Dodaj do ulubionych

kilka pytan dot. nadczynnosci

06.10.10, 01:53
Czesc,
Okolo miesiaca temu dowiedzialam sie ,ze mam nadczynnosci, przypadkiem poniewaz powiedzialam o powiekszonym wezle chlonnym pod szczeka i zrobiono mi badania krwi oraz USG . Bylam juz raz u specjalisty i powiedzial ze te wezly ( bo mam jeszcze 2 "stare") raczej nie sa zwiazane z tarczyca, biore teraz antybiotyk na nie. Niestety u lekarza za wiele sie nie dowiedzialam ,pomimo ze wizyta byla bardzo kosztowna, trwala ok ,15 minut. Lekarz dal mi skierowania na badanie krwi i na test- mam jechac do szpitala i wypic plyn radioaktywny a na drugi dzien rano ,znowu przyjechac i wtedy dadza mi tabletke i zrobia badanie. Po tym tescie i badaniu krwi , lekarz powiedzial ze bedzie wiadomo czy to choroba graves-basedowa i czy nic zlego sie nie dzieje z tarczyca. Powiedzial takze ze , sa 3 metody leczenia: operacja- jezeli sa guzy na tarczycy, tabletki - ale kobiety ktore chca miec dzieci nie powinny je brac, poniewaz hormony , skocza w gore znowu w ciazy i moga byc problemy, oraz wypicie plynu radioaktywnego ktory skurczy i zniszczy? tarczyce i wtedy tabletki do konca zycia - jedyna jak twierdzil moj lekarz dobra metoda dla kobiet ktore chca miec dzieci. Nie wiem co mam o tym myslec, mam 28 lat i planuje miec dzieci. Czy bktoras z was byla w podobnej sytuacji? Czy mozna sie wyleczyc biorac tabletki i potem przesc bezpiecznie przez ciaze? Czy ktos mial ten test, i czy picie tego plynu jest bezpieczne? lekazr pow. ze mam ,unikac pzrebywania kolo dzieci pzrez ten czas, troche mnie to przestraszylo. Jecze jedno, czytalam tu ,ze oczy wychodza pzrez ta chorobe, moje jeszcze wygladaja ok, czy moge jakos temu zapobiec? lekarz nic nie mowil o wizycie u okulisty, tylko pytal czy normalnie widze, czy jezeli zaczne niedlugo brac tabletki to one to zahamuja?Dziekuje wszystkim za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • first.mimi28 Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 02:18
      dodam ,ze mieszkam w Stanach i byc moze metody sa tu inne ,poniewaz jak mi lekarz powiedzial duzo Polakow choruje przez czarnobyl, wiec moze on troche przesadza? moze nie musze robic tego testu tylko poprosic go o tabletki i zrobic tylko dodatkowe badania krwi? moje objawy to chudniecie ,bole serca oraz nerwowosc
    • first.mimi28 Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 04:23
      teraz po przeczytaniu watku o chorobie graves-basedowei, wywnioskowalam ,ze nikt w polsce nie robi badan jodem radioaktywnym, tym sie tylko w Polsce leczy , tak? co byscie zrobily na moim miejscu, robic to badanie? myslicie ze , moga byc po nim skutki uboczne, wystajace oczy itp. Czy moze lepiej powiedziec lekarzowi ,ze nie zgadzam sie na badanie a jak on zrobi problem to poszukac innego? chyba wszystkim Wam na tym forum przepisano leki po badaniu krwi i USG, wiec dlaczego ja musze robic ten test
      • hashi-tess Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 08:57
        czy to badanie to scyntygrafia?

W Stanach leczą podobnie jak w kraju.
        Jedni lekarze są lepsi inni gorsi. Zależy to też
        od Twojego ubezpieczenia.
        Czy masz wykonane do tej pory wyniki badań?
        Sądzę, że wiesz, że badania są Twoje i powinnaś je otrzymać.
        G-Basedowa potw. lub wyklucza badania p/ciał TRAB.
        Rzeczywiście w nadczynności zajście w ciążę jest trochę ryzykowne.
        Po wyregulowaniu tarczycy można mieć dzieci ile dusza zapragnie.
        Głowa do góry - będzie dobrze.
        • first.mimi28 Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 18:45
          Tak , chyba tak sie to badanie nazywa, czy w Polsce czesto sie robi takie badanie?
          Ubezpieczenie mam dosc dobre tylko do lekarza ktorego mi pokrywa w prawie calosci, kolejka jest do maja, zapisalam sie tam ale nie chce czekac wiec poki co lecze sie tam gdzie malo pokrywa, wiec wybor lekarzy mam duzy. Lekarz ogolny powiedzial ze mam zrobic to badanie, w szpitalu jak robilam usg lekarz ktory ogladal zdjecia polecil to badanie no i teraz ten specjalista , chyba wiec nie mam wyjscia widocznie to tu normalne . Pobierano mi krew 6 razy , i nie wiedza czy to G-basedowa, nie wiem co oni badali bo wynikow nie dostalam, dzis pobralam krew ze skierowania specjalisty wiec moze w koncu sie dowiem .Poczekam na wyniki krwi , maja zadzwonic i podac pzrez tel. i wtedy zdecyduje czy robic to badanie. Nie wiem dlaczego tu tak jest ,ze nie daja wynikow, usg tez nie mam, powiedzieli ze tarczyca powiekszona. Piszesz ze po wyregulowaniu tarczycy mozna miec dzieci, ale jak ja wyregulowacsad lekarz twierdzi ,ze nie ma sensu brac tableteksad Dziekuje za odpowiedz i optymistyczne slowasmile
        • first.mimi28 Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 19:08
          poczytalam w google o tej scyntygrafi , w tym badaniu co ja mam miec podaje sie srodek kontrastujacy na drugi dzien i wtedy robia badanie, a w scyntygrafi nie, pisza ze nie ten konntrastujacy jest szkodliwy... echh
          • zajaco-wa Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 21:52
            Widac ze masz watpliwosci co do tego badania, wpisz wyniki swojego usg i badan krwi tutaj a napewno otrzymasz pomoc i latwiej ci bedzie podjac jakakolwiek decyzje.
            Wynik usg mozesz wziasc ze szpitala z Medical Records, czasem jest to za darmo czasem kosztuje pare dolarow. To samo z wynikami od lekarza-pomimo ze wyniki przychodza z lab do lekaarza od niego wlasnie mozesz wziac kopie, lub nawet niech na telefon ci je podyktuja. to sa twoje wyniki i masz prawo je miec. Lepiej sie upewnic zanim zrobi sie inwazyjne badanie niepotrzebnie.
            • kaj-ma Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 22:57
              Scyntygrafia - bo tak to badanie się nazywa nie jest w ogóle szkodliwe. Dostaje się do połknięcia malutką dawkę jodu radioaktywnego a potem specjalnym aparatem bada się tarczcę . Powstaje zapis po którym widać prace tarczycy, jej wielkość i ewentualnie jak są guzy czy są toksyczne, czy zimne. Po takim badaniu można wtedy prawidłowo leczyć tarczycę.
              Potrzebne będą badania krwi na potwierdzenie choroby gravesa-basedowa - tzw przeciwciała Trab.
              • kaj-ma Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 23:04
                A jeszcze co zniszczenia tarczycy jodem radioaktywnym to po zażyciu tej dużej dawki należy wstrzymać się z planowaniem potomstwa na około rok czasu. Tabletki które się bierze na nadczynność tarczycy to po dfłuższym czasie moga uszkadzać watrobę, można nabawić sie leukopenii a i tak nieduży procent pacjentów ulega wyleczeniu. Chyba jednak pozostaje operacja jeżeli chciałabym miec jak najszybciej dzieciątko.
              • hashi-tess Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 06.10.10, 23:29
                nie wiadomo czy autorka wątku ma na pewno G-B.
                Podawanie jodu w jakiejkolwiek postaci w dużej ilości
                jest szkodliwe.
                W/g mnie należy najpierw wykonać badania z krwi
                FT4
                FT3
                TSH
                p/ciała p/tarczycowe TPO
                p/ciała p/tarczycowe TG
                I p/ciała TRAB.
                Ponowne wykonanie usg.

Autorko wątku - nic nie piszesz o swoim samopoczuciu.
                Masz jakieś niepokojące objawy oprócz powiększonego węzła?
                • first.mimi28 Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 07.10.10, 12:36
                  Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, jak tylko zadzwonia do mnie z wynikami to je tu wpisze.
                  Co do samopoczucia to nie czuje sie najlepiej od kilku tygodni prawie codziennie mam bole , takie silne skurcze serca, wczesniej mialam moze raz na miesiac. Schudlam z 8 kilo od wiosny, denerwuje sie zbyle powodu i czuje taki niepokoj w sobie , taki ucisk w piersi.
                  Oprocz tego te wezly chlonne, nie wiem czy one sa z powodu tarczycy, od 5 dniu biore antybiatyki i wczoraj znowu wyskoczyl mi nowy wezel chlonny tez pod szczeka z 2cm od tamtego. Martwi mnie to, nie wiem co mi jest, dzisiaj bede dzwonic do lekarza ogolnego , bo nie wiem do kogo z tym pojsc. Nie wiem czy to istotne ale mam taka gesta flegme ciagle, moze to jakas infekcja. Myslicie ,ze ma to zwiazek z tarczyca?
                  • zajaco-wa Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 07.10.10, 15:45
                    Jak zadzwonia z wynikami i powiedza ci co wyszlo dobrze , co wyszlo zle itd to popros o WSZYSTKIE wyniki jakie byly robione wraz z ZAKRESAMI NORM,no a jesli bedzie tego duzo to moze niech ci wysla kopie faxem, na email , poczta lub odbralabys osobiscie?
    • zonafranka Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 08.10.10, 22:04
      Ja leczylam sie na G-B w Hiszpanii. Dwa lata intensywnego brania tabletek. Powiedziano mi, ze zanim podejma decyzje o operacji, najpierw lecza farmakologicznie. Jodu radioaktywnego w ogole nie rozpatrywano ze wzgledu na zbyt mlody wiek (29 lat) i na wytrzeszcz, kotry moze sie pogorszyc. stan oczu sie unormowal po roku wraz z hormonami, ale musialam przez miesiac brac sterydy. Trzeci rok leczenia byl dosc dziwny, ale skuteczny. leczono mnie zarowno na nadczynnosc jak i niedoczynnosc rownoczesnie (jak bralam tabletki na nadczynnosc to dostawalam niedoczynnosci. Kiedy przestawalam brac tabletki na nadczynnosc - choroba wracala). Po 6 miesiacach takiego leczenia hormony sie ustabilizowaly, ale mialam krotkie powroty do malej ilosci lekow, zwlaszcza w stresowych sytuacjach. Pod koniec trzeciego roku leczenia zaszlam niechcacy w ciaze. Od poczatku ciazy robie badania co miesiac albo dwa i wychodza IDEALNE.
      • first.mimi28 Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 11.10.10, 08:01
        Dziekuje za odpowiedz, bardzo mnie pocieszylo to co piszesz. Jestes przykladem na to ,ze jednak moze byc dobrze , moze mi tez sie udasmile Jeszcze do konca nie wiem, co mi dokladnie dolega(czekam na wyniki) i jak bede musiala sie leczyc , ale ciagle o tym mysle. Zdziwilo mnie tylko ,ze nie rozpatrywali jodu w Twoim przypadku ze wzgledu na mlody wiek, moj lekarz powiedzial ze wszystkie mlode pacjetki tak leczy. Widac co lekarz to opinia i wez tu badz madry..
        • hashi-tess Re: kilka pytan dot. nadczynnosci 11.10.10, 10:05
          W przypadku występowania p/ciał p/tarczycowych
          nie wolno podawać jodu, który w tych przypadkach
          wyzwala namnażanie się tychże p/ciał, a co za tym
          idzie - pogłębianie się schorzenia.
    • first.mimi28 mam wyniki badan krwi 21.10.10, 21:01
      Prosze o komentarz bo nie wiem jak bardzo jest zle, lekarza nie widzialam odebralam od asystentki, ktora pow ze nic nie wiadomo bedzie dopoki nie zrobie testu o ktorym pisalam powyzej. Juz sie zapisalam ide za 2 tyg. Wyniki:
      Test Name In Range Out of Range Reference Range
      HCG*,SERUM, <2 mIU/mL
      HCG,QN pre-menopausal; non-pregnant <5mIU/mL
      post-menopausal <10mIU/mL
      ESR,WESTERGREN, 3 0-20 MM/HR
      TSH <0.01 0.40-4.50 mIU/L
      T3,FREE 6.8H 2.3-4.2pg/mL
      T4, FREE,NON-DIALYSIS 2.1H 0.8-1.8 ng/dL
      THYROID PEROXIDASE AB 12 less than 35 IU/mL
      THYROGLOBULIN AB <20 less than 20IU/mL

A wiec wszystko jest w normie oprocz TSH, T3 i T4, co to oznacza?
      • first.mimi28 Re: mam wyniki badan krwi 21.10.10, 21:14
        ale scisnelam , jeszcze raz przepisze to co wyszlo zle
        TSH <0.01 norma 0.40-4.50mIU/L
        T3 6.8H norma 2.3-4.2 pg/mL
        T4 2.1 H norma 0.8-1.8 ng/dL
        • first.mimi28 Re: mam wyniki badan krwi 21.10.10, 21:42
          obliczylam to w kalkulatorze FT4 -130%, Ft3-236.84% , przeczytalam na forum, ze T3 wieksze od T4 oznacza niedoczynnosc??
          • hashi-tess Re: mam wyniki badan krwi 21.10.10, 23:14
            Zapytaj dlaczego nie wykonali Ci badania TRAB,
            które wykluczają lub potwierdzają chorobę GB.
            Twoje hormony są wysokie, wskazują na nadczynność,
            a i objawy potwierdzają ją.
            • first.mimi28 Re: mam wyniki badan krwi 22.10.10, 22:30
              Dziekuje za odpowiedz, nie rozumiem dlaczego nie zrobili ,pobierali mi juz krew z 7 razy. Nastepnym razem sama poprosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka