Dodaj do ulubionych

guzki tarczycy

09.12.16, 11:12
Witam, przez przypadek zostałam wysłana na usg tarczycy, które okazało się początkiem mojej drogi. USG wykazało tarczyca z licznymi guzkami litymi i lito-płynowymi, największe PL 31x17, w ciesni 21x11. Wymiary tarczycy PP 52x21x22 i PL 58x24x29
Po usg wizyta u endo i kolejne badania
TSH 0,814 (0,270 - 4,200)
FT4 1,17 (093 - 1,70)
FT3 3,12 (2,00 - 4,40)
Kalcytonina 12,8 (0,0 - 6,4)
wapń zjonizowany 1,23 (1,15 - 1,33)
wapń całkowity 2,31 (2,15 - 2,50)
Kolejnym krokiem była biopsja
i opis:
L2 - zmiana średnicy 2,75 cm
C - zmiana średnicy 2,21
P2 - zmiana średnica 0,4
Są to zmiany łagodne bez cytologicznych cech złośliwości, histocyty, koloid miejscami. Endokrynolog wystawił skierowanie do szpitala na całkowite usunięcie tarczycy.
Moje pytanie czy te wielkości są na tyle duże aby usuwać całkowicie tarczycę. Przeraża mnie czy operacji będzie wszystko ok, czy te hormony będą dawały radę bez skutków ubocznych. Boję się problemów ze zwolnionym metabolizmem, dodatkowych kg. Jednym słowem mam mętlik w głowie z jednej strony fajnie byłoby pozbyć się uczucia "ucisku w gardle, jakbym czegoś do końca nie przełknęła" ale z drugiej strony.....
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: guzki tarczycy 09.12.16, 12:13
      Twoje wyniki są niedoczynne:

FT4 31.17% [ wynik 1.17, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 46.67% [ wynik 3.12, norma (2 - 4.4)]

Ft4 zbyt niskie, masz jeszcze jakieś z innego czasu do porównania? Napisz proszę wraz z datami.
      Skonsultuj się koniecznie z innym dobrym endokrynologiem.
      Często guzki tarczycy są związane również z długotrwającą niedoczynnością, a ucisk w gardle jest jego objawem (jednym z wielu)
      Dr Mizan-Gross w Gdańsku np, a gdzie mieszkasz? Moze na Twoim terenie jest jakiś dobry endo.
      Ja przed każdą z moich operacji konsultowałam się z innymi lekarzami, nie podając na tacy diagnozy poprezdniego...
      • mamuskaa30 Re: guzki tarczycy 09.12.16, 12:40
        mam inne wyniki ale są w domu, więc napiszę wieczorem. Moja endo cóż chyba do najlepszych nie należy ale nie grymasiłam bo wizyta była załatwiona na nfz w ciągu miesiąca. Teraz jednak mam obawy, ten jej ciągły pośpiech. Na pierwszej wizycie już powiedziała o operacji. Mam już umówiony termin operacji, chirurg również chce usunąć całą tarczycę.
        • muktprega1 Re: guzki tarczycy 09.12.16, 12:48
          o guzkach obszerniej:

www.endokrynologia.net/tarczyca/guzki-tarczycy
          • mamuskaa30 Re: guzki tarczycy 11.12.16, 22:08
            Wracając do wyników pierwsze były robione w lipcu. Lekarz rodzinny zlecił usg oraz badania :
            TSH 0,633 przy normie 0,270-4,200 oraz
            FT4 1,13 ( 0,93-1,70)
            Potem pierwsza wizyta u endokrynolog i zleca:
            Wapń zjonizowany 1,21 (1,15-1,33)
            Wapń całkowity 2,37(2,15-2,50)
            Fosfor 2,7 (2,5-4,5)
            TSH 0,537 (0,270-4,200)
            Parathormon 49,7 ( 14,90-56,9)
            Teraz mam zlecone badania na wapń oraz TSH i FT4
            Nigdy nie zlecane były badania anty TG, TPO, TRAB
            • muktprega1 Re: guzki tarczycy 15.12.16, 00:12
              Masz dość wysoki PTH, gdybym była na Twoim miejscu sprawdziłabym D3 i mimo wszystko mg.
              napisz proszę czy byłaś u innego endo? Czy decydujesz się na tą diagnozę?
              • mamuskaa30 Re: guzki tarczycy 15.12.16, 13:13
                dziś mam wizytę u innego endo, ciekawa jestem czego się dowiem. Robiłam dziś wyniki, chciałam zrobić za jednym razem dodatkowo TG, TPO TRAB za swoją kasę ale niestety nie robią tam odpłatnie tylko te ze skierowania. Zatem zrobię je w innej placówce.
    • madziora14 Re: guzki tarczycy 15.12.16, 14:04
      napisz co po wizycie???
      • mamuskaa30 Re: guzki tarczycy 16.12.16, 08:27
        jestem po wizycie i właściwie sama już nie wiem kto ma rację. Przedstawiłam lekarzowi moje wyniki , zrobił mi usg i stwierdził ,że skoro biopsja jest o.k wyniki są o.k czyli nie mam niedoczynności ani nadczynności to obserwujemy guzki i tyle. Wcale nie wysyła mnie na chwilę obecną na operacje. Mam zrobić usg za rok, zrobię pewnie w okolicach maja. Generalnie podsumował, że jeśli guzki w ciągu roku powiększa się 20% to wtedy będą do wycięcia.
        • hashitess Re: guzki tarczycy 16.12.16, 10:17
          popieram p. dr.
          Twoje poziomy hormonów wskazują na niedoczynność.
          Obserwacja guzków nic nie wniesie dobrego do Twojego
          samopoczucia. Tobie potrzebna jest suplementacja T4.
          • arabela27 Re: guzki tarczycy 16.12.16, 10:30
            niedoczynność niestety objawiła się przybraniem dodatkowego ciałka sad pomimo, że nic się w mojej diecie i sposobie życia nie zmieniło ubrania z zeszłego roku są ciasnawe. Natomiast domownicy stwierdzają, że zrobiłam się nerwowa i lepiej czasami nie wchodzić mi w drogę - sama już to zauważyłam niestety.
            • mamuskaa30 Re: guzki tarczycy 16.12.16, 10:35
              to tak jak u mnie, wypisz wymaluj...tylko dziwi mnie, że lekarze mówią mi, że nie mam ani niedoczynności ani nadczynności a na forum dowiaduję się , że mam niedoczynność
              • muktprega1 Re: guzki tarczycy 16.12.16, 23:23
                Ja też zgadzam się z Hashitess, dobrze, że skonsultowałaś z innym, ZAWSZE trzeba moim zdaniem skonsultować operację z innym lekarzem, wszak medycyna to sztuka wink a więc dowolność interpretacji wyników zależy od baaardzo wielu czynników.
              • basiulek83 Re: guzki tarczycy 20.12.16, 18:17
                Witam Cie.Jedziemy na tym samym wózku.Mam bardzo podobne wyniki tarczycowe do Twoich,i one są jak najbardziej dobre, mój lekarz powiedziałby że są idealne.W naszym przedziale wiekowym tsh powinno mieścić się ok1.Też mam niedoczynność tarczycy i to od urodzenia a obecnie mam 33 lata i te wyniki naprawdę bywały różniaste. Moja historia choroby jest jak widać bardzo długa. T Obecnie tak jak Ty mam guzy na całej tarczycy wiem o nich od 2 lat największy na lewym płacie ma 30 mm i jest obserwowany co 6 miesięcy. I ten największy czasem mnie kuje,jak się zdenerwuję. Mój endo też na razie nie każe mi usuwać tarczycy.Miałam robione 2 biopsje guzki są łagodne.Wygląda na to że też trafiłaś na kumatego lekarza,więc się go trzymaj. Ogólnie masz unormowaną czynność tarczycysmile
              • basiulek83 Re: guzki tarczycy 20.12.16, 18:21
                mamuskaa30 napisała:

> to tak jak u mnie, wypisz wymaluj...tylko dziwi mnie, że lekarze mówią mi, że n
                > ie mam ani niedoczynności ani nadczynności a na forum dowiaduję się , że mam ni
                > edoczynność

basiulek83 20.12.16, 18:17
                Witam Cie.Jedziemy na tym samym wózku.Mam bardzo podobne wyniki tarczycowe do Twoich,i one są jak najbardziej dobre, mój lekarz powiedziałby że są idealne.W naszym przedziale wiekowym tsh powinno mieścić się ok1.Też mam niedoczynność tarczycy i to od urodzenia a obecnie mam 33 lata i te wyniki naprawdę bywały różniaste. Moja historia choroby jest jak widać bardzo długa. T Obecnie tak jak Ty mam guzy na całej tarczycy wiem o nich od 2 lat największy na lewym płacie ma 30 mm i jest obserwowany co 6 miesięcy. I ten największy czasem mnie kuje,jak się zdenerwuję. Mój endo też na razie nie każe mi usuwać tarczycy.Miałam robione 2 biopsje guzki są łagodne.Wygląda na to że też trafiłaś na kumatego lekarza,więc się go trzymaj. Ogólnie masz unormowaną czynność tarczycysmile
                • muktprega1 Re: guzki tarczycy 22.12.16, 10:13
                  Guzki również bywają przyczyną nieleczonej niedoczynności
                  • mamuskaa30 Re: guzki tarczycy 23.12.16, 13:38
                    Dziś robiłam usg dokładniejsze w szpitalu, tarczyca większa niż przy ostatnim usg, tzn.
                    płat prawy 24x21x61
                    płat lewy 29x26x59
                    cieśń grubości 15 mm
                    Miąższ tarczycy dość jednorodny o prawidłowej echogeniczności i o prawidłowym unaczynieniu. W płacie lewym zmiana o mieszanej echogeniczności, o lity-płynowym charakterze, o wym. 28x19x32,5 (unaczyniona centralnie i obwodowo) oraz 3 mniejsze, podobne zmiany o śr. do 8 mm.
                    Kolejna zmiana o podobnej morfologii w cieśni, o wym. 25x17x24mm. W dolnym biegunie płata prawego jeszcze jedna podobna zmiana o śr. 4,5. W dolnym biegunie płata prawego jeszcze jedna zmiana o śr. 4,5 mm.
                    Powyżej cieśni, bocznie od linii pośrodkowej po stronie lewej, niewielki płat piramidowy o wym. 10x3x20mm bez zmian ogniskowych.
                    Powiększenia przytarczyc nie uwidoczniono. Okoliczne węzły chłonne w granicach normy

Lekarz , który robił mi dziś usg stwierdził, aby pójść na operację ale zostawić płat prawy, tylko czy chirurg będzie chciał się posłuchać to już inna kwestia
                • mamuskaa30 Re: guzki tarczycy 24.01.17, 12:58
                  Trafiłam na chirurga, który specjalizuje się w operacjach tarczycy i zrobi mi operacje oszczędzając prawy płat. Stwierdził, ze po co go usuwać, jesli jest na nim tylko guzek 0,4 mm i taki może pozostać do końca. Zostawiajac 1 płat mam o 50% mniej powikłań, jakie mogą się pojawić oraz przyjmować będę mniejsze dawki hormonów.
                  • muktprega1 Re: guzki tarczycy 24.01.17, 21:00
                    Stwierdził, ze po co go usuwać, jesli jest na
                    > nim tylko guzek 0,4 mm i taki może pozostać do końca. Zostawiajac 1 płat mam o
                    > 50% mniej powikłań, jakie mogą się pojawić oraz przyjmować będę mniejsze dawki
                    > hormonów.

To prawda, dobrze, ze znalazłaś takiego lekarza smile
                    Masz już umówiony termin? Chociaż tamta wersja:
                    Wcale nie wysyła mnie na chwilę obecną na operacje. Mam zrobić usg za ro
                    > k, zrobię pewnie w okolicach maja. Generalnie podsumował, że jeśli guzki w ciąg
                    > u roku powiększa się 20% to wtedy będą do wycięcia.

też wydaje się sensowna smile

objętość całej tarczycy: 37.615 ml norma dla dorosłej kobiety 13- 18 ml, więc Twoja zdecydowanie powiększona.
                    Zanim nastąpi c.d zrobiłabym na Twoim miejscu przeciwciała, o których pisałaś wyżej. Dobrze byłoby znać poziom ferrytyny, B12 i D3 i ewentualnie podciągnąć ich poizom przed operacją.
                    • mamuskaa30 Re: guzki tarczycy 24.01.17, 22:36
                      Termin mam ustalony na 26.06. Nie bardzo się orientuje tylko z tymi wynikami na przeciwciała, co one mi powiedzą? Czy maja wpływ na operacje ? Generalnie odwiedziłam 4 endokrynologów i żaden z nich nie wspominał abym zrobiła te badania. Ostatnio endo drążyła temat moich wyników z wakacji, które wskazywały na anemię, ale podgonilam wyniki biorąc żelazo. D3 tez nie miałam robionej, tylko wapń, który mieści się w normach
                      • muktprega1 Re: guzki tarczycy 26.01.17, 23:29
                        > Nie bardzo się orientuje tylko z tymi wynikami na przeciwciała, co one mi powiedzą? Czy maja wpływ na operacje ?

Przeciwciała przy niedomagającej tarczycy to standard diagnostyki i osobiście jako świadomy pacjent zdecydowanie wolałabym wiedzieć co ze mną jest, bo jeśli miałabym autoimmunologiczną chorobą tarczycy (o tym mówią przeciwciała) to operacja nie ma wpływu na np Hashimoto (nie twierdzę ze masz H.) ponieważ jest chorobą całego organizmu.
                        • arabela27 Re: guzki tarczycy 21.02.17, 08:40
                          Zrobiłam wczoraj badania na przeciwciała Anty TPO i TG
                          AntyTPO 11,78 (0-34)
                          Anty TG < 10,00 (0-115)
                          i teraz nie za bardzo się orientuję, co one mówią?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka