburzający jednak w nieco bardziej subtelny sposób (tj, jak przypuszczam, mniej oczywisty dla wielu ludzi - niestety).
              • otryt Re: petycja 29.11.13, 15:22
                mary_ann napisała:

>W wypadku autorki artykułu wątpliwe wydaje się, by w przyczyna była pogarda,
                >stawiałabym raczej na melanż redakcyjnej niekompetencji ze zwykłą ignorancją i bezmyślnością.

Do pewnego stopnia mógłbym się z Tobą zgodzić. Myślę jednak, że pogarda często idzie w parze z ignorancją i bezmyślnością. Pani Urzędowska nie jest specjalistką od spraw medycznych, lecz od spraw międzynarodowych. Może czegoś nie wiedzieć. W Radiu TokFM opowiada o wojnie domowej, w Syrii. A zrozumienie konfliktu bliskowschodniego jest znacznie prostsze niż zrozumienie na czym polega Zespół Aspergera.

Mnie zawsze zastanawia w jaki sposób dostali pracę w mediach ludzie, piszący różne bzdury. Niektórzy z nich startowali w bardzo młodym wieku. Stawiałbym na to, że są z kimś spokrewnieni. Jak ktoś jest zdolny to się szybko wciągnie, czasem po drodze zaliczając parę wpadek. Jak ktoś jest osłem, to się nigdy nie nauczy.
                Będę śledził karierę Sztettera, kiedy znowu się pojawi? Bo ludzie jak to ludzie, szybko zapomną. Jak ktoś kiedyś po latach przypomni artykuł o wszach, to powiedzą, że pamiętliwy i nienawistnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka