Dodaj do ulubionych

Dziewczyny!!!

26.10.05, 00:10
Mam nieregularne miesiączki tzn czasem cykl 15 dniowy, czasem 35 lub więcej,
moje tsh 2.5, endo odesłał do gina, bo stwierdził, że tarczyca ok, ginekolog
nie zlecił żadnych badań tylko przepisał lutenyl, nie wiem czy powinam brać
ten lek bez badań. Jak myślicie czy moje zaburzenia miesiączkowania mogą mieć
związek z chorobą tarczycy?
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Dziewczyny!!! 26.10.05, 00:17
      HEJ!!!!
      Niestety mogą ,jeśli masz możliwość zrób prywatnie dalsze badania,spr też czy
      nie masz pco,ale wracając do tarczycy wskazane byłoby jej usg,Anti TPO i Anti TG
      [przeciwciala tarczycowe]oraz ft3 i ft 4 i koniecznie poziom prolaktyny--dzień
      cyklu odnośnie tych hormonów nie ma znaczenia,propo pco usg dopochwowe bo tylko
      takowe pozwala stwierdzić czy masie policystyczne jajniki czy też nie!!
      Ewentualnie potem gin/endo zaleci testosteron,lh/fsh.estradiol i
      progesteron,sądze że lepiej spr to wszystko zanim nafaszerujesz"się lekiem
      który z Twoimi problemami nie ma nic wspólnego!!!Jeśli zrobisz te główne
      badania co wskazałm możliwe jest wyjasnienie sytuacji,Pozdrawiam Kasia
      • katerina24 Re: Dziewczyny!!! 26.10.05, 00:26
        Inne objawy pco:nieregularne cykle[masz]
        otyłość brzuszna
        bezowulacyjne cykle
        hirsutyzm[zbędne owłosienie]
        trądzik
        nadmierny łojotok
        Koniecznie idx do dobrego lekarza ,może znajdziesz w starszych postach tu na
        forum[wyszukiwarka na górze]albo na forum Hashimoto[też prywatne f.i dotyczy
        tarczycy]takowego medyka z Twojego miasta,powodzenia ,trzeba drążyć
        temat ,generalnie czy masz objawy nadczynności/niedoczynności ,jakie jest TWOJE
        samopoczucie?
        Czy wypadają Ci nadmiernie włosy
        jesteś apatyczna
        nerwowa
        odczuwasz nadmiernie zimno
        przegrzana jestes
        bóle mięśni/stawów masz
        osłabienie pamięci
        bóle/zawroty głowy
        szumy uszne[boże chcialam napisac ustne}}}}}
        boli cię szyja
        łamią Ci się paznokcie,masz suchą łuszcząca skórę
        tyjesz
        Podaj prosze więcej info,czy w rodzinie bliskiej były problemy z tarczycą i
        inne cukrzyca etc czy bierzesz pigułki anty ,palisz etc jaka jest Twoja
        morfologia jakie leki bierzesz,
    • ala1022 Re: Dziewczyny!!! 26.10.05, 19:52
      Dzięki za odpowiedz.
      To było tak, w czerwcu zrobiłam usg tarczycy, oprócz guzka nic niepokojącego
      usg nie wykazało.Skierowano mnie na BAC, zrobiłam w skrócie taki opis BAC:
      obraz cytologiczny zmiany łagodnej natury koloidowej.
      Zrobiłam TSH-2,5 i T3-1,17 T4-110,7. Endo powiedział, że moja tarczyca ok, mam
      co pół roku robić usg, by sprawdzić czy guzek nie rośnie i odesłał mnie do
      gino, a gino dał lutenyl i już.
      Jesli chodzi o objawy to mam uderzenia gorąca i poty, ale też odczuwam czasem
      straszliwy chłód. Włosy mam ok, nie wypadają, mam trądzik i przytyłam ostatnio,
      czasem przed miesiączką bolą mnie mięśnie,bóle głowy i zawroty mam, ale mam też
      zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego, więc to jest pewnie przyczyną,mam kołatanie
      serca i napady ogromnego smutku-takiego do łez. Paznokcie ok.skórę mam suchą i
      szorstką na łokciach, czasem myślę, żę może ja już wchodzę w fazę klimakterium,
      ale mam dopiero 30 lat...
      to tyle, pozdrawiam Ala
    • ala1022 Re: Dziewczyny!!! 26.10.05, 19:57
      aha i jeszcze, biorę memotropil 1200, propranolol 10, palę, nie biorę pigułek
      anty, w mojej rodzinie ojca siostra ma problemy z tarczycą, moja morfologia
      jest dobra, to już chyba wszystko.
      • katerina24 Re: Dziewczyny!!! 26.10.05, 20:10
        Wiesz co Alu nie chcę Cie martwic ale niestety Anti TPO i Anti TG wskazane te
        łokcie mnie tknęły zrób to dla własnego komfortu psychicznego ja wszystkie
        badania tarczycowe miałam ok oprócz przeciwiał z grupy Anti Tg ,masz parę
        objawów pasujących pod tarczycę ,przeciwciałą możesz zrobic prywatnie to
        znaczny wydatek ale wierz mi lepiej to spr niz potem leczyc to co
        się "zepsuje",prosze Cię zrób te badanka zwlaszcza ze ktoś juzma u WAs problemy
        z tarczyca ,jesli przeciwciała ci wyjda to poproś Mame żeby sobie cały panel
        badań tarczycowych zrobiła!!
        Bóle mięsni etc są chcarakterystyczne dla PMS możesz ich doswiadczać przed
        miesiączka no niestety dużo kobiet tak ma pomaga na to olej lniany 2 łyzli
        dziennie w sałatkach albo na chlebie,olej arachidowy,z wiesiołka m.in przez 3
        miesiące ,więcej warzyw ,owoców w diecie ,mniej kawy i cukru.Jeśli możesz zrób
        te badanka ,nieznamy się ale możesz mi zaufać mam do niektórych spraw
        nosa.Odezwij sie ok?Pozdrawiam Kaśka
        • ala1022 Re: Dziewczyny!!! 26.10.05, 20:27
          Kurcze, kurcze, ok chętnie zrobie te badania, ale możesz mi objaśnic te skróty,
          bo co mam iść i powiedzieć, że chcę zrobić anti tpo i anti tg to babeczka
          bedzie wiedziała o co chodzi? Poza tym o czym one mówią, że czegoś mam za mało
          lub za dużo? i o czym świadczą, że z moją tarczycą co jest nie ok?
          Kasiu, Dzięki serdeczne za zainteresowanie smilesmile
          • katerina24 Re: Dziewczyny!!! 26.10.05, 21:56
            HEJ!!Wybacz nie sprecyzowałam czasem piszę to komus parę razy dziennie że potem
            wydaje mi sie to oczywistościa mea culpa.To są badania przeciwciała
            tarczycowych Anti TG i Anti TPO czasami niektóre laboratoria [niezwykle rzadko]
            opisuja przeciwciała Anti TPO jako MsAB a te drugie Anti TG jako TgAB. Panie
            napewno będa wiedziały oby jak się bedą czepiały powiedz że chodzi o dalsza
            diagnostyke tarczycy i koniec.Nie chcę byc złym prorokiem ale każde badanie
            aurat to się zalicza ma 2 strony jesli wyjdą przeciwciala zawyzone to oznacza
            że masz poczatki autoimmunologicznego zapalenia tarczycy czasami niektórzy
            lekarze tego nie robią[tych badań a potem wychodzą cuda niewidy jak jedenj Pani
            TSH 245 lub tylko sic!!30.Zawczasu zrobienie takiego badania pozwala uniknąc
            negatywnych konsekwencji rozregulowania pracy tarczycy i innych nieprzyjemności
            które owo rozregulowanie pociąga.Jeśli tsh będzie malało a przeciwciała rosly
            to znaczy że będzie to autoimmunologiczne zapalenie prowadzące do nadczynności
            czyli Graves Basedow a jesli tsh i inne hormony będa spadac to znaczy że to
            HASHIMOTO zapalenie tarczycy prowadzące do niedoczynności w konsekwencji tego
            procesu zapalnego.Jeśli sa jakiekolwiek problemy,podejrzenia/ z tarczycą
            zawsze trzeba zrobic wszystkie jej parametry i dopiero wtedy mozna SPAĆ
            spokojnie.Niektórzy latami łażą z róznymi problemami po lekarzach ci mają ich
            za hipochondryków a przeciwciała rosna ,tsh skacze i człowiek czuje się jak
            wrak.Dlatego jak zrobisz te badanka to będziesz wiedzila czy z Twoja tarczyca
            ok,badania robisz z krwi ,na czczo ,dzień cyklu się nie liczy,bardzo Cię prosze
            spr to sobie ,nie ma co się martwić tylko zrobic i mieć z głowy,serdecznie Cie
            pozdrawiam jak by co to pisz na mego e-maila albo na forum,zawsze pomogę.Kasia
            • katerina24 Re: Dziewczyny!!! 28.10.05, 14:22
              Alu poszłaś robić badanka?Daj znać,Kaśka
              • ala1022 Re: Dziewczyny!!! 28.10.05, 19:24
                Jeszcze nie, wybieram się po święcie Zmarłych, powinnam się spieszyć? Skoro już
                tyle przeżyłam, to pewnie przeżyję jeszcze trochę smilesmile
    • katerina24 Re: Dziewczyny!!! 28.10.05, 21:03
      A to spoko tak spr czy pamiętasz,pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka