Dodaj do ulubionych

Przeciwciała

11.03.05, 22:53
Czy ktoś może napisać coś więcej na temat pzeciwciał ANTY-TPO i ANTY-TG? Jak
się z nimi walczy jeśli przekraczają normy.Odebrałam dzisiaj wynik i
delikatnie mówiąc załamałam się,a mianowicie jest następujący ANTY-TPO >1000,
ANTY-TG 1394, dla porównania podam normy: ANTY-TPO:do 35 U/ml,ANTY-TG:do 40
U/ml.Już pisałam wcześniej, ale powtórze,10 miesięcy temu miałam terapie
radiojodem.Do chwili obecnej nie biorę leków, Ft3 i Ft4 w normie TSH niskie
0.06 jednak lekarz powiedział że mam się tym nie przejmować.Takie niskie TSH
może po jodzie utrzymać się nawet 2 lata. A tak poza tym planuję ciąże i
lekarz powiedział,że nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy rozpoczęli starania
o dzidziusia tylko mam zrobić badanie na te nieszczęsne przeciwciała i jak
będą ok to do dzieła.Rok temu, przed jodem też je robiłam i były lepsze niż
teraz. Wówczas ANTY-TPO wynosiło 152, a ANTY-TG 1137.Nie wiem od czego to
zależy i aż się boje tego co powie lekarz jak zobaczy wyniki.Może ktoś ma
podobny problem,proszę o radę.Dziekuję, pozdrawiam i przepraszam że tak się
rozpisałam-Ewelam
Obserwuj wątek
    • tygrysek01 Re: Przeciwciała 12.03.05, 11:26
      Czesc polecam pobiec do lakarza i chyba czas zacza c sie leczyć, bo to pwnnnie
      choroba Basedowa (jak wiekszosc nadzynności). Nie zwlekaj EWELAM!!!

Ewa
      gg 3736223
      • tygrysek01 Re: Przeciwciała 12.03.05, 11:27
        zresztą jka sie leczyłas t widoczne nawrót choroby. Musisz jednak zasiegnąc
        opini fachowca
        • tess-hashi Re: Przeciwciała 12.03.05, 16:23
          Czy ten twój lekarz widział wszystkie wyniki badań?!
          Jeśli tak i nic nie każe robić, zmień go, albo potwierdz doagnozę u innego.
          Dla mnie to też g=b. Jak Twoje oczy?
          Tess
          • ewelam Re: Przeciwciała 12.03.05, 17:18
            U mnie jest stwierdzony G-B i od początku leczenia,czyli od roku była
            postawiona właśnie taka diagnoza.Lekarz wyników jeszcze nie widział.We wtorek
            mam wizytę, więc zobaczę co powie i co zaproponuje na zbicie tych przeciwciał.Z
            oczami wszytko w porządku, nie miałam i nie mam z nimi żadnych problemów. Nawet
            jod radioaktywny, który miałam podany 10 m-cy temy nie wpłynął negatywnie na
            moje oczy.Fizycznie czuje się doskonale i nadczynność na którą choruję nie
            objawia się u mnie w żaden sposób,tzn nie mam żadnych typowych dolegliwości
            jakie występują przy tej chorobie. Leczę się ponieważ pragnę mieć dzidziusia, a
            z tymi wynikami ciągle coś nie tak, jak jedne się poprawiają to inne są
            straszne.I te przeciwciała gigantyczne, jakie są sposoby leczenia? Słyszałam że
            występują one u niektórych osób zarówno przy nadczynności jak i niedoczynności.
            • tess-hashi Re: Przeciwciała 12.03.05, 17:59
              Tak, właśnie. Te wstrętne przeciwciała, których podobno się nie leczy. One są i już.
              Zatruwają nam życie i tyle.
              Są obecne przy hashi i G-B.
              Ewelam przed staraniem się o dzidziusia poczytaj sobie dokładnie o nadczynności tarczycy.
              Linki są podane u góry przy Hashimoto, chorobach autoimmunologicznych i przy chorobach tarczycy.
              A ja mimo wszystko poszłabym jeszcze do innego lekarza /z całym szacunkiem do tego, który obecnie Cię leczy/. Potwierdzeń diagnozy nigdy nie za wiele.

Ciekawa jestem, co zasugeruje na temat zbicia p/c.
              Pzdr Tess
              • domini32 Re: Przeciwciała 14.03.05, 09:42
                Ja akurat mam niski poziom przeciwciał, mieszczący sie w normie, ale lekarz u
                którego sie lecze mówił że po podaniu jodu promieniotwórczego do roku czasu
                może się zwiększać ich miano, potem powinno maleć,
                pozdrowionka
                • ewelam Re: Przeciwciała 14.03.05, 13:55
                  Wielkie dzięki Domini, jeśli taka jest kolej rzeczy to widzę światełko w
                  tunelu.Jutro wybieram się do lekarza więc wszystkiego się dowiem.Pozdrawiam
    • aagata4 Re: Przeciwciała 14.03.05, 23:34
      witaj...

ja z kolei mam hashi i p-ciala TPO ... pojawiam sie i denerwuje kobiety ktore
      sie staraja o dziecko ... bo sama przeszłam poronienia ... wykluczylam przewie
      wszystko inne ... nie jest łatwo z tymi naszymi p-cialami bo lekarze
      bagatelizuja je...

podobno p-ciala TPO iTG nie powoduja poronien ale ... z nimi CZASAMI wystepuja
      te p-ciala co je powoduja... jak bedzeisz w ciazy to zrob na samym poczatku
      badania na p-ciala antykardiolipidowe i w przypadku wyniku dodatniego domagaj
      sie leczenia (ja na te p-ciala zrobilam badanie jak juz poronilam po raz drugi
      ...) musisz poczytac i byc pewna jak chcesz byc leczona i domagac sei od lekarzy
      .... niestety lekarze zanim sie nie poroni DWA razy to nie chca pomagac ...

a na pocieszenie dodam ze na forum HHASHIMOTO są dziewczyny w ciazy ktore nie
      biora nic na te p-ciala i na forum ciaza równiez i nie maja tych problemow co ja...

pisze to dla zwrocenia uwagi, ze taki problem moze zaistniec i abys ie do niego
      przygotowac i nie dopuscic do niesczescia...

pozdwiam i życze duzo zdrowia i abyśjak najszybciej została mamusia smile

poczytaj sobei strony WWW.nasz-bocian.pl - tam jest sporo na ten temat napisane

Agata
      • ewelam Re: Przeciwciała 15.03.05, 13:04
        Właśnie wróciłam od lekarza który powiedział mi że po terapii radiojodem
        przeciwciała mogą utrzymywać się na tak wysokim poziomie jeszcze długi
        czas.Dzieki za radę, na pewno jak tylko zajde w ciąże wykonam badania na
        przeciwciała o których piszesz. Tylko czy skierowanie na takie badanie otrzymam
        od endokrynologa? Czy te przeciwciała antykardiolipidowe są związane chorobą
        tarczycy? Dzieki jeszcze raz za te cenne informacje,Tobie również życze dużo
        zdrówka i pokonania w końcu tych upierdliwych przeciwciał, pozdrowionka
        • tygrysek01 Re: Przeciwciała 15.03.05, 13:36
          Własnie odebrałam wyniki po 3 tyg leczenia. Mam F4 w noirmie a Tsh 0,004 czyli
          takie jak na początku leczenia sad. Za to przeciwciała mam 46(te co powinno byc
          40) i 3800 tych co powinno byc do 300)....co to znaczy?
          • ewelam Re: Przeciwciała 15.03.05, 13:53
            Prawdę mówiąc to nie wiem,ale dziś doktorowa powiedziała mi, że najważniejsze
            jest aby hormony były w normie.Tsh u ciebie niziutkie jednak ten wynik też
            bywał u mnie różny (raz 0,78 co bardzo mnie ucieszyło, a w następnym miesiącu
            poniżej 0,002). A jakie masz FT3? Ja przeciwciała też mam ogomne i to zarówno
            Anty-TPO i Anty-TG jednak choroba nasza ma podłoże immunologicze i takie a
            nawet znacznie większe przeciwciała mogą się pojawiać.Najlepiej idz do lekarza
            i skonsultuj wyniki.
            • tygrysek01 Re: Przeciwciała 15.03.05, 14:18
              dzięki Ewelam....Nie robiłam ft3 bo ponoc ida w parze z ft4. A ft4 miałam 3
              tygodnie temu 12,5. Dzis jest to w normie. Tsh faktycznie nie rośnie sad.
              szkoda. Ale czemu te przeciiwciała są takie wielkie ?? kosmos....jak to zbic i
              czyone same mogą powodowac jakies dodatkowe powikłania?
              • tygrysek01 Re: Przeciwciała 15.03.05, 21:05
                Ewelam ja własnie koło 20 godziny odebrałam fizycznie swe wyniki(bo wczesniej
                poinformowano mnie telefonicznie). Zalamka sad. ANTY-TPO:do 35 U/ml,ANTY-TG:do
                40 ). U mnie tych pierwszych 3898, zas drugich 46.......skąd to badziewie takie
                wysokie? TSH spadło w ciagu 4 tyg jeszcze bardziej z 0,007 do 0,004 Czemu?
                przeciez leki nie ziałają na zbicie tsh tylko na podciągniecie do normy. Co to
                znaczy>????
                • ewelam Re: Przeciwciała 15.03.05, 21:22
                  Tygrysku, skąd to się bierze nie mam pojęcia, ale też bardzo bym chciała
                  wiedzieć. Tym bardziej, że ja mam zarówno TPO jak i TG o dużo za dużo.Leków
                  żadnych nie biore-jak na razie i lekarze nie planują nic mi dawać na niskie
                  TSH.U mnie jest co prawda nieco inna sytuacja bo leków praktycznie nie brałam
                  tylko od razu jod mi podano.W zasadzie to nawet się cieszę bo teraz nie muszę
                  szprycować się pigułami. U mnie TSH jest też niskie ale podobno to nic
                  strasznego bo po jodzie tak może być jeszcze długi czas - dwóch lekarzy to
                  potwierdziło.Jeśli chodzi o przeciwciała to wybieram się w tym tygodniu jeszcze
                  do innego lekarza u którego byłam wcześniej.Powiedział, że jeśli przeciwciała
                  będą poza normą to mam się zgłosić do niego.Nie wiem czy powie coś innego niż
                  ten u którego byłam dziesiaj, ale warto to skonsultować. Tym bardziej,że chce w
                  końcu rozpocząć starania o dzidziusia i nie chcę przeżywać tragedii takiej jak
                  poronienie.Jeśli dowiem się więcej na temat tych nieszczęsnych przeciwaciał na
                  pewno napisze.Pozdrawiam i głowa do góry.
                  • tygrysek01 Re: Przeciwciała 16.03.05, 08:06
                    Ewelam...dzięki za info. Czy ty jestes z wawy? Idz do tego lekarza i spytaj sie
                    co z tym dziadostwem począć by obniżyć. Ja żyję na razie w stresie z tego
                    powodu sad
                    • tygrysek01 Re: Przeciwciała 16.03.05, 15:30
                      No a wy gdzie kobietki.??
                      • tygrysek01 Re: Przeciwciała 17.03.05, 08:54
                        Ewelam powiedz mi coś o tyvh przeciwciałach. Czy takie wysokie są u ciebie od
                        początku?

Ewelina
                        gg 3736223
                  • tess-hashi Re: Przeciwciała 17.03.05, 21:32
                    ja też jestem ciekawa, co uradził pan doktor na temat przeciwciał?
                    Ewelam odezwij się.
                    Tess
                    • ewelam Re: Przeciwciała 17.03.05, 22:05
                      Odezwę się na pewno, ale do lekarza idę niestety dopiero 12 kwietnia-straszne
                      terminy.Jeżeli ktokolwiek wie coś wiecej na temat tych parszywych przeciwciał
                      to niech pisze.
                      • tygrysek01 Re: Przeciwciała 18.03.05, 08:30
                        A ja wczoraj czyułam ucisk na szyji. Poszłam do ogólnego lekarza bo miałam
                        wrazenie ze spuchło. I faktycznie, ale internista mówi ze jesli nie ma innych
                        objawów to nie jest źle. A tyrostatyki czesto powodują obrzek a potem zniknie smile
                        • tygrysek01 Re: Przeciwciała 18.03.05, 21:10
                          DZZIS BĘDAC u okulistki-endokrynologa dwedzialam sie ze w sumie przecwciala o
                          niczym nie swiadczą. Mozna gdybać tylko, że jak sa one wysokie to powrot do
                          zdrowia bedzie trwał dłuzej, ze choroba moze zaatakowac oczki szybciej, ale nie
                          ma zasady. U mie oczki jak "brylanty"....hehehhe. Leczyc ie trzeba.
                          • tess-hashi Re: Przeciwciała 18.03.05, 22:22
                            Gratuluję tygrysku zdrowych ślepek.
                            Co do przeciwciał, to ja trochę się nie zgadzam z wypowiedzią
                            p. dr.
                            Gdyby te przeciwciała nie były takie szkodliwe, to po co byłoby je badać, tylko dla potwierdzenia diagnozy?
                            Na mój "chłopski rozum" to coś nie tak.
                          • domini32 Re: Przeciwciała 19.03.05, 08:48
                            Super,że masz brylantowe oczkismile, może ja tez bedę kiedyś takie miałasmile
                            Na razie są troche podkrążonesad
                            i chyba Tobie ulżyło jak poszłaś do tej okulistki, trzymam kciuki za te
                            przeciwciała u Ciebie,żeby zanikły!!!!
                            pozdrowionka
                            D.
                            • ewelam Re: Przeciwciała 19.03.05, 09:57
                              Ja też bardzo bardzo się cieszę że z twoimi oczkami jest ok.Moja endo
                              powiedziała to samo na temat przeciwciał,ale jeszcze będę u innego lekarza i
                              skonsultuje to.Pozdrawiam
                              • tygrysek01 Re: Przeciwciała 19.03.05, 12:17
                                Tess no wlasie pisalm ci ze przeciwciałą z pewnością powodują swolniejszy
                                powrót do zdrowia prz leczeniu farmakologicznym(bo po jozie to nie ma
                                znaczenia). Ale kazdy organizm jest inny. smile
                                Eweam koniecznie sie dowiedz smile
                                • tygrysek01 Re: Przeciwciała 21.03.05, 14:56
                                  A witam....dzis o 16 mam wizyte u endokrynola.....mam pietra......opowiem jak
                                  poszło
                                  • tess-hashi Re: Przeciwciała 21.03.05, 15:26
                                    Pewnie już jesteś w drodze do gabinetu, ale i tak trzymam za Ciebie kciuki. Tess
                                    • tygrysek01 Re: Przeciwciała 21.03.05, 16:22
                                      wszystko poszło super.w ciągu 3 tygodni tarczyca ucichła (ie do konca ale
                                      szybkie ma tempo) i f4 okej. Tsh długo edzie sie normować. A przeciwciałami mam
                                      sie nie martwic bo ta choroba tak ma. mam sie cieszyc ze czuje sie w porzo. No
                                      jak sie całkiem uspokoi tarczyca to pomyśli o radykalniejszym leczeniu. Albo
                                      leki przez rok albo jod. Pytałam o spuchniete oczy p o
                                      jodzie.........powiedział mi ze jesli tarczyca jest źle zaleczona i nie
                                      doprowadzona do odpowiedzniego stanu to oczy potem moga puchn ąc. Zas jesli
                                      wszystko jest okej tuz przed podanim jodu to nie ma prawa wystapić taki objaw.
                                      Mówi ze mozemy ozostac przy farmakologii ale ostrzega ze kazdy nastepny nawrót
                                      choroby(po roku lub po 10) moze byc duzo silniejszy i najpierw zaatakuje oczy
                                      (wytrzeszcz miał na mysli). Mwi zebym sie nie prejmowała anyciałami TPO.......
                                      • ewelam Re: Przeciwciała 21.03.05, 17:14
                                        To naprawdę wspaniałe wiadomości.Bardzo się cieszę,że wszystko jest ok i że
                                        dobrze się czujesz.Oby tak dalejsmile))
                                        • ewelam Re: Przeciwciała 24.04.05, 10:04
                                          Mam nowe wieści odnośnie podłych przeciwciał tarczycowych.Moje ANTY-TPO wynoszą
                                          powyżej 1000, zaś ANTY-TG 1394-makabra.Jak zobaczyłam ten wynik to doznałam
                                          szoku ale moja pani doktor twierdzi ze przy G-B to normalne i mam się tym nie
                                          przejmować.Pozostałe wyniki w normie, tylko tsh jeszcze za niskie choć wciąż
                                          rośnie-obecnie 0,17, a było 0,002.Ostatnio byłam jeszcze u innego lekarza który
                                          powiedział ze jesli chcę starać się o dzidziusia to przy tak wysokich
                                          przeciwciałach ciąża jest praktycznie niemożliwa do utrzymania. Powiedział że
                                          musimy obniżyć poziom przeciwciał i podnieść Tsh -najlepiej aby wynosiło ok
                                          2.Przepisał mi więc metizol, który mam brać tylko 25 dni.Powiedział ze to
                                          bardzo silny lek ale skuteczny i po nim powinno być ok. Po zażyciu całego
                                          opakowania mam zrobić badanie Tsh i przeciwciał.Może nie spadną do norm ale
                                          powiedział że jeśli chociaż o połowę się obniżą to już będzie dobrze i możemy
                                          starać się z mężem o dzidzię, wieć jest nadziejasmilePozdrawiam
                                          • hashi-tess Re: Przeciwciała 24.04.05, 21:04
                                            metizol - czy to jest steryd???
                                            W jakiej dawce to bierzesz?
                                            Tess
                                            • ewelam Re: Przeciwciała 24.04.05, 21:34
                                              To chyba nie jest steryd.Biorę 1 tabl rano i jedną wieczorem,dodatkowo
                                              propranolol też 1 rano i 1 wieczorem i tak samo hepatil-to ochronnie na
                                              wątrobę, aha i magne B6 tak samo. Mam to wszystko brać przez 25 dni bo tego
                                              metizolu jest 50 tabl w opakowaniu.Potem zrobię badanie krwi i napisze jak moje
                                              przeciwciała -ciekawe czy obniżą się.
                                              • hashi-tess Re: Przeciwciała 25.04.05, 00:41
                                                To znalazłam w czytelni Borgis.

Terapia skojarzona

Podajemy tylko tyreostatyki do osiągnięcia eutyreozy a następnie podajemy je łącznie z tyroksyną np. 20 mg Metizolu + 50 mikrogramów tyroksyny. Podanie tyroksyny ma zapobiec wystąpieniu niedoczynności oraz zapobiegać powiększaniu się wola wskutek odblokowania TSH.

Pamiętajmy o korzystnym działaniu beta-blokerów, witamin z grupy B, ewentualnie środków uspokajających.

Beta-blokery – podstawowym działaniem leków z tej grupy jest blokowanie receptorów beta przez co zmniejszają aktywność układu adrenergicznego. Dla przypomnienia w nadczynności tarczycy ma miejsce zwiększenie wrażliwości receptorów beta na katecholaminy oraz wzrost ich gęstości.

Leki te powodują także zmniejszenie obwodowej konwersji T4 do T3.

Do najczęściej stosowanych należy:

– Propranolol w dawce 80-160 mg/dobę,

– Metocard w dawce 100-200 mg/dobę,

– Atenolol w dawce 50-200 mg/dobę.

Przy przeciwwskazaniach do stosowania leków z tej grupy można alternatywnie podawać blokery kanału wapniowego np. Isoptin.

Uwagi dodatkowe:

– w początkowym okresie leczenia należy unikać wysiłków fizycznych (uzasadnione zwolnienie lekarskie),

– przebieg leczenia mogą pogarszać czynniki powodujące stres,

– przeciwwskazane są szczepienia ochronne,

– należy bezwzględnie pouczyć chorego o możliwości granulocytopenii i towarzyszących jej objawach oraz konieczności zgłoszenia się do lekarza w razie ich wystąpienia,

– granulocytopenia może być również objawem samej choroby Graves-Basedowa, dlatego jej wykrycie przed rozpoczęciem leczenia nie stanowi przeciwwskazania do podania tyreostatyków,

– w przypadku wyleczonej zachowawczo choroby Graves-Basedowa nie należy podawać jodu, gdyż lek ten może spowodować nawrót choroby.

W przypadku nietolerancji leków, nawrotów nadczynności po leczeniu czy bardzo dużych rozmiarów wola pacjenta kierujemy do leczenia radykalnego tj. leczenia 131I lub obecnie rzadziej do leczenia chirurgicznego.
                                                Pzdr Tess
                                                • domini32 Re: Przeciwciała 25.04.05, 10:28
                                                  A tak w skrócie to Metizol blokuje wydzielanie hormonów: tyroksyny.
                                                  Ja brałam przez 3-m-ce i bardzo zle go znosiłam (spadek białych ciałek
                                                  krwi ,cisnienie, itp)Po raz pierwszy słyszę,że ten lek może obniżać
                                                  przeciwciała, on jest raczej podawany przy nadczynności dla wyhamowania
                                                  nadmiernego wydzielania hormonów. Może skonsultuj jeszcze z jakimś innym
                                                  lekarzem, bo skoro piszesz,że się dobrze czujesz,to po co brać methizol? Tsh
                                                  masz trochę niskie, ale np mój lekarz twierdzi,że jeśli nie ma innych
                                                  przeciwskazań (typu wytrzeszcz czy wysokie tętno)to TsH powinno być jak
                                                  najniższe, koło 0,5-1 A przecież po jodzie prom. tsh będzie raczej rosło.
                                                  Czytałam w jakims opracowaniu,że u 40%pacjentów z chorobą G-B, którym został
                                                  podany jod promien. po 2 latach od terapii wystąpiła niedoczynność, wymagająca
                                                  suplementacji hormonalnej.
                                                  A swoją drogą mogliby coś wyszukać na te przeciwciała wreszciesad
                                                  pozdrawiam
                                                  D.
                                                  • ewelam Re: Przeciwciała 25.04.05, 13:59
                                                    To prawda z tym tsh ale moje wynosi obecnie 0,17 więc do do 0,5 trochę brakuje,
                                                    a do zajścia w ciąże najlepiej jak będzie koło 2.Może przepisał mi to również z
                                                    tego powodu iż bardzo chcę miec dzidziusia, a po roku od podania jodu moje tsh
                                                    jest wciąż bardzo oporne i rośnie wolno.To ma być krótka terapia więc
                                                    zaryzykowałam i dzisiaj rozpoczęłam zażywanie leków.Zobaczymy jakie będą wyniki
                                                    po-szczególnie interesują mnie te przeciwciała.Pozdrawiam
                                                  • domini32 Re: Przeciwciała 25.04.05, 15:19
                                                    A powiedz mi (ja też jestem ponad rok po jodzie)jaką dawke tego jodu Ci podali?
                                                    Widzę,że w większości nas, które mamy choroby immunologiczne włąśnie te
                                                    przeciwciaął interesują
                                                    pozdrawaim serdecznie
                                                    D.
                                                  • ewelam Re: Przeciwciała 25.04.05, 16:16
                                                    dostałam 23,2 mCi , a ty?
                                                  • domini32 Re: Przeciwciała 25.04.05, 20:19
                                                    Mi podali 8 a już 2 m-ce po połknięciu tabletki wpadłam w niedoczynośćsad
                                                    zresztą ostatnio stwierdziłam,że mogę mieć i niedoczynność (są przecież leki)
                                                    tylko,żeby mnie nie bolały oczy i nic się z nimi nie działo,bo to chyba
                                                    najważniejsze w tej chorobie....no może poza ciążą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka