Dodaj do ulubionych

skaczące wyniki

05.01.10, 11:15
Mam prośbę o interpertację moich skaczących wyników zanim pójde na kotrolę do
endo.Co ważne staram sie o dziecko.
Moja przygoda z tarczyca zaczęła się całkiem nie dawno.
Przy wynikach:
tsh 3,27 <0,3-4,2>
ft4 1,3 <0,9-1,7>
ft3 3,0 <2-4,4>
anty TPO 10,5 <0-35>
anty Tg 728 <0-115>
dostalam 12,5 mg eutyroksu, po 2 m-cach wyniki przy takich samych normach jak
wyzej wygladaly:
tsh 0,497
ft4 1,7
ft3 3,5 i wtedy endo kazala odstawic lek i ponownie zbadac hormony za 3 m-ce
co uczynilam i tak wyglądają obecnie:
tsh 4,02
ft4 1,1
ft3 -nie pamiętam.
Lada dzien będę u lekarza, ale zastnaiwam sie czemu tabletka tak na mnie
szybko podzialal, ze prawie wpadlam w nadczynnosic i endo kazala odstawic. Tym
bardziej, ze jak sam powiedzial dawka ktora dostawalam czyli połowka 25 mg i
zadna dawka............
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 11:47
      Witam
      Z Twoich wyników wynika ,ze masz niedoczynność tarczycy typu Hashimoto.
      Odstawienie leczenia było błędem, bo Ft3 wcale nie było wysokie i nic nie
      wskazywało na wpadanie w nadczynność.
      Potrzebne dla całego obrazu jest jeszcze USG oraz poziom ferrytyny i witamina
      B12 bo często są niskie przy tej chorobie.
      Napisz coś o samopoczuciu.
      • arana79 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 11:53
        usg tarczycy jest ok.
        czuje się chyba ok-moze bardziej spiaca ale to u mnie stanrad-stres w pracy ,
        malo snu, nie wypadaj mi włosy, mam apetyt, jestem szczupla-przytylam moze
        troskze ale to raczej siedzacy tryb zycia.
        Dlatego zmienilam tego endo...bo nie wiem czy powinnam odstawiac leki.
        A moze powiecie mi czy novothryl jest lepsyzm lekiem dla kobiet starajaych sie
        o dziecko, bo takie opinie slyszalam...
        • marsjanka1999 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 13:07
          jeśli możesz wpisz opis usg i wielkość tarczycy
          (mnie napisali w opisie usg, że wszystko jest OK, a dwie endo stwierdziły, że
          tarczyca jest powiększona - i okazało się, że mam hashi)

Twoje pierwsze wyniki:
          FT4 50.00% [ wynik 1.3, norma (0.9 - 1.7)]
          FT3 41.67% [ wynik 3, norma (2 - 4.4)]

następna po 2 miesiącach na dawce 12,5:
          FT4 100% [ wynik 1.7, norma (0.9 - 1.7)]
          FT3 62.50% [ wynik 3.5, norma (2 - 4.4)]

po 3 miesiącach po odstawieniu:
          FT4 25.00% [ wynik 1.1, norma (0.9 - 1.7)]
          szkoda, że nie pamiętasz FT3 - bo to ważne

sprawdź poziom ferrytyny (to zapasy żelaza w organizmie)

jak dla mnie masz problem z tarczycą - takie wahania poziomu hormonów są
          niepokojące (zwłaszcza, że planujesz ciąże), i radziłabym Ci poszukać dobrego,
          polecanego endokrynologa - wątek polecanych endo jest tu na forum, i na forum
          hashimoto też

• arana79 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 13:12
            Wniosek, z tego, ze ja jednak powinnam byc na eutyroksie, ale moze powinnam
            przyjmowac co 2 dzien? Ciekawe co powie nowa endo.Acha-tarczyca ma odpowiednie
            wielkosci. A wogole to dla pewnosci zrobilam teraz badania w dwóch oddzielnych
            laboratoriach. Moze to dotychczasowe nie pokazuje odpowiednich wyników....
            • marsjanka1999 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 13:18
              tzn. mieści się w normie 13-18 ml?
              • arana79 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 13:26
                Nie odpowiem ci na to pytanie, bo nie mam teraz opisu usg przed sobą, ale
                jesli już to raczej moja tarczyca jest mniejsza niz większa.
                Acha i jeszcze jedno odnosnie labo i wyników- kiedys tak dla powtorzenia ( nie
                przyjmujac jeszcze zadnych leków) powtórzylam badanie po 2 tygodniach i
                roznica byla przy tsh z 3,27 spadlo na 2,96, ft4 z 1,3 wzrosło na 1,4- nie
                wiem czy tak dziala nasz oragnizm. ze takie roznice moga sie pojawiac nawet u
                zdrowego czlowieka, czy to ze mna cos jets nie tak, a moze poprostu to
                laboratorium ne jest dokladne?
    • arana79 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 16:41
      Odnalazlam brakujący wynik ft3=3,7
      a tarczyca ma wymiary 44x17x15
      • marsjanka1999 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 16:59
        czyli Twoje wyniki wyglądały tak:

> Twoje pierwsze wyniki:
        > FT4 50.00% [ wynik 1.3, norma (0.9 - 1.7)]
        > FT3 41.67% [ wynik 3, norma (2 - 4.4)]
        >
        > następna po 2 miesiącach na dawce 12,5:
        > FT4 100% [ wynik 1.7, norma (0.9 - 1.7)]
        > FT3 62.50% [ wynik 3.5, norma (2 - 4.4)]
        >
        > po 3 miesiącach po odstawieniu:
        > FT4 25.00% [ wynik 1.1, norma (0.9 - 1.7)]
        > FT3 70.83% [ wynik 3.7, norma (2 - 4.4)]

napisałaś "a tarczyca ma wymiary 44x17x15"
        wychodzi 5,61 ml - ale to chyba wymiar jednego płata, a co z drugim?
      • arana79 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 17:11
        przepisze calosc:
        gruczoł tarczowy polozony typowo, niepowiekszony,symetryczny,dwupłatowy. Płaty
        boczne o wym po 44x17x15 mm, ciesń szer. 4 mm. W miaszu tarczycy nie obs,. sie
        cech podejrzanych zmian ogniskowyh. Widoczne regularne unaczynienia.
        Akurat co do opisu i tego ze usg tarczycy jest ok to mam pewnosc, bo robila go
        pani doktor ktora tylko tarczycami sie zamuje i to w instytucie onkologii wiec
        nie jedna zlą tarczyce widziala smile
        bardziej martwią mnie te moje wyniki- tak bardzo chcialabym zajsc w ciażę...
        • rosteda Re: skaczące wyniki 05.01.10, 17:39
          Zajdziesz w ciaze tylko musisz znalezc endokrynologa ktory bedzie cie
          konsekwentnie leczyl i nie odstawial leku tylko dlatego ze zobaczyl podwyzszone
          do gornej granicy normy Ft4.
          To moglo byc spowodowane rzutem choroby (poszukaj przez wyszukiwarke na forum
          Hashimoto co to znaczy).
          Masz autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (moze poczatek i dlatego USG nie jest
          najgorsze ale wielkosc tarczycy 11cm dla doroslej kobiety to juz malo) na co
          wskazuja podwyzszone przeciwciala anty-Tg.
          Poczytaj na forum Hashimoto ile dziewczyn urodzilo z ta choroba dzieci i ile
          jest ich aktualnie w ciazy.
          • arana79 Re: skaczące wyniki 05.01.10, 17:45
            Bardzo dziękuje Ci za te słowa smile
            I wogóle dzięki że mi odpowiadacie. W czwartek idę do poleconego endo, mam
            nadzieję, ze nie zadziała tak drastycznie jak poprzednik-faktycznie nie powinien
            mi odstawiac leku-teraz to wiem.
            Powiedzice mi jeszcze, dlaczego to tak skacze nawet przez 2 tygodnie sie
            zmienia, jak to wyrownac skoro leki na mnie tak szybko dzialają...przeciez to
            jakas masakra.
            • arana79 Re: skaczące wyniki 06.01.10, 08:34
              Dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze czy te moje wyniki mogą wskazywac na złą
              przemianę ft3 w ft4? chyba nie, prawda? bo ostatnio sie nasłuchałą wiele
              pozytywnych opinii na temat leku Novothyrol ( czy jakos tak) ze jest lepszy
              dla kobiet starajacych sie o dzidzie.
              • marsjanka1999 Re: skaczące wyniki 06.01.10, 09:41
                najpierw sprawdź ferrytynę i wit. B12, jeśli będą niedobory - uzupełnij

możesz brać jeszcze selen

znajdź endo, który włączy Ci l-tyroksynę, i jeśli po badaniach nadal będziesz
                miała kłopoty z przemianą, porozmawiaj z endo o włączeniu Novothyralu

każdy inaczej może reagować na leczenie, więc ważne jest indywidualne dobranie
                leków dla Ciebie, to nie równanie gdzie "starające się o dzidzie=Novothyral "
                • arana79 Re: skaczące wyniki 06.01.10, 09:54
                  selen biorę od 3 miesięcy, ferrytyne i b12 zbadam.
                  A moize ja potrzebuje np 6,5 mg eutyroksu a nie 12,5 które tak szybko
                  wyrownywal mi hormony.Nop nic, jutro idę do endo zobaczymy co mi powie.
                  • arana79 Re: skaczące wyniki 06.01.10, 10:07
                    Teraz spojrzalam porannym okiem na swoje wyniki z przeliczeniem na procenty i
                    przyszla mi taka mysl, skoro mialam pierwsze wyniki na poziomie około 50 % to
                    dlaczego one są wuazane za złe? zawsze mi sie wydawalo, ze najlepiej jak
                    wyniki sa posrodku normy-wtedy nie mowi sie ani o nadczynnosci a nie o
                    niedoczynnosci. a tu z tego, co widzę klops, bo od razu zaklada się, że to
                    jets niedoczynnosc-gdyż tsh jest troszke podwyzszone. hmmm.....moze ja
                    poprotsu za malo jeszcze wiem o tarczycy smile
                    • wierka-5 Re: skaczące wyniki 06.01.10, 14:03
                      Witam
                      Poziom hormonów był dobry, ale miałaś wysokie przeciwciała, które niszczą
                      tarczycę, no i chyba coś było nie tak skoro były robione badania.
                      "Jeśli masz objawy tarczycy, przy "normalnych" TSH i podwyższone tarczycy
                      auto-przeciwciała, proś o rozważenie leczenia, a jeśli lekarz nie chce, znajdź
                      bardziej kompetentny lekarz" to automatyczne tłumaczenie strony .
                      Napisz w wyszukiwarkę hashimoto i czytaj na stronach angielskich.
                      • arana79 Re: skaczące wyniki 06.01.10, 14:45
                        Wielkie dzięki za porady.
                        Dam znać coś wiecej po jutrzejszej wizycie u endo smile
    • arana79 Re: skaczące wyniki 06.01.10, 22:10
      Słuchajcie, coś mnie BARDZO zdziwiło. Przed jutrzejszą wizytą u endo
      postanowiłam wczoraj zrobić badania no i wyniki wyszly nastepująco:
      ft4 1,2
      ft3 3,5
      tsh 4,27 (normy jak w porzendich postach)
      no i powtorzylam badania rowniez w innym labie i tu ciekawostka- normy w obu w
      prawie identyczne,ft4 troszke nizsze - 1,14 ft3 rowniez -3,29, natomiast tsh
      3,27 wiec o całą jednostę mniejsze.I tu pytanie-czy laby moga miec az takie
      rozbieznosci przy prawie identycznych normach, czy tsh moze sie tak zmieniac z
      dnia na dzien- nie sadze...
      • wierka-5 Re: skaczące wyniki 06.01.10, 22:53
        Z tego co usłyszałam na ostatniej wizycie:
        Wydziela sie pulsacyjnie i ma zminne wartości w zależności od pory w której robimy oznaczenie inne jest rano, a inne w połudie. Z tego co zapamietałam wydaje mi sie, ze rano wartości są wyższe.
        • arana79 Re: skaczące wyniki 07.01.10, 07:51
          ja za to slyszałam, że zmiany tsh są bardzo powolne i do tego jeszcze wskazują
          na stan tarczycy sprzed ok. miesiąca.Dlatego tak ważne jest badanie ft4 bo ten
          jest najbardziej stabilny i pokauzje stan rzeczywisty.
          • arana79 Re: skaczące wyniki 07.01.10, 07:55
            I jeszcze jedno-faktycznie oznaczenia mogą się równiz bo napewno diagnostyka
            nie jest az tak precyzyjnie-tym bardziej w roznych labach jest rozna, ale nie
            chce mi sie wierzyc ze jesli wykonywalam badanie tsh dzien po dniu mniej
            wiecej w podobnych porach czasowych - roznica 2 godzin to roznica moze byc
            4,27/3,27. I tez nie sprawdza sie teoria, że wyzsza jets rano, bo u mnie ta
            wyzsza byla akurat 2 godziny wczesniej. Dziwne, zobaczymy co powie endo.
            Niemniej jednak i tak się spodziewam, że dziś dostane eutyroks .
    • arana79 Re: skaczące wyniki 08.01.10, 10:35
      Jestem po wizycie u drugiego endo-ten rowniez nie kazal narazie wracac do
      hormonów. Owszem pwoiedzial, ze tsh jets za wysokie jak na mlodą kobietę, ale
      tak niskie przeciwciala,dobre usg i zbyt agresywna, jak to nazwal reakcja na
      minimalną dawkę eutyroksu daje wiele do myslenia, czy aby napewno poraz
      kolejny włączać leki.Najprawodpodobniej sytuacja by sie powtórzyla i wpadłabym
      napewno w nadczynnosc.Niemniej jednak kazal brac 2x1 Cefasel a nie 1x1 jak do
      tej pory. Za 3 m-ce mam powtorzyc badania, chyba ze zajde w ciaze to wtedy od
      razu badania i raczej na 100% eutyroks. I przede wsyztskim zmiana trybu zycia-
      mniej stres, bo przeciwciala wlasnie wtedy sie pojawiają i bardzo często
      wszelkie zabiegi, operacje ( a takie przeszlam po stracie dziecka), a takze
      samo poronienie wplywa na pojawienie sie przeciwciał. no i zalecił JOGE smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka