mary_ann
07.02.14, 11:25
Mam do Warszawiaków, szczególnie osób z południa Warszawy, serdeczną prośbę o pozytywną odpowiedź na apel stowarzyszenia "Niepełnosprawni dla Środowiska - EKON".
Pracownicy tej firmy, osoby chore psychicznie, nieodpłatnie odbierały co tydzień sprzed drzwi mieszkańców śmieci sortowane. Po reformie śmieciowej (o której realizacji z mojej dzielnicy nie chcę pisać, bo ręce opadają), m.in. na skutek braku porozumienia z firmą SITA, która wygrała przetarg (o obecnie topi nas w śmieciach), muszą zaprzestać działalności.
Fragment ulotki, jaką dostaliśmy do skrzynek:
"Niestety musimy zakończyć odbieranie worków spod Państwa drzwi, z czym wiąże się również zakończenie zatrudniania ponad 200 "Mrówek" - osób chorujących psychicznie, dla których w Warszawie nie ma żadnej pracy. Dla tych osób praca jest nie tylko źródłem utrzymania, lecz przede wszystkim rehabilitacją społeczną i zawodową.
Jeżeli chcielibyście wyrazić swoje zdanie na temat powstałej sytuacji, prosimy o przesyłanie opinii do:
Biura Gospodarki Odpadami Komunalnymi Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy na adres sekretariat.bgok@um.warszawa.pl lub telefonicznie pod nr 22 44 34 501.
SITA Polska Sp. z o.o. na adres sitapolska@sitapolska.com.pl lub telefonicznie pod nr 22 49 24 300
Dziękujemy za lata współpracy i wsparcie naszych działań."
Umieszczam prośbę na forum, ponieważ w moim odczuciu tu nie chodzi o śmieci i pieniądze, tylko o coś znaczenie ważniejszego.