Dodaj do ulubionych

prośba o poradę

22.09.15, 14:57
Witam
Jestem po operacji tarczycy, miałam nadczynność i chorobę Gravesa-basedowa. Ogólnie w mojej rodzinie masa chorych tarczyc, i nadczynność i niedoczynność.
Moje pytanie dotyczy synka prawie 11-letniego.
Zrobiłam mu TSH i wyszło mi 6,67(0,34-5,60), czyli powyzej normy, do tego cukier na czczo 103.
Pediatra zbagatelizował problem.
Ale ja poszłam do swojej endo, do dr.Gietki i ona zrobiła małemu usg, ktore wyszło ok. Do tego zrobilismy:
ATPO 0,5 norma(<9,0)
FT4 0,91 norma(0,61-1,12)
Doktor Gietka po ogólnym wywiadzie i badaniach, aleciła jeszcze raz TSH, FT4 plus przeciwciała anty TG i na 3 miesiące zostawiła go bez leków. Stwierdziła, ze zobaczy co się bedzie działo i ewentualnie włączy mu po 3 miesiącach hormon.
A ja poszłam z nim jeszcze do pediatry endo ii tamta z kolei dała mu jodid 100mg i kaząła obserwowac. jak po miesiącu nie bedzie poprawy w wynikach to da hormon.
Czy dawac ten jodid? Nigdy o tym nie słyszałam, boję się, ze to zle podziała. Bardziej ufam dr Gietce, ale moze sie mylę.
Może macie jakies doświadczenia z tym lekiem jodid

Dziekuje

Magda
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: prośba o poradę 24.09.15, 21:15
      osobiście zaufałabym dr, która chce sprawdzić zanim cokolwiek.... i nie opierać się tylko na jednym badaniu, natomiast jodid...... po prostu przeczytaj ulotkę smile
    • managr Re: prośba o poradę 16.10.15, 15:49
      dziekuje. Nie dałam mu tego leku, zrobię resztę badań i 29 listopada mam wizyte u dr.Gietki i zobaczymy co powie. Ufam jej i wolałam nie kombinowacsmile
      • hashitess Re: prośba o poradę 16.10.15, 22:34
        jak wygląda badanie usg tarczycy?
        Nic o nim nie piszesz, a ono jest b. ważne.
      • managr Re: prośba o poradę 20.10.15, 14:12
        Napisałam , ze badanie usg wyszło w porządku. Samopoczucie synka tez ok. Rośnie, nie ma kłopotów z nauką, ruchliwy bardzo nigdy nie był. ma spokojne usposobienie. jesli chodzi o wzrost, wagę to jest duzy. W styczniu skończy 11 lat, a ma 160cm wzrostu i wazy 52kg. Szczuplutki nigdy nie był, gruby też nie. Ale troszkę ciałka masmile
        W przyszłym tyg. bede mu powtarzała badania, zobaczymy co wyjdzie.
    • hashitess Re: prośba o poradę 16.10.15, 22:35
      nie piszesz też nic o samopoczuciu synka,
      To też jest baaardzo ważne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka