Dodaj do ulubionych

Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy?

17.10.10, 17:34
Witam,
jestem na tym forum pierwszy raz i liczę na Waszą pomoc. Zacznę od początku, otóż rok temu we wrześniu skierowano mnie na badania okresowe w pracy, które nie wyszły najlepiej:
cholesterol:234 mg/dl norma 110-200 mg/dl
LDL 169 mg/dl norma 100-155 mg/dl
OB 47
CRP 2,30 mg/dl norma 0-0,50 mg/dl
morfologia była ok
TSH 2,395 ulU/ml norma 0,35-5,50 ulU/ml
FT3 3,02 pg/ml norma 2,3-4,2 pg/ml
FT4 1,27 ng/dl norma 0,89-1,76 ng/dl

Po wizycie u internisty dowiedziałam się że w sumie nic mi nie jest, tylko ten cholesterol mam za wysoki. Przepisano mi Letrox, który brałam 2 m-ce (dodam, że zaliczyłam też wizytę u dentysty i ginekologa).
Następne badania zrobiłam w marcu br. gdzie cholesterol wynosił 222,5 mg/dl, LDL 150,8 mg/dl a OB 14. Trochę się wtedy uspokoiłam i odpuściłam sobie kolejną wizytę u lekarza.
Kilka dni temu z czystej ciekawości zrobiłam badania, które znowu nie są chyba zbyt dobre, a mianowicie:
morfologia ogólna ok
cholesterol 263 mg/dl norma 110-200 mg/dl
trójglicerydy 203,5 mg/dl norma 35-175 mg/dl
LDL 154,6 mg/dl norma 100-155 mg/dl
OB 41
TSH 3,354 ulU/ml norma 0,55-4,78 ulU/ml

Co mam o tym myśleć?jeszcze wyższe TSH i cholesterol niż rok temu, nie wspomnę już o OB. Moja mama podejrzewa tarczycę z uwagi na to, że u nas to może być rodzinne. Moja babcia, ciocia,mama, siostra cioteczna chorują na tarczycę więc może dopadła też mnie. W tygodniu idę do internisty po skierowanie do endokrynologa i mam nadzieję że uda mi się do niego w miarę szybko dostać.
Jeśli ktoś wie lub podejrzewa co mi może być bardzo proszę o informację bo nie ukrywam strasznie się denerwuję.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mania2008 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 18.10.10, 18:05
      Jeszcze raz bardzo proszę o radę smile
      • wierka-5 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 18.10.10, 20:03
        <Przepisano mi Letrox, który brałam 2 m-ce
        Nie bardzo to rozumiem. Dlaczego 2 miesiące?
        W jakiej dawce?
        czy miałaś zrobione inne badania diagnozujące choroby tarczycy?
        Przeciwciała, USG.
        H
        • mania2008 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 18.10.10, 21:16
          Bardzo przepraszam muszę sprostować nazwę leku. Były to tabletki Larus 20. Lekarka przepisała mi ten lek na ten czas żeby rzekomo zobaczyć jak bedę reagować czy cholesterol zacznie spadać i w ogóle powiedziała że mam go co jakiś czas kontrolować. Nic nie mówiła że będę brać te tabletki przez dłuższy czas. Poza tym miałam wrażenie,że w ogóle nie potrzebnie zawracam jej głowę tym cholesterolem, wysokim OB i ewentualną tarczycą bo tsh, ft3 i ft4 wyszły mi w normie. P/c przeciw peroksydazie tarczycowej miałam 43 lU/ml (w normie) a P/c anty-tyreoglobulinowe 30 lU/ml (też w normie)
          USG mi jeszcze nie zlecono i nie wiem czy nie iść zrobić prywatnie.
          Nie wiem może za bardzo panikuje ale jestem trochę pod tym względem przewrażliwiona ponieważ choroby tarczycy w mojej najbliższej rodzinie to częste zjawisko.
          M
    • madziulaw Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 18.10.10, 22:00
      Nie wiem może za bardzo panikuje ale jestem trochę pod tym względem przewrażliwiona

------------wystarczy spojerzeć na twoje wyniki żeby zrozumieć, że nie panikujesz bez potrzeby. przekroczone normy na trójglicerydy i cholesterol - tj zła gospodarka tłuszczowa wynika z NIEDOMOGI TARCZYCY!!!!!!!!!!!!!!!!twoja lekarka jest do kitu.nie chciałabym mieć z nia więcej do czynienia.
      zła gospodarka tłuszcowa to miażdzyca i zawał serca więc to nie są przelewki do licha...

wysokie ob moze być od tarczycy (albo od innego procesu zapalnego w organizmie) jeśli toczy się w niej akuratnie silny proces zapalny. dobrze byloby powtórzyć przeciwciała w takim momencie kiedy OB jest mocno podwyższone, aby się upewnic czy OB jest od tarczycy...
      USG TARCZYCY - KONIECZNE!podstawa diagnostyki tarczycy! bez niego jakakolwiek rozmowa na temat tarczycy - jest bez sensu

-------------nie masz podwyższonych przeciwciał, ale nie musisz - mnie np. podwyższa się tylko tpg, ale bardzo rzadko. Często robie badania kiedy korzystam z pakietu z pracy, raz na 3 miesiące pełen pakiet badan tarczycowych czyli ft3 i 4 + tsh + przeciwciała i w ciągu 7 lat leczenia przeciwciała mialam 3 razy podwyższone i to leciuchno ponad normę....obecnie np. sa podwyższone bo od 3 tygodni mam rzut choroby.tymczasem jednak mimo przeciwcial przez lata w normie ---usg pokazuje postępujący proces zapalny czyli hashimoto.... różnie więc to bywa...

w twoim wypadku samo TSH pokazuje że tarczyca niedomaga. dla twojej wiadomości - w wielu laboratoriach norma tsh została obniżona do 2,5. jeśli nie jestes emerytką w wieku 75 lat, to twoje tsh powinno być najlepiej na poziomie 1-1,5, max 2. taka informację uzyskałam od mojej endo.

powinnas dostać lek w posatci tyroksyny, kt uzupełni braki niedomagającej tarczycy. musisz znaleźć kumatego endo no i zrobić usg - pelen opis zaprezentuj nam tutaj

papa

ps. twoja mama ma absolutną rację!

• mania2008 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 18.10.10, 22:49
        Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź i za radę. Jutro idę z aktualnymi wynikami do lekarza pierwszego kontaktu i zobaczę co mi powie. Spróbuję wyciągnąć od niego skierowanie do endokrynologa jak nie to udam się do niego prywatnie. Zauważyłam też że jestem bardzo nerwowa, szybko wpadam w złość i wtedy często niepotrzebnie się wyładowuję na mężu lub co gorsza na córeczce. Czuję że coś jest nie tak bo kiedyś taka nie byłam-jeszcze 2 lata temu. Nie wiem czy to może mieć z tym jakiś związek ale jak się tak dobrze zastanawiam to wszystko zaczęło się odkąd urodziłam dziecko.
        Jeszcze raz bardzo dziękuję za radę. Jak tylko będę cos wiedziała to napiszę.
        P.S. nie jestem emerytką- mam 27 lat smile

Pozdrawiam
        M.
        • madziulaw Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 18.10.10, 23:43
          to charakterystyczne że choroby tarczycy atakują po ciąży lub w ciąży kiedy jest szaleństwo hormonów. zbadaj również córeczkę (raz w roku) ---TSH --------przy okazji badań krwi.
          paaa
          • mania2008 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 19.10.10, 23:24
            Ja już nie wiem co mam robić. Byłam dziś u lekarza pierwszego kontaktu i jak zwykle zauważył tylko za wysoki cholesterol. Przepisał mi tabletki i kazał przyjść za 2 m-ce skontrolować ponownie cholesterol (ponoć będę musiała brać już na stałe). Moje wysokie OB zupełnie olał. Gdybym się nie spytała dlaczego jest takie w ogóle nie byłoby tematu. Sama upomniałam się o skierowanie do sendokrynologa, które z wielkim trudem i od niechcenia po przeprowadzonym wywiadzie czy ktoś u mnie w rodzinie choruje na tarczyce wreszcie mi wypisał ("podejrzenie zapalenia tarczycy"). Po tej wizycie stwierdziłam, że muszę jednak zmienić lekarza.
            Zrobiłam dziś też USG tarczycy i w sumie wyszło chyba ok tj. niepowiększona, bez zmian ogniskowych litych i torbielowatych jedynie ponoć zbyt mała jak na moje gabaryty (173cm i 67kg) bo jej objetość wynosi ok. 4ml. Co to znaczy?
            Jednakże lekarz, który przeprowadził USG powiedział, żebym jeszcze dla pewności zrobiła te przeciwciała i udała się do endokrynologa. Jak tu będzie ok powiedział żebym zrobiła USG jamy brzusznej i prześwietlenie klatki piersiowej.
            Proszę poradźcie co robić?
            Z góry dziękuję
            M.
            • aga_nie Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 20.10.10, 06:25
              Hej,
              USG tarczycy tez jest bardzo ważne. Objętość 4ml oznacza, że masz bardzo małą tarczycę (u kobiet powinna wynosić 13-18ml) i jest to też oznaka, że coś złego się dzieje. Powinnaś dalej drążyć ten temat chociaż wiem, że wielu lekarzy nie zwraca na to uwagi. Tzn. zwraca uwagę czy tarczyca nie jest powiększona, bo jak jest pomniejszona to już tego nie widzą.
              Tak mała tarczyca może nie dać rady produkować odpowiedniej ilości hormonów i stąd objawy.

Pozdrawiam,
              Agnieszka

-------------------
              aga_mama_zosi to ja
    • mania2008 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 28.10.10, 18:30
      Witam ponownie, byłam dziś u endokrynologa i dowiedziałam się że z moją tarczycą narazie jest wszystko ok, ponoć jeszcze sobie daje radę choć prawdopodobnie ma tendencję do zanikania. Nie wiem co mam o tym myśleć, lekarka zleciła powtórzyć badania za 2 m-ce. Proszę jeszcze raz o informację czy napewno mam się narazie nie przejmować tarczycą, przypomnę moje wyniki badań:
      morfologia ogólna ok
      cholesterol 263 mg/dl norma 110-200 mg/dl
      trójglicerydy 203,5 mg/dl norma 35-175 mg/dl
      LDL 154,6 mg/dl norma 100-155 mg/dl
      OB 41
      TSH 3,354 ulU/ml norma 0,55-4,78 ulU/ml
      FT3 2,66 pg/ml norma 2,3-4,2 pg/ml
      FT4 1,52 ng/dl norma 0,89-1,76 ng/dl
      p/c przeciw peroksydazie tarczycowej 60,3 lU/ml norma <60,0 lU/ml
      p/c anty-tyreoglobulinowe 37,40 lU/ml norma <60 lU/ml
      USG tarczycy: mały, prawy płat objetość 2,9ml, lewy płat objętość 1 ml.

Z góry dziękuję za pomoc i informację

P.S. Wykluczono podwyższone ob z powodu tarczycy, jestem w trakcie dalszych badań.
      • hashi-tess Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 28.10.10, 19:00
        mania2008 napisała:

> Witam ponownie, byłam dziś u endokrynologa i dowiedziałam się że z moją tarczyc
        > ą narazie jest wszystko ok, ponoć jeszcze sobie daje radę choć prawdopodobnie m
        > a tendencję do zanikania.

Chyba ten medyk nie ma zielonego pojęcia o wielkości tarczycy.
        Obj. 4 ml to dla niego ok!!!!!!!!!????????
        Brak słów.
        Koniecznie wpisz tego medyka do bazy niepolecanych endo.
        Niech już więcej nikogo nie skrzywdzi.

Nie wiem co mam o tym myśleć, lekarka zleciła powtórz
        > yć badania za 2 m-ce.

I Ty przez 2 m-ce masz cierpieć z powodu niedoczynności?????????????

Proszę jeszcze raz o informację czy napewno mam się naraz
        > ie nie przejmować tarczycą, przypomnę moje wyniki badań:
        > morfologia ogólna ok
        > cholesterol 263 mg/dl norma 110-200 mg/dl
        > trójglicerydy 203,5 mg/dl norma 35-175 mg/dl
        > LDL 154,6 mg/dl norma 100-155 mg/dl
        > OB 41
        > TSH 3,354 ulU/ml norma 0,55-4,78 ulU/ml
        > FT3 2,66 pg/ml norma 2,3-4,2 pg/ml
        > FT4 1,52 ng/dl norma 0,89-1,76 ng/dl
        > p/c przeciw peroksydazie tarczycowej 60,3 lU/ml norma <60,0 lU/ml
        > p/c anty-tyreoglobulinowe 37,40 lU/ml norma <60 lU/ml
        > USG tarczycy: mały, prawy płat objetość 2,9ml, lewy płat objętość 1 ml.
        >
        > Z góry dziękuję za pomoc i informację

Nie słuchaj co pani powiedziała. Ona się nie zna na chorobach
        tarczycy. Idź, szukaj, pytaj, wykop z pod ziemi innego lekarza.
        Pytaj czy jest tyreologiem.
        Nie zwlekaj.

> P.S. Wykluczono podwyższone ob z powodu tarczycy, jestem w trakcie dalszych bad
        > ań.
        >

dalsze badania - napisz jakie i na co.

Tess
        • mania2008 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 29.10.10, 13:21
          Ja sama czuję, że coś jest nie tak a nawet ta endokrynolog sama z siebie nie zapytała jak się tak w ogóle czuję?a jest mi naprawdę nie za fajnie. Ciągle chce mi się spać mimo, że przesypiam 8h na dobę (o godz.20 oczy same mi się zamykają i często usypiam przed moją dwuletnią córką-to chyba nienormalne prawda?) poza tym jestem jakby ciągle czymś zmęczona, zupełnie nic mi się nie chce, zauważyłam przez przypadek że mam od jakiegoś czasu niską temp.ciała ok 35,5 stopni, poza tym moje libido jest ostatnio chyba na poziomie zero, przez co mój mąż nie jest zbytnio zadowolony smile Kiedyś taka nie byłam. Dotąd to moje złe samopoczucie zwalałam na przemęczenie dom,praca, dziecko itp. ale teraz już nie wiem.

A jeśli chodzi o dodatkowe badania to ciągle lekarze szukająprzyczyny tego wysokiego OB. I tak dziś robiłam badania:
          mononukleoza-latex
          wirusowe zapalenie wątroby typu C
          HBS
          Borelioza
          Zrobiłam też USG jamy brzusznej i wyszedł mi na wątrobie naczyniak-dwóch lekarzy powiedziało, że mogę go mieć nawet od urodzenia i to nie jest przyczyna tego wysokiego OB
          Nie wiem chwilami ogarnia mnie już paranoja, w przyszłym tygodniu powtórzę chyba cytologię dla pewności i pójdę jeszcze raz do stomatologa.

Dziękuję za informację a temat tarczycy nadal będę drążyć.

pozdrawiam
          M
          • aleksandra_01 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 29.10.10, 17:58
            tak mała tarczyca to jest jak brak tarczycy, ten kawałek tkanki już nie wiele produkuje.
            ja coś o tym wiem też mam taką wielkość tarczycy i leczę się od dawna.

nie można powiedzieć, że Twoja tarczyca jeszcze sobie daje radę,
            gdyby tak było to nie miałabyś tylu objawów. wysoki cholesterol
            też jest objawem niedoczynności tarczycy.
            zawsze lepiej leczyć chorobę podstawową (niedoczynność tarczycy)
            niż leczyć tylko objawy (wysoki cholesterol).

co do ob, to wydaje mi się, że może być od tarczycy.
            popatrz na to w ten sposób: zdrowa tarczyca kobiety ma około 13 - 18ml,
            Twoja ma ok 4ml, to gdzie jest te 9 czy 14ml? zniknęło?
            ktoś musiał ją zniszczyć, a ten ktoś to przeciwciała,
            proces zapalny. a jak proces zapalny to i wysokie ob.

a.
            • mania2008 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 29.10.10, 20:31
              Dziękuje za radę, trochę się uspokoiłam i z dwojga złego to dobrze by było żeby to OB okazało się od tarczycy a nie daj Boże od czegoś gorszego. Tobie od razu wprowadzono leczenie po stwierdzeniu,że masz małą tarczycę?chciałabym trafić do jakiegoś dobrego endokrynologa, który w końcy by sią mną zajął ale to chyba graniczy z cudem zupełnie jak skreślić szóstkę w totolotka smile

M
              • aleksandra_01 Re: Proszę o radę-wysokie OB czy to od tarczycy? 31.10.10, 21:33
                gdy dostałam leczenie moja tarczyca miała około 6ml.
                moje szczęście najbardziej chyba zależało od usg, w którym
                miałam od razu napisane "podejrzenie autoimmunologicznej choroby tarczycy",
                później każdy lekarz, który widział to pierwsze usg nie mógł się nadziwić,
                że tarczyca jest tak zniszczona.
                poza tym miałam ft3, ft4 i tsh w normie, a także brak przeciwciał.

pierwsza endokrynolog u której byłam od razu przepisała mi euthyrox,
                choć ogólnie nie miałam o niej najlepszego zdania. moja druga
                i obecna endokrynolog również nie miała wątpliwości.

> o jakiegoś dobrego endokrynologa, który w końcy by sią mną zajął ale to chyba g
                > raniczy z cudem zupełnie jak skreślić szóstkę w totolotka smile

poszukaj, na forach są wątki z polecanymi endokrynologami,
                to powinno zmniejszyć ilość nietrafionych wizyt i straconych pieniędzy.

a.
    • mania2008 kto mi poleci dobrego endokrynologa z W-wy? 31.10.10, 18:44
      Prosze o pomoc, do kogo najlepiej się udać?boję się że trafię do takiego lekarza, który mnie oleje bo w końcu TSH, FT3 i FT4 mam ponoć w normie smile
      Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
      M.
    • mania2008 OB spadło do 18 03.11.10, 20:27
      Dziś odebrałam badania i OB spadło mi do 18 smile W sumie nic mi szczęśliwie nie wykryli. Nie wiem czy to ma jakiś związek ale powtórzyłam OB 10 dni po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych i spadło, może to od nich było to wysokie OB?
      Jeśli chodzi o tarczycę to szukam jakiegoś dobrego endokrynologa z Warszawy lub okolicy, kto mi poleci?
      M.
      • hashi-tess Re: OB spadło do 18 04.11.10, 12:21
        ja nie jestem z W-wy i nie leczyłam się tam u żadnego endo,
        ale z wpisów na forach polecana jest multi med dr Niewiadomska Stolarz.
        Spróbuj.
        Musisz szukać lekarza, kt. przepisze Ci tyroksynę.
        Może spróbuj wypisać wszystkie objawy niedoczynności,
        kt. już odczuwasz i poproś, przekonaj, że tak żle się czujesz,
        że nie masz nawet sił rozmawiać.

Powodzenia,
        a ja trzymam za Ciebie kciuki.

Tess
        • mania2008 Re: hashi-tess 04.11.10, 20:02
          bardzo Ci dziękuję za informacje odnośnie dr Niewiadomskiej Stolarz. Napewno spróbuje się jakoś do niej dostać i mam nadzieję, że mi pomoże.
          P.S.Jak to fajnie, że jest takie forum smile

Pozdrawiam
          M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka